ebookers matkablogi

Brutalistisen arkkitehtuurin kymmenen vaikuttavinta luomusta ympäri maailmaa

Brutalistinen tyylisuuntaus nousi valtaan arkkitehtuurin maailmassa 1960-luvulla, ja se sai osakseen sekä kiihkeää suosiota että syvää inhoa. Yleensä brutalismia edustavat rakennukset olivat kunnan vuokrataloja tai suuria institutionaalisia projekteja. Nämä paljaasta betonista luodut rakennukset olivat raskaannäköisiä ja laatikkomaisia, ja niiden muodoissa korostui yksinkertaisuus. Nämä massiiviset ja karut rakennukset sekä niitä suunnitelleet arkkitehdit ovat inspiroineet fiktiivisten roistojen luojia, mutta ne ovat olleet myös kulttimaisen palvonnan kohteena. Tässä tulevat siis ympäri maailmaa sijaitsevat brutalistisen arkkitehtuurin kymmenen mestarillisinta luomusta.

  1. Barbican Centre, Lontoo

Barbican Estate on valtava, pientä kaupunkia muistuttava alue, joka rakennettiin toisen maailmansodan pommien täysin tuhoamalle paikalle. Sen päärakennuksen Barbican Centren työt aloitettiin 1960-luvulla, mutta projekti saatiin valmiiksi vasta vuonna 1982, jolloin rakennus edusti jo mennyttä aikakautta. Sen karu betonipinta, laatikkomaiset reunat sekä ympäristöstä erottuvat pystysuorat puutarhat toivat Barbican Centrelle vuonna 2003 tittelin ”Lontoon rumin rakennus”. Laajalle levittäytyvällä Barbican Estaten alueella sijaitsee näyttämötaiteen keskuksen lisäksi asuntoja, kouluja, teattereita, taidegallerioita ja kirjastoja. Alue on osoitus 1950-luvun utopistisesta unelmasta, jossa tiheästi rakennetut asuinalueet yhdistyvät kulttuurialan instituutioihin.

  1. Banco de Londres y América del Sur, Buenos Aires

Monikulmaisen kuution mallista pankkirakennusta koristavat eri kokoiset suorakulmiot, ja Banco de Londres y América del Sur ei jää huomaamatta keneltäkään Buenos Airesin finanssikortteleissa kiertelevältä. Rakennus on yhtä aikaa sekä raskas että kepeä, ja siten se on arkkitehtonisesti hyvin kiehtova. Vuonna 1966 valmistuneesta pankista haluttiin luoda normaalia helpommin lähestyttävä, minkä vuoksi sen sisällä on julkisiakin tiloja. Esimerkiksi pohjakerroksessa ei ole vain pankkivirkailijoiden kassoja, vaan aula toimii myös katettuna julkisena tilana, ja toimistotilat ikään kuin riippuvat katosta.

  1. Geisel Library, La Jolla, California

Geisel on University of California, San Diegon pääkirjasto, joka tunnetaan myös nimellä Dr. Seuss Library lastenkirjailija ja kuvittaja Theodor Seuss Geiselin mukaan. Vuonna 1970 rakennetussa kirjastossa on laaja kokoelma Dr. Seussin kirjoja, ja ulkona vierailijoita tervehtii pronssinen patsas, joka esittää kirjailijan teoksen Cat in the Hat kissaa. Arkkitehti William Pereira onnistui kunnioittamaan kirjailijaa oivallisesti, sillä julkisivu muistuttaa kirjapinoa kannattelevia käsiä. Kanjonin laella sijaitseva kirjasto on sekä pelottava että kaunis, ja se on vaikuttava etenkin iltaisin, kun laskeva aurinko värjää ikkunat vaaleanpunaisiksi ja violeteiksi.

  1. The Cathedral of Saint Mary of the Assumption, San Francisco

Vuonna 1970 rakennettu, Tokion Pyhän Marian katedraalin mukaan suunniteltu kirkko tuntuu melkein liian kepeältä kuuluakseen brutalismin tyylisuuntaan. Vaikka sen julkisivu on Tokion kirkon lailla säihkyvän valko-beige, San Franciscon versiossa on pyöristetymmät ulkoiset linjat. Sisältä rakennus tuntuukin sitten painostavammalta, sillä sen seinät täyttyvät risteävistä viivoista, joiden yllä on 19-kerroksinen kupoli. Tämä kirkko on kuitenkin yleisön mieleen ihan muun kuin arkkitehtuurin ansiosta, sillä päivällä kello kahden aikaan aurinko luo yhdelle sen seinämistä varjon, joka näyttää aivan naisen rinnalta.

