Shares
Share with your friends


Submit

 

Huom.: Kaikki matkat ovat valtioiden usein muuttuvien rajoitusten alaisia –  tarkista hallituksen tiedotteet ennen matkan suunnittelua.

Kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys ovat trendejä, jotka ovat tulleet jäädäkseen myös matkailuun. Euroopasta löytyy lukuisia lomakohteita, joissa kestävä kehitys on huomioitu niin paikallisessa rakentamisessa kuin matkailupalveluissakin. Vierailemalla näissä matkakohteissa voit olla varma, että tuet paikallista talouttakulttuuria ja ympäristöä kestävällä tavalla. 

 Ljubljana, Slovenia 

Slovenian keskiosassa sijaitseva pääkaupunki Ljubljana tunnetaan vihreistä alueistaan, ja se on mukana maailman 100 kestävän matkailukohteen listalla. Kaupunki nimettiin vuonna 2016 myös Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi osoituksena sen onnistuneesta työstä kestävän kehityksen, ympäristön huomioimisen sekä asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Ljubljana on kunnostautunut erityisesti liikenteen saralla, sillä vuonna 2013 sen kaupunkiliikenteen perusteet uudistettiin niin, että ne suosivat jalankulkua, pyöräilyä ja julkista liikennettä, ja nykyisin monet keskustan alueet onkin rauhoitettu autoilta, joten matkailijat voivat nauttia niiden tunnelmasta häiriöttä. 

Eboon vinkki: Vieraile kestävästä kehityksestä tunnetussa Hotel Ljubljana Parkissa 

Posio, Suomi  

Lapin maakunnan eteläosassa sijaitseva, reilun 3 000 asukkaan Posio on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin. Muihin Lapin kohteisiin verrattuna tuntemattomampi Posio haluaakin suurten turistimassojen sijaan houkutella aitoja kokemuksia etsiviä vastuullisia matkailijoita. Matkailumerkin saamiseksi sekä alueen yrittäjiltä että kunnalta on vaadittu sitoutumista, ja Posiossa matkailija voikin vierailla hyvällä omalla tunnolla, sillä luonnon kuormitus on täällä minimoitu ja esimerkiksi eläinten hyvinvoinnista huolehditaan erityisen hyvin. Posio on valittu lisäksi maailmanlaajuiselle kestävän kehityksen sadan parhaan matkakohteen 2020 Sustainable Destinations Top 100 -listalle. 

Eboon vinkki:Tunnelmallista majoittumista Lapin Satu -hotellissa 

 OlsoNorja 

Oslo on moderni pääkaupunki, joka katsoo tulevaisuuteen ja panostaa kestävään kaupunkielämään. Se on saanut tunnustusta niin vihreästä kaupunkisuunnittelustaan, arkkitehtuuristaan kuin julkisesta liikenteestäänkinPanostus kestävään kehitykseen näkyy jo heti lentokentällä, sillä sen palkittu uusi terminaalirakennus on rakennettu ympäristöystävällisistä materiaaleista, ja se käyttää varastoitua lunta sisätilojen viilentämiseen kesähelteillä. Kaupungin keskustassa liikkuminen on helppoa joko julkisilla tai käyttämällä tarjolla olevia polkupyöriä ja sähköskoottereita. Oslon suurin musiikkifestivaali Øya tunnetaan yhtenä maailman ympäristöystävällisimmistä festivaaleista, mikä näkyy esimerkiksi tapahtuman jätehuollossa, kuljetuksessa ja ruokatarjoilussa. Lisäksi monet Oslon hotelleista ovat saaneet tunnustusta ympäristöystävällisyydestään, esimerkiksi aivan Oslonvuonon rannalla sijaitseva elegantti The Thief -hotelli. 

Eboon vinkki: Tutustu Oslon The Thief -hotelliin 

 Águeda, Portugali 

Portugalin pohjoispuolella, rannikon tuntumassa sijaitseva Águeda tunnetaan erityisesti värikkäistä sateenvarjoista tehdystä katuinstallaatiostaan, joka houkuttelee turisteja joka vuosi heinäkuusta syyskuuhun. Sateenvarjoinstallaation alkuperäinen idea oli suojata kaduilla liikkuvia kesän polttavalta auringolta ympäristöystävällisellä tavalla, mutta sen ympärille on rakentunut AgitÁgueda-taidefestivaali, jonka monipuolinen ohjelma houkuttelee konserteillaan, taide-esityksillään, ruokatarjonnallaan ja käsityöläisillään. Tapahtuma on saanut ympäristöystävällisyydestään tunnustusta kestävien käytäntöjensä ansiosta. Festivaalilla on ollut kävijöitä vuosittain jopa 20 000, ja se on vahvistanut paikallista ja alueellista taloutta hyödyntämällä samalla paikallista yhteisöä ja pienyrityksiä. 

Eboon vinkki: Majoitu viihtyisässä Hotel Conde dÁguedassa 

GöteborgRuotsi 

Göteborg on saanut runsaasti tunnustusta ympäristöystävällisyydestään ja kestävästä matkailusta. Se on valittu maailman kestävämmäksi matkailukohteeksi jo useana vuonna, ja lisäksi Lonely Planet on äskettäin nimennyt kaupungin ensin vuoden 2021 kaikkein kestävämmäksi kaupunkilomakohteeksi. Esimerkkinä paikallisesta ekologisesta innovaatiosta on Göteborgissa perustettu Tikitut-hanke, joka tarjoaa elämyksiä ja majoitusta yksityisille henkilöille, yrityksille ja organisaatioille. Sen idea on tarjota kohtaamispaikka, jossa paikalliset asukkaat ja kaupungissa vierailevat matkailijat voivat kohdata ja tarjota ja vastaanottaa palveluita, jotka perustuvat kestävään kehitykseen, aitoon kohtaamiseen ja kaikkien mukaan ottamiseen. Monimuotoista yhteiskuntaa kannattavan hankkeen kautta voit esimerkiksi majoittua paikallisen ihmisen luona, kokeilla erilaisia ruokia tai osallistua opastetuille kävelyille. 

