ebookers matkablogi

10 maailman kauneinta rautatieasemaa

London, UK - July 26, 2018: "I want my time with you" glowing pink letters installation by Tracey Emin inside St. Pancras, one of the largest railway stations in London and a home to Eurostar.

Alppien huippuja, samppanjabaareja, osteriravintoloita ja kuninkaallisia odotushuoneita: katso vinkkimme 10 maailman kauneimpaan rautatieasemaan.

1. Iso-Britannia: St. Pancras International, Lontoo

Harry Potterin laiturista numero 9¾ tunnettu King’s Cross on kenties Lontoon valokuvatuin rautatieasema, mutta viereinen St. Pancras International pitää yhä käsissään komeimman rautatieaseman pystiä. Vuonna 1868 rakennettu punatiilinen asema edustaa kuningatar Viktorian aikaista arkkitehtuuria parhaimmillaan. Nykyisin St. Pancras onkin suojeltu rakennus, ja rautatieaseman lisäksi täällä toimii myös luksushotelli St. Pancras Renaissance. Asemalle voi kuitenkin poiketa vaikkapa vain hehkeälle drinkille: St. Pancrasissa toimii nimittäin 1920-luvulta peräisin oleva art deco -tyylinen samppanjabaari.

2. Yhdysvallat: Grand Central Terminal, New York

Jos Lontoon komeimmalla rautatieasemalla pistäydytään samppanjalasilliselle, niin New Yorkissa laskeudutaan aseman alle legendaarisille ostereille Oyster Bariin. Katutasossa taas pääsee ihailemaan yhtä metropolin rakastetuimmista rakennuksista, Grand Central Terminalia. Rautatieasema kohosi vuonna 1913 Park Avenuen ja 42nd Streetin kulmaan Manhattanille, ja on usein valittu maan kauneimpien rakennusten joukkoon. Kauniisti koristeltu julkisivu kätkeekin sisäänsä niin marmoriportaita kuin komeita kelloja. Kaiken kruunaa turkoosi holvikatto tähtikuvioineen – tähdet paljastuivat vuonna 1998 suoritetussa putsauksessa paksun sikarinsavun tuottaman kerroksen alta!

Luonnollisesti Manhattanilta ja rautatieaseman läheltä löytyy lukuisia erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

3. Belgia: Antwerpen-Centraal, Antwepen

Antwerpenin rautatieasemalle astuessa ei voi olla ymmärtämättä, kuinka vauras kaupunki Antwerpen on aikojen saatossa ollut. Rautateiden katedraaliksikin kutsuttua rakennusta komistaa nimittäin yli 20 erilaista marmori- ja kivilajia, suuret kaari-ikkunat sekä laitureiden ylle kaartuvat mahtavat rautarakenteet. Antwerpen-Centraal rakennettiin vuosina 1895–1905, ja se valitaan yhä vuosittain maailman kauneimpien rautatieasemien joukkoon.

Tyylikäs Hotel Indigo Antwerp sijaitsee Antwepen-Centraalin naapurissa, ja osasta huoneita avautuu näkymät aseman upealle julkisivulle kupoleineen.

4. Turkki: Sirkeci, Istanbul

Väritykseltään punavalkoisessa istanbulilaisasemassa eurooppalainen jugendtyyli yhdistyy turkkilaiseen estetiikkaan. Kun Sirkeci vuonna 1895 avattiin kellotorneineen ja satoine kaasulamppuineen, oli asema varsin moderni näky aikansa matkalaisille – jopa siinä määrin, että se kelpasi legendaarisen idän pikajunan päätepysäkiksi!

Sirkecin aseman läheltä löytyy useita hotellivaihtoehtoja. Vajaan 2 kilometrin päässä sijaitsee viihtyisä Niles Hotel kattoterassilta avautuvine merinäkymineen.

5. Portugali: São Bento, Porto

Porton São Benton mansardikattoinen rautatieasema hurmaa aulan upeilla kaakeileillaan, jotka kuvaavat Portugalin historiaa. Laattamestarina toimi taiteilija Jorge Colaço. Työn valmistumiseen kului yli 20 000 kaakelia sekä yksitoista vuotta. Nyt matkalaiset pääsevätkin aseman läpi kulkiessaan ihailemaan Portugalin kuulua sinivalkoista azulejo-tyyliä. Rautatieasema rakennettiin vuonna 1916. Paikalla sijaitsi aikaisemmin nunnaluostari, ja onpa asemalla raportoitu kummittelevasta nunnasta vielä tänäkin päivänä.

