Säästä ylimääräistä 10% Alennus tai enemmän valituissa hotelleissa – sisäpiirihintojen ansiostarekisteröidy nyt ilmaiseksi!

7 hurmaavaa pikkupaikkaa Suomessa

By Paula Hotti on 10/08/2021 in City Posts

Suomesta löytyy tusinoittain hurmaavia pikkupaikkoja, joissa arjen rutiinit unohtuvat jo lyhyemmänkin vierailun aikana. Anna Mathildedalin ruokalöytöjen varastaa sydämesi tai Torniojoen kosken kuohuttaa tunteitasi – katso vinkkimme 7 lumoavaan pikkupaikkaan Suomessa!

1. Kylätunnelmaa ja kulinarismia Mathildedalissa

Sananparsi "tie toisen sydämeen käy vatsan kautta" osoittautuu todeksi Mathildedalissa, jonka kartanokahviloiden ja rempseätunnelmaisten ravintoloiden herkkujen ääreltä ei malttaisi poistua. Kokeile ainakin Kyläravintola Terhon pitsoja, juo kakkukahvit Matildan kartanon puutarhassa ja osta kotiinviemisiksi Petrisin suklaita. Mutta 1800-luvun puolivälissä perustetun rautaruukin ympärille kohonneella Mathildedalilla on tarjota nykypäivän vierailijalle ruokaherkkujen lisäksi myös kosolti putiikkeja antiikkitavaroista vaatteisiin ja taiten valmistettuihin käsitöihin. Lapset voivat puolestaan ihailla pellolla laiduntavia veikeitä alpakoita!

Mathildedalin ympäristöstä löytyy lukuisia vuokramökkejä sekä kodikas kylpylähotelli Hotel Fjalar Salon kupeessa.

2. Hanko huokuu merellistä tunnelmaa

Suomen eteläisin kaupunki Hanko on houkutellut matkailijoita paitsi merellisten maisemiensa, myös kylpylänsä ansiosta jo yli sata vuotta. Hangosta löytyykin hiekkaista rantaviivaa yli 30 kilometriä: keskustan suosittu ranta on Bellevue vanhan ajan henkeä huokuvine pukukoppeineen. Rantaviivan läheisyydessä komeilee myös tusinoittain toinen toistaan kauniimpia puuhuviloita.

Rennon lomatunnelman kruunaa yöpyminen kylpyläkaupungin perinteitä jatkavassa Hotel Regattassa, mistä löytyy merimaiseman ylle aukeava kylpylä altaineen, saunoineen ja erilaisine SPA-hoitoineen.

3. Koski kuohuttaa tunteita Torniossa

1600-luvulla perustettu Tornio ehti olla parikymmentä vuotta Euroopan pohjoisin kaupunki. Nykyisin Tornio muodostaa Ruotsin puolella sijaitsevan Haaparannan kanssa omintakeisen kaksoiskaupungin, minne moni suuntaa erityisesti shoppailemaan. Mutta kauppojen lisäksi Torniossa on toinenkin vetonaula, kalaisa Torniojoki. Joki on Euroopan pisin vapaana virtaava joki ja tunnettu kalastajien keskuudessa lohiapajistaan. Jos kalastus ei houkuta, kannattaa napata kamera mukaan ja suunnata Torniosta 15 kilometriä pohjoiseen Kukkolankosken kuohujen äärelle. Yli 3,5 kilometriä pitkä ja 13,8 metriä korkea koski on Suomen suurin valjastamaton koski.

Torniosta löytyy lukuisia majoitusvaihtoehtoja aina keskustan hotelleistaKukkolankosken kupeessa, Ruotsin puolella sijaitsevaan Kukkolaforsen Turist & Konferens huoneistohotelliin.

4. Hidas elämäntyyli hurmaa Kristiinankaupungissa

Länsirannikolla sijaitseva Kristiinankaupunki tarjoaa takuuvarmaa pikkukaupungin verkkaista tunnelmaa, ja kaupunki onkin ainoa suomalaiskaupunki, jolle on myönnetty kansainvälinen hitaan kaupungin sertifikaatti, Cittaslow. Paras tapa tutustua Kristiinankaupunkiin on vuokrata mummopyörä ja antaa renkaiden viedä. Polje ainakin historiallisen vanhan kaupunginosan puutalokorttelistoissa ja käy kylässä Lebellin kauppiaantalossa. Kotimuseossa tulee tutuksi 1700- ja 1800-luvun kauppiaan elämäntyyli ja yläkerrasta löytyy vertaa vailla oleva barokkisali. Vieraile myös 1700-luvulta peräisin olevassa, yhä tervalta tuoksuvassa Ulrika Eleonoran kirkossa, tai polje kalastajakylä Skatan kallioille.

