3 mahtavaa automatkaa Suomessa – poimi tästä Saimaan, länsirannikon ja Lapin helmet
1) Saimaan ympäri - hitaan nautiskelijan pitkä viikonloppu
Saimaan leppoisat laineet houkuttelevat tietysti kosolti veneilijöitä, mutta alueen kauniit järvimaisemat sopivat hyvin myös autosta käsin ihailtaviksi.
1. päivä: Kulinarismia ja kartanounelmia Mikkelissä
Saimaan valloitus alkaa kätevästi Mikkelistä, missä Anttolanhovin design-mökittakaavat tyylikkään aloituksen automatkalle Savon maisemissa. Mikkelissä ollessa kannattaa piipahtaa myös Tertin ja Kenkäveron kartanoissa. Kenkävero on vanha pappila, jonka piharakennuksista löytyy paikallisten käsityöläisten putiikkeja. Ravintolan pitopöydän antimia voi puolestaan nautiskella pinkin päärakennuksen terassilla, mistä aukeavat näkymät kauniiseen puutarhaan ja sinisenä kimaltelevalle järvenselälle.
2. päivä: Maisemia ja makuelämyksiä
Mikkelistä matka jatkuu kohti itää, missä ensimmäinen pysähdys on Sahanlahden hotelli ja ravintola: istahda terassille, ihaile Saimaan kimalletta ja nauti lähiruoastaan palkitun ravintolan herkuista.
Sahanlahdesta ajaa tunnissa Savonlinnaan, missä klassikkonähtävyys on tietysti 1400-luvulla rakennettu Olavinlinna ja klassikkoruoka torilla nautittavat lörtsyt.
Automatka huipentuu autoillessa Savonlinnasta kohti Punkaharjua: tietä 4792 harjuineen ja rusottavine mäntyineen pidetään yhtenä Suomen kauneimmista!
Punkaharjulta ja Savonlinnasta löytyy majoitusvaihtoehtoja erilaisille budjeteille: katso tästä vinkkejä Punkaharjun hotelliöihin, ja tästä Savonlinnan majapaikkoihin.
3. päivä: Iltapäivätee ja kylpyläkäynti kruunaavat Saimaan kierroksen
Jos automatkan tässä vaiheessa ei ole vielä käynyt selväksi, niin viimeistään Juvalla sijaitsevassa teehuoneen pihaan kaartaessa varmistuu, että Saimaa on herkkusuiden kohde. Täältä nimittäin löytyy koko Saimaan kierroksen kruunaava kulinaristinen elämys, brittityylinen iltapäivätee TeaHouse of Wehmaiksessa. Savonlinnasta ajaa Juvan teehuoneeseen vajaan tunnin.
Nautiskelijan Saimaan kierros on hyvä päättää hellimällä kuskia Järvisydämen kylpylähotellissa. Järvisydän onkin oikea kylpijän keidas, sillä monipuolisen saunamualiman lisäksi täältä löytyy myös kylpylä, jossa on hyödynnetty Saimaan maisemamaailmaa.
2) Unelmien automatka Lappiin – Suomen kaunein tie
Utsjoen ja Karigasniemen välistä Tenontietä ei ole syyttä tituleerattu Suomen kauneimmaksi tieksi. Tämä Suomen road trippareiden Graalin malja on samalla yksi syrjäisimpiä ajokokemuksia koko maassa – napapiirin rajan ylittävälle automatkalle kannattaakin valita myös muutama välietappi.
1. päivä: Rovaniemeltä kylpylähotelliin Leville
Rovaniemi on monelle se ensimmäinen pysähdyspaikka Lapin matkalla. Kaupunki on tietysti kuulu Joulupukin asuinpaikkana, mutta löytyy täältä kosolti muutakin. Yksi kiinnostavimmista kohteista on Arktikum, missä pääsee tutustumaan elämään napapiirin pohjoispuolella. Museon kaupasta voi ostaa myös käsitöitä ja design-tuotteita matkamuistoiksi.