  1. Trellick Tower, Lontoo

Tämän tornitalon arkkitehdin Ernő Goldfingerin kanssa oli niin vaikeaa tehdä töitä, että Ian Fleming nimesi yhden Bond-elokuviensa roistoista hänen mukaansa. Vuonna 1972 valmistunut 31-kerroksinen Trellick Tower suunniteltiin kunnan vuokrataloksi, ja sen koruton käytännöllisyys on häkellyttävää. Tulitikkurasioiden pinoa muistuttava ruskea betonitorni on karuudessaan kiehtova. Trellick Towerissa oli paljon rikollisuutta, vandalismia ja huumeidenkäyttöä ennen sen laajamittaista kunnostusta 1990-luvulla. Nykyisin korkeuksiin nouseva talo on yksi Lontoon tärkeimmistä brutalismin ikoneista.

  1. Buddhan kukkula, Sapporo

Enemmänkin modernismin kuin brutalismin tyylisuuntaan lukeutuva Tadao Andon patsas ja pyhäkkö tekevät Makomanai Takinon hautausmaan ilmapiiristä äärimmäisen tyynen. Vuonna 2015 avattu Buddhan kukkula on 150 000 laventelikasvia käsittävä keinotekoinen mäki, jonka keskellä on 13,5 metriä korkea Buddha-patsas – tästä näkyy maantasolta vain pää. Pyhäkössä on monia katseelta piilossa olevia kohtia, mukaan lukien pitkiä vesiteitä sekä tunneleita, joiden päällekkäiset ja kaarevat betonilaatat ovat selkeämmin brutalismin tyyliin lukeutuvia.

  1. Boston City Hall, Boston

Ruudukkomaista ja kulmikkaasti nousevaa rakennusta koristavat ulostyöntyvät kuutiot, ja Boston City Hall onkin brutalismia aidoimmillaan. Vuonna 1969 kolmen Columbian yliopiston professorin rakennuttama kaupungintalo on jakanut paikallisten mielipiteitä alusta lähtien, ja entinen pormestari Tom Menino kannatti sen tuhoamista. Aktivistit saivat kuitenkin pelastettua rakennuksen vetoomuksellaan, jonka avulla sille saatiin erityisen maamerkin asema. Suunnittelussa haluttiin yhdistää julkiset ja yksityiset tilat sekä viestiä hallintoprosessin läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta – tämä vaikutus toteutettiin avoimen tiiliaukion ja sen yllä olevien, suurten ulokepalkkien varassa seisovien toimistotilojen yhdistelmällä.

  1. The Met Breuer, New York City

Manhattanin Upper East Sidella sijaitseva, vuonna 1966 valmistunut rakennus lukeutuu brutalistisen tyylisuunnan yksinkertaisempiin edustajiin. Arkkitehti Marcel Breuer loi viisikerroksisen betoni- ja graniittikuution, jonka julkisivussa ei oikeastaan ole muuta kuin yhdellä sivulla ulos työntyvä portaikko sekä muutamia erikokoisia ikkunoita. Vuosikymmenien ajan rakennuksessa sijaitsi Whitney Museum of American Art, kunnes tämä siirrettiin Gansevoort Streetille Manhattanin eteläosaan vuonna 2015. Tilalle tulivat tällöin Metropolitan Museum of Artin modernin ja nykytaiteen kokoelmat, mutta vuonna 2020 taloon saattaa huhujen mukaan muuttaa Frick Collection.

  1. Wotruban kirkko, Wien

Yksi brutalismin aikakauden huvittavista tuotoksista on Wotruban kirkko, joka sijaitsee kukkulalla Wienin laitamilla. Rakennus koostuu 152 suorakulmaisesta betonipalasesta, jotka on pinottu huolettoman näköisesti päällekkäin, ikkunoiden pilkistäessä kuutioiden väleistä. Vuosina 1974–76 luodun rakennuksen alueella on kuitenkin hyytävä historia, sillä kirkko sijaitsee entisen natsikasarmin paikalla. Ikävä kyllä sen arkkitehti, kuvanveistäjä Fritz Wotruba kuoli vuonna 1975, eikä siis saanut todistaa luomuksensa valmistumista.

  1. Habitat 67, Montreal

Tämä asuntokompleksi sijaitsee Saint Lawrence -joen varrella, ja se on tänä päivänä aivan yhtä kiehtovan kammottava kuin rakennusvuotenaan 1967. Projekti alkoi nuoren arkkitehdin Moshe Safdien lopputyönä McGillin yliopistossa, ja se koostuu 354 betonikuutiosta, jotka on pinottu päällekkäin 12 kerroksen korkeuteen, mutta siten että jokaisessa kuutiossa on oma kattopuutarha. Asuntoihin pääsee yhdistyvien kävelyteiden ja siltojen kautta, ja kolme hissiä vievät ylimpiin kerroksiin.

 

Comments

comments

Exit mobile version