Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

8 syytä miksi sinun pitäisi harkita matkaa Albaniaan vuonna 2019

By Frances Doherty on 10/01/2019 in Aurinko

Unelmoitko ihastuttavasta lomamatkasta maahan, joka ei ole enää vain harvojen ja seikkailunhaluisten uskalikkojen toivelistalla mutta jonne massiiviset turistilaumat eivät ole vielä löytäneet?

Suuntaa katseesi Albaniaan, jossa voit lomailla uskomattoman edullisesti rentoutuen maan hurmaavilla hiekkarannoilla ja tutustuen sen kiehtovan merkillisiin nähtävyyksiin. Jos mielenkiintosi heräsi, kannattaa toimia pian, sillä Albanian ihmeet eivät ole enää mikään salaisuus.

  1. Albanian hiekkarannat kuuluvat Euroopan parhaimmistoon

Albaniasta löytyy suurenmoisia kätkettyjä ja kauniita hiekkarantoja, jonne vain harva tietää eksyä. Lähde kiertämään tämän pienen Välimeren maan rannikkoa, niin kohtaat lukuisia pieniä sivuteitä, jotka johdattavat sinut rauhallisiin, kullankeltaisen hiekan täyttämiin rantapoukamiin.

Noin 7 kilometrin mittainen Borshin ranta tarjoaa vierailijoille koskematonta kauneutta koko pituudeltaan. Siksi onkin hieman erikoista, että tältä upealta rannalta löytyy toistaiseksi vain muutama baari ja perustason ravintola – mutta lähiaikoina tilanne takuuvarmasti muuttuu. Ksamilin ranta ja sen turkoosinsiniset vedet ovat toinen erinomainen kohde intohimoisille auringonpalvojille, jotka voivat hiekalla loikoillessaan ihailla kaukaisuudessa siintävää Korfun saarta. Rannan läheisyydessä sijaitsee myös muinainen Butrintin kaupunki, johon kaikki historiasta kiinnostuneet haluavat taatusti tutustua.

Jos olet aikeissa matkustaa Albaniaan etupäässä rantalomalle, kannattaa muistaa, että keskikesä on täälläkin ruuhkaisin lomasesonki.

  1. Albania on erittäin edullinen

Vaikka Albania ei enää olekaan se sama tutkimaton ja nuhruinen mutta kaunis Euroopan kolkka kuin 10 vuotta sitten, maan hintataso on edelleen niin alhainen, että muu Välimeren seutu alkaa vaikuttaa jopa räikeän kalliilta.

Eron huomaa erityisen selkeästi pääkaupunki Tiranan ulkopuolella. Siellä matkakulut, kuten syöminen, majoitus ja liikkuminen, ovat kuin menneiltä vuosikymmeniltä, jolloin Euroopan vähemmän kehittyneitä alueita pystyi kiertämään kuukausia pikkurahalla, ihanan kaukana arkitodellisuudesta.

Yleisesti ottaen Albaniassa tulee toimeen noin 50 eurolla per päivä – perustason hotellihuone maksaa noin 25 euroa, viinipullo 5 euroa ja halpa ateria 3 euroa.

  1. Albania on edelleen suhteellisen tutkimatonta seutua

Jos matkustat Albaniaan huippusesongin aikana, huomaat varmasti, että sana maan lumoista on jo ehtinyt levitä. Siitä huolimatta syvemmältä Albaniasta löytyy edelleen roppakaupalla keskiaikaa henkiviä, kuvankauniita maalaismaisemia.

Albanian Alpeilla – kyllä, myös Albanialla on omat Alpit – voit vaeltaa vaaleanpunaisia ja violetteja villikukkia pursuavien vuoristoniittyjen halki laaksoissa sijaitseviin, puutalojen täyttämiin kyliin, joissa huivipäiset naiset korjaavat satoa kylää ympäröivillä pelloilla edelleen käsin.

Näiltä satumaisilta seuduilta löytyy toki myös pimeämpi puolensa. Monista Albanian pikkukylistä löytyy yhä lukittavia torneja, joihin miehet sulkeutuivat ennen vanhaan useiksi kuukausiksi paetakseen sukujen välisiä väkivaltaisia verikostoja. Joidenkuiden mukaan näitä verikostoja esiintyy maassa vielä nykyäänkin.

  1. Albania tarjoaa herkullista ruokaa ja maistuvaa viiniä

Tirana (rähjäinen, pramea ja näyttäviä katumaastureita ajavien lihaksikkaiden nuorten miesten suosiossa – toisin sanoen vierailun arvoinen) on yksi maailman aliarvostetuimmista italialaisen ruoan paratiiseista. Kaupungista saa spagetti marinara -annoksia, jotka ovat aivan yhtä herkullisia mutta roimasti edullisempia kuin Albanian kulinaarisesti tunnetummassa, Adrianmeren toisella puolella sijaitsevassa naapurimaassa.

