Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Tuoreita metsämarjoja, kotoisilla yrteillä maustettuja ginejä ja maailman makuja suomalaisittain: Suomi on pullollaan herkullisia ruokalöytöjä, kunhan vain tietää minne mennä! Listasimme kotimaan ruokalöytöjä Tampereen ja Turun trendiravintoloista syrjäseutujen sympaattisiin teehuoneisiin.

1) Porvoo – kaupunki kuin karamelli

Porvoon vanhakaupunki on soma kuin karamelli, ja kaupunki on eittämättä myös ruokamatkaajan klassikkokohde. Vaikka Porvoo on tunnettu ravintolistaan, kuten Bistro Sinnen luontoystävällisestä otteesta ja Meat Districtin luomulihasta, kaupunki on oiva kohde myös silloin kun karkkihammasta kolottaa: Porvoosta nimittäin löytyy suklaaputiikkeja aina historiallisesta, vuonna 1871 perustetusta Brunbergin suklaakaupasta moderneja makuja tarjoaviin Petrikseen ja söpöön Pieneen Suklaatehtaaseen.

Katso tästä hotellivinkkejä Porvooseen!

2) Ginimatkoja maalaismaisemiin

Enää ei tarvitse matkata Skotlannin ylämaille tislaamoelämysten perässä, sillä Suomen viljavien peltojen keskeltä ja somien kylien laitamilta löytyy upeita viski- ja ginimatkaajan keitaita. Esimerkiksi ruista hyödyntävän Kyrö Distilleryn meijeriin rakennetulla tislaamolla järjestetään kesäisin opastettuja tutustumiskierroksia. Fiskarsissa taas kannattaa vierailla Ägräs Distilleryn tiloissa toimivassa Tap Roomissa, missä voi maistella tislaamon tuotteita, joihin lähiympäristön maut ovat tuoneet oman säväyksensä.

Katso tästä hotellivinkkejä Isokyrön kupeeseen!

Ja tästä mökkivaihtoehtoja Fiskarin alueelle!

3) Ahvenanmaa – ruokamatkaajan paratiisisaari

Kaipaatko matkojasi piristämään pirskahtelevaa omenasiideriä, tuoreita merenherkkuja tai seesteisiä kahvihetkiä? Kaikkea tätä on saatavilla Ahvenanmaalla! Ahvenanmaalta löytyy nähtävyyksiä linnoista ja merelliisiin maisemiin, ja Maarianhaminan somissa putiikeissa ja ravintoloissa pääsee rennon kaupunkielämän makuun. Saaren kompaktin koon ja elinvoimaisen kulinaristisen kulttuurin vuoksi täällä onkin helppo tehdä ruokalöytöjä. Piipahda Smakbyn panimoravintolaan tai Johannas Hembakta -kahvilaan Maarianhaminan kupeessa, tai anna tien viedä ja pysähdy mielesi mukaan: saarella on helppo löytää makuelämyksiä, mutta vaikea eksyä!

Katso tästä hotellivinkkejä Ahvenanmaalle!

4) Turku Food Walk ja Suomen ylellisimmät kakkupalat

Linnoja, museoita ja funikulaari Kakolanmäelle: Turussa riittää koettavaa useammaksikin päiväksi, joten on onni, että kaupungissa on myös kosolti ravintoloita, joissa lepuuttaa jalkoja ja nautiskella. Jos haluaa mahduttaa mahdollisimman monta ruokalöytöä yhteen lomaan, kannattaa kokeilla Turku Food Walk -korttia, jolla pääsee maistelemaan kymmenen eri ravintolan ja kahvilan tarjoamisia fine diningista panimoravintoloihin.

Turun vilkkaasta Kauppahallista taas löytyy niin perinteisiä kalaravintoloita kuin sushia ja muita etnisiä herkkuja. Kahvittelija kävelee Aurajoen törmällä sijaitsevaan CaféArtiin, missä taitavat baristat loihtivat Suomen parhaita kahvikuppeja Turun Kahvipaahtimon kahvista. Rautatienaseman kupeessa sijaitsevasta Gaggui Cafésta taas löytyy kahvin oheen Turun, ja kenties koko Suomen, ylellisimmät kakkupalat.

Katso tästä hotellivinkkejä Turkuun!

5) TeaHouse of Wehmais

Juvan viljavien peltojen keskeltä löytyvä TeaHouse of Wehmaiksessa on tarjoiltu brittityylisiä iltapäivätee-elämyksiä jo vuosikymmenen ajan. Pätevän teesommelierin pyörittämässä teehuoneessa pääsee taatusti sympaattiselle makumatkalle, ja putiikista löytyy herkullisia matkamuistoja kotiinviemisiksi. Tilaa kolmikerroksinen iltapäivätee skonsseineen, pienine kakkupaloineen ja voileipineen, ja istahda aurinkoterassille nauttimaan kiireettömästä maalaisidyllistä savolaisittain!

Katso tästä majoitusvinkkejä Juvalle!

