pdf
Sisältöä koskevat säännöt
Viimeksi päivitetty: 5. helmikuuta 2024
Tiedämme, että matkustajayhteisömme arvostaa muiden matkailijoiden ja yhteistyökumppaneidemme laatimia arvosteluja ja sisältöä. Siksi meille ja matkustajillemme on tärkeää, että sivustomme ja sovelluksemme sisältö on totuudenmukaista, hyödyllistä ja turvallista.
Sinun ja muiden käyttäjien lähettämän tai muulla tavoin tuottaman sisällön, kuten arvostelujen, valokuvien, kommenttien ja listausten, on oltava näiden ohjeiden mukaista, joten kehotamme sinua lukemaan ohjeet huolellisesti. Ohjeet ovat osa laajempia käytäntöjämme ja ehtojamme, joita ovat muun muassa Palveluehdot ja Tietosuojalausunto. Niissä määritellään tarkemmin ehdot, joiden nojalla annat meille luvan käyttää lähettämääsi sisältöä.
Näitä ohjeita päivitetään aika ajoin, ja viimeisimmän päivityksen päivämäärä on ilmoitettu tämän sivun yläosassa.
Arvostelut

Yleistä

Ymmärrämme luotettavien arvostelujen merkityksen matkustajillemme. Sivustollemme lähettämiesi arvostelujen on oltava totuudenmukaisia, niiden on sisällettävä todellista kokemustasi heijastavia tietoja ja niiden on noudatettava sisältöä koskevia sääntöjä.
Moderoimme kaikkia meille toimitettuja arvosteluja ja varmistamme kohtuullisilla toimenpiteillä, että vain ne, jotka ovat varanneet tai tarjonneet matkapalvelun, kuten lennon, yöpymisen, autonvuokrauksen tai aktiviteetin, voivat lähettää arvostelun kokemuksestaan.
Julkaisemme ja näytämme kaikki arvostelut (sekä positiiviset että negatiiviset), kunhan ne ovat näiden sääntöjen mukaisia.
Kaikki arvostelut, joita ei ole lähetetty meille ja joita emme ole suoraan vahvistaneet, on merkitty selvästi.
Joissakin tapauksissa voit antaa palautetta reaaliajassa. Tämä tarkoittaa, että sinulla on mahdollisuus antaa suoraa palautetta hotellista, lennosta, autonvuokrauksesta tai muusta sivustomme tai sovelluksemme kautta varatusta aktiviteetista.

Arvostelujen moderointi

Käytämme automaattisia työkaluja matkustajien antamien arvostelujen moderointiin ja sääntöjenvastaisen sisällön havaitsemiseen. Jos työkalut havaitsevat mahdollisia rikkomuksia, sisältö lähetetään ihmisten tarkistettavaksi. Sääntöjenvastaisia arvosteluja ei julkaista sivustollamme tai sovelluksessamme. Jos arvostelut hylätään moderointiprosessin aikana, kirjoittajalle ilmoitetaan sähköpostitse hylkäämisestä ja tarvittaessa siihen johtaneista syistä. Joissain tapauksissa kirjoittajalla on myös mahdollisuus lähettää arvostelu uudelleen moderoitavaksi.

