Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Kirjallisia seikkailuja: Maailman ympäri 10 ohittamattomalla kirjalla

By Frances Doherty on 25/03/2020 in

Pyhän Augustinuksen sanoin ”maailma on kirja, ja ne, jotka eivät matkusta, lukevat vain yhden sivun”.

Vaikka hän ei sanonutkaan ”maailma on iPad 6.0”, kannattaa lukea nämä matkakirjallisuuden klassikot, jotka hämmästyttävät, jännittävät ja synnyttävät hillittömiä naurukohtauksia käyttämästäsi tallennusmuodosta riippumatta.

Huomaathan, että nämä eivät ole tyypillisiä oppaita, joista löydät yhteenvedon Bangkokin Khaosan Roadin parhaista ravintoloista, esittelyn Helsingin mukiinmenevistä kolmen tähden hotelleista tai käyttäytymisohjeita, joita noudattamalla et vahingossa loukkaa samoalaisia.

Nämä mukaansatempaavat tarinat paljastavat paikan sielun syvemmin, ja ne kannattaa lukea ennen matkan alkua – tai jos satut olemaan jo matkakohteessa, ovat ne myös viisaita ja nokkelia matkakumppaneita.

Afganistan – A Short Walk in the Hindu Kush

Tule Afganistaniin! Tänä päivänä jopa pelottomin matkailija ajattelisi kaksi (tai monta) kertaa ennen matkustamista konfliktien repimään Afganistaniin. Kuitenkin vuosikymmeniä ennen kuin neuvostoliittolaiset, islamistiset fundamentalistit ja Yhdysvaltojen joukot alkoivat taistella tästä karun kauniista paikasta, eräs rohkea englantilainen herrasmies nimeltä Eric Newby ilmestyi paikalle ja päätti kiivetä vuoren huipulle, pitipä vuori siitä tai ei.

Seikkailuista syntyi upean humoristinen kirja, joka kuvaa matkan varrella sattuneita väärinymmärryksiä ja uuvuttavia kommelluksia tyypilliseen englantilaiseen tyyliin. Tämä kirja kannattaa lukea – vaikka matka Afganistaniin saattaisikin olla vielä kaukana tulevaisuudessa.

Kuuba – Waiting for Snow in Havana

Tämän kirjan kirjoittaja joutui pakenemaan synnyinmaastaan Kuubasta lapsena. Kirjan erikoinen nimi viittaa Fidel Castron voitokkaisiin kommunisteihin, jotka lukitsivat toisinajattelijoita telkien taakse ja kielsivät turmeltuneita länsimaisia tuontituotteita, kuten joulua, pääsemästä rajojen sisäpuolelle.

Lue Carlos Eiren viiltävä ja koskettava kertomus menneisyydestä Kuubassa, jonka me monet tunnemme vain kliseistä, kuten pastellivärisistä vanhoista autoista ja sikaria pureskelevista isoäideistä.

Japani – Snow Country

Unohda ultramoderni korkean teknologian Japani ja neonvalojen verhoamat Tokion kadut. Tämä Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen Yasunari Kawabatan romaani kertoo varhaisemman tarinan tuhoon tuomitusta romanssista äveriään ja joutilaan kaupunkilaisen ja vaatimattoman geishan välillä syrjäisessä maalaiskylässä.

Kertomuksen teema saattaa tuntua vieraalta verrattuna tyypillisiin japanilaisiin teemoihin, mutta sen keskiössä on kuitenkin turisteille hyvin tuttu paikka – japanilainen kylpylä.

Etiopia – Notes from the Hyena's Belly

Etiopia on yksi maailman vanhimmista kristillisistä maista, mistä todisteena ovat sen ikivanhat ja joskus huimaavan luoksepääsemättömissä paikoissa sijaitsevat palvontapaikat. Etiopia on lumoava matkakohde.

Yksi parhaista kirjallisista oppaista maahan on maasta muuttaneen Nega Mezlekian muistelmat. Kirja alkaa tarinalla lapsellisesta tempusta, jossa ankaran opettajan arvostetuille lehmille annettiin chilillä terästettyjä peräruiskeita. Tarina etenee kuitenkin pian kertomaan kirjailijan osallisuudesta ja yrityksistä välttää erinäisiä fanaattisia liikkeitä, jotka terrorisoivat pitkään yhtä Afrikan upeimmista paikoista.

