Shares
Share with your friends


Submit

Suomi tarjoaa otollisen maaperän ikimuistoisiin automatkoihin – halusitpa vastata lomallasi erämaan kutsuun tai nauttia leppoisista päivistä merimaisemissa. Lue vinkkimme seitsemään eeppiseen automatkaan taukopaikkoineen!

  1. Turun saariston rengastie: Turusta Naantaliin – 3 päivää

Turun saariston rengasreitti on yksi Suomen suosituimmista automatkoista, eikä syyttä. Saaristomaisemissa ajelu ja lyhyet lauttamatkat saarelta toiselle tekevät matkasta ikimuistoisen. 250 kilometrin mittaisen, Turusta saariston kautta Naantaliin kulkevan reitin voi ajaa yhdellä yöpymisellä, mutta suosittelemme ajamaan reitin kaikessa rauhassa ja viettämään saarilla ainakin kaksi yötä. Vieraile spitaalisten ja mielisairaiden hoitopaikkana toimineella Seilin saarella, pysähdy söpöllä Hyppeisin kylällä ja Borgbergin näköalatornilla, shoppaile Kustavin käsityökylässä ja vietä lopuksi aurinkoinen päivä Naantalissa.

Eboon vinkki taukopaikalle: Pysähdy Paraisissa ja kahvittele 1700-luvulta peräisin olevassa tuvassa Sattmarkin kahvilassa. Tuhdimpia annoksia löytyy Houtskärin saaren satamaravintola Grill Café Skagenista.

  1. Automatka Lapissa: Kemijärveltä Kilpisjärvelle – 4 päivää

Lapista löytyy lukuisia upeita automatkareittejä, ja tämä on niistä yksi. Suuntaa Kemijärveltä tietä E63 pitkin kohti koillista ja käänny Kaakkurivaaran jälkeen tielle 962, eli Pyhä-Luoston Tunturitielle: Horisontissa kohoava tunturijono ja maisemat Suomen vanhimmassa kansallispuistossa eivät jätä säväyttämästä. Tutustu Pyhä-Luoston kansallispuistoon pari päivää, ihaile Ukko-Luoston karuja maisemia ja jatka E75-tietä Sodankylään. Suuntaa Sodankylästä teitä 80 ja 79 pitkin kohti Käsivarren Lappia ja lopulta tietä E8 pitkin Kilpisjärven kansallismaisemiin. Valloita laakeapäinen Saana tai kiipeä Suomen korkeimmalle huipulle, Haltille.

Eboon vinkki taukopaikalle: Pysähdy ennen Kilpisjärven kylää Ropinsalmella Ropin Pirtissä. Tämä kodikas klassikko on erityisen kuuluisa munkeistaan.

  1. Länsirannan kolmikko: Pori, Rauma ja Uusikaupunki – 5 päivää

Aloita automatka länsirannikolla Porin Saaristotiehen tutustuen. Kohokohtia ovat Kallon kalliosaari ja ihastuttava Reposaari kalaravintoloineen. Jää yöksi Reposaareen tai jatka matkaa Yyterin kuuluille hiekkarannoille. Porista matka jatkuu E8-tietä pitkin Raumalle. Täällä Unescon maailmanperintölistalle kuuluva puutaloalue Vanha Rauma hurmaa putiikeillaan, kahviloillaan ja lukuisilla taidegallerioillaan. Vietä Raumalla kaksi yötä ja vieraile vesibussin kyydissä Kylmäpihlajan majakalla. Länsirannan viimeinen pysäkki on Uusikaupunki, missä kannattaa piipahtaa ainakin paikallista teollisuusimperiumia taustoittavassa Bonk-museossa. Steampunk-henkistä esineistöä löytyy 1800-luvun puolivälistä 1950-luvulle. Wahlbergin kotimuseossa voi puolestaan tutustua 1800-luvun herraskaiseen elämänmenoon.

Eboon vinkki taukopaikalle: Pysähdy Porin ja Rauman välillä merellisissä maisemissa BarPurjeessa. Kesäisin auki olevasta BarPurjeesta saa niin kala-annoksia kuin purilaisia.

  1. Eteläisen Suomen helmiä: Helsinki, Etelä-Savo, Imatra ja Porvoo – 4 päivää

Jos automatkan starttipaikka on Helsinki ja kaipaat leppoisaa lomaa kauniissa maisemissa, suuntaa ensin Etelä-Savoon, yövy Hotel & Spa Järvisydämessä ja nauti Saimaan rannalle rakennetun kylpylän tunnelmasta. Tutustu seuraavana päivänä Savonlinnan nähtävyyksiin, kuten Olavinlinnaan ja lörtsyihin, ja nauti yöstä Punkaharjun rauhassa. Jatka matkaa Imatralle, missä kosket ovat ihastuttaneet matkailijoita jo 1700-luvulta lähtien ja Valtionhotelli tarjonnut pedin vuodesta 1903 saakka. Päätä pittoreski automatka Porvoossa ja jaloittele sen vanhan puutaloalueen mukulakivikaduilla.