Arvostelujen soveltuvuus ja poistaminen

Soveltuvuusehdot

Kaikkien sivustollamme tai sovelluksessamme julkaistujen arvostelujen on täytettävä seuraavat soveltuvuuskriteerit, ja voimme hylätä tai poistaa kaikki arvostelut, jotka eivät täytä seuraavia kriteerejä:
 • Arvostelut on lähettävä kuuden kuukauden kuluessa yöpymisestä, autonvuokrauksesta tai aktiviteetista. Jos lähetät useamman kuin yhden arvostelun samasta majoituspaikasta, käytämme viimeisintä arvostelua.
 • Et saa arvostella majoituspaikkaa, jonka omistat, jota hallinnoit tai joka muuten liittyy sinuun.
 • Arvostelusi on koskettava todellista kokemusta. Sinun on pyydettäessä esitettävä meille tyydyttävä todiste kokemuksesta (esimerkiksi yöpymisestä arvosteltavassa majoituspaikassa tai todiste siitä, että yöpyminen ei toteutunut toisen osapuolen aiheuttamien viivästysten vuoksi).
Arvostelujen poistaminen
Voimme hylätä tai poistaa arvosteluja seuraavissa tilanteissa:
 • Arvostelu sisältää toisen henkilön henkilötietoja, esimerkiksi hänen koko nimensä tai osoitteensa.
 • Arvostelu osoittautuu väärennetyksi tai se on annettu vilpillisesti.
 • Arvostelu on loukkaava, lainvastainen tai sisältää näiden sääntöjen vastaista sisältöä.
Emme poista arvosteluja vain siksi, että niiden sisältö on negatiivista. Emme poista arvosteluja majoituspaikoista, joissa matkustaja yritti majoittua, mutta hänelle ei tarjottu huonetta, tai joista matkustaja lähti ennen suunniteltua lähtöpäivää.
Matkapalveluiden arvostelut

Majoituksen arvostelu

Jos olet varannut majoituksen, lähetämme sinulle sähköpostin tai push-viestin, jossa pyydämme sinua tarkistamaan varauksesi. Jos päätät jättää arvostelun, jokainen täytetty osio (kuten siisteyttä tai palvelua koskevat osapisteet) lähetetään meille erikseen automaattisesti.
Kannustimet
Saatamme toisinaan tarjota matkustajillemme kannustimia arvostelujen antamisesta, kuten säästöjä tai palkintopisteitä, jotka voi käyttää tulevaan matkaan. Meille on tärkeää, että asiakasarvostelut ovat puolueettomia ja rehellisiä; kannustimet ovat tarjolla asiakkaille riippumatta siitä, onko arvostelu positiivinen tai negatiivinen.
Pisteytys
Matkustajat voivat antaa arvosteltavalle majoituspaikalle kokonaispistemäärän yksinkertaisella asteikolla 1–5 tai 1–10. Majoituspaikan arvostelujen kokonaispistemäärän saamiseksi muunnamme kaikki saadut pisteet pistemääräksi 10-pisteisellä asteikolla, laskemme yhteen kaikki julkaistut arvostelut ja jaamme summan julkaistujen arvostelupisteiden kokonaismäärällä.
Matkustajat voivat myös antaa osapisteitä majoituspaikan tai oleskelun erityispiirteistä ja -ominaisuuksista, kuten siisteydestä, henkilökunnasta, aamiaisesta tai sijainnista. Matkustajat antavat kokonaispisteet ja osapisteet erikseen, joten ne voivat olla erilaisia.
Varmistaaksemme, että majoituspaikkojen arvostelut ovat ajantasaisia ja hyödyllisiä matkustajille, poistamme ne kolmen vuoden kuluttua (paitsi jos majoituspaikalla on vain rajallinen määrä arvosteluja).
Kumppanien vastaukset
Majoituspaikkakumppanit voivat vastata arvosteluihin. Näin majoituspaikkakumppanit voivat puuttua ilmi tulleisiin ongelmiin ja ilmoittaa tekemistään korjauksista tai parannuksista. Emme mahdollista majoituspaikkakumppaneiden suoraa yhteydenpitoa arvostelijoihin.
Jos majoituspaikkakumppani vilpittömästi katsoo, että arvostelu ei täytä näissä ohjeissa esitettyjä kriteerejä ja vaatimuksia, majoituspaikkakumppani voi joko lähettää meille arvostelusta vastineen kumppanipalveluiden työkalujen kautta tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Voimme myös harkita majoituskumppaneiden pyyntöjä poistaa arvostelut majoituspaikan omistajanvaihdoksen tai merkittävien remonttien valmistumisen yhteydessä.
Emme jaa arvostelujen kirjoittajien henkilötietoja tai maksutapahtumatietoja majoituspaikkakumppaneille.