São Benton aseman ympäristöstä löytyy erilaisia majoitusvaihtoehtoja luksushotelleista hostelleihin.

6. Intia: Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai

Mumbain Chhatrapati Shivaji Terminus on kiehtova sekoitus kuningatar Viktorian aikaista arkkitehtuuria ja intialaista estetiikkaa. Vuonna 1888 valmistunut mahtipontinen rakennus, jonka voi sanoa jättävän esikuvansa Lontoon St. Pancrasinkin varjoonsa, kuuluu nyt nelimetrisine patsaineen ja koristeellisine julkisivuineen Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Rakennuksen julkisivu muistuttaakin enemmän ylellistä palatsia kuin rautatieasemaa.

Hieman kauempana rautatieaseman vilskeestä sijaitsee The Oberoi Mumbai merenrantahotelli.

7. Thaimaa: Hua Hinin rautatieasema, Hua Hin

Thaimaan Hua Hinissä sijaitseva pikkuinen punakeltainen rakennus muistuttaa ennemmin söpöä teehuonetta tai satujen haltiattaren mökkiä kuin virallista rautatieasemaa. Hua Hinin rautatieasema on maan vanhimpia ja se rakennettiin kuningas Rama VI:nnen valtakaudella (1910–1925). Aseman ylellisin rakennus on Rama VI:nnen Sanam Chan -palatsista tuotu kuninkaallinen odotushuone, joka on rakennettu thaiarkkitehtuurin tyyliin.

Ranta- ja kaupunkielämää yhdistävä Hua Hin on suosittu lomakohde ja täältä löytyykin lukuisia erilaisia hotellivaihtoehtoja.

8. Sveitsi: Jungfraujoch Station, Fieschertal

Bernin Alpeilla lähes 3500 metrin korkeudessa, jyrkän vuoren huipulla sijaitseva Jungfraujoch on maailman korkeimmalla sijaitseva rautatieasema. Vaikeakulkuiselle paikalle rakennettavaa asemaa alettiin suunnitella jo 1890-luvulla, mutta se valmistui vasta vuonna 1912. Asema yhdistää Jungfraun ja Mönchin yli 4 kilometrin korkuiset huiput. Asemalla vierailee vuosittain noin 800 000 matkalaista, ja alueelta löytyykin kosolti erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

9. Japani: Kanazawa Station, Kanazawa

Kanazawan rautatieaseman tekee erityiseksi uuden ja vanhan sekoittuminen sen arkkitehtuurissa: vuonna 1898 avattu rautatieasema sai nimittäin modernin lisän yli sata vuotta myöhemmin, vuonna 2005. Uudessa rakennuksessa yhdistyvät lasi- ja rautarakenteet ja aseman edustalta löytyy myös suuri puuportti. Kanazawa on Ishikawa prefektuurin pääkaupunki, ja se sijaitsee Japaninmeren rannalla, Japanin Alppien ympäröimänä.

Kanazawa-aseman läheltä löytyy useita edullisia hotelleja.

10. Suomi: Helsingin päärautatieasema, Helsinki

Koko Suomen rautateiden symboliksi kohonnut Helsingin päärautatieasema on komeaa katsottavaa koti- ja ulkomaanmatkalaisille. Eliel Saarisen 1900-luvun alussa suunnittelemaa graniittirakennusta komistavat ulkona turkoosilla huipulla koristettu kellotorni sekä tietysti Emil Wikströmin Lyhdynkantajat-patsaat. Mutta nykyisin rautatieasema hurmaa myös sisältä, kun sinne on avautunut esimerkiksi kauniiden yksityiskohtien ja korkeiden ikkunoiden kruunaama ravintola, joka tuo aseman oikeuksiinsa myös junien odotustilana.

Helsingin päärautatieasemalla voi yöpyä upeissa puitteissa Scandic Grand Centralissa.

Comments

comments

Exit mobile version