ebookers matkablogi

Luonnonystävän kuusi suosikkikohdetta

Storm rising at Koli National Park

Koronapandemian myötä luontomatkailu kotimaassa on ollut aivan uudenlaisessa nosteessa. Suomi onkin luonnonystävän paratiisi, josta löytyy sopivia kohteita monenlaisille matkailijoille. Kokosimme tähän kuusi vertaansa vailla olevaa suomalaista luontokohdetta, joiden joukosta sinun on helppo löytää omasi, olitpa sitten aloitteleva luontomatkailija tai jo kokeneempi eränkävijä. Nyt on oikea aika lähteä seikkailemaan kotimaan upeimpiin maisemiin! 

Karhujen katselua Hossassa 

Aina silloin tällöin televisiossa ja radiossa varoitetaan asuinalueella liikkuvista karhuista, mutta harva meistä on kuitenkaan koskaan ollut kasvokkain kontion kanssa. Nyt siihen on mahdollisuus turvallisesti Kainuussa Hossan kansallispuiston kainalossa. Hossan kansallispuisto Suomussalmella on Suomen 40. kansallispuisto, joka avattiin vuonna 2017. Kansallispuistossa on eripituisia patikointi-, melonta- ja pyöräilyreittejä, joista osa ensin mainituista on esteettömiä. Vietä päivä kansallispuistossa tutustumassa Kainuun jylhään luontoon ja suuntaa illaksi tai jopa koko yöksi kuvauskojulle tarkkailemaan Hossan alueella eläviä karhuja ja muita suurpetoja. Kuvauskojussa ei tarvitse olla yksin, vaan mukana on aina ammattitaitoinen opas. Liikuntarajoitteiset kuljetetaan kojulle tarvittaessa mönkijällä. 

Eboon vinkki: Jos et halua viettää kuvauskojulla koko yötä, varaa seurueellesi huone Kurimon majatalosta Suomussalmelta. Se on siisti 2,5 tähden majoitusliike, jossa pysäköinti ja aamiainen sisältyvät yöpymisen hintaan. 

Merellinen Hailuoto 

Oulun edustalla sijaitsee Perämeren suurin saari Hailuoto, joka on luonnonystävän ja lintubongarin paratiisi. Saaren ainutlaatuisten rantaniittyjen, mäntymetsien ja hiekkadyynien lomassa risteilee useita retkeilyreittejä, joista Marjaniemen 800 metriä pitkä rantareitti on esteetön. Hailuodon kaltaista paikkaa ei Suomesta löydy toista. Aallot, virtaukset, jää, tuuli ja maankohouma ovat vuosisatojen varrella muokanneet Hailuodosta valtakunnallisesti merkittävän luonto- ja kulttuuriympäristön. Keväisin Hailuoto täyttyy lintubongareista – Hailuodosta onkin tavattu yli 300 lintulajia. Hailuodossa on myös upeita hiekkaranta- ja dyynialueita. Ne eivät kuitenkaan ole virallisia ja valvottuja uimapaikkoja, mutta vastuullinen retkeilijä voi toki nauttia rantaelämästä Hailuodossa luontoa kunnioittaen ja jälkensä siivoten. 

Eboon vinkki: Hailuodon kärjessä sijaitseva Luotsihotelli täyttää vaativankin luontomatkailijan majoittumistarpeet. Hotellista löytyy Metsähallituksen luontonäyttely, ja erilliset naisten ja miesten saunavuorot sisältyvät majoituksen hintaan.  

Kolin kansallispuisto 

Kolin kansallispuiston korkeimmilta huipuilta avautuu Suomen tunnetuin kansallismaisema, mutta kallioisten huippujen lisäksi Kolilta löytyy noin 80 kilometriä merkittyjä luontopolkuja. Korkeuserot tekevät Kolin luonnosta monipuolisen, ja alueella onkin vanhoja metsiä, kallioita, soita, puroja ja jopa hiekkarantoja. Kolia ympäröivä Suomen neljänneksi suurin järvi Pielinen onkin yhtä tärkeä osa maisemaa kuin Kolin kallioiset vaaratkin. Pielisen saaria Pieni-Hölöä ja Iso-Hölöä sanotaankin Suomen katselluimmiksi saariksi, mutta jos haluat nähdä ne läheltä, voit vuokrata kanootin tai suppilaudan ja lähteä tutustumaan Pieliseen ja kansallispuiston saariin tarkemmin. Kolilta voit myös vuokrata maastopyörän tai fatbiken, jos vauhdikkaampi meno kiinnostaa patikointia enemmän. 

Eboon vinkki: Yövy Kolilla Break Sokos Hotel Kolissa, joka on neljän tähden kylpylähotelli aivan Ukko-Kolin tuntumassa kansallispuiston alueella. Huoneesi ikkunasta voitkin ihailla luontoa ja Pielisen komeutta. Hotellissa on ilmainen Wi-Fi-yhteys, ja buffetaamiainen sisältyy majoituksen hintaan. 

