Vilna matkat

Etsi matkoja kohteeseen Vilna

Vilna yleistä

Liettuan pääkaupungista Vilnasta löydät paljon historiallisesti merkittäviä nähtävyyksiä, pääset maistamaan liettualaisia perinneruokia ja juhlimaan villisti aamun pikkutunneille asti. Vilna, eli Vilnius, on rakennettu Neris- ja Vilnia-jokien risteyskohtaan kohoaville kukkuloille. Vilnassa vierailtuaan voi kertoa käyneensä kirjaimellisesti keskellä Eurooppaa, sillä Euroopan maantieteellinen keskipiste sijaitsee aivan Vilnan vieressä.

Monen eri aikakauden rakennustyyleistä koostuva Vilna houkuttaa eritoten arkkitehtuurista ja kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä. Kaupungin historiaan kuuluu monia valloituksia, mistä kirjava rakennustyyli muistuttaa. Nykyään vilnalaisten elämä sujuu onneksi leppoisammissa merkeissä.

 • Vilnan nähtävyydet

  Vilnan lukuisat katedraalit, kirkot, museot ja muut historialliset kohteet upottavat sinut syvälle historiallisiin tapahtumiin. Jos viettämäsi aika Vilnassa ei riitä kaikkien näiden upeiden nähtävyyksien läpikäymiseen, kannattaa listaan kirjata ainakin seuraavat kohteet.

  Vanhakaupunki

  Vilnan kaunis vanhakaupunki valittiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1994. Se on yksi suurimmista keskiaikaisista vanhoistakaupungeista Pohjois-Euroopassa. Se on muokkautunut aikojen kuluessa nykyiseen muotoonsa ollen sekoitus goottilaista, renessanssin, uusklassisen ja barokin ajan taidonnäytteitä. Vanhankaupungin pikkukadut kätkevät sisälleen idyllisiä kahviloita ja erityyppisiä myymälöitä ja putiikkeja. Kauniissa puistoissa voi lepuuttaa jalkojaan ja istuskella kuvitellen, millaista elämä oli muutama sata vuotta sitten. Vanhankaupungin alueelta löytyy paljon arvokkaita historiallisia ja kulttuurisia rakennuksia, kuten 1500-luvulla rakennettu Vilnan yliopisto.

  Vilnan katedraali

  Vanhakaupunki kätkee sisälleen myös Vilnan katedraalin, joka on Liettuan tärkein katolilainen rakennus. Sen ensimmäinen versio rakennettiin 1200-luvulla, mutta viimeisimmän muotonsa se on saanut 1700-luvulla – tosin senkin jälkeen sitä on uudistettu ja korjailtu lukemattomia kertoja. Sen neo-klassisen muodon on suunnitellut Liettuan ensimmäinen oikea arkkitehti Laurynas Stuoka Gucevičius. Hänen arkkitehdillisiä taidonnäytteitään voit löytää muualtakin Vilnasta, esimerkiksi kaupungintalo on Gucevičiuksen käsialaa. Katedraalin sisältä löytyy kaunis St. Casimirin kappeli. Katedraalin vieressä seisova 57 metrinen kellotorni on alun alkujaan ollut osa puolustusportteja, ja nykyisen se toimii hyvänä maamerkkinä ja tapaamispaikkana.

  Gediminasin torni

  Katedraalin aukion takana sijaitsevalla kukkulalla kohoavat Gediminasin tornin rauniot. Rauniot ovat yksi Vilnan kaupungin tärkeimmistä symboleista ja ainoa jäljellä oleva osa Vilnan 1300-luvulla rakennetun linnakompleksin ylemmästä osasta. Kiipeä ylös tornin raunioihin tai kulje matka köysiradalla ja koe henkeäsalpaavan kaunis kaupunkinäkymä.