Australia – Down Under

Tämä suositun matkakirjailija Bill Brysonin kirja on takuuvarmasti lystikäs tarina ”auringonpolttamasta maasta”, joksi yksi Australian tunnetuimmista runoilijoista maata kutsuu.

Kirja sisältää viihdyttäviä lyhyitä kuvauksia kirjailijan kohtaamisista muiden matkailijoiden kanssa Australian läpi kulkevassa Indian-Pacific -junassa sekä tarinoita kivenkovista varhaisista tutkimusmatkailijoista. Bryson on kuin leppoisa maantiedon opettaja, jolla on tarinankertomisen jalo taito.

Yhdysvallat – On the Road

Jack Kerouacin 50-luvulla julkaistu romaani antoi aikoinaan äänen beat-vastakulttuurille ja toimi julkilausumana boheemeille matkailijoille, jotka olivat päättäneet lykätä oikeisiin töihin ryhtymistä niin kauan kuin vain inhimillisesti mahdollista.

Kirja perustuu Kerouacin kavereidensa kanssa Amerikan halki tekemään matkaan, mutta se on kuitenkin myös kertomus amfetamiinin – ja muiden huumausaineiden – väärinkäyttäjästä. Kirja kirjoitettiin vain kolmessa viikossa, minkä lukija usein huomaakin, mutta oma kulunut kappale kirjasta näyttää silti aika hyvältä tungettuna kuluneiden farkkujen takataskuun.

Aasia – The Great Railway Bazaar

Tämä varhainen teos yhdeltä 1900-luvun tunnetuimmalta matkakirjailijalta ja yhtä lahjakkaalta misantroopilta on yhä mukaansatempaava kuvaus Aasian mantereesta.

Kirja on esimerkikki Paul Theroux’n anteeksipyytelemättömästä tyylistä, jossa yhdistyvät ihmisten ja paikkojen hidas ja yksityiskohtainen kuvailu ja kirjailijan kattava sivistys. Theroux vaikuttaa tulleen vieläkin äreämmäksi ikäännyttyään, mutta hällä väliä – harva kirjailija kykenee upottamaan lukijan vieraan maan kuumuuteen ja pölyyn yhtä taidokkaasti.

Jamaika – The Harder They Come

Jamaikalais-amerikkalaisen Michael Thelwellin 90-luvulla kirjoittama teos on siitä harvinainen, että se oli ensin olemassa elokuvana.

Kyseessä oleva filmi julkaistiin vuonna 1972, ja se oli saarella huippusuosittu marihuanankatkuinen rikoselokuva runsaine ampumakohtauksineen. Lisäksi elokuva toi oletettavasti reggae-musiikin muun maailman tietoisuuteen.

Thelwellin kirja on ajankuvaus, joka kannattaa lukea osaksi kirjavien jamaikalaisten sananparsien vuoksi, joita sivut ovat pullollaan.

Bhutan – The Circle of Kharma

Tämä on bhutanilaisen naiskirjailijan ensimmäisen englanniksi kirjoittama romaani, joka tarjoaa lumoavan kirjallisen matkan yhteen maapallon jäljellä olevista lumoavista paikoista.

Kunzang Choden kertoo Tsomon tarinan. Tsomo on yksi 12 sisaruksesta, joka, huolimatta perheen köyhyydestä, haluaa palavasti päästä matkustamaan. Hän onnistuukin jättämään perinteisen kotiseutunsa taakseen ja matkustamaan Tiibetiin, Nepaliin ja Intiaan. Kirjailijan rikas ja ihailtu proosa kuvaa naisen kasvua uskottavasti hänen matkustaessaan ympäri maailmaa.

Intia – The God of Small Things

Aasiassa kun ollaan, on pakko mainita Arundhati Roy Kynäiltyään tämän täydellisesti muotoillun kansainvälisen bestsellerin, tämä entinen kuntosaliohjaaja kieltäytyi jäämästä lepäämään laakereilleen, vaan omisti sen sijaan suuren osan seuraavista 20 elinvuosistaan yhteiskunnalliselle aktivismille.

Kirja on kertomus kaksosista, jotka tajuavat lopulta, kuinka paljon merkitsevät toisilleen. Toisaalta teos sisältää myös teräviä huomioita politiikasta ja kastijärjestelmästä sekä miesten ja naisten välisistä suhteista Intiassa. Kirjassa riittää siis runsaasti mietittävää puksuttaessasi junalla Ratnagiristä Mangaloreen.

 

 

 

 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0