Uudet kokemukset – niitä Albaniassa riittää. Pikkuruinen maa Balkanin niemimaalla hurmaa vuosi vuodelta yhä useampia, mutta Albaniasta löytyy edelleen lukuisia vähemmän koluttuja nurkkia. Etenkin sellaisia, joihin on helpointa tutustua, kun käytössä on oma auto.
Persoonallisten kylien ja salaisten pikkurantojen lisäksi autolla voi suunnata vaikuttavaan vuoristoon, villikukkien täyttämille niityille ja syrjäisiin kyliin. Kylissä seisoo edelleen torneja, jonne kylän miehet aikoinaan sulkeutuivat pakoon väkivaltaista verikostoperinnettä.
Jo pelkkä auton rattiin hyppääminen Albaniassa saa joidenkin ihokarvat pystyyn, sen verran luovasti osa kanssa-ajajista tulkitsee liikennesääntöjä. Kaiken pitäisi kuitenkin sujua hyvin, kunhan pysyt kaukana albanialaisten rakastamasta rakista ja soitat torvea vuoristoteiden mutkissa. Älä anna pelottavan ajotyylin siis pitää sinua pois teiltä, sillä nämä reitit johdattavat tällä hetkellä kenties Euroopan unohtumattomimpiin lomakokemuksiin.
Reitti 1: neonvärinen pääkaupunki, ottomaanien loistoa ja albanialaista rantaelämää
Ensimmäinen päivä: Tirana–Durrës
Lähde liikkeelle Albanian kiehtovasta pääkaupungista eli Tiranasta, joka on hiukan ränsistynyt mutta eläväinen ja kirjaimellisesti värikäs. Viimeisimmästä on kiittäminen taiteilija Edi Ramaa, joka valittiin ensin Tiranan pormestariksi ja sittemmin Albanian pääministeriksi. Herkkujakin riittää: maistele albanialaisia tai italialaisia ruokia ennen kuin otat auton alle ja suuntaat yöksi noin tunnin ajomatkan päähän Dürresiin.
Toinen päivä: Durrës–Berat
Entinen pääkaupunki Dürres tarjoaa kurkistuksen välimerelliseen elämään albanialaisella mausteella. Kylän 10 km pitkä ranta on miellyttävä, mutta vielä kiinnostavampia nähtävyyksiä ovat roomalainen amfiteatteri ja erinomainen arkeologinen museo.
Suuntaa seuraavaksi etelään Beratin viehättävään vuoristokylään. Sen mukulakivikadut nousevat ylös rinteitä, joita koristavat tyylikkäät ottomaaniasutukset.
Kolmas päivä: Berat–Gjirokastër
Hyppää autoon ja lähde kolmetuntiselle ajomatkalle Albanian sydämeen yhteen sen kauneimmista ja tärkeimmistä kylistä. Grijokastëria hallitsee sen tuhat vuotta vanha linnoitus, mutta myös näyttävämmät ottomaanityyliset rakennukset ovat näkemisen arvoisia.
Neljäs päivä: Gjirokastër–Sarandë
Tervetuloa Albanian Rivieran turistikohteisiin! Kesäisin Sarandë on niin täynnä, ettei edes hikoilulle meinaa löytyä tilaa. Kaupunki sopii kuitenkin albanialaisten lomatunnelman aistimiseen, ja rauhallisempia rantojakin voi löytää kaupungin laitamilta.
Grijokastërin etnografisessa museossa pääsee tutustumaan toisenlaiseen Albaniaan, kun kuvat kommunistisesta Albaniasta valottavat tätä outoa ja usein traagista ajanjaksoa maan historiassa.
Viides päivä: Sarandë–Korçe
Ajettuasi läpi viehättävän maaseudun saavut Korçeen, yhteen Albanian kulttuurikeskuksista. Viime vuosina siistityn kaupungin kohokohtia ovat valtava kunnostettu ortodoksikatedraali vaikuttavine kaksoistorneineen sekä mukaansatempaava keskiaikaisen taiteen museo.
Kuudes päivä: Korçe–Pogradec–Tirana
Sitten kotimatkalle. Kolmen tunnin ajomatka takaisin Tiranaan kannattaa katkaista Pogradecin järvenrantakaupungissa. Pogradec sijaitsee upealla paikalla Ohridjärven rannalla ja vuorien ympäröimänä. Ohridjärvi on yksi Euroopan syvimmistä makean veden järvistä, joka oli suosittu lomakohde etenkin omalaatuisen kommunistijohtaja Enver Hoxhan kultavuosina. Tänään Podgeric on nähnyt parhaat päivänsä, mutta paikassa on edelleen jonkinlaista retrolomahohtoa. Ja ainakin sen rantaravintoloiden taimen on erinomaisen tuoretta.
Reitti 2: merenrantaa, muuttuvia raunioita ja luonnonlähde
Jos et malta odottaa pulahdusta veteen, tämä reitti johdattaa sinut suoraan Albanian Rivieralle. Matkalla voi kuitenkin pysähtyä joissakin maan kiehtovimmissa nähtävyyksissä.
Ensimmäinen päivä: Tirana–Sarandë
Vietettyäsi päivän tai pari eläväisessä Tiranassa (kaupungissa on esimerkiksi lukuisia kommunismin aikaisia nähtävyyksiä, kuten diktaattori Hoxhan rapistuvat rakennukset) on aika suunnata rannikkokaupunki Sarandëen. Neljän tunnin ajomatkan voi tauottaa pysähtymällä Beratissa. Beratia kutsutaan ”tuhansien ikkunoiden kyläksi” sen runsailla ikkunoilla koristeltujen ottomaanirakennusten ansiosta.