Vrbo

Moderointiprosessissamme on joitakin erityispiirteitä, kun loma-asuntojen arvosteluja lähetetään Vrbo-sivustojen tai -sovelluksen kautta. Käytössämme on seuraavanlainen kaksisuuntainen arvostelujärjestelmä:
 • Siinä joko matkustaja tai majoittaja lähettää arvostelun, ja toisella osapuolella on 14 vuorokautta aikaa lähettää oma arvostelunsa.
 • Julkaisemme arvostelut samanaikaisesti (edellyttäen, että ne ovat yleisten sisältöä koskevien sääntöjemme mukaisia).
 • Jos toinen osapuoli ei ole lähettänyt omaa arvosteluaan 14 vuorokauden kuluessa ensimmäisen osapuolen arvostelusta, julkaisemme lähetetyn arvostelun (eikä yöpymistä koskevia lisäarvosteluja voi enää lähettää).

Autonvuokrauksen arvostelut

Jos olet varannut autonvuokrauksen, lähetämme sinulle sähköpostin tai push-viestin, jossa pyydämme sinua tarkistamaan varauksesi.
Kysymme matkustajilta, oliko heillä positiivisia vai negatiivisia kokemuksia ajoneuvon noudosta ja ajoneuvosta. Tämän jälkeen laskemme kumulatiivisen pistemäärän, joka perustuu molemmista kohdista saatuun positiiviseen/negatiiviseen palautteeseen.
Matkustajat voivat myös antaa positiivisia tai negatiivisia pisteitä tietyistä autonvuokraukseen liittyvistä seikoista, kuten noutopaikasta, noutoajasta ja ajoneuvon kunnosta. Matkustajat antavat kokonaispisteet ja osapisteet erikseen, joten ne voivat olla erilaisia.
Näytämme yleensä autonvuokrauspalvelujen tarjoajia koskevan positiivisten asiakasarvioiden kokonaisprosenttiosuuden, joka perustuu kunkin palveluntarjoajan kautta tehtyihin vuokrauksiin. Varmistaaksemme, että autonvuokrausarvostelut ovat ajantasaisia ja hyödyllisiä matkustajille, poistamme ne 12 kuukauden kuluttua.

Paikallisten aktiviteettien ja nähtävyyksien arvostelut

Jos olet varannut aktiviteetin, lähetämme sinulle sähköpostin tai push-viestin, jossa pyydämme sinua tarkistamaan varauksesi.
Yleisarvostelujen kokonaispisteet ovat kaikkien julkaistujen arvostelujen loppupisteiden keskiarvo.

Vahvistamattomat arvostelut

Saatamme ajoittain näyttää myös arvosteluja ja arvostelupisteitä, joita ei ole lähetetty suoraan meille ja joita emme ole vahvistaneet.
Vrbo
Osa Vrbo-arvosteluista on peräisin matkustajilta, jotka ovat lähettäneet arvostelun suoraan jollekin majoituspaikkakumppanillemme sivustomme tai prosessiemme ulkopuolella, tai ne on lähetetty Vrbolle aiemman moderointiprosessin mukaisesti. Näitä arvosteluja ei tarkisteta näissä säännöissä esitetyillä moderointiprosesseilla. Voimme silti näyttää nämä arvostelut, mutta jotta ne voidaan julkaista, niiden on oltava joko
 • majoituspaikkakumppanilta, joka on velvollinen jakamaan kanssamme vain tarkistettuja arvosteluja, jotka täyttävät yleiset sisältöä koskevat ohjeemme, tai
 • toimitettu Vrbolle aiemman moderointiprosessimme mukaisesti, joka edellytti voimassa olevaa varauskoodia jollekin majoituskumppanillemme tehdystä varauksesta.
Kumpikin tällaisista Vrbo-arvosteluista on merkitty selkeästi arvostelunäkymään.
Viator- ja Get Your Guide -aktiviteettien arvostelut
Vahvistamiemme aktiviteettiarvostelujen lisäksi näytämme joitakin aktiviteettiarvosteluja, jotka on kerätty yhteistyössä tunnettujen matkailusivustojen, Viatorin ja Get Your Guiden, kanssa. Vaikka emme vahvista Viatorin ja Get Your Guiden arvosteluja, niiden on täytettävä yleiset sisältöä koskevat ohjeemme, jotta ne voidaan julkaista sivustollamme tai sovelluksessamme.
Tällaiset arvostelut on merkitty arvostelunäkymässä selkeästi Viator- tai Get Your Guide -sivustolta peräisin oleviksi.
Arvostelupisteet muilta matkailusivustoilta
Joillakin majoituspaikoilla ei ole vielä meidän asiakkaidemme antamia arvosteluja. Tällaisia ovat esimerkiksi majoituspaikat, jotka ovat uusia sivustollamme. Tällaisten majoituspaikkojen kohdalla näytämme keskimääräisen arvosanan käyttämällä tunnetuilta kolmannen osapuolen matkaverkkosivustoilta peräisin olevia arvosteluja, kunnes ne saavat arvostelun meidän sivustollamme. Emme näytä muilla sivustoilla annettujen arvostelujen tekstiä.
Emme voi vahvistaa muiden sivustojen arvosteluja varmistaaksemme, täyttävätkö ne arvostelukriteerimme, mutta ne ovat kuitenkin peräisin tunnetuilta kolmannen osapuolen matkaverkkosivustoilta. Jos arvostelu on annettu asteikolla 1–5, voimme kaksinkertaistaa arvosanan, jotta se vastaa omien sivustojemme arvosanakäytäntöjä.
Kolmannen osapuolen matkaverkkosivustoilta peräisin olevat arvostelupisteet on merkitty selvästi arvostelunäkymään.
Yleiset sisältöä koskevat säännöt