Yövy perinteikkäästä kaupparakennuksesta hotelliksi muutetussa Hotel Leilassa. Keskustassa sijaitsevassa hotellissa on 9 huonetta, joissa jokaisessa myös pieni keittiö.

5. Piskuinen ja idyllinen Kasnäs

Kasnäsiin johtaa varmasti yksi Suomen upeimmista teistä, joka polveilee ensin merellisissä saaristomaisemissa ja johtaa lopulta Lövön sillan yli pitkälle mereen työntyvän niemen kärjessä sijaitsevaan Kasnäsiin. Kasnäsissa voi viettää leppoisan päivän paikallisista merenherkuista ja maisemista nauttien tai vaikkapa pulikoiden paikallisessa kylpylässä. Mutta Kasnäs on myös näppärä tukikohta lähisaarten tutkimiselle, sillä täältä lähtee yhteysaluksia esimerkiksi Rosalaan ja Vänöön.

Nuku yön yli yhdessä Kasnäsin alueen lukuisista merenrantamökeistä.

6. Luonnonrauhaa ja historiallisia puutaloja Iissä

Perämeren rannalla sijaitseva Ii ei löydy monen matkaajan kohdelistalta, mutta luonnonrauhasta ja pittoreskeista puutaloalueista pitäville Ii on täydellinen kaupunkikohde. Retkeile Hiastinlahden Natura 2000 -luonnonsuojelualueella, joka on valtakunnallisesti merkittävä lintuvesikohde. Täältä löytyy kaksi luontopolkureittiä: 2 kilometriä pitkä Hiastinhaaran reitti ja vajaan kilometrin mittainen Patakarin reitti, joka sijaitsee alueen loppupäässä lintutornin ja laavupaikan ympärillä. Matka taitetaan pitkospuita pitkin ja molemmat reitit soveltuvat hyvin lapsiperheille. Iin Wanha Hamina oli puolestaan 1300-luvulla merkittävä Perämeren satama ja markkina-alue. Nykyisen alueen vanhimmat puutalot ovat peräisin 1800-luvun alkupuolelta.

Aja Iistä pohjoiseen noin tunnin matka, ja yövy modernin merellisissä tunnelmissa Seaside Glass Villas hotellin maisemaikkunoin komistetuissa huoneissa.

7. Historiallista tunnelmaa ja modernia artesaanikulttuuria Fiskarsissa

Fiskars on suosittu kotimaan matkakohde, eikä syyttä! Vuodelta 1649 peräisin olevassa Fiskarsissa huokuu vanhanajan verkkainen tuntu, jonka kruunaa kylän läpi hitaasti lipuva Fiskarsinjoki. Mutta älä anna ensivaikutelman viedä harhaan: Fiskarsin ravintolat, galleriat ja kaupat tarjoavat nimittäin taattua nykyajan artesaanilaatua. Piipahda lukuisissa putiikeissa, joista löytyy kotiinviemisiä taidokkaista koruista kukkiin ja käsitöihin. Lounasta entisessä Fiskarsin pyykkituvassa Cafe Bar Pesulassa, kahvittele korvapuustin kera Café Antiquessa tai nauti Ravintola Kuparipajan terassin tunnelmasta.

Päivän pittoreskin kylävierailun jälkeen nauti luonnonrauhasta Fiskarsin ympäristöstä löytyvässä lomamökissä tai aja parikymmentä minuuttia historialliselle Mustion Linnalle, joka toimii nykyisin hotellina.

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Ota intohimosi mukaan itsesi näköiselle lomalle

9 vähemmän vierailtua unelmakohdetta vuodelle 2022

10 rakennustaiteen ihmettä, jotka on nähtävä kerran elämässä

Vuoden 2022 upeimmat matkakohteet

8 katutaidetta pursuavaa eurooppalaista kaupunkia

10 parasta pyöräilykaupunkia

Anna kotimaan yllättää osa 2: 8 muuta kummallista nähtävyyttä Suomessa

10 uniikkia baaria Suomessa

Ota intohimosi mukaan itsesi näköiselle lomalle

0