  Pyhän Annan kirkko

  Pyhän Annan kirkko on kaupungin kuuluisin maamerkki. Tämä goottilaistyylinen taideteos on rakennettu noin 1500-luvulla ja se on onnistunut säilymään vuosien saatossa lähes vahingoittumattomana – edes ajan hammas ei ole päässyt siihen puraisemaan.

  Dawn Gate

  Vuonna 1522 valmistunut portti on ainoa Vilnan jäljellä olevista puolustusmuureista. Kaikille porteille laitettiin Neitsyt Mariaa esittävä kuva suojelemaan kaupunkia vihollisten hyökkäyksiltä. Dawn Gaten portin yläpuolella olevan kullatun ja hopeoidun Neitsyt Marian kuvalla uskotaan olevan parantava vaikutus. Seuraa siis hetki portin ali liikkuvien ihmisten kasvoja ja huomaat monenkin huulten liikkuvan rukousta kuiskaillen heidän alittaessaan Neitsyt Marian kuvan.

  Kansanmurhan uhrien museo eli KGB-museo

  Hieman synkempiaiheinen nähtävyys Vilnassa on Kansanmurhan uhrien museo eli KGB:n vankilamuseo. Entisessä KGB:n rakennuksessa toimiva museo on Vilnan kuuluisimpia. Vaikka Neuvostoliiton miehityksen aikaisista ajoista kertova museo muistuttaa osaltaan julmasta ihmisten teurastuksesta, se toimii myös historiallisena kertomuksena jälkipolville. Museossa voi käydä tutustumassa esimerkiksi vankilan tyrmiin, joissa kuoli yli 1000 vankia, sekä vastarinnasta ja salakuuntelusta kertoviin näyttelyihin.

  Trakain linna

  Noin puolen tunnin bussimatkan päässä sijaitsee entinen pääkaupunki Trakai. 1400-luvulla Liettuan ollessa Itämereltä Mustallemerelle ulottuva suurvalta, Trakai toimi maan keskuksena. Tässä pienessä puutalojen kaupungissa kohoaa kuuluisa Trakain linna, jolla on ikää yli 600 vuotta. Viiden järven keskellä oleva linna on ehdottomasti kokemisen ja näkemisen arvoinen.

 • Liikkuminen Vilnassa

  Vilna on kompakti kaupunki liikkua jalan, mutta muitakin kulkuvälineitä kaupungista löytyy. Vilnan taksit ovat helposti tunnistettavia yhtenäisistä keltaisista taksi-merkeistään. Kyytiin noustessasi kannattaa huomioida, että kuljettaja laittaa mittarin raksuttamaan, muuten matkalle voi kertyä ylihintaa. Päivälle ja yölle on omat taksansa. Joidenkin kokemuksien mukaan lennosta taksia ei kannata ottaa, vaan se on parempi tilata esimerkiksi hotellille tai ravintolaan – näin matkalle voi tulla jopa puolet vähemmän hintaa.

  Vilnassa liikennöi kaupungin omistamia sekä yksityisiä busseja. Kaupungin omistamat bussit ovat väritykseltään keltaisia ja sinisiä. Busseihin lipun voi ostaa kioskista tai kuljettajalta ja kioskista ostettu lippu käy myös yksityisiin busseihin. Kuljettajalta ostetuissa lipunhinnoissa saattaa olla eroja. Matkojen hinnat ovat aikuisilta 0,8 litiä, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä 0,40 litiä. Kaupungissa kulkee myös minibusseja, joilla ei ole niin virallisia reittejä tai pysähdyspaikkoja kuin tavallisilla busseilla. Kyytiin noustessasi voit kertoa kuljettajalle, missä haluat jäädä kyydistä ja hän sitten pysäyttää siinä.

  Pyöräilijöille löytyy erinomaisia kulkureittejä, ja pyörä onkin nopea ja kätevä keino kiertää kaupungin nähtävyyksiä. Pyörän voi vuokrata noin 10-15 eurolla vuorokaudeksi, ja yleensä asiakkailta pyydetään jonkinlainen pantti. Jossain riittää passi, toisissa halutaan rahaa, joka annetaan takaisin pyörän palautuksen yhteydessä.