Rovaniemeltä ajaa Kittilään parissa tunnissa – jos ei pysähdy valokuvaamaan matkan varrella! Täällä kannattaa viettää yö Kittilän kupeessa sijaitsevassa Levi Hotel Spassa, mistä löytyy sisäaltaiden lisäksi myös ulkoilma-altaita Lapin raikkaasta ilmasta nauttimiseksi.
2. ja 3. päivä: Lappia lännestä itään, eli Leviltä Inariin
Pohjoisimmat Lappia lännestä itään halkovat tiet ovat 955 ja 9552. Ne vievät automatkaajan Länsi-Lapista Pokan kylän kautta Inariin. Pokasta Inariin tie kulkee suuren osan matkasta Lemmenjoen kansallispuiston sekä Hammastunturin erämaa-alueilla, joten erähenkisesti suuntautunut voi helposti viettää täällä muutaman yön.
Luontoelämykset eivät kuitenkaan Lapissa rajoitu tähän. Myös Inarinjärvi on näkemisen arvoinen kohde itsessään: järveä onkin hehkutettu kansainvälisessä mediassa jopa koko Euroopan kauneimmaksi paikaksi! Yksi ikimuistoisimmista majapaikoista on Inarijärven rannalla kohoava Wilderness Hotel Inari.
4. ja 5. päivä: Tenontie, Suomen kaunein tie
Vihdoin koittaa Suomen kauneimman tien aika. Inarista tielle pääsee ajamalla reilun tunnin ajomatkan Karigasniemelle. Täältä Tenojoen vartta kulkeva tie numero 970 on rakennettu vuonna 1983, ja se mukailee suuren osan matkaa aiemmin joen vartta pitkin kulkenutta kinttupolkua. Tie kulkee välillä joen virran tasolla, väliin taas ylemmillä kukkuloilla, jolloin avautuu huikeat näkymät Tenojoen laaksoon.
Mikäli Tenojoen laakson lumo on Utsjoella vietetyn ajan jälkeen jo päästänyt otteestaan, takaisin etelään kannattaa suunnata suurempaa E75-tietä, joka kulkee Kevon luonnonpuiston ja Kaldoaivin erämaa-alueen välissä. Sujui paluumatka kohti etelää kumpaa tietä tahansa, maisemamatkaaja saa taatusti kilometreilleen vastinetta!
3) Muumeja, majakoita ja merenrantakaupunkeja - viikon autoloma länsirannikolla
Pittoreskeista puutaloista ja historian havinasta nauttiva hurauttaa länsirannalle, missä automatka Naantalista Ouluun sisältää niin kaupunkien charmikkuutta kuin ikimuistoisia merimatkoja – majakkaöitä unohtamatta!
1. Päivä: Muumimaailma ja vohvelit vierassatamassa
Naantalin Muumimaailma on hyvä kohde, oli lapsia matkassa mukana tai ei. Muumien asuttamalla pienellä saarella söpöt kävelykadut polveilevat Muumien maailmasta tuttujen rakennusten lomassa. Pienen reippailun jälkeen on mukava istahtaa Naantalin vierasvenestamaan terassille ja nauttia tunnelmasta. Iltapäivä taas kuluu vesileikkien tai rentoutumisen merkeissä Naantalin Spa Hotelissa.
2. ja 3. päivä: Suomen kapeimmalta kujalta aavalle merelle Raumassa
Reilun tunnin ajomatkan päässä Naantalista sijaitsevan Rauman vanhan kaupungin puutalokorttelisto on Unescon suojelema, ja alueelta löytyykin niin somia koteja kuin putiikkeja ja kahviloita. Täällä sijaitsee myös Suomen kapein kuja, Kitukränn.