Tiranan ulkopuolella albanialainen ruokakulttuuri tapaa olla runsas ja lihavoittoinen. Vartaassa paistettu mehukas lampaanliha on perinteinen suosikkiruoka. Jokien ja järvien lähellä tarjotaan usein myös tuoretta taimenta, joka parhaassa tapauksessa valmistetaan ateriaksi aivan silmiesi edessä.

Albanialainen viini on tasaisen hyvää, eritoten punaviini. Esimerkiksi Rilindja-merkin viinit ovat maistamisen arvoisia.

  1. Albania on täynnä ystävällisiä paikallisia

Albaniaa ovat viimeisten vuosikymmenien ajan koetelleet monet vaikeudet ja vastoinkäymiset – kuten maan erikoinen kommunistinen diktatuurivaihe ja sen päättymistä seurannut laajamittainen korruptio ja köyhyys – mutta maan asukkaiden vieraanvaraisuutta ne eivät ole vähentäneet.

Varsinkin maaseudulla paikalliset saattavat lähestyä matkailijaa ja pyytää tätä kotiinsa syömään tai vaihtoehtoisesti näyttää tälle spontaanisti tietä.

Albanialaiset kutsuvat vieraanvaraisuuttaan nimellä ”besa” eli kunnia. Kyseessä on perinne, jonka seurauksena albanialaiset pelastivat toisen maailmansodan aikana 2 000 juutalaista natseilta.

  1. Albaniasta löytyy runsaasti kätkettyjä helmiä

Albaniasta voi löytää lukuisia maailman merkillisimpiin kuuluvia nähtävyyksiä. Ympäri maata – niin rannoilla, pelloilla kuin keskellä metsääkin – seisoo erikoisia, sieniä muistuttavia ränsistyneitä betonibunkkereita, joiden sisälle voi hyvin kuvitella kaksi tai kolme pitkästynyttä sotilasta. Albanian kommunistinen johtaja Enver Hoxha pystytti näitä bunkkereita aikoinaan tuhansittain kaikkialle maahan mahdollisen hyökkäyksen varalta, eikä niitä selkeästikään tarkoitettu helposti siirrettäviksi.

Eteläisessä Albaniassa sijaitsee puolestaan vähemmän tunnettu erikoisuus, joka on taatusti Instagram-kansan mieleen: Fierin laivatalo. Tämä laivaa muistuttava seitsenkerroksinen rakennus, jossa on aidot pyöreät laivaikkunat, valkoinen keula ja kansi, nököttää kuivalla maalla kilometrien päässä merestä. Lieneekö talon rakennuttaja pelännyt uutta raamatullista tulvaa?

  1. Albaniassa on mahtavia kävelymahdollisuuksia

Huhut poikkeuksellisen loistavista vaellusmahdollisuuksista olivat yksi syy siihen, miksi ensimmäiset seikkailunjanoiset matkailijat oikein saapuivat tähän lähes koko 1900-luvun ajan ulkopuolisilta suljettuun maahan. Patikoi Albanian pohjoisessa sijaitseville Alpeille, niin kohtaat huikeissa maisemissa sijaitsevia pikkukyliä, joihin on edelleen mahdollista päästä vain apostolinkyydillä.

Albaniasta löytyy lisäksi upeita kansallispuistoja. Yksi syrjäisimmistä on Shebenik-Jabllanicën kansallispuisto, jossa risteilee erinomaisia polkuja ja jossa on mahdollista uida lumoavissa maisemissa. Siellä elää yksi Euroopan uhanalaisimmista lajeista, balkaninilves. Albanian syrjäisimmillä vuorilla ja metsissä vaeltaa myös susia ja karhuja.

  1. Albaniassa sijaitsee lukuisia Unescon maailmanperintökohteita

Albaniassa on kahdeksan Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua tai sellaiseksi haettua paikkaa, joista Butrintin muinainen kaupunki on ehdottomasti tunnetuimpia. Niin kreikkalaisten, roomalaisten kuin bysanttilaistenkin hallussa ollut Butrint on legendan mukaan Troijan kuninkaan pojan perustama. Sen rauniot, joiden joukosta löytyy hyvin säilynyt amfiteatteri, kertovat mielenkiintoista tarinaa maan historiasta.

Bashtovën linnake on puolestaan nähtävyys, jota vielä harkitaan maailmanperintökohteeksi. Monien mielestä tämä venetsialaisten rakentama linnake tanakoine muureineen ja nyhälaitaisine pyöreine tykkitorneineen näyttää täsmälleen siltä, miltä kunnon keskiaikaisen linnan pitäisikin.

[ebookers-button-cta url="https://www.ebookers.fi/Albania-Matkat.d2.halvat-matkat-kaupunkiloma?mcicid=blog.ebookers.article"] Löydä lennot ja hotelli Albaniaan [/ebookers-button-cta]

 

 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0