 • Muista nämä asiat matkallasi

  Rahaa kannattaa vaihtaa jo ennen lähtöäsi, koska valuutanvaihtopisteitä on Vilnassa niukasti. Hotelleissa valuutanvaihto ei kannata, koska niiden vaihtokurssit ovat yleensä hyvin epäedulliset.

  Koska Vilna vilisee turisteja, on se myös otollinen paikka taskuvarkaille. Ethän siis jätä laukkuasi pöydälle avoinna tai kulje rahapussi takataskussasi. Myöskään koko omaisuutta ei kannata kuljettaa mukanaan ja kaikista arvokkaista tavaroista tulee pitää hyvä huoli. Varsinkin ahtaissa paikoissa ja väentungoksessa on pitkäkyntisen helppo tyhjentää taskusi. On hyvä pitää mielessään, ettei taskuvarkaat nuku yölläkään.

 • Vilnan yöelämä

  Vilnan yöelämä on vilkasta ja kaupungista löytyy monentyyppisiä nautiskelupaikkoja hiljaisista kahviloista baareihin, pubeihin ja aina pimeisiin strippiluoliin asti. Erilaisia klubeja ja yökerhoja on runsaasti ja hiljaisempina iltoina osassa paikoista voi olla yllättävän rauhallista. Onneksi välimatkat ovat lyhyitä ja sisäänpääsymaksut edullisia, niin paikan vaihto onnistuu vaivattomasti. Hämyisät kellariravintolat tarjoavat intiimin tunnelman ja monessa ravintolassa on live-musiikkia.

 • Ostoksilla Vilnassa

  Puolalaiset ja latvialaiset tulevat Vilnaan ostoksille, koska sen hintataso on edullinen muihin Baltian maihin verrattuna. Vilnasta löytyy suuria kauppakeskuksia sekä pieniä putiikkeja ja matkamuistomyymälöitä, joista löytyy kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta. Merkkivaatteita ja -kenkiä myyvät liikkeet ovat keskittyneet kahdelle kadulle; vanhassakaupungissa Didzioji-katu ja uudella puolella Gedimino-katu.

  Muutama kilometri kaupungista pohjoiseen sijaitsee Baltian suurin ostoskeskus Akropolis. Sinne pääsee kätevästi minibussilla numero 2 ja kyytiin kannattaa nousta Pylimo-kadulta. Taksi maksaa alle 5 euroa.

  Tuliaisiksi voi kotiin viedä meripihkasta valmistettuja koriste-esineitä. Toreilla myydään lasisia kopioita, mutta esimerkiksi meripihkamuseosta voit ostaa aitoa meripihkaa. Kannattaa myös maistaa eksoottista meripihkajuomaa. Paikalliset käsityöt ja hunaja ovat yleisiä tuliaisia ja hunajasta valmistettu likööri ja erilaiset yrttiliköörit (trauktine) maistuvat varmasti kotosuomessa lomakuvia ihaillessa.

Vilna matkapaketit

Vain hotelli 89,45€

1 Tilto Hotel Vilnius

3 tähden
3,6 / 5 8 arviota

Tilto str. 8

Idyllisiä öitä VilnassaTilto Hotel tarjoaa majoitusta 200 vuotta vanhassa, täysin restauroidussa rakennuksessa. Tässä uniikissa hotellissa jokainen huone on erilainen, mikä tuo niille mukavasti...

Vain hotelli 127,93€

2 The Narutis Hotel

5 tähden
4,0 / 5

Pilies Street 24

3 nights

The Narutis Hotel tarjoaa vierailleen monipuoliset palvelut, kuten ilmaisen pysäköinnin ja ympäri vuorokauden palvelevan huonepalvelun. Tässä hotellissa voit nauttia päivällistä ravintolassa tai...

