Shares
Share with your friends


Submit

Huom.: Kaikki matkat ovat valtioiden usein muuttuvien rajoitusten alaisia –  tarkista hallituksen tiedotteet ennen matkan suunnittelua.

Se, että kaupunki on vähemmän vierailtu ei välttämättä tarkoita, etteikö sieltä löytyisi yhtä paljon elämyksiä kuin kuuluisammista matkakohteista. Listasimme kymmenen eurooppalaista kaupunkikohdetta, joista löytyy kulttuuria, kulinarismia ja kuvauksellisia maisemia – ilman tungoksia ja tuntien jonotuksia!

1. Skippaa Pariisi ja suuntaa Toulouseen

Eteläisen Ranskan “La Ville Rose”, eli Vaaleanpunainen kaupunki Toulouse, on saanut lempinimensä pinkkinä auringonvalossa hohtavan arkkitehtuurinsa ansiosta. Garonnejoen äärellä sijaitseva Toulouse on ollut tunnettu yliopistokaupunki 1200-luvulta lähtien ja kaupunki onkin aikojen saatossa kasvanut Ranskan neljänneksi suurimmaksi metropoliksi. Toulousen historiallisesta keskustasta löytyy lukuisia hämyisiä munkkiluostareita, tyylikkäitä museoita ja komeita kirkkokohteita, mutta yliopistokaupungin status luo Toulouseen eläväisen katukuvan bistroineen, jazz-baareineen ja vintage-putiikkeineen.

Toulousessa hellitään myös herkuttelijaa, sillä kaupungin kulinarismiin vaikuttavat Ranskan lisäksi läheisen Espanjan Katalonian maut.

Eboon vinkki: Vieraile Cité de l’espacessa ja tutustu Toulousen ilmailuteknologian historiaan – kokeile myös kuukävelyä simulaattorissa!

2. Historiafriikin ja herkkusuun Gent

50 kilometrin päässä Belgian vierailluimmista kaupungeista, Bruggesta ja Brysselistä, sijaitseva Gent on yksi maan historiallisimmista kaupungeista. Gentin historian katsotaan alkaneen 500-luvulla, ja 1000-luvulle saavuttaessa Gent oli Euroopan toiseksi suurin kaupunki heti Pariisin jälkeen.

Gentin keskustassa riittääkin nähtävää. Vieraile 1180-luvulta peräisin olevassa goottityyliin rakennetussa Gravensteenin linnassa ja ihaile sen muureilta avautuvaa näkymää Gentin ylle.

Linnan kupeessa levittäytyy Patersholin kaupunginosa. Täällä mukulakivikatuja reunustavat keskiaikaiset ja kauniisti rapistuneet kauppojen ja ravintoloiden julkisivut. Nykyisin alue on gentiläisen kulinarismin kehto perinteisine waterzooi-keittoineen, karamellikauppoineen ja kahviloineen.

Eboon vinkki: Yö entiseen Gentin pääpostiin rakennetussa hotelli 1898 The Postissa tuo ripauksen luksusta Gentin lomaan – samassa rakennuksessa sijaitsee myös hehkeä tavaratalo!

3. Kulttuuri- ja aktiiviloma yhdistyvät Baselissa

Sveitsin Baselia pidetään modernin taiteen minimetropolina, mutta kaupungista löytyy tekemistä myös aktiivimatkaajille. Vai mitä tuumit Reinjokeen hyppäämisestä ja virran mukana lipumisesta ohi Baselin kuvankauniin vanhan kaupungin?

Joen varrella on useita merkittyjä pisteitä, joiden kohdalla voi laskeutua Reinen virran vietäväksi paikallisten vanavedessä. Pulahduksen jälkeen kannattaa kuivatella joenvarsikojuissa myytäviä jäätelöitä ja kylmiä juomia nautiskellen.

Ja entä Baselin kuuluisat museot? Vietä päivä koluten Sveitsin suurinta, kolmessa erillisessä rakennuksessa sijaitsevaa taidemuseota, joka on samalla maailman vanhin yleisölle avattu taidekokoelma. Tai vieraile sisustussuunnittelun klassikoita esittelevässä Vitra Design Museumissa, tai astu vanhaan paperimyllyyn, missä voi tutustua paperin historiaan aina muinaisesta Kiinasta modernin vessapaperin keksimiseen.

 Eboon vinkki: Baselin katuruoan keskus on vuonna 1929 rakennettu Markthalle. Kojujen joukosta löytyy niin sveitsiläisiä klassikkotuotteita kuin etnisiä makuja Afganista Karibialle ja Vietnamista Italiaan.