6) Sahanlahti – suussa sulavia makuja Saimaan sydämessä

Sahanlahti Resort on Saimaan rannalla sijaitseva hotelli ja ravintola, jonka venepoukamassa käy kesäisin kuhina, mutta myös maakrapujen on mukava seurata pienen sataman vilkasta liikehdintää ravintolan terassilta käsin. Palkittu Sahanlahden ravintola pohjaa vankasti lähiruokaan: ruokalistalta löytyykin niin lohta Puumalasta kuin ylämaan karjan luomulihaa Jäppilästä. Sahanlahti on osa Saimaa Gatronomy -perhettä, johon kuuluvat myös Tertin Kartano Mikkelissä, Hotelli Punkaharju ja TeaHouse of Wehmais.

Katso tästä hotellivinkkejä Etelä-Savon alueelle!

7) Lapin maut lumoavat

Lapin ruokakulttuuri ei ole enää vain poronkäristystä ja lakkahilloa, vaan ruokamatkaajaa palkitaan pohjoisessa esimerkiksi paikallisin jäätelöin, oluin ja lihaherkuin.

Lapissa reissatessa kannattaa pitää silmällä Arctic Ice Creamin jäätelöitä: maito tulee Lapin pientiloilta, ja maut puolukasta kuusenkerkkään ovat tutun metsäisiä. Rovaniemellä toimiva Lapin Panimo puolestaan hellii maltaisia makunystyröitä: Kokeile tummaa Aihki -olutta (aihki tarkoittaa ikivanhaa lappilaista mäntyä) tai puolukalla höystettyä kivennäisvettä.

Lappilaisia makuja fine dining -otteella pääsee maistamaan Posiolla sijaitsevassa Ravintola Tapiossa, joka sijoittui Suomen 50 parhaan ravintolan listauksessa sijalle 14. Myös Inarissa sijaitseva Aanar tarjoilee pohjoisia makuelämyksiä elegantisti: kokeile esimerkiksi poron paahtopaistia mustikkaisella jäkälällä tai savun aromeilla höystettyä koivunlehtisorbettia.

Katso tästä majoitusvinkkejä Rovaniemelle!

Ja tästä vinkkejä Inariin!

8) Elegantteja makuelämyksiä Helsingissä

Matkustusrajoitusten jyllätessä moni panostaa mökkilomiin, matkailuautoihin ja retkeilyvälineisiin – miksei siis samalla tavalla voisi panostaa ruokamatkailuun! White Guide Nordic on fine dining -ruokamatkaajan raamattu Pohjoismaihin. Suomesta listalta löytyy kymmenen ravintolaa, joista kolme ensimmäistä, Palace, Inari ja Ask.

Vastikään uusittu Palace onkin oikea ruokamatkaajan kruununjalkokivi: Skandinaavisten makujen ja trendikkään sisustuksen ohella ruokaelämyksen Palacessa kruunaavat terassinäkymät Presidentin linnalle.

Katso tästä hotellivinkkejä Helsinkiin!

9) Rouhea ja rohkea Tampere

Tampere hemmottelee ruokamatkaajaa monipuolisella tarjonnallaan. Perinteisiin herkkuihin kuuluvat torilla nautittu musta makkara, Pyynikin näköalatornin munkit ja Plevnan panimoravintola, mutta Pohjoismaiden suurimmasta sisämaalla sijaitsevasta kaupungista löytyy myös paljon muuta!

Tampereella uskalletaan nimittäin olla rohkeasti erilaisia, ja kaupunki kohosikin aikoinaan Suomen kulinaristiselle kartalle gastropubiensa Tuulensuun ja Ohranjyvän ansiosta. Kauppahallista puolestaan löytyy herkkusuiden klassikko 4 Vuodenaikaa suomalais-ranskalaisine annoksineen. Fine diningin ystävät sen sijaan suuntaavat suoraan Ravintola C:hen, joka yltää myös White Guiden suosituksiin. C:ssä pääsee nautiskelemaan esimerkiksi Pyhäjärvestä pyydetyistä kaloista valmistettuja annoksia ja pihlajaisia jälkiruokia.

Katso tästä hotellivinkkejä Tampereelle!

10) Pohjois-Savo – Euroopan maukkain maakunta

Pohjois-Savolle myönnettiin vastikään European Region of Gastronomy -tunnustus, ainoana suomalaisalueena. Puhtaat, savolaiset luonnontuotteet yhdistettyinä perinneruokaan ja urbaaniin ravintolakulttuurin takaavatkin sen, että ruokamatkaajan vatsa kiittää vierailusta Pohjois-Savoon ja sen pääkaupunkiin Kuopioon.

Kuopio on tietysti tunnettu kalakukoistaan ja Sammon muikuistaan, mutta kaupungista löytyy myös moderneja ruokamatkaajan kohteita. Aloita aamusi Kahvila Houkutuksen aamiaispöydässä, lounasta Restaurant Urbanissa ja nauti kahvihetkestä Kahvila Kanelin suklaapiiraiden ja portugalilaistunnelmien äärellä.

Katso tästä majoitusvaihtoehtoja Kuopioon ja lähiseuduille!

Comments

comments

tagged: Lifestyle, Seikkailu, Suomeni, Top lista

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET