Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

10 inspiroivaa syksyn lomakohdetta

By Frances Doherty on 17/08/2020 in

Huom.: Kaikki matkat ovat valtioiden usein muuttuvien rajoitusten alaisia –  tarkista hallituksen tiedotteet ennen matkan suunnittelua.

Kotimaanmatkailu koki buumin kesällä, mutta syksy on aivan yhtä loisteliasta aikaa kokea Suomi-elämyksiä. Katso vinkkimme kotimaan inspiroiviin syyslomakohteisiin aina viehättävistä ruukkikylistä romanttisiin kaupunginosiin ja seikkailijoillekin sopiviin patikkapolkuihin!

1) Kansallismaisemia Kolilla

Kolin kansallismaisema on iskostunut suomalaiseen sieluun: kuherruskuukauttaan viettävä Sibelius suuntasi tänne Ainonsa kanssa, Juhani Aho on sijoittanut yhden romaaneistaan Kolin maisemiin ja moni on nähnyt Eero Järnefeltin maalaukset maisemasta Pielisjärven ylle.

Kolin kuuluisin nähtävyys onkin juuri Järnefeltin ikuistama maisema Ukko-Kolin laelta kohti Pielisjärveä.

Ukko-Kolin näköalan lisäksi alueelta löytyy paljon muutakin ihmeteltävää. Yksi omintakeisimmista luontokohteista on Z-kirjaimen muotoinen 34 metriä pitkä lohkareluola Pirunkirkko - nimeen löytyy helppo selitys, kun aistii oudon luolan tunnelman!

Kolin iloisten yllätysten joukkoon kuuluu myös Kolin kylältä punaisesta puutalosta löytyvä gastropub Kolin ryynänen. Pitkän päivän päätteeksi kannattaa suunnata Break Sokos Hotel Koliin, josta löytyy myös pieni kylpyläosasto rentouttavan illan viettoon.

2) Aaltojen liplatusta Ahvenanmaalla

Ahvenanmaasta kehkeytyi yksi koronakesän hittikohteista – jos siis jäit veneen kyydistä kesäkuukausina, kannattaa saarelle suunnata syyslomalla.

Ahvenanmaalla meri ei ole koskaan kaukana: saariryhmän yhteenlaskettua rantaviivaa onkin yli 17 000 kilometriä. Ja vaikka syysloman aikaan Ahvenanmaan lukuisilla rannoilla loikoilu voi osoittautua hyiseksi kokemukseksi, on hidas matkailu saaren söpöihin merenrantapoukamiin varmasti tervetullutta hermolomaa.

Yksi Ahvenanmaan valttikorteista on monipuolisuus. Shoppailija ja kahviloiden ystävä viihtyy pääkaupungissa Maarianhaminassa. Reilun parinkymmenen kilometrin päässä Maarianhaminassa sijaitseva, 1380-luvulla alkunsa saanut Kastelholman linna on puolestaan oiva historiafriikin kohde. Nautiskelijakin löytää omansa lukuisista merellisistä ravintoloista, ruotsalais- ja venäläisherkkuja tarjoilevista kahviloista ja raikkaita siidereitä valmistavista panimoista.

Ahvenanmaalta löytyy lukuisia majoitusvaihtoehtoja merenrantamökeistä kaupunkihotelleihin!

3) Rosoa ja romantiikkaa Tampereella

Tampereella romanttiset puutalokorttelistot yhdistyvät suurkaupungin rosoisuuteen. Yksi Tampereen romanttisimmista korttelistoista on Amuri, jonka ensimmäiset puutalot rakennettiin 1860-luvulla Finlaysonin tehtaan työntekijöille. Amurissa sijaitseekin työväestön historialle omistettu Museokorttelisto. Museon tiloista löytyy myös yksi Tampereen söpöimmistä kahviloista, Café Amurin Helmi.

Tampere on tunnettu myös rosoisesta gastropub- ja pienpanimokulttuuristaan. Romanttisten tunnelmien jälkeen Amurissa onkin hyvä suunnata keskustaan lounaalle. Plevna on yksi kaupungin ikonisimmista panimoravintoloista, muita kuuluja gastropubeja ovat esimerkiksi Tuulensuu ja Ohranjyvä.