Raumalaiseen elämään kannattaa perehtyä Merimiehen kotimuseo Kirstissä - täällä pääsee ihailemaan puutaloelämän lisäksi myös toista raumalaista erikoisuutta, pitsinnypläystä.
Raumassa kannattaa viettää vähintään yksi yö, sillä tekemistä riittää. Majoitusvaihtoehtojakin löytyy budjettivaihtoehdoista tyylikkäisiin ketjuhotelleihin.
Seuraavana päivänä kannattaa suunnata aavalle merelle, ja ottaa vesibussi Poroholman laiturilta Kylmäpihlajan majakalle.
32-metrisen majakan huipulta aukeaa upea merimaisema. Majakkasaarella kannattaa nauttia myös kahvit ja korvapuustit rantakahvilassa. Majakkareissun päätteeksi on hyvä viettää vielä yksi yö Raumassa, ennen kuin matka jatkuu.
4. päivä: Rantaelämää Yyterissä
Raumalta ajelee Yyterin kuuluille hiekkarannoille noin tunnissa, joten matkan varrella on aikaa pysähtyä myös jo 1500-luvulla perustetun Porin keskustassa. Täältä löytyy söpöä arkkitehtuuria ja komeita kivirakennuksia, joten kaupunkikierroksen jälkeen rantalomailu on tervetullutta.
Yyterissä kannattaa antautua rantaelämän nautintoihin Yyteri Hotel & Spassa: mikäli säät eivät salli ulkona loikoilua, hotellikylpylässä se onnistuu takuuvarmasti.
5. päivä: Hitaasti Kristiinankaupungin kautta Pietarsaareen
Viidennen päivän aamu valkenee hotelliaamiaisen äärellä, minkä jälkeen matka jatkuu Kristiinankaupungin kautta Pietarsaareen.
Kristiinankaupungissa voi nauttia pikkukaupungin elämästä kävellen ja kahvitellen - Kristiinankaupunki onkin ainoa suomalaiskaupunki, joka kuuluu hidasta elämää kannattavaan Cittaslow-kaupunkiverkostoon.
Kristiinankaupungin erikoisin museo on Lebellin kauppiaantalo, missä pääsee ihailemaan puutaloille harvinaislaatuista barokkisalia.
Kristiinankaupungin hitaan elämän ihastelun jälkeen on aika hypätä autoon, ja suunnata Pietarsaareen.
Katso tästä vinkkejä Pietarsaaren majoitusvaihtoehtoihin!
6. ja 7. päivä: Pietarsaaren tupakkatehtaalta Oulun majakkahotelliin
Pietarsaari sopii pysähdyspaikaksi matkalla päätepisteeseen, Ouluun. Aamulenkillä ennen autoon astumista ehtii ihailla mahtavaa tupakkatehdasta, joka oli toimiessaan paitsi Pietarsaaren suurin työllistäjä, myös koko Pohjoismaiden suurin tupakkatehdas. Tupakasta kiinnostuneet voivat poiketa museoksi muutetussa tehtaassa.
Pietarsaaresta matka jatkuu merellisten elämysten perässä Ouluun ja Hailuodon majakkaan, missä Luotsihotelli tarjoaa myös mahtavan yöpymiselämyksen. Mutta ennen majakkaunelmien täyttymistä kannattaa pysähtyä myös rantaleijonien klassikkokohteessa, Kalajoen hiekkasärkillä.
Oulusta löytyy majakkahotellin lisäksi monia muita majoitusvaihtoehtoja - katso lisää ideoita tästä linkistä!
Suomi on automatkailijan unelmamaa, kaipaa lomallaan sitten maisemaelämyksiä, kaupunkikulttuuria tai kulinaristisia kokemuksia. Nautiskelijat suuntaavat Saimaalle, merellisestä elämäntyylistä pitävät ajelevat länsirannikolla ja konkarit pakkaavat auton kohteenaan Lappi. Kokosimme vinkit kolmeen mahtavaan automatkaan Suomessa!