Liput, rahat, passi… ja lomalukemista! Oletko kenties yksi niistä, jotka pakkaavat matkalaukkuun enemmän kirjoja kuin vaihtovaatteita? Kirjoilla on kyky viedä lukija mielikuvitusmatkalle mitä kaukaisimpiin paikkoihin, mutta aina pelkkä lukeminen ja tapahtumapaikkojen kuvitteleminen ei riitä. Kokosimme listan kymmenestä kohteesta, jotka on tallennettu kirjallisuuden klassikoiden kansien väliin. Toteuta siis unelmasi ja lähde lomalle kaunokirjallisuudesta tuttuihin maisemiin.
Pamplona, Espanja
Espanjan Pamplona tunnetaan parhaiten San Fermínin festivaalista ja siihen olennaisesti kuuluvasta härkäjuoksusta. Pamplonan värikkäiden talojen reunustamille kapeille kaduille sijoittuu myös Ernest Hemingwayn esikoisromaani “Ja aurinko nousee”, jota pidetään nykyään yhtenä Hemingwayn merkittävimmistä teoksista. Pamplonaan Hemingwayn houkutteli alun perin kaupungin härkätaisteluperinne, ja San Fermínin heinäkuinen härkäjuoksu onkin yksi romaanin tapahtumista. Pamplonaan voi kuitenkin tutustua 1920-luvun ”kadotetun sukupolven” jalanjäljissä mihin vuodenaikaan tahansa. Pamplonan kautta kulkee myös yksi Camino de Santiagon pyhiinvaellusreiteistä.
Maienfeld, Sveitsi
Sveitsissä Graubündenin kantonissa Alppien sylissä sijaitseva Maienfeld on vuodelta 1881 peräisin olevien rakastettujen Pikku Heidi -kirjojen tapahtumapaikka. Johanna Spyrin kirjat ja niistä tehdyt lukuisat filmatisoinnit tuovat Maienfeldiin ja sitä ympäröivälle ”Heidilandin” alueelle valtavasti turisteja vuosittain nauttimaan jylhistä vuoristomaisemista ja vuoristokylän tunnelmasta. Paikkakunnalta löytyvä Heididorf-elämyskylä on ehdoton pistäytymispaikka erityisesti kirjojen faneille ja perheen pikkuväelle. Heidiland on erinomainen paikka viettää aktiivista lomaa Alpeilla koko perheen voimin kirjallisuutta ja historiaa unohtamatta.
221B Baker Street, Lontoo
Kokeneet Lontoon-kävijät ovat varmasti bonganneet Baker Streetin metroaseman seinästä piippua polttavan yksityisetsivän, Sherlock Holmesin, varjokuvan. 221B Baker Street on Lontoossa sijaitseva fiktiivinen osoite, jonka Arthur Conan Doyle loi Sherlock Holmesin kotiosoitteeksi. Kirjojen kirjoittamisen aikaan osoitetta ei ollut olemassa, sillä katu oli nykyistä lyhyempi. Katua kuitenkin jatkettiin 1930-luvulla, ja nykyään numerosta 221B löytyy Sherlock Holmes -museo, jonka suosiota uudet Holmes-filmatisoinnit ovat lisänneet entisestään. Museo onkin jokaisen Holmes- tai Watson-fanin pyhiinvaelluskohde Lontoon-matkalla. Ei pidä myöskään unohtaa aivan sen lähellä sijaitsevaa Madame Tussaudin vahakabinettia.
Argostóli, Kreikka
Louis de Berniéresin romaanissa “Kapteeni Corellin mandoliini” toisen maailmansodan melskeet tuovat Italian armeijan kapteenin Kreikan Kefalonián saarelle Argostólin kaupunkiin. Musiikkia ja kiellettyä rakkautta sykkivässä romaanissa ja siitä tehdyssä elokuvassa tärkeää osaa näyttelee Kreikan saaristo ja sen kovia kokeneet mutta sydämelliset ihmiset. Ystävällisiä ihmisiä, aurinkoa ja kenties rakkauttakin sekä ihanaa kreikkalaista ruokaa voi edelleen löytää Argostólin kaupungista ja muualta Kefaloniásta, joka on rauhallinen lomakohde erityisesti sukelluksesta ja patikoinnista pitäville matkailijoille. Myös kulttuurinnälkäiset viihtyvät saaren useissa historiallisissa kohteissa, kuten Pyhän Theodoroin kreikkalaistyylisellä majakalla ja Kefalonián arkeologisessa museossa.
Top Withens, Yorkshire
Heathcliff, missä olet? Top Withens on raunioitunut vanha maalaistalo Yorkshiren kreivikunnassa Pohjois-Englannissa. Syrjäisen Top Withensin maatilan uskotaan olleen Emily Brontën Humiseva harju -romaanissa esiintyvän Earnshaw’n perheen kodin esikuva, vaikka se ei ulkoisesti vastannutkaan kirjan kuvausta talosta. Brontën sisarusten ystävä ehdotti Top Withensia malliksi romaanin kuvittajalle Edward Morison Wimperisille vuonna 1872, sillä on hyvin todennäköistä, että talo oli Emily Brontëlle tuttu hänen pitkiltä kävelymatkoiltaan Yorkshiren nummilla. Top Withensiin kulkee nykyisin useita hyvin merkittyjä patikointireittejä läheisestä Haworthin pikkukaupungista, joka oli Brontën sisarusten kotikaupunki ja vielä nykyisinkin kirjallisuuden ystävien pyhiinvaelluskohde.