4. Merihirviöitä, säkkipillejä ja viskinaukkuja Invernessissä

Jylhien maisemien ja söpöjen pikkukylien lisäksi Skotlannin ylämailta löytyy eläväinen kaupunki, Inverness. Inverness on ylämaiden pääkaupunki ja sen nimi tarkoittaa Nessjoen suuta – kuten nimestä voi päätellä, kaupunki sijaitsee hirviöstään kuulusta Loch Nessistä virtaavan joen äärellä.

Inverness on ylämailla asuvien skottien suosima kaupunkikohde, ja täältä löytyykin laaja valikoima niin paikallistuotteita, kuten viskiä ja kilttejä, kuin kansainvälisiä merkkikauppoja. Kesäsesonkina Invernessissä keskitytään viihdyttämään ulkomailta saapuvia vierailijoita ja ostoskaduilla voi shoppailla säkkipillien tahtiin.

Invernessistä käsin voi myös tehdä kätevästi päiväretkiä läheisille linnoille, piipahtaa tervehtimään Loch Nessin hirviötä tai ihailemaan James Bondistakin tuttuja Glencoen mystisiä kukkuloita.

  Eboon vinkki: Vieraile Hootanannyssa ja nauti haggista ja ylämaiden viskejä – ravintolassa raikaa usein myös perinteinen skottimusiikki säkkipilleineen.

5. Keski-Euroopan ja Italian parhaat palat yhdistyvät Triestessä

Jos Venetsian väenpaljous ja Firenzen museoiden tungos ei houkuttele, suuntaa Pohjois-Italiassa kohti Slovenian rajaa ja Triesteä.

Entisenä Itävalta-Unkarin imperiumin ainoana satamakaupunkina Triesten kaduilla huokuu keskieurooppalainen tunnelma, rennoin italialaissävyttein. Merenrantaa seuraa promenadi, jonka varrella sijaitsee ravintoloiden ja kauppojen lisäksi italialaisia luomu- ja lähiruokatuotteita myyvä Eatalyn tavaratalo. Myös kaupungin keskusta on pullollaan putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita.

Triesten pienet piazzat ja yli satavuotiaat kahvilat houkuttelevatkin joutilaaseen matkailuun cappuccinojen ja proseccojen äärellä – sijaitseehan Trieste aivan Proseccon kukkulan kupeessa!

Eboon vinkki: Jos kaipaat hemmottelua ja luksusta, suuntaa Triesten kupeessa sijaitsevaan Protopiccolon kylpylähotelliin Fallisiaan.

6. Ekomatkaajan Göteborg

Tänä vuonna 400-vuotisjuhliaan viettävä Göteborg on eko- ja muotimatkaajan kohde. Ruotsin toiseksi suurin kaupunki on kansainvälisesti tunnustettu ekologisuudestaan, ja lukuisten viheralueiden lisäksi kaupungista löytyy helposti niin luomuravintoloita kuin ekologisesti valmistettuja vaatteita ja sisustustuotteita myyviä kauppoja.

Historialliseen keskustaan kanaaleineen, museoineen ja söpöine sisäpihoineen on helppo tutustua jalan, ja kauemmas aikovien avuksi kadunkulmista löytyy puhelimen sovelluksella toimivia polkupyörän vuokrauspisteitä.

Keskustan välittömässä läheisyydessä odottavatkin Haagan ja Majornan mukulakivikatujen ja puutalojen somistamat eläväiset kaupunginosat putiikkeineen ja kahviloineen.

Eboon vinkki: Vuokraa kajakki tai osallistu opastetulle kajakkikierrokselle – Göteborgissa meloa voi joko merellä tai kaupungin keskustaa halkovilla kanaaleilla!

7. Tuhannen ja yhden yön tunnelmia Mostarissa

Bosnia-Hertsegovinan Mostar on tunnettu historiallisesta Neretvajoen ylittävästä Stari most -sillastaan. Vuonna 1566 rakennettu silta romahti tykkitulessa Bosnian sodan aikaan, mutta jälleenrakennettu silta valmistui vuonna 2004 ja on nyt ympäristöineen Unescon maailmanperintöluettelossa – samalla silta on yksi koko Bosnia-Hertsegovinan valokuvatuimmista maamerkeistä.

Mostar on yksi harvoista osmanien rakentamista kaupungeista Balkanilla. Turkoosinsinisenä virtaavan Neretvajoen rantatörmiltä kohoava kaupunki