Kielletty sisältö

Emme salli sivustollamme tai sovelluksissamme harhaanjohtavaa, vahingollista tai loukkaavaa sisältöä. Julkaistavaksi lähettämässäsi materiaalissa ei saa olla
 • sisältöä, joka ei liity suoraan tarkoitukseensa (esimerkiksi majoituspaikkalistausten on liityttävä vain kohteena olevaan majoituspaikkaan, majoituspaikkalistaukset eivät saa ohjata käyttäjiä kolmansien osapuolten sivustoille, ja profiilikuvauksesi on liityttävä vain sinuun)
 • muille käyttäjille osoitettua mainontaa (esimerkiksi kehotuksia varata vaihtoehtoisia majoituspaikkoja)
 • lainvastaisia väittämiä (mukaan lukien herjaava sisältö) tai muuta sisältöä, jonka julkaisemiseen sinulla ei ole laillista oikeutta
 • kirosanoja tai muuta epäasiallista sisältöä (kuten pornografista, säädytöntä, rienaavaa, laitonta, loukkaavaa, syrjivää, vastenmielistä, uhkaavaa, väkivaltaa tai vahingoittamista edistävää, alastomuutta tai seksuaalista toimintaa kuvaavaa tai muutoin "ei-perheystävällistä" sisältöä)
 • valokuvia tai tietoa lapsista tai ulkopuolisista ilman näiden suostumusta (tai vanhemman tai huoltajan suostumusta, jos lapsi on alle 18-vuotias)
 • henkilötietoja, kuten puhelinnumeroita, luottokorttitietoja, osoitteita, sähköpostiosoitteita tai muita tietoja, joiden avulla henkilö voidaan tunnistaa
 • majoituspaikkojen hintoja, hintaluokkia tai muita hinnoittelutietoja arvosteluissa
 • HTML-tunnisteita, URL-osoitteita tai aihetunnisteita (#)
 • lainauksia verkkosivustoilta, kirjoista, aikakaus- tai sanomalehdistä tai muista lähteistä
 • sisältöä, joka on lainvastaista tai loukkaa toisen henkilön tekijänoikeutta, tavaramerkkiä tai muita immateriaali- tai omistusoikeuksia.
Huomaa, että meillä on oikeus päättää sisällön sopivuudesta kaikissa tapauksissa kohtuulliseksi katsomallamme tavalla. Voimme päättää olla julkaisematta tai poistaa sisältöä, joka ei täytä näissä säännöissä asetettuja vaatimuksia (tai jota jostain syystä pidämme sopimattomana).

Sisällön luontia koskevat säännöt

Seuraavassa on muutamia hyödyllisiä vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä sisältöä luotaessa ja lähetettäessä:
 • Keskity omaan kokemukseesi. Kerro kokemuksestasi rehellisesti ja yksityiskohtaisesti.