Salem, Massachusetts
Marilyn Monroen aviomiehenäkin tunnettu kirjailija Arthur Miller kirjoitti tositapahtumiin perustuvan, nimillä Tulikoe ja Noitavaino tunnetun näytelmänsä Salemin kaupungin 1600-luvun noitavainoista. Tuolloin kaupungin pastorin tytär sairastui, ja paikallinen lääkäri uskoi hänen olevan noiduttu. Siitä alkoivat noitaoikeudenkäynnit, joiden seurauksena 20 ihmistä – suurin osa tavalla tai toisella sen ajan sallituista raameista poikkeavia naisia – tuomittiin kuolemaan. Inspiraationsa näytelmään Miller sai kylmän sodan aikana Yhdysvalloissa riehuneista kommunistivainoista, jotka olivat kuumimmillaan näytelmän kirjoitushetkellä 1950-luvulla. Tämän päivän Salem on vilkas pikkukaupunki, joka vaalii historiallista perinnettään huolellisesti. Kaupungissa on lukuisia historiallisia rakennuksia, joista yksi on noitaoikeudenkäyntien pitopaikkana tunnettu The Witch House.
Verona, Italia
Kukapa ei tuntisi Shakespearen nuoria veronalaisia rakastavaisia Romeota ja Juliaa? Verona on Italian parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkeja, ja sieltä löytyy kerrostumia aina roomalaisten ajalta nykypäivään. Kaupungin lähes 10 kilometrin pituisen muurin ympäröimä historiallinen keskusta lukeutuu Unescon maailmanperintökohteisiin. Vaikka Shakespeare itse tuskin koskaan kävi Italiassa, Veronassa Montaguen ja Capulettin sukujen korttelit heräävät eloon muuallakin kuin mielikuvituksessa. Yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä on Julian talo ja sen kuuluisa parveke. Talon sisäpihalle kuljetaan rakkausaiheisilla graffiteilla koristeltua käytävää pitkin. Talossa toimii Romeon ja Julian museo, josta voi ostaa yhteislipun pienen matkan päässä sijaitsevalle Julian haudalle. Hauta rakennettiin aikoinaan Romeo ja Julia -elokuvan lavasteeksi, mutta lopulta elokuvaa ei kuvattukaan Veronassa. Romeon talo puolestaan on 1300-luvulta peräisin oleva tiilirakennus, johon pääsee tutustumaan ainoastaan ulkopuolelta.
Harlem, New York
New York on toiminut monen kirjallisuuden klassikon tapahtumapaikkana. Niiden joukkoon saattaa nousta myös Colson Whiteheadin hiljattain suomennettu romaani Harlem Shuffle, jonka keskiössä on Harlemin kaupunginosa. 1950- ja 1960-lukujen vaihteeseen sijoittuva kirja kertoo huonekalukauppiaana elantonsa hankkivasta miehestä, joka ajautuu pois kaidalta polulta elättääkseen kasvavan perheensä. Romaanin tarina kulminoituu Harlemin vuoden 1964 mellakoihin, jotka syttyivät poliisin ammuttua 15-vuotiaan tummaihoisen pojan. Harlem tunnetaan perinteisenä afroamerikkalaisten kaupunginosana, ja se onkin erinomainen paikka tutustua afroamerikkalaisen kulttuurin historiaan ja nykypäivään. Älä unohda vierailla 125. kadulla sijaitsevassa legendaarisessa Apollo-teatterissa.
Kerala, Intia
Kirjailija Arundhati Royn esikoisromaanin “Joutavuuksien jumalan” tapahtumat sijoittuvat Intian Keralaan. Joutavuuksien jumala kertoo yhden perheen ja suvun tarinan kaksosten Rahelin ja Esthappenin näkökulmasta. Romaani käsittelee intialaista yhteiskuntaa ja sitä, miten suuri merkitys pienillä asioilla voi olla yksittäisen ihmisen elämässä. Royn rikas ja värikäs kieli herättää eloon Keralan mausteiset tuoksut ja lämpimät värit, joiden taakse kätkeytyy monia länsimaiselle lukijalle tuntemattomia tapoja ja sääntöjä. Kerala on monipuolinen vierailukohde, joka on tunnettu upeasta luonnostaan, kuten hiekkarannoista, vehreistä kukkuloista ja vesiputouksista, sekä palatseista ja museoista.
Cartagena, Kolumbia
Maagisen realismin mestarin, Gabriel García Márquezin, romaani “Rakkautta koleran aikaan” sijoittuu nimeämättömään Karibianmeren rantakaupunkiin, mutta tapahtumapaikkojen kuvaukset ja nimet ovat saaneet monet lukijat ja tutkijat päättelemään, että kirjailija on yhdistänyt mielessään Cartagenan ja sen naapurikaupungin, Barranquillan, piirteitä. Koko elämän kestävästä rakkaudesta ja sen esteistä lempeästi kertova romaani sijoittuu 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen, ja aikakauden tunnelmaan onkin helppo eläytyä värikkäässä Cartagenassa, joka on yksi parhaiten säilyneistä siirtomaa-ajan kaupungeista Karibian alueella. Cartagena on Gabriel García Márquezin syntymäkaupunki, ja sinne hänen uurnansakin laskettiin vuonna 2014.
Comments
comments