Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

10 mahtavaa patikkapolkua Suomessa

By Frances Doherty on 12/06/2020 in

Jos tulevan kesän matkakohdelista onkin saattanut kaventua kattamaan vain Suomen, ei hätää! Nyt on nimittäin hyvä aika ajatella kotimaata myös uteliaan matkailijan näkökulmasta. Kokosimme listan kymmenestä patikkaretkestä Suomen eri kohteissa. Tässä vinkkimme vaativista Lapin vaelluksista kaupunkikävelijän kepeisiin kierroksiin!

1) Lemmenjoki ja Joenkielisen tunturi – Njurkulahti, Inari (16 km)

Lemmenjokilaakson noin 22 kilometriä pitkä jokiosuus sijaitsee Njurkulahden ja Kultasataman välillä. Karun kaunista jokirantaa seurailee useita merkittyjä vaellusreittejä muutamien kilometrien mittaisista luontopoluista yli kahdenkymmenen kilometrin patikkareitteihin.

Joenkielisen 16 kilometrin mittainen rengasreitti on varmasti yksi Lemmenjokilaakson komeimmista. Reitti alkaa Njurklahdesta Metsähallituksen pysäköintipaikalta ja kohoaa yli 530 metrin korkeuteen Joenkieliselle. Täältä avautuvat näkymät Lemmenjoen kansallispuistoon ja Hammastunturin erämaahan.

Matkan varrelta löytyy tulenteko- ja telttailupaikkoja Muurahaislammella ja Sotkajärvellä sekä tulentekopaikka ja kota Juurakko-ojalla. Hyvällä säällä vaellus kestää vajaat kymmenen tuntia.

2) Eväsretki Mustalammella – Nuuksion kansallispuisto, Espoo (4 km)

Mustalampi on varmasti Nuuksion kansallispuiston kuvatuimpia kohteita, ja sopii helppoa patikkaretkeä haikaileville. Muutaman kilometrin mittainen patikkapolku alkaa Haukkalammen pysäköintipaikalta ja jatkuu Mustalammen piknik-alueelle. Yhteensä Mustalammen alueelta löytyy kolme nuotiopaikkaa ja laituri, josta voi pulahtaa tummavetiseen lampeen.

Mustalampea voi ihailla myös näköalapaikalta, jolle vie puuportaat. Toinen suosittu vierailukohde on lammen 1900-luvun puolivälissä synnyttänyt pato.

3) Kesänkijärven kierros – Äkäslompolo (7,6 km)

Kesänkijärven patikkaretken voi tehdä kahden kaavan mukaan: leppoisasti 7,6 kilometriä pitkän järvireitin kiertäen, tai pidemmän, Pirunkurun sisältävän kaavan mukaan.

Kesänkijärven kierroksen voi aloittaa Nilivaaran linja-autopysäkiltä, eli paikalle päästäkseen ei välttämättä tarvita omaa kulkupeliä. Pysäkiltä on muutaman kilometrin helppo patikkamatka Kesängin keitaalle, minkä jälkeen kierros jatkuu takaisin Nilivaaran linja-autopysäkille.

Kesänkijärvelle suunnatessa kannatta muistaa myös alueen vaativammat reitit: Hillapolku kulkee Lapille tyypillisissä suomaisemissa, kun taas Tähtipolkua pitkin pääsee kipuamaan erittäin kivikkoista rinnettä pitkin Pirunkurulle.

4) Kotajärven kierros – Pyhä-Häkin kansallispuisto, Saarijärvi (6,5 km)

Keski-Suomessa sijaitsevan kansallispuiston Kotajärven polku sopii metsäretkestä kiinnostuneille: kierros kulkee osin aarnimetsässä, jossa pääsee ihailemaan yli 400-vuotiaita ikihonkia. Helppo patikkapolku kulkee taianomaisesta metsiköstä pitkospuiden halkomiin suomaisemiin ja aina Kotajärven rantaan, missä sijaitsee tauko- ja tulentekopaikka.

5) Monipuolinen Pieni Karhunkierros – Oulangan kansallispuisto, Kuusamo (12 km)

Pieni Karhunkierros on patikoijan klassikkokohteita, eikä syyttä! Reitin varrella pääsee nimittäin ihailemaan niin kuohuvia koskia, riippusiltoja, jyrkkiä kallioita kuin rauhoittavia metsämaita. Kohokohtiin kuuluukin esimerkiksi Jyrävä, joka on yksi Suomen suurimmista vesiputouksista.

Pieni Karhunkierros sopii hyväkuntoisille, sillä kiviset polut ja jyrkät nousut antavat kulkijalle haasteita. Reitin varrella on useita tulentekopaikkoja, kuivakäymälöitä sekä kaksi tupaa, joten eväät – ja kamera – kannattaa pakata mukaan!