Toinen päivä: Butrint
Kun ajaa noin puoli tuntia Sarandësta etelään, vastaan tulee Butrint. Kylä on rakennettu paikalle, jossa asuttiin jo muutama vuosisata ennen ajanlaskun alkua ennen kuin roomalaisetkaan saapuivat seudulle. Hyödynnä auton tarjoama vapaus ja tule paikalle jo auringonnousun aikoihin ennen retkibusseja. Autioilla raunioilla on helppo hukata ajantaju.
Kolmas päivä: Lukovë
Aika rentoutua! Ajele noin tunti Sarandësta toiseen suntaan eli pohjoiseen Lukovën viehättävälle rannalle. Perillä Lukovëssa odottavat uskomattoman turkoosit vedet, ympäröivät metsäiset mäet sekä rennot baarit ja ravintolat.
Neljäs päivä: Syri i Kaltër
Taas veteen liittyvä kohde: Syri i Kaltër eli sininen silmä. Tiheän metsän ympäröimän 50 metriä syvän luonnonlähteen vesi tummenee reunojen turkoosista keskustan lähes mustaan. Tätä unohtumatonta näkyä pääsee ihailemaan ajamalla noin 40 minuuttia sisämaahan.
Viides päivä: Borsh
Päivän uintikohde sijaitsee Borshissa, noin tunnin ajomatkan päässä Sarandësta. 7 kilometrin pituiselta vaalealta kivirannalta löytyy tilaa lähes takuuvarmasti. Ranta on upea, vaikka sen ympärille kohoavat rakennukset tuskin hivelevät silmiä.
Kuudes ja seitsemäs päivä: Borsh–Gjirokastër–Tirana
Paluumatkalla saasteiseen pääkaupunkiin kannattaa tutustua yhteen Albanian kauneimmista kaupungeista. Gjirokastërin ottomaanirakennukset avaavat silmien esiin erilaisen menneisyyden.
Reitti 3: alppimaisemia
Albanian Alppeja kutsutaan myös ”kirotuiksi vuoriksi”, ja nimi antaakin käsityksen siitä, mitä maan syrjäseudulta löytyy. Ei kuitenkaan hätää: ainoa todellinen vaara on eksyminen, ja kiroamisen sijaan nykyään suurin osa kävijöistä ylistää vuorten kauneutta. Alue on kuitenkin edelleen suosituimpien reittien ulkopuolella, joten liian tarkan suunnitelman kanssa ei kannata lähteä liikkeelle. Omalla autolla kulkevan on hyvä pitää reitti joustavana, mutta muutama kohokohta kannattaa sisällyttää suunnitelmiin:
Shkodër
Vietä yö tai pari yhdessä Albanian viehättävimmistä kaupungeista ennen kuin potkaiset vuoristoseikkailusi kunnolla käyntiin. Shkodër on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista, joka nykyään tunnetaan kirjallisuusseuroistaan ja paikallisten tavasta kulkea paikasta toiseen polkupyörillä.
Komanjärvi
Ehdottomasti kaunein kulkureitti kirotuille vuorille on lauttamatka (lautalle voi ottaa myös auton) Komanjärven kanjonin läpi. Matkalla ohitat vesiputouksia, tiheitä metsiä ja syrjäisiä kyliä – tätä on kehuttu yhdeksi planeetan upeimmista jokilaivareiteistä.
Theth ja Valbonë
Thethin dramaattisia maisemia parempia on vaikea löytää: hohtavan vihreää laaksoa ympäröivät liuskekivenharmaat vuoret, joita lumi raidoittaa. Itse kyläkin on kuin suoraan sadusta – sellaisesta, jonka ovat kirjoittaneet Grimmin veljekset ja jossa esiintyy susia.
Vaikka myös Thethistä löytyy verikostoa pakenevien suojaksi rakennettu torni (joka on sittemmin muutettu omalaatuiseksi museoksi), todellisuudessa kylä on perinteinen, vaatimaton ja ystävällinen.
Suurin osa kävijöistä tulee alueelle vaeltamaan, ja siihen tarkoitukseen loistavia maastoja löytyy sekä Thethin että läheisen Valbonën ympäristöstä. Naapurinsa tavoin myös Valbonën sijainti on henkeäsalpaavan upea, tosin erona on jälkimmäisen suurempi valikoima matkailijoiden majoituksia.
Hiljattain parannetut kulkuyhteydet vauhdittavat alueen modernisointia, joten käy kylissä pian kokeaksesi niiden ainutlaatuisen viehätyksen.
Kruja
Kirotuilta vuorilta laskeutuessa ei kannata ohittaa pysähtymättä paikkaa, jossa Albanian kansallissankari Skanderbeg syntyi noin 600 vuotta sitten. Vieraile asiaankuuluvan mahtavassa Skanderbeg-museossa, mutta muuten Krujassa ei tarvitse viivytellä pitkään ennen kuin tie kutsuu jälleen – takapenkillä kenties matkamuistoksi hankittu muovinen Skanderbeg-hahmo. Niitä sinnikkäästi kaupittelevat kauppiasmassat tuovat etäisesti mieleen albaanijoukot, joita ottomaaneja vastaan taistellut kapinajohtaja aikoinaan komensi.
Comments
comments