Tampereella ollessa ei tietysti kannata unohtaa keskustaa komistavaa Finlaysonin aluetta. Punatiilen ja kosken kuohujen hallitsema alue kätkee sisäänsä myös taide-elämyksiä ja lukuisia pikkuputiikkeja.

Yö Tampereella kannattaa viettää Suomen korkeimmassa hotellissa Solo Sokos Hotel Torni Tampereessa, tai kätevästi Muumimuseon kupeessa sijaitsevassa Dream Hostel & Hotelissa.

4) Syksyinen Saimaa

Jos kesälomalla Saimaan rantamökit vietiin nenän edestä, syksy ei ole sen hassumpi aika vierailla kimaltelevissa järvimaisemissa.

Syksyinen Saimaa onkin retkeilijän unelma. Yksi alueen kauneimmista luontopoluista, Norppapolku, lähtee Puumalan kirkonkylältä ja kiemurtelee 13 kilometrin verran Kitulanniemen ja Kotkatsaaren rantoja ja kallioita – kierroksen voi lohkoa myös pienempiin osiin. Hehkeimmät maisemat löytyvät Kaivannon kiepiltä, missä polku kohoaa ylös männikön peittämille kallioille. Rengasreittiä on helppo seurata ja sen varrelta löytyy myös kenties Suomen kaunein esteetön laavu.

Puumalassa herkkusuun hotellivalinta on Sahanlahti Resort, mutta alueelta löytyy myös lukuisia mökkimajoituksia.

5) Kilpisjärven mahtava Saana

Kilpisjärven rannalla kohoava Saana on mystisen kaunis jokaisena vuodenaikana. Matka huipulle vie noin neljä tuntia, mutta Saanan valloitus on vaivan väärti: jylhiä maisemia pehmentävät alhaalla loivasti kumpuilevien mäkien välissä siintävät järvet ja havupuiden peittämät maat.

Suomi-neidon Käsivarresta löytyy useita muitakin patikkapolkuja. Esimerkiksi Kolmen valtakunnan rajapyykille lähtee reitti Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta, mistä rajapyykille kertyy matkaa 11 kilometriä. Vaativampi on noin 55 kilometriä pitkä Kilpisjärvi-Halti -reitti. Reitti lähtee Kilpisjärveltä kohti Käsivarren erämaata käyden välillä myös Norjan puolella.

Kilpisjärveltä löytyy lukuisia majoitusvaihtoehtoja perinteisistä kelomökeistä hotelleihin.

6) Kultturelli miniloma Jyväskylässä

Jyväskylä on täydellinen minilomakohde kompaktin kokonsa ja monipuolisuutensa vuoksi. Museoita löytyy niin perinteisistä taidegallerioista käsityömuseoihin ja Alvar Aallon töitä esittelevään Alvar Aalto Museumiin. Museo sijaitsee Jyväskylän yliopiston kampuksen lähellä, ja Aallon henki onkin vahvasti läsnä kampusalueella. Kampuksen kupeesta löytyy myös hurmaavassa puuhuvilassa sijaitseva teehuone ja kahvila Teeleidi.

Jyväskylän keskustaa halkovan Kauppakadun varrelta löytyy opiskelijoiden suosimia ravintoloita ja baareja, museoita ja kosolti kauppoja. Ja astumalla hieman syrjään Kauppakadun vilinästä pääsee myös vanhanajan tunnelmiin Toivolan Vanhalla Pihalla, jota reunustavat käsityöläisten ylläpitämät putiikit - täällä voi tehdä löytöjä koruista lankoihin ja takorautaesineisiin!

Jyväskylän hotellien helmi on Boutique Hotel Yöpuu, mistä löytyy makoisia ruokia tarjoileva ravintola Pöllöwaari sekä ylelliseen hemmotteluun sopiva saunakeidas.

7) Leppoisa loma Loviisassa

Jos Porvoo on jo koluttu, kannattaa suunnata Loviisaan: hurmaavien puutalojen julkisivujen taa kätkeytyy tusinoittain tarinoita, joiden parissa loma vierähtää leppoisasti. Tiesitkö esimerkiksi, että Loviisassa Janne Sibeliuksesta kehkeytyi koko maailman tuntema Jean Sibelius? Tai että vuonna 1752 Ruotsin kuningas Adolf Frederik vieraili silloisessa Degerbyssa ja ihastui kylään niin paljon, että nimesi sen vaimonsa Loviisa Ulriikan mukaan? Ja kun Loviisan puutaloalueen on kerran nähnyt, ei enää tarvitse ihmetellä kuninkaan ihastusta.

