Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

24 tuntia talvisessa Ahvenanmaan saaristossa

By Frances Doherty on 11/01/2021 in Aktiivi/Sportti

Ahvenanmaa on monelle tuttu vain kesälomakohteena, mutta tunnelmallinen saaristo toivottaa vierailijansa lämpimästi tervetulleeksi myös talvikaudella. Vilkkaan turistikauden jälkeen Ahvenanmaa rauhoittuu, ja postikorttimaisten maisemien ylle laskeutuu taianomainen tunnelma. Monet suosituista majapaikoista, museoista ja ravintoloista pysyvät auki ympäri vuoden, joten lähellä sijaitseva Ahvenanmaa on täydellinen kohde pienelle viikonloppumatkalle.  

 Aamupäivä 

Talvi saapuu usein saaristoon vähän myöhemmin kuin mantereelle, joten ulkoilu kannattaa suunnitella kulloinkin vallitsevan säätilan mukaan. Jos järvet ja merenlahdet ovat ehtineet jo jäätyä, kannattaa ehdottomasti kokeilla retkiluistelua, johon saaristo tarjoaa upeat puitteet. Lajiin voi tutustua turvallisesti asiantuntevan oppaan kanssa, joka tuntee vesistöjen poukamat ja järvien selät kuin omat taskunsa. Retkelle tarvittavat luistimet ja muut tarvikkeet voit vuokrata paikan päältä, ja niiden lisäksi reppuun pakataan tietenkin lämmintä juotavaa ja herkulliset eväsleivät. Jos jäät eivät vielä kanna ja luistelemaan tekee silti mieli, löytyy siihen tilaisuus Maarianhaminan Islandia-jäähallista. 

Hyvälumisina talvina kannattaa Ahvenanmaalla myös kokeilla murtomaahiihtoa. Jos hanget antavat kuitenkin vielä odottaa itseään, tarjolla on aina upeita merkittyjä patikkareittejä ja luontopolkuja, joiden varrelta ihailla talvehtivaa saaristoa rantakallioineen. Laajemmin talvista saaristoa pääsee ihailemaan myös veneestä käsin, joten kannattaa tiedustella talvella järjestettävistä veneretkistä. 

Iltapäivä 

Aamun reippailun jälkeen voi tehdä mieli siirtyä hetkeksi sisätiloihin, jolloin kannattaa tutustua Ahvenanmaan kiinnostaviin ja ainutlaatuisiin museoihin. Useita palkintoja saanut, Västerhamnissa sijaitseva Ahvenanmaan merenkulkumuseo keskittyy merenkulkuperinnön säilyttämiseen ja vaalimiseen, ja sen näyttelyt kertovat kiehtovia tarinoita meren vaikutuksesta alueeseen ja sen asukkaisiin. Maailmanluokan kokoelma herää eloon erilaisten aktiviteettien ja kertomusten avulla, ja ihailtavana on monenlaisia esineitä henkilökohtaisista tavaroista kokonaisiin laivan keulakuviin.  

Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisessa museossa ja Ahvenanmaan taidemuseossa voit vierailla kätevästi samalla lipulla, ja samassa rakennuksessa sijaitsevat museot ovat auki ympäri vuoden. Taidemuseon tarkoitus on nostaa esille paikallisia taiteilijoita korkeatasoisten ja monipuolisten näyttelyiden avulla sekä osallistua aktiivisesti paikalliseen ja pohjoismaalaiseen taide-elämään. Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisessa museossa puolestaan vierailijat oppivat alueen historiasta aina sen ensimmäisistä muinaisajan asukkaista nykyiseen moderniin yhteiskuntaan asti. Alueen pitkää historiaa tarkastellaan monesta eri vinkkelistä, ja museo on takuulla kiinnostava kohde koko perheelle. 

Maarianhaminassa käydessä kannattaa ehdottomasti jättää aikaa myös Mariebad-merenrantakylpylälle ja vesipuistolle, jonka sisä- ja ulkoaltaassa viihtyvät takuulla kaikki ikään katsomatta. Kylpylän ulkoaltaalta avautuu kaunis talvinen merimaisema, ja lapsia viihdyttää takuulla tuntikaupalla yli 65 metrin pituinen vesiliukumäki, jossa voi kilpailla aikaa ottamalla, kuka laskee mäen nopeimmin. Rauhallisempaa menoa tarjoavat kylpylän poreallas ja vesihierontapisteet. Kuntouimareille on tarjolla näiden lisäksi oma altaansa. 

Ilta 

Aamun reippailu saariston maisemia ihaillen ja iltapäivän kulttuuriopastukset museoissa ovat takuulla kasvattaneet ruokahalua, ja monipuolisen päivän kruunaa parhaiten herkullinen illallinen yhdessä paikallisista ravintoloista, joista monet ovat auki myös talvisaikaan. Ahvenanmaalla paikallista, kestävästi tuotettua lähiruokaa on tarjolla runsaasti, ja monet kahvilat ja ravintolat tekevät yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa tukeakseen paikallista taloutta ja lähiruoan arvostusta. Siten päivän kala tarkoittaa todellakin sitä kalaa, jota kalastajat ovat kulloinkin onnistuneet pyydystämään, ja asiakas voi olla varma saavansa lautaselleen kaikkein tuoreimmista aineksista huolella valmistetun aterian. 

Illallisen jälkeen kannattaa piipahtaa vielä ulos taivaan ollessa pilvetön, sillä täällä talvinen tähtitaivas näyttäytyy aivan eri loistossa kuin lähellä mantereen suuria kaupunkeja. Majoittumiseen Ahvenanmaa tarjoaa runsaasti tunnelmallisia majapaikkoja myös talvisaikaan. Vuokrattavia mökkejä löytyy lukuisiin eri tarpeisiin kokonaisista mökkikylistä syrjäisempiin mökkeihin, vaikka omalla saarella. Useimmat Ahvenanmaan mökeistä sijaitsevat meren rannalla, joten luvassa on tunnelmallisia saunailtoja kauniiden maisemien äärellä. Mökkien lisäksi Ahvenanmaalta löytyy myös tasokkaita hotelleja sekä tunnelmallisia majataloja ja aamiaismajoituksia, joista monet ovat auki myös talvikaudella. 

Tutustu esimerkiksi viihtyisään Hotel Pommerniin 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Pakene turistimassoja Euroopan salatuille saarille

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Euroopan kahdeksan parasta rantaa surffaukseen 

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Euroopan nousevat ruokamatkailukohteet

Vähemmän tunnetut rantakaupungit 

Näissä hotelleissa musiikki ei koskaan lakkaa

9 Kaakkois-Aasian upeinta rantaa

0