Kartta

Hotellit Dubrovnikissa – Adrianmeren kuvankauniissa rannikkokaupungissa

Dubrovnik, italian kielellä Ragusa, on Kroatian aivan eteläkärjessä sijaitseva hämmästyttävän kaunis rannikkokaupunki. Koko Kroatia on maana sanoinkuvaamattoman kaunis, eikä Dubrovnik tee tässä suhteessa minkäänlaista poikkeusta. Kristallinkirkas merivesi, henkeäsalpaavan hurmaavat historialliset rakennukset ja lämmin ilmasto tekevät kaupungista ihanteellisen matkakohteen sekä lyhyeksi että pidemmäksikin aikaa. Dubrovnikin hotellit hellivät vierailijoita erilaisine aktiviteetteineen ja kauneushoitoineen.

Historiallista sekä modernia yöpymistä

Hotellit Dubrovnikissa vaihtelevat runsaasti sekä palveluiltaan että luonnollisesti hintatasoltaan – niin junamatkalla Euroopan halki oleva reippureissaaja kuin luksusta kaipaava lomalainen löytävät molemmat itselleen haluamansa majoituksen takuuvarmasti. Sijainneiltaan Dubrovnikin hotellit vaihtelevat jonkin verran: osa hotelleista sijaitsee kaupungin keskustassa tai sen tuntumassa, kun taas osa hotelleista tarjoaa palveluitaan kaupungin edustalla sijaitsevilla pienemmillä saarilla tai hieman kauempana keskustasta. Hintaluokaltaan hotellit Dubrovnikissa ovat Itä- ja Etelä-Eurooppalaista keskitasoa, vastaten esim. Kreikan Kreetantasoa. Hotelliyöstä selviää siis muutamalla kympillä, mutta huippulomaan voi myös kuluttaa satoja euroja per yö.

Kristallinkirkasta vettä ja historiallisia rakennuksia

Dubrovnik on erittäin suosittu matkakohde ympäri vuoden, erityisesti pariskuntien keskuudessa. Keskustan suurimmat nähtävyydet, kuten Grad-vanhakaupunki ja Stradun-katu, vetävät puoleensa turisteja magneetin tavoin. Vanhassakaupungissa on paras vierailla joko erittäin aikaisin aamulla tai myöhemmin illalla, sillä sen palatseista, kävelykaduista ja hienoista maisemista nauttiminen vaatii runsaasti aikaa. Stradun-pääkadun varrella sijaitsee kauniilla tornilla varusteltu fransiskaaniluostari, ja lukuisat kauniit kahvilat sekä ateljeet ovat varmasti vierailun arvoisia. Dubrovnik on myös oiva rantalomakohde aurinkoa ja esim. snorklausta rakastaville kirkkaiden vesiensä ansiosta. Vanhankaupungin vieressä sijaitseva Banje-ranta (turistien suosima) on Dance-rannan, Lapadin rannan sekä Lokrum-saarella sijaitsevien rantojen ohella yksi kaupungin suosituimmista rannoista.

Maukasta ja mielenkiintoista ruokaa sekä kulttuuria

Vanhakaupunki Grad on Dubrovnikin kallein ruokailupaikka. Ruokaelämyksiä metsästävän kannattaakin suunnata esim. Ladap-kaupunginosan suuntaan, jossa myös monet hotellit Dubrovnikissa sijaitsevat, tai vaikkapa Kardinala Stepinca –kadun varrelle, jossa monet erittäin korkealaatuiset kalaravintolat sijaitsevat. Merenelävät näyttelevät suurta roolia Dubrovnikin ruokatarjonnassa, mutta toki perinteisempiäkin ruokavaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Kulttuurin ystäviä hellivät monet erilaiset vuosittaiset festivaalit, teatterit ja orkesterit ympäri kaupunkia. Yöelämän ja ostosten ystävien kannattaa suunnata Stradun-pääkadun lähettyville, josta niin Dubrovnikin parhaat pienet putiikit ja kaupat kuin myös yökerhot ja baarit löytyvät.

Paras aika matkustaa kohteeseen Dubrovnik

Dubrovnikissa vallitsee perinteinen subtrooppinen Välimerenilmasto. Kesäisin kaupungin valtaa polttava kuumuus, joka kohoaa päivittäin yli suomalaisittain tunnetun 25 °C asteen hellerajan ja talvisin sää on varsin leuto, eikä lämpötilat putoa paljon 10 °C asteen alapuolelle. Dubrovnik on viime vuosina kasvanut varsin suosituksi turistikohteeksi, joka on hyvin ruuhkainen varsinkin aivan keskikesällä heinä-elokuussa. Paras aika matkustaa Dubrovnikiin onkin kesä- tai syyskuussa, jolloin turistimäärät ovat huomattavasti keskikesää vähäisemmät, mutta sää on kuitenkin vielä varsin lämmin.