Vain hotelli 85,32€

3 Novotel Vilnius Centre

3 tähden
4,4 / 5 11 arviota

Gedimino av. 16

Rate includes breakfast

3 tähden Novotel Vilnius Centre tarjoaa vierailleen ympäri vuorokauden palvelevan vastaanoton ja herätyspalvelun. Hotellissa on myös sauna ja ravintola. Liikematkailijoiden käytössä on...

Vain hotelli 61,93€

4 Rinno Hotel

3 tähden
3,8 / 5 8 arviota

Vingriu 25

Rinno Hotel -hotellissa käytössäsi ovat oivalliset palvelut - lahjakaupan lisäksi hotelli tarjoaa ilmaisen lentokenttäkuljetuksen ja pesulapalvelun. Työmatkalaisille, joiden kohteena on...

Vain hotelli 114,68€

5 Radisson Blu Royal Astorija Hotel, Vilnius

3 tähden
4,0 / 5 6 arviota

Didzioji 35/2

Tämän 3 tähden hotellin vieraiden käytössä on kattavat palvelut, kuten kuntosali, tenniskenttä, spa-kylpylä ja pesulapalvelu. Radisson Blu Royal Astorija Hotel, Vilnius -hotellissa on...

Vain hotelli 68,81€

6 BEST WESTERN Vilnius

4 tähden
3,3 / 5 3 arviota

Konstitucijos pr. 14

BEST WESTERN Vilnius tarjoaa vierailleen monipuoliset palvelut, kuten ilmaisen pysäköinnin. Tässä hotellissa voit ylläpitää kuntoasi kuntosalilla. Sisäuima-altaassa voit kuntoilla tai...

Vain hotelli 109,00€

7 Artis Centrum Hotel Vilnius

4 tähden
5,0 / 5

Liejyklos str. 11/23

Artis Centrum Hotel Vilnius on miellyttävä hotelli, josta löytyvät hyvät palvelut vieraiden käyttöön. Matkasi aikana voit vaikkapa pulahtaa hotellin uima-altaaseen. Hotellissa on lisäksi...

Vain hotelli 65,00€

8 Ratonda Centrum Hotel Vilnius

4 tähden
4,5 / 5

Gedimino Ave 52 /1

Ratonda Centrum Hotel Vilnius tarjoaa vieraille business centerin ja konferenssitilat. Lisäksi voit nauttia herkullisia annoksia hotellin ravintolassa. Hotelli on lemmikkiystävällinen.Sijainti...

Vain hotelli 45,88€

9 Hotel Telecom Guest

3 tähden
3,7 / 5 3 arviota

Vivulskio str. 13a

Hotel Telecom Guest tarjoaa vierailleen erinomaiset palvelut. Hotellissa on retkivarauspalvelu. Autolla saapuvien vieraiden käytössä on huonehintaan kuuluva pysäköinti. Tämä hotelli on...

Vain hotelli 50,00€

10 Centrum Uniquestay Hotel Vilnius

3 tähden
4,0 / 5

Vytenio 9/25

Centrum Uniquestay Hotel Vilnius -hotellilla on 3 tähteä. Hotellista löytyy myös ravintola. Hotellissa on langaton internetyhteys ja huonehintaan kuuluva aamiainen. Liikematkailijoille...

Päivittäiset lennot Helsingistä kohteeseen Vilna to, touko 28, 2015

Lentoyhtiö Lento # Lähtö Saapuminen Konetyyppi Lentoaika
Lentokenttä Kellonaika Lentokenttä Kellonaika
Finnair AY131 HEL 9:45 VNO 11:00 E90 1h 15min
Finnair AY133 HEL 16:20 VNO 17:35 E70 1h 15min
British Airways BA6063 HEL 16:20 VNO 17:35 E70 1h 15min
Belavia/Belavia B2858/B2803 HEL 16:35 VNO 20:05 CRJ/CRJ 3h 30min