Eboon vinkki taukopaikalle: Pysähdy Juvalla sijaitsevassa TeaHouse of Wehmaiksessa ja nauti brittityylinen iltapäivätee eteläsavolaisen maalaisidyllin ympäröimänä.

  1. Historiaa ja luontoa Itä-Suomessa: Valamon luostarilta Kolin kansallispuistoon – 4 päivää

Pohjois-Karjala hurmaa historialla ja luontoelämyksillä. Aloita automatka hiljentymällä 1300-luvulta peräisin olevalla Valamon luostarilla, minkä jälkeen etenkin lasten kanssa autoilevien kannattaa poiketa Outokummun historiallisella kaivosmiljööllä, Vanhalla Kaivoksella. Täältä löytyy esimerkiksi kaivosmuseo ja lapsille suunnattu Lasten kaivos. Maan uumenissa vierailtuasi jatka matkaa kohti Kolin kansallispuistoa ja rentoudu Suomen kuuluisimmissa kansallismaisemissa. Kierrä 1,4 kilometrin mittainen rengasreitti, huippujen kierros. Kierros kattaa Kolin kansallispuiston kolme kuuluisinta maisemaa: Ukko-Kolin, Paha-Kolin ja Akka-Kolin. Kolin jälkeen matka jatkuu Nurmekseen sekä Bomban talolle ja taloa ympäröivään karjalaiskylään. Bomban karjalaistalo toimii kesäisin ravintolana, jonka ruokalistalla on karjalaishenkisiä annoksia. Päätä automatka Pohjois-Karjalassa Bomban naapurissa, Break Sokos Hotel Bomban kylpylähotellissa.

  1. Autolla Suomen halki: luontolomailijan Nelostie – 7 päivää

Nelostie (Valtatie 4 eli E75) alkaa Helsingistä ja vie Utsjoelle saakka. Lähes 1300 kilometriä suomalaista maisemaa halkovan Nelostien varrelle mahtuu tietysti myös paljon nähtävää.

Erityisen paljon Nelostien päästä päähän hurauttaminen tarjoaa luontolomailijalle. Pysähdy ihailemaan Suomen suurinta puuta, Heinolan Rantapuistossa sijaitsevaa 35-metristä Tsaarinpoppelia. Jyväskylän pohjoispuolelta löytyy 800 metriä pitkä rotko, Hitonhauta, kun taas lintubongarit pysähtyvät hieman ennen Oulua Liminganlahdella, missä pitkospuupolut halkovat vetistä lintujen levähdysaluetta. Lapissa Nelostien matkaajaa on vastassa luontokohteita aina Urho Kekkosen kansallispuistosta pohjoisimman Lapin Muotkatunturin ja Kaldoaivin erämaa-alueisiin.

Eboon vinkit taukopaikalle: Nelostien varrelta löytyy kosolti pysähtymisen arvoisia taukopaikkoja, kuten Heila-lähiruokatori (Heinola), Karoliinan Kahvimylly (Leivonmäki), Vihiluodon kalakauppa ja keittiö (Tupos) ja Potkuriparkki (Sodankylä).

  1. Kahvitaukojen kuningaskunta: Mikkelistä Hartolaan – 1 päivä

Joskus automatkan päämäärä voi olla taukopaikka itse, etenkin jos kyseessä ovat Etelä-Savon idylliset mökkimaisemat. Matka alkaa Mikkelistä, jossa starttikahvipaikaksi on valittavana jopa kaksi kartanomiljöötä, Tertin kartano ja Kenkävero design-putiikkeineen. Mikkelistä matka jatkuu Viitostietä seuraamalla kohti Miekankoskea. Miekankosken kahvila sijaitsee vanhassa tukkilaismiljöössä parin kilometrin päässä valtatiestä, kauniissa rantamaisemissa kahden järven välissä. Paikalta löytyvä museo kertoo puutavaran uittotyöstä ja tarjolla on myös kanootinvuokrausta. Melonnan jälkeen matka jatkuu Hartolaan, Suomen ainoaan kuningaskuntaan, ja La Kar de Mumman ravintola-leipomoon. Lounaan ja jälkiruokakahvien lisäksi putiikin puolelta voi ostaa hilloja, mehuja ja muita elintarvikkeita kotona nautittaviksi.

Eboon vinkki: Mikkelissä kannattaa kivuta myös Naisvuorelle ja nauttia vohvelit kukkulan laella kohoavan vesitornin kahviossa.

 

 

 

Comments

comments

tagged: Aurinko, Suomeni

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET