Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

24 tuntia Kuopiossa

By Paula Hotti on 20/05/2021 in City Posts

Pohjois-Savon pääkaupunki Kuopio on sympaattinen sekoitus perinteistä savolaista torielämää ja modernia kaupunkikulttuuria. Vastikään kansainvälisellä European Region of Gastronomy -tittelillä kruunatusta Kuopiosta löytyy nautintoja kulinarismin lisäksi myös luonnon ja kulttuurin ystäville.

Aamu – nauti torikahvit

Kuopion lämpöisenä sykkivä sydän on kaupungin tori. Aloita päivä Kuopiossa ihailemalla kojuista löytyviä satokauden marjoja ja vihanneksia, etsi ruokakojujen joukosta omaan makuun sopivaa maisteltavaa ja nauti aamukahvit palan painikkeeksi.

Kahvitella voi myös torin laidalla iloisen keltaisena hehkuvassa Kauppahallissa. Vuonna 1902 rakennetusta Jugend-tyylisestä kauppahallista löytyy noin 30 kojua, joissa myydään lihan, kalan ja leipomotuotteiden lisäksi esimerkiksi käsitöitä, kahvia ja teetä, suklaita, juustoja, kirjoja, kukkia ja pari kahvilaa. Uudehkosta, lasiseinäisestä lisärakennuksesta löytyy myös oma kahvila-ravintolansa.

Torin aamuisten tunnelmien jälkeen kannattaa vierailla Kuopion museoissa. Vain korttelin päästä torilta, aivan Snellmaninpuiston kupeessa sijaitsee Kuopion taidemuseo. Taidemuseon kokoelma käsittää pääasiassa suomalaista, maisemaan ja luontoon keskittyvää taidetta 1800-luvun lopulta nykypäivään. Kokoelman lisäksi esillä on vaihtuvia näyttelyitä.

Valokuvauksen ystävät suuntaavat myös Snellmaninpuiston toisella puolella sijaitsevaan VB-valokuvakeskukseen. Valokuvaukselle omistettu pienehkö museorakennus sijaitsee hurmaavassa, 1860-luvulta peräisin olevassa puutalossa, jonka puolalaissyntyinen valokuvaaja Victor Barsokevitsch rakennutti itselleen ateljeeksi. Bongaa myös vastapäätä sijaitseva puutalo, Minna Canthin entinen koti.

Eboon vinkki: Mikäli museohammasta jäi vielä kolottamaan, käy aikamatkalla VB-valokuvakeskuksen naapurista löytyvässä Kuopion korttelimuseossa. Museossa pääsee ihailemaan 1800- ja 1900-lukujen taitteen puutaloelämää ja tutustumaan esimerkiksi 1900-luvun alun apteekkiin.

Eboon vinkki: Mikäli museohammasta jäi vielä kolottamaan, käy aikamatkalla VB-valokuvakeskuksen naapurista löytyvässä Kuopion korttelimuseossa. Museossa pääsee ihailemaan 1800- ja 1900-lukujen taitteen puutaloelämää ja tutustumaan esimerkiksi 1900-luvun alun apteekkiin.

Iltapäivä – hyppää laineille tai kiipeä torniin

Tori- ja museoelämysten jälkeen kannattaa istahtaa hetkeksi aloilleen ja täyttää vatsa savolaisilla makuelämyksillä. Suuntaa vuonna 1931 perustettuun Muikkuravintola Sampoon, mistä nimensä mukaisesti saa muikkua erilaisina annoksina. Jos taas kaipaat etelänmaiden tuulahdusta Kuopion kaupunkilomallasi, lounasta Kahvila Kanelissa. Boheemi-henkisesti sisustetussa kahvila-ravintolassa on tarjolla vanhasta gramofonista raikavien etelänrytmien lisäksi myös herkullista lounasta keitoista suolaisiin piirakoihin – ja mehevän makeisiin kakkupaloihin!

Lounaan jälkeen kannattaa jatkaa Kuopioon tutustumista Kallavedeltä käsin. Satama sijaitsee vartin kävelymatkan päässä torilta, ja täältä lähtee päivittäin useita veneitä erilaisille reiteille aina reilun tunnin kiertoajeluista useita tunteja kestäviin retkiin.

Mikäli laineet eivät kutsu, voi venekyydin korvata myös visiitillä Puijon tornissa. Puijon mäki kohoaa 150 metriin Kallaveden pinnasta, ja alue on yksi Kuopion historiallisimpia ja kuuluisimpia nähtävyyksiä. Oman näkötorninsa tämä jääkauden aikana muodostunut luonnonsuojelualue sai vuonna 1963, kun Puijon torni rakennettiin. Nyt 75-metrisen tornin näköalatasanteelta löytyy kahvila, missä kahvinsa voi nauttia yhtä Suomen hemaisevimmista maisemista ihaillen.

Eboon vinkki: Kuopiosta kannattaa ostaa kotiinviemisiksi Hanna Partasen kuuluja kalakukkoja. Leipomo sijaitsee Kasarmikadulla, mutta kalakukkoja löytyy myös kauppatorin myyntivaunusta.

Ilta – sauno ja syö savolaista fine diningia

Kuopiossa kannattaa tutustua myös kaupungin moderniin puoleen ja suunnata rentoutumaan Saanaan. Saana on Siikaniemessä, Kallaveden rannalla kohoava moderni, puusta rakennettu sauna- ja kylpyläkompleksi. Täältä löytyy yleissaunan lisäksi sisäporeallas, kaksi putoussuihkua, elämyssuihku ja lämmitettäviä lepotuoleja. Ulkona pääsee puolestaan nauttimaan savusaunasta ja kahdesta lämminvesialtaasta.

Palaa illaksi keskustaan ja nauti tunnelmallinen illallinen entisessä oluttehtaassa sijaitsevassa Ravintola Mustassa Lampaassa. Tiiliseinien tukemat kellariholvit rakennettiin vuonna 1862 oluttehtaan tarpeisiin. Nyt täältä löytyy ruokajuomien lisäksi suomalaista fine diningia kumarruksella ympäröivän pohjoissavolaisen luonnon puoleen.

Eboon vinkki: Saana sijaitsee lähellä HopLop -sisäleikkipuistoa. Leikkipuistosta löytyy esimerkiksi pallomeri, seikkailulabyrintti, jättitrampoliini, liukumäkiä ja sähköisiä pelejä sekä oma soppensa alle 4-vuotiaille taaperoille.

Kuopiossa on eritasoisia majoitusvaihtoehtoja aina mökeistä keskustan hotelleihin.

Aivan rautatieaseman kupeesta löytyy tyylikäs Lapland Hotels Kuopio.

Hieman keskustan ulkopuolella, viiden minuutin ajomatkan päässä Matkuksen ostoskeskuksesta sijaitsevassa Boutique Hotel Sawohousessa on myös perhehuoneita.

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0