Jos olet kiinnostunut teatterista ja klassisesta musiikista, on paras aika Dubrovnikiin matkustamiselle heinä-elokuu, sillä silloin kaupungissa järjestetään Dubrovnikin kesäfestivaalit. Heti kesäfestivaalien jälkeen järjestetään myös Julian Rachlin-festivaalit, jotka jatkavat klassista linjaa viulumusiikin parissa.

Parhaat palat Dubrovnik

Kaupungin pääkadun, Stradunin, kellotornin kanssa samasta päädystä löytyy Dubrovnikin vanha satama eli Stara Luka. Satamasta voi lähteä Adrianmeren risteilylle. Risteily kestää yleensä noin 2-3 tuntia ja se antaa loistavat näkymät kaupunkiin ja sen ympäristöön mereltä päin. Satamasta voi lähteä myös vehreälle Lokrumin saarelle. Lauttamatka satamasta saarelle kestää noin 10 minuutin verran, ja on ehdottomasti vaivan arvoinen, sillä saarella on upeat uimarannat, luontopolkuja sekä kasvitieteellinen puutarha.

Hieman pidemmän, noin 1-2 tunnin lauttamatkan päässä sijaitsee toinen vehreä saari, joka on itseasiassa Mljetin kansallispuisto. Kansallispuisto on ihanteellinen paikka patikointiin ja pyöräilyyn.

Toinen oiva paikka patikointiin on läheinen 412 metriä korkea Srd-vuori. Matka vuorelle polttavia rinteitä pitkin kävellen kestää parisen tuntia, mutta nykyään huipulle voi ottaa myös köysijunan, jolla matka taittuu parissa minuutissa. Vuoren huipulla on Napoleonin aikainen linnoitus, jossa on paljon mielenkiintoista nähtävää.

Dubrovnik on tunnettu myös hyvänä rantakohteena, joten mikäli museoiden, kirkkojen ja muun arkkitehtuurin ihastelu alkaa kyllästyttää voit vaihtaa uimapuvun päälle ja painella yhdelle kaupungin monista rannoista. Monelta rannoista löytyy myös oheisohjelmaa kuten baareja, ravintoloita sekä mahdollisuudet vesileikkeihin.

Lomavinkit Dubrovnik

Kuten monessa muussakin kaupunkikohteessa, on Dubrovnikissakin kävely paras keino nähdä kaikki kaupungin tarjoamat salaisuudet. Vaikka kaupungissa onkin hyvät julkiset liikenneyhteydet, ei etenkään vanhankaupungin alueella pääse liikkumaankaan kuin kävellen. Varaudu matkaan siis hyvin kävelykengin!

Saapuminen

Lentäessäsi Dubrovnikiin, laskeutuu lentosi Dubrovnikin lentokentälle noin 20 kilometrin päähän itse kaupungin keskustasta. Jokaisen lennon laskeutumisen aikoihin kentälle saapuu lentokenttäbussi, jolla matkustajat voivat liikkua Dubrovnikin pääbussiasemalle, Pilelle. Matka maksaa 35 Kroatian kunaa, joka vastaa noin 5 euroa. Kentältä löytyy myös useampia kansainvälisiä vuokra-autofirmoja, joiden tiskiltä voit lunastaa jo varaamasi auton tai vuokrata sen vasta paikan päällä. Myös takseja on lentokentällä aina lentojen saapumisen aikoihin. Taksilla matka keskustaan maksaa noin 43€.

Liikkuminen Dubrovnikissa

Dubrovnikin keskustassa kannattaa hyödyntää erinomaiset bussiyhteydet, kun matkustat uuden ja vanhan kaupungin välillä. Päästyäsi vanhaan kaupunkiin on ainoa mahdollinen liikkumistapa kävely. Välimatkat ovat pääasiallisesti lyhyitä, joten siirtymämatkat sujuvat kävellen varsin kivuttomasti myös lasten kanssa.

Yöelämä Dubrovnik

Dubrovnik on nuorten matkaajien suosiossa ja ainakin osittain siitä syystä se on myös keskikesäisin varsin vilkas kaupunki yöelämältään. Vilkkaimpien turistikausien ulkopuolella yöelämä hiljenee ja laantuu varsin laimeaksi. Vanhankaupungin Grad sekä rantakaupunginosa Lapadin ovat pääasialliset yöelämän keskukset, joista kummastakin löytyy baareja hyvin moneen makuun.

Dubrovnikin yöelämä kannattaakin kokea myöhäisen illallisen ja muutaman lasillisen kautta, sillä se onnistuu varmasti läpi vuoden.

Hinnat ovat edullisimpia perushintoja, joita on saatavilla seuraavan 30 päivän aikana. Hinnanmuutokset ovat mahdollisia ja eivät välttämättä sisällä hotellin palvelumaksuja, lisävuoteen hintaa tai sivukuluja, kuten huonepalvelumaksua. Hotelli kuitenkin veloittaa paikallisessa valuutassa sen hetkisellä kurssilla. Paikalliset maksut veloitetaan erikseen.