6) Taivaskeron kierros – Pallas-Ylläksen kansallispuisto, Muonio (9km)

Taivaskeron kierroksella kivutaan Pallastunturin korkeimmalle huipulle, 809 metrin korkeuteen Taivaskerolle. Reitti alkaa Pallastunturin luontokeskukselta, jonka pysäköintialueelle voi jättää auton. Ylämäkeen kulkeva reitti vaatii hyvän peruskunnon, mutta kaltevuuden suhteen se ei ole haastava.

Paras taukopaikka on tietysti Taivaskeron laella, mistä aukeaa mahtavat näkymät ympäröivän kansallispuiston ylle. Huipulla komeilee myös muistolaatta merkitsemässä kohtaa, missä Kreikasta tuotu Olympiatuli sytytettiin vuonna 1952.

7) Vedenjakaja reitistö: vaellusreittejä vauvasta vaariin – Pieksämäki (1-75 km)

Vedenjakaja reitistö on yksi Etelä-Savon uudehkoista ulkoilualueista, ja sen reittien äärellä pääsee kokemaan niin lappimaisen suomaan lumoa Tahinsuon pitkospuilla kuin hemaisevaa harjumaisemaa Partaharjulla. Yhteensä reitit polveilevat vedenjakaja-alueella 75 kilometrin verran, mutta matkat on helppo pilkkoa osiin, sillä lähtö- ja taukopaikkoja on alueella muutaman kilometrin välein. Reittien joukosta löytyykin sopivia matkoja niin lapsiperheille kuin iäkkäämmille patikoijille. Partaharjulta lähtee myös lähes kaksi kilometriä pitkä esteetön polku Ladun majalle.

Luonnonkauneutensa lisäksi Pieksämäen vedenjakajan alue on historiallinen vesireittien risteysasema, jonka kautta kulkivat niin ihmiset kuin kauppatavarat.

8) Ukko-Luoston huipulle – Pyhä-Luoston kansallispuisto, Sodankylä (4-6,5 km)

Nousunsa vuoksi vaativan Ukko-Luoston tunturihuipun valloitus alkaa Luoston Portilta, pysäköintialueen kupeesta. Täältä vajaat 700 askelmaa vievät tunturin huipulle ja näköalatasanteelle, joka antaa kohti laakeaa Siurunaapaa. Mikäli palaa samaa reittiä takaisin, matkan pituudeksi tulee 4 kilometriä. Koukkaamalla Tikkalaavun kautta matkaksi kertyy 6,5 kilometriä. Ja vaikka itse patikkamatka nousunsa ja näkymiensä ansiosta huikaiseva onkin, mieltäylentävää on myös se, että Pyhä-Luoston tunturijono on jäänne maailman vanhimpiin kuuluvasta vuoristosta, ollen yli 2 miljardia vuotta vanha.

Ota huomioon, että Ukko-Luoston huipulle vievää portaikkoa kunnostetaan alkukesällä 2020, ja portaat ovat suljetut. Huipulle pääsee huoltotietä pitkin.

9) Muuramejoen luontopolku - Jyväskylä (3,5 km)

Keski-Suomessa sijaitsevan Muuramen keskustaajamassa sijaitsee Muuramenjoen rantoja kiertelevä Muuramenjoen luontopolku. Joen vehmaita rantoja seuraavan luontopolun kasvillisuus, jokimaisema ja alueen historia tekevät patikkaretkestä monipuolisen päiväretkikohteen. Polulla on myös helppo kulkea, ja polun jatkeena on myös esteetön, vajaan kilometrin mittainen Lippolenkki. Lippolenkin kylkeen osuu myös uimarannat sekä ihmisille että koirille.

10) Saanan huiputus – Enontekiö (8 km)

Suomen tunturihuippujen kruunuja on tietysti Kilpisjärven rannalla kohoava Saana.

Saanan huippu sijaitsee 1029 metriä merenpinnan yläpuolella, ja nousun huipulle voi aloittaa Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta. Pian vastassa on kahden kilometrin verran portaikkoa ja tämän jälkeen kallioista nousua. Korkeuseroihin tottumattomien kannattaa pitää matkan varrella kannattaa taukoja, jos tuntuu siltä, ettei happi riitä. Yhteensä matkaa huipulle on nelisen kilometriä, mutta vaivannäkö kannattaa, sillä näkymät Saanan huipulta ovat omaa luokkaansa: Kyseessä on nimittäin saamelaisten pyhä tunturi, ja alueella huokuu menneiden aikojen mystiikka.

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0