Eboon vinkki: Tutustu Göteborgin Radisson Blu Riverside Hoteliin 

 

Riika, Latvia 

Latvian rannikolla sijaitseva vilkas ja monimuotoinen Riika on monille tuttu matkailukohde, jonka vilkas kaupunkielämä, kävelyyn sopiva keskusta ja kaunis arkkitehtuuri saavat monet palaamaan yhä uudestaan. Maa on itsenäistymisestään lähtien tehnyt valtavasti työtä esimerkiksi kaupungin infrastruktuurin parantamiseksi ja julkisten rakennusten ylläpitämiseksi. Kaupungin kestävän kehityksen strategia ulottuu aina vuodelle 2030, ja sen tavoitteena on muun muassa kehittää Riian lukuisia viheralueita sekä paikallisten asukkaiden että matkailijoiden hyväksi. Hoitamalla puistoja ja vihreitä keskuksia kaupunki pyrkii lisäämään viihtyvyyttä ja lisäksi parantamaan kaupungin ilmanlaatua ja biodiversiteettiä. 

Eboon vinkki: Majoitu ympäristöystävällisesti Radisson Blu Elizabete Hotelissa 

HampuriSaksa 

Saksan toiseksi suurimmasta kaupungista Hampurista on tulossa kovaa vauhtia Euroopan vihrein kaupunki, sillä se tarjoaa asukkailleen ja vierailijoilleen niin kattavan pyöräilyreittiverkoston kuin sähköisiä kulkuvälineitäkin, ja samalla Hampuri on kunnostautunut jätehuollossa ja asuinalueiden kehittämisessä kestävällä tavalla. Näin ei ole aina ollut, sillä muutama vuosikymmen sitten Hampurin saastetasot olivat vielä korkeat raskaan teollisuuden takia. Kaupunki on sittemmin kunnostautunut, ja vuonna 2011 se nimettiin Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Nyt on siis loistava hetki tutustua kaupungin uusiin kasvoihin. Hampurin satama on Euroopan kolmanneksi suurin ja kaupungissa asuu 1,8 miljoonaa ihmistä, mutta jopa viidennes kaupungin pinta-alasta on puistojen, metsien ja muiden viheralueiden peitossa, ja näistä puolet on luonnonsuojelualueita. Kaupunkia halkovat viheralueiden lisäksi myös lukuisat kanavat, jotka tuovat luonnon kaupungin keskelle. 

Eboon vinkki:Kestävää matkailua Mercure Hotel Hamburg Mittessä 

 NijmegenAlankomaat 

Alankomaiden vanhimmassa kaupungissa Nijmegenissä luonto ja kestävä kehitys yhdistyvät nuorekkaaseen kaupunkikulttuuriinJoen varrella sijaitseva kaupunki nimettiin Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuonna 2018, ja se tarjoaa matkailijoille lukuisia ympäristöystävällisiä nähtävyyksiä, joihin on helppo tutustua joko jalan tai polkupyörällä. Aloita kierros esimerkiksi Nijmegen European Green Capital Visitor Centre –keskuksesta, joka on rakennettu kiertotalouden periaatteita kunnioittaen. Waal-joen varrella kulkevalla promenadilla voit ihailla Alankomaiden vilkkaimman joen maisemia. Joen kapasiteettia on kasvatettu rakentamalla Spiegelwaal-kanava, jotta ilmastonmuutoksen aiheuttamaa tulvimista voitaisiin estää. Kestävä kehitys ja ympäristön huomioiminen näkyy kaupungilla monella muullakin tapaa aina lähiruokaa tarjoavista ravintoloista kierrätysmateriaaleista valmistettuihin taideteoksiin, ilmaisiin vesipullon täyttöpisteisiin ja kierrätyspisteisiinKaupungin kestävän kehityksen ostoskadulta puolestaan löydät lukuisia putiikkeja ja käytettyjen vaatteiden myymälöitä. 

Eboon vinkki: Majoitu Van der Valk Hotel Nijmegen-Lentissä 

DijonRanska 

Pariisin ja Lyonin välimaastossa sijaitseva Dijon on Burgundin alueen historiallinen pääkaupunki, joka on yksi vuoden 2022 Euroopan ympäristöpääkaupunki -kilpailun finalisteista. Kompaktissa kaupungissa yli puolet väestöstä asuu kolmen kilometrin säteellä ydinkeskustasta, mutta alue tunnetaan samalla luonnonläheisyydestään, sillä lähes 70 % Dijonia ympäröivästä alueesta on maatalous- tai luonnonaluetta. Kaupunki on sitoutunut identiteettinsä ja rikkaan kulttuurinsa säilyttämiseen, ja sehistoriallinen keskus on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi. Dijon on saanut loistavat arvosanat sekä luonnon ja biodiversiteetin suojelemisesta että kestävästä maankäytöstä. Ympäristöystävällinen ajattelu näkyy lisäksi alueen gastronomiassa ja viininviljelyssä, ja kaupungin kunnianhimoisen Sustainable Food 2030” -projektin tavoite on saavuttaa kymmenessä vuodessa täysin kestävä maatalouden ja ruoantuotannon malli koko Dijonin alueelle. 

Eboon vinkki:Kestävää majoitusta Ibis Styles Dijon Centralissa 

Comments

comments

tagged:

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET