Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Anna kotimaan yllättää: 10 kummallista nähtävyyttä Suomessa

By Frances Doherty on 07/07/2020 in

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi nähdäkseen kummallisia matkakohteita. Listasimme Suomen kummallisimpia matkakohteita aina maailman pienimmästä ravintolasta omintakeisiin kalliomuodostelmiin ja sarjakuvamaisiin kirkkomaalauksiin. Anna kotimaan yllättää ja lähde matkaan!

1) Ravintola Kuappi - pöytä kahdelle Iisalmessa

Vaikka korona-rajoitukset ovat Suomessa hellittäneet, moni matkaaja on vielä varovainen. Kuapissa voikin käydä ystävän kanssa illallisella huoletta, sillä tilaan mahtuu vain yksi pöytä: kyseessä on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman pienin ravintola. 8 neliömetrin kokoisessa ravintolassa on kahden ruokailijan lisäksi tilaa tarjoilijalle. Kesäisin myös terassi on auki, ja korona-aikana pöytä kahdelle katetaankin ulkosalle. Keittiö löytyy viereisen ravintola Olutmestarin tiloista.

Katso tästä hotellivinkkejä Iisalmeen!

2) Högbergetin luola - kummallinen luola Kirkkonummella

Luontoäidin kohduksi tituleerattu Högbergetin luola on yksi Suomen luonnon omintakeisimmista nähtävyyksistä. Kirkkonummen metsikössä sijaitseva luola muodostui viimeisimmän jääkauden aikana. Tuolloin jäätikön alaiset sulamisvedet syöksyivät paineella graniittikallion rakoon, johon koversivat tämän kohdunsuuta muistuttavan muodon. Luola on reilut 6 metriä syvä, metrin tai pari korkea ja noin metrin levyinen. Kun luolan on nähnyt, ei tarvitse enää miettiä, miksi sitä kutsutaan lempinimellä Luontoäidin kohtu.

Kirkkonummella voi vierailla kätevästi vaikkapa Espoosta käsin, katso tästä hotellivinkkejä!

3) Parikkalan patsaspuisto - taidetta puutarhassa Parikkalassa

Itärajan tuntumassa Parikkalassa sijaitseva Patsaspuisto on Suomen tunnetuin ITE-taiteen teoskokonaisuus. 560 betonipatsasta käsittävä kokoelma syntyi Veijo Rönkkösen (1944–2010) yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tuloksena. Patsaat sijaitsevat rehevässä puutarhassa ja patsaiden ja puutarhan yhdistelmä synnyttää taide-elämyksen, jota ei hevin unohda! Puisto on aina avoin ja pääsymaksu suoritetaan omantunnon mukaan käteisellä puistossa sijaitseviin keräystolppiin.

Parikkalan lähettyviltä löytyy erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

Lapsiperheiden hittihotelli on varmastikin paloasemahenkisesti sisustettu Fireman Center!

4) Kolmen valtakunnan rajapyykki - kierrä kolmessa maassa Enontekiöllä

Kun vuonna 1809 Haminan rauhassa määriteltiin Suomen ja Ruotsin raja, syntyi kolmen valtion rajapiste kiinteälle maalle. Rajojen tarkka yhtymäkohta määriteltiin uudelleen vuonna 1896, ja sen todettiin sen osuvan Koltajärveen. Paikalle rakennettiin kivinen tekosaari ja sille yli 2-metrinen rajamerkki, jonka jäät ja vesi kuitenkin jäytivät rikki. Uusi, betoninen rajapyykki vihittiin käyttöön vuonna 1926.

Rajapyykille pääsee kesäisin Kilpisjärven kylästä Koltalahteen kulkevan Malla-laivan kyydissä. Koltalahdesta voi myös patikoida vajaat 3 kilometriä rajapyykille, tai valita 11 kilometrin matkan Mallan luonnonpuiston halki.

Rajapyykille saavuttuasi voit vapaasti kiertää sen ympäri, mikäli mukanasi ei ole tullattavia tavaroita!

Katso tästä mökkimajoitusta Enontekiöön!

5) Astuvansalmen kalliomaalaukset - muinaisjäänteitä Ristiinassa

Moni kotimaanmatkailija ei tule ajatelleeksi, että omalta maaperältä löytyy kulttuuriaarteita, jotka ovat vähintään yhtä vanhoja kuin Egyptin pyramidit. Etelä-Savossa Mikkelin lähellä sijaitsee nimittäin noin 4000-6500 vuotta vanha kalliomaalauskokonaisuus. Kalliomaalaukset ovat Suomen ja koko Pohjois-Euroopan suurimpia, ja niiden joukosta löytyy niin ihmishahmoja, käsiä, eläimiä kuin geometrisia kuvioita. Alueelta on löytynyt myös muita esihistoriallisia aarteita aina asutuksesta meripihkakoruihin ja nuolenpäihin.

Anttolanhovi on Mikkelin seudun hotelliklassikko, mutta katso tästä linkistä myös muita vinkkejä Mikkelin ja Ristiinan majoitusvaihtoehtoihin!

6) Lepakkoja ja Viisas hiiri - arkkitehtuurin outouksia Helsingissä

Helsinki on kansainvälisesti tunnettu jugendarkkitehtuuristaan, mutta tarkkasilmäinen huomaa myös yllättäviä näkyjä kaupungin katuja kävellessä.

Oletko esimerkiksi huomannut, että Helsingin "mummotunnelina" tunnetun Wanhan Kauppakujan kattofreskoissa kurkistelevat lepakot? Tai että Kansallisarkiston kahvilaan johtavien rappusten yläpäässä on vierailijoita vastaanottamassa kynää kantava pieni hiiri, Viisas Hiiri?

Yksi hätkähdyttävimmistä Helsingin julkisivuista on Pohjolan toimitalo Aleksanterinkadulla. Täällä, vaalean ruskeasta Juuan vuolukivestä rakennettua arvotaloa tarkastellessa voisi kuvitella päässeensä osaksi iltasatua: seinistä ohikulkijoita katselevat irvistävät ukot, peikot ja Pohjolan symbolit karhut.

Helsingistä löytyy majoitusta moneen budjettiin - löydä tästä listasta itsellesi sopiva vaihtoehto!

7) Seinämaalaukset kuin sarjakuva - hippimuotia Toivakan kirkossa

Alvar Aalto on Jyväskylän alueen matkailuvaltteja, ja arkkitehti vastasi myös Toivakan kirkon kunnostustöistä 1920-luvulla. Aalto ei kuitenkaan ole tämän paikan vetonaula, vaan kirkon värikkäät, ajan muotivaatteisiin puetut seinämaalaukset. Tarinan mukaan Aallon alkuperäiset seinämaalaukset tarvitsivat ehostusta, ja työhön palkattiin taiteilija Pellervo Lukumies. Syystä tai toisesta Lukumies tarttui pensseliin ronskilla kädellä, ja ehostuksen sijaan Toivakan kirkko sai tyystin uudet seinämaalaukset. Nyt vierailijat voivat ihastella Jeesusta 1970-luvun muodikkaissa leveälahkeisissa raitahousuissa ja nähdä muitakin Raamatusta tuttuja hahmoja hippiaikojen vaatemuotiin ikuistettuina.

Toivakkaan kannattaa pistäytyä Jyväskylästä käsin. Boutique Hotel Yöpuu on yksi Suomen palkituimpia boutique-hotelleja, mutta kaupungista löytyy myös monia muitaeri tasoisia majapaikkoja!

8) Metsä kutsuu halaamaan - halipuiden hellyyttä Kittilässä

Metsien ja halaamisen hyvää tekevä merkitys on lukuisissa tutkimuksissa todeksi havaittu seikka. Kittilässä onkin keksitty yhdistää nämä kaksi yhdeksi: halattavaksi tarkoitettujen puiden metsäksi. Riitta Raekallion luotsaama yritys on vastaanottanut vierailijoita HaliPuidensa metsään ympäri maailman. Idea on yksinkertainen: metsästä voi adoptoida itselleen puun, lähteä kävelylle ja halia mielensä kyllyydestä. Idea syntyi Raekallion isän mielessä. Metsuri ja metsänomistaja nimittäin halusi pelastaa talousmetsän avohakkuilta ja keksi, että puut voisi myydä halaajille adoptoitaviksi. Nyt halipuiden ylpeitä omistajia on vieraillut lappilaisessa metsässä ympäri maailman. Suomessa asuvien ei tietysti tarvitse välttämättä matkustaa Kittilään saakka puita halatakseen: rentouttavaan toimintaan soveltuu mikä tahansa metsä, ja siellä mikä tahansa puunrunko!

Katso tästä hotellivinkkejä Kittilään!

9) Furnikulaarin kyydissä - nouse Kakolanmäelle Turussa

Euroopan kaupungeissa näköalapaikoille helposti vievät furnikulaarit ovat yleisiä, mutta Suomessa on myös oma kaupunki, jossa voi körötellä pienessä kopissa kukkulan laelle. Seuraavalla kerralla Turussa vieraillessasi testaa siis Turun furnikulaari! Kyseessä on Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi. Samoin kuin Aura-joen ylittävä lautta, föri, myös furnikulaari on ilmainen. Hissin kyydissä pääsee kätevästi Kakolanmäelle. Radan pituus on 130 metriä, korkeusero 30 metriä ja matka kestää minuutin. Kakola on tietysti tunnettu karmaisevasta vankilastaan, mutta nyt täällä voi viettää mukavan kahvihetken ja vierailla vankilan historiasta kertovassa museossa.

Katso tästä hotellivinkkejä Turkuun!

10) Kummakivi - tasapainoileva kivi Ruokolahdessa

Lähellä Astuvansalmen kalliomaalauksia ja Imatrankosken kuohuja sijaitsee kummallinen nähtävyys, Kummakivi. Metsässä ei tarvitse tarpoa kauaa tämän ihmetyksen nähdäkseen - ja kun se kohdalle osuu, ei näystä voi erehtyä! Kyseessä on noin seitsemän metriä leveä ja viisi metriä korkea kiven murikka, joka on tasapainoillut tuhansia vuosia alta löytyvän sileän kallionnypyn alla. Murikan painoksi on arvioitu noin 500 tonnia. Ja jos tasapainoileva kivi itsessään onkin vaikuttava, niin näystä tekee vielä kummallisemman se, että kiven päällä kasvaa noin 30-vuotias kaksilatvainen mänty.

Katso tästä erilaisia majoitusvaihtoehtoja kylpylöistä mökkilomiin Ruokolahden lähettyvillä!

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0