Shares
Share with your friends


Submit

Huom.: Kaikki matkat ovat valtioiden usein muuttuvien rajoitusten alaisia –  tarkista hallituksen tiedotteet ennen matkan suunnittelua.

Erämaisemissa hiihtelyä, koiravaljakolla huristelua ja yötaivaan ihastelua: Lapin talvessa on arktista taikaa. Listasimme 7 talvista elämystä, joiden avulla tehdä Lapin lomasta ikimuistoinen!

1. Tunturien taikaa koiravaljakkoajelulla

Ympäri Lappia järjestetään lukuisia koiravaljakkoretkiä, joilla ensikertalainenkin pääsee kokemaan tuntureiden taian turvallisesti. Puuterilumen pöllytessä ympärillä ja innokkaiden koirien vetäessä rekeä halki talvisen taikamaiseman on elämys, josta riittää muisteltavaa pitkälle tulevaisuuteen. Mikäli lämpimien vällyjen ääressä kyydistä nauttiminen vaikuttaa liian kesyltä, useilla koira-ajeluilla pääsee myös itse määräämään tahdin ja astumaan reen jalaksille ohjastamaan koiralauman kulkua.

Useat Lapin hotellit järjestävät mahdollisuuksia erilaisille huskysafareille. Esimerkiksi Utsjoella sijaitseva Holiday Village Valle järjestää parin tunnin koiravaljakkoretkiä lämpimine juomineen – hotelliin ovat myös asiakkaiden omat koirat tervetulleita!

2. Kulinaristin kierros Lapissa

Lakkahillo ja leipäjuusto, puolukkahillolla höystetty poronkäristys ja kalaherkut: lappilainen kulinarismi koostuu tuoreista raaka-aineista ja kotoisista mauista. Lapista löytyykin kulinaarisia elämyksiä aina kodassa nautitusta pannukahvista fine diningiin.

Yksi Lapin ruokaelämysten kohokohdista on Inarin Kultahovissa sijaitseva ravintola Aanaar, jonka ruokalistaa hallitsee yllätyksellinen inarinsaamelaisuuteen pohjaava gastronomia.

Toinen ruokamatkaajan pysäkki Lapin matkalla on palkittu rovaniemeläinen boutique-hotelli Arctic Light Hotel. Hotellin ravintolan ruokalista nojaa pohjoisiin makuihin, ja menusta löytyykin niin pohjoisen rautua kuin perinteistä poronkäristystä – myös hotellin aamiainen on legendaarinen.

Lämminhenkisyydestään tunnetussa Giellajohkassa taas pääsee siemailemaan lämpimiä juomia loimuavan takkatulen äärellä ja nauttimaan perinteisistä lappilaisherkuista ravintolan puolella.

3. Hiihtäen maiseman halki

Lapin erämaisemat ovat murtomaahiihtäjän unelma. Parhaita kohteita murtomaahiihtoon Lapissa on pohjoisen Saariselkä, sillä alueella riittää latuja helpoista ja viitoitetuista reiteistä vaativiin erämaataipaleisiin Urho Kekkosen kansallispuistossa. Latuja onkin täällä yli 200 kilometriä, joten ne eivät helposti lopu kesken!

Saariselältä löytyy myös erilaisia majoitusvaihtoehtoja aina Star Arctic Hotelin ylellisestä erämajoituksesta perinteisiin kelomökkeihin Kuukkeli Teerenpesässä.

4. Vauhdin huumaa

Ylläs on Suomen suurin laskettelukeskus rinteiden lukumäärällä ja korkeuserolla mitattuna. Ylläksen pisimmät rinteet, Ylipitkä ja Jättipitkä, viilettävätkin alamäkeen kolmen kilometrin matkan. Vauhdin huumaa rakastavien kannattaa varata huone Lapland Hotels Saagasta, missä osasta huoneista gondoli vie laskijat takapihalta suoraan tunturin huipulle.