Yksi Loviisan kuuluisimmista nähtävyyksistä on talo, jossa Sibelius vietti useita nuoruudenkesiään. Täällä hän löysi myös merikapteenina työskennelleen setänsä Johan Jean Sibeliuksen käyntikortteja, ja inspiroitui käyttämään ranskankielistä versiota nimestään. Myöhemmin Sibelius palasi torppaan, missä sävelsi Kullervo-sinfoniansa.

Loviisan puutaloalueen henkeä ihastellessa vierähtää helposti päivä tai pari. Loviisan retkeen voi yhdistää kätevästi myös visiitin läheiseen Porvooseen ja Strömforsin vanhaan ruukkialueeseen.

Tästä linkistä löydät hotellivinkkejä Loviisan alueella lomailuun!

8) Ruukkikylien lumoissa

Fiskars on kenties Suomen vierailluin ruukkikylä, mutta Suomesta löytyy kosolti muitakin mielenkiintoisia ruukkialueita. Yksi on edellä mainittu Strömforsin ruukki, joka sijaitsee Ruotsinpyhtään kirkonkylässä noin 18 kilometrin päässä Loviisan keskustasta. Ruukkialueella toimii useita yrittäjiä, joiden putiikit ovat auki ympäri vuoden. Lähellä sijaitsee myös syyslomailuun täydellisesti sopiva hirsimökki Villa Kivikoski.

Toinen söpö ruukkikylä, Mathildedal, sijaitsee aivan Teijon kansallispuiston kupeessa. Sympaattinen Mathildedal on 1800-luvun ruukkimiljöössä sijaitseva kyläyhteisö, jonka reilusta sadasta asukkaasta moni on yrittäjiä. Kylä sijaitsee kauniin luonnon, järvi- ja merimaisemien ympäröimänä ja alueelta löytyy lukuisia vuokramökkejä syysloman viettoon.

9) Taiteilijaelämää Tuusulassa

Monelle ei kenties tule mieleen suunnata syyslomalla Tuusulaan, mutta itse asiassa kohde on erinomainen aikamatka herraskaiseen huvilaelämään ja Suomen taiteen kultakauteen.

Tuusulan Rantatie oli alun perin osa Helsingistä Heinolaan kulkevaa tietä, joka noudatteli Tuusulanjärven kohdalla järven rantamaisemia. Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisö syntyi, kun kirjailija Juhani Aho ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt vuokrasivat vuonna 1897 Järvenpään kartanosta Vårbackan huvilan, Aholan. Juhani Ahon houkuttelemina alueelle muutti myös toisia Suomen kultakauden taiteilijoita, kuten taidemaalarit Eero Järnefelt, Pekka Halonen, runoilija J. H. Erkko ja säveltäjä Jean Sibelius. Nyt osa taiteilijoiden huviloista on muutettu museoiksi, ja päiväretki Tuusulan Rantatielle onkin hurmaava aikamatka Suomen historiaan.

Yö Tuusulanjärven tunnelmissa kannattaa viettää Krapi Hotelissa.

10) Luontoystävällinen kaupunkiloma Hämeenlinnassa

Kaupunki- ja luontoloma yhdistyvät kätevästi Hämeenlinnassa. Täällä eläväinen kaupunkikulttuuri tarjoaa tekemistä aina ravintoloista ja kaupoista nähtävyydet kruunaavaan Hämeen linnaan.

Hämeenlinnassa sijaitseva luonnonsuojelualue Aulanko puolestaan hurmaa luontomatkailun ystävät. Aulangon valaistut puistotiet sekä ja kauniit ulkoilureitit hemmottelevat ulkoilijaa myös syksyllä. Alueella voikin paitsi lenkkeillä, myös pyöräillä ja ratsastaa. Lenkkipoluilta voi myös poiketa vierailemaan karhuluolassa, bongaaamaan joutsenia metsälammella tai ihailemaan vuonna 1906 rakennettua graniittista näköalatornia.

Hämeenlinnasta löytyy useita majoitusvaihtoehtoja aina jylhästä Hotelli Vanajanlinnasta söpöön Matin ja Maijan majataloon.

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0