Saimaa Geopark 

Geopark tarkoittaa maantieteellisesti rajattua aluetta, jolla sijaitsee merkittäviä geologisia kohteita. Saimaa Geopark sai vuonna 2021 Unescon Global Geopark -statuksen, joka on rinnastettavissa maailmanperintökohteen statukseen. Saimaan maiseman perusta syntyi muinaismeren pohjalle yli 1 900 miljoonaa vuotta sitten, ja muutamia miljoonia vuosia myöhemmin maan kivikehän laattojen törmäys muodosti muinaisen vuoriston, jonka alle jääneet merelliset kerrokset jatkoivat muokkautumistaan. Eteläinen Saimaa muokkautui omaksi järvialtaakseen 11 miljoonaa vuotta sitten ja pohjoinen hieman myöhemmin. Tällaiset miljoonien vuosien takaiset tapahtumat ovat tehneet Saimaasta ja sitä ympäröivästä luonnosta täysin ainutlaatuisen koko maailmassa. 

Saimaa Geoparkin kohteet jakautuvat Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan alueelle, ja niiden joukkoon kuuluu sekä varsinaisia geologisia kohteita että muita luonto- ja kulttuurikohteita. Ensin mainittujen joukossa ovat muun muassa Imatrankoski ja Kruunupuiston hiidenkirnut sekä Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa. Saimaa Geoparkin kohteiden ympärille on mahdollista suunnitella pitempikin kotimaanloma koko perheelle.  

Eboon vinkki: Varaa Saimaa Geoparkin kohteisiin tutustumisen ajaksi itsellesi tukikohta Mikkelin lähellä sijaitsevasta Anttolanhovista. Se on Saimaan rannalle levittäytyvä majoituskokonaisuus, jossa voit yöpyä joko hotellissa, ranta- tai rinnehuvilassa tai puiden väliin kiinnitetyssä teltassa. 

Bengtskärin majakka 

Bengtskärin majakka on Pohjoismaiden korkein majakka, joka kohoaa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle. Se sijaitsee Saaristomeren uloimmalla luodolla Suomenlahdella noin 30 kilometriä Hangosta koilliseen. Majakka rakennettiin vuonna 1906, sillä sitä ympäröivällä karikkoisella merialueella tapahtui aiemmin useita haaksirikkoja. Aluksi majakasta huolehti viidestä miehestä koostuva henkilökunta, ja majakanvartijoilla olikin tapana muuttaa saarelle perheineen: 1910-luvulla Bengtskärin luodolla asuikin yhtä aikaa yli 20 ihmistä. Bengtskärin majakka automatisoitiin vuonna 1968, ja majakanvartijoiden poistuttua majakka alkoi pikkuhiljaa rapistua. 1990-luvulla majakka siirtyi Turun yliopiston hallintaan, se entisöitiin ja avattiin matkailijoille kesällä 1995. 

Bengtskär on karu luoto avomeren äärellä, ja sen ankarissa olosuhteissa selviävät vain sitkeimmät kasvi- ja eläinlajit. Saarella elää ympärivuotisesti sammakoita, rupisammakoita ja lepakoita, mutta monen matkailijan iloksi esimerkiksi hyttyset ja punkit eivät siellä viihdy. Keväisin Bengtskär on muuttolintujen suosima lepopaikka, jossa on bongattu yli 200 eri lintulajia. Luodolla pesii suuri haahkakolonna, sillä ihmisen jatkuvan läsnäolon ansiosta haahkojen luonnolliset viholliset loistavat poissaolollaan. 

Bengtskärille pääse kesäkaudella vuoroliikenteen laivoilla Hangosta sekä charter- ja taksiveneillä Hangosta, Kemiönsaarelta ja Turusta. Saarella on myös 28 huoneen hotelli, joka on kunnostettu majakan entiseen asuinsiipeen. 

Eboon vinkki: Majakkasaarella seikkailun jälkeen voit rentoutua Hangossa aivan meren äärellä sijaitsevan Hotel Regatan kylpylähoidoissa ja viettää yön yhdessä tämän 4 tähden hotellin uniikeista huoneista.

Kalle’s Inn, Raippaluoto 

Vaasan edustalla sijaitsevan Raippaluodon saaren uloimmassa kärjessä sijaitsee yksi Suomen ainutlaatuisimmista yöpymispaikoista. Kalle’s Inn perustettiin jo vuonna 1986, ja vuonna 2017 majatalon uusi omistaja päätti rakennuttaa rannan tuntumaan ensimmäisen lasitalon. Menestykseksi osoittautuneita lasitaloja on tätä nykyä kahdeksan kappaletta, ja jokaisesta avautuu upea näkymä Merenkurkulle, joka on yksi Unescon luonnonperintökohteista. Täällä voit bongata lintuja ja hylkeitä ja nauttia luonnosta kaikkina vuodenaikoina sängyssä mukavasti loikoillen. Merimaisema ja sitä ympäröivä luonto muuttuu jatkuvasti, ja onkin aivan mahdollista, että Kalle’s Inn on paikka, jonne palaat vielä useamman kerran. 

Eboon vinkki: Kalle’s Inn järjestää erilaisia aktiviteetteja vierailleen. Kokeile vaikka kalastusretkeä merelle ammattimaisen oppaan johdolla tai osallistu saarikonjakin maisteluun. 

Comments

comments

Exit mobile version