Suomen suosituin hiihtokeskus on puolestaan Levi, missä normaalisti vierailee lähes 700 000 matkailijaa vuodessa. Levin legendaarisin hotelli on Hullu Poro, mutta alueelta löytyy kosolti myös muita majoitusvaihtoehtoja.

Jos tasapainottelu suksien päällä arveluttaa, mutta vauhdin huuma kiinnostaa, kannattaa muistaa myös eri puolilla Lappia järjestettävät moottorikelkkasafarit. Monet hotellit järjestävät paikallisten yrittäjien kanssa moottorikelkka-ajeluita ympäröiviin maisemiin. Komeita maisemia etsivä suuntaa Kilpisjärvelle, missä esimerkiksi Santa’s Chalets Rekka tarjoaa vauhdikkaita aktiviteetteja kansallismaisemiin.

5. Luonnonrauhaa ja mökki-iltoja

Pallas on Yllästä ja Leviä rauhallisempi hiihtokeskus, ja täältä löytyy luonnonrauhaa myös patikoijille. Patikkaretkien päätteeksi voi vetäytyä illaksi omaan rauhaan, sillä alueelta löytyy lukuisia mökkivaihtoehtoja.

Mökkimatkailun hifistelijä suuntaa puolestaan Erähotelli Muotkaan Sodankylässä. Muotkan hotelli ja eritasoiset mökit sijaitsevat Urho Kekkosen kansallispuiston ja Hammastunturin erämaa-alueen välissä. Läheltä löytyy myös esimerkiksi historiallinen patikkareitti Ruijanpolku. Pitkien patikkaretkien jälkeen on nautinto palata oman mökin rauhaan, nauttia kuppi kuumaa kaakaota ja jäädä odottelemaan revontulien ilmestymistä öiselle tähtitaivaalle.

6. Nautiskelijan arktinen kylpyläloma

Luosto yllättää ulkoilumahdollisuuksillaan, kuten Pyhän Tajukankaan mahtavalla, 25 metriä korkealla jääputouksella. Mutta Lapin loman ei tarvitse olla ainoastaan mahtavia luontoelämyksiä, sillä upeissa maisemissa voi päästää valloilleen myös sisäisen nautiskelijan.

Lapland Hotels Luostotunturin hehkeä spa on lomailijoille, jotka kaipaavat sisäisen rauhan lisäksi ulkoista rauhaa: pienestä kylpylästä puuttuvat meluisat erikoisaltaat, ja hämyinen tunnelma rentouttaa ja luo sisäistä valoa pimeään talveen.

Perinteistä kylpyläelämystä vesiliukumäkineen kaipaava suuntaa puolestaan Holiday Club Saariselälle. Hotellin yhteydestä löytyvä trooppinen allasalue on Euroopan, ja kenties koko maailman, pohjoisin kylpylä.

7. Romantikon luontoelämykset

Lappi on eränkävijöiden unelma, sillä pohjoisilta leveysasteilta löytyy niin helppoja patikkapolkuja kuin vaativia vaellusreittejä – kaikki Suomen komeimmissa maisemissa.

Pallastunturin luontokeskuksessa sijaitseva Lapland Hotels Pallaksen sisustus on askeettinen, mutta hotellin ulko-oven takana levittäytyvät maisemat täyttävät kaikki esteettiset unelmat. Neljän kunnan alueelle levittäytyvässä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on helppo unohtaa modernin maailman häly ja nauttia talvisesta maisemasta erilaisilla luontopoluilla lumikenkäillen.

Lapin luonto on kaunis minä vuoden- ja vuorokauden aikana tahansa. Niinpä Pohjois-Suomessa matkustaessa kannattaa muistaa hyödyntää myös upeat yötaivaat. Esimerkiksi Wilderness Hotel Nellimin lasikupujen alla pääsee ihailemaan kirkasta tähtitaivasta mahdollisine revontulineen: täydellinen kohde romantikoille!

ebookers tarjoaa kirjoittajille korvauksia heidän tällä sivustolla julkaistuista kirjoituksistaan; tällainen korvaus voi kattaa matka- ja muita kustannuksia.

Comments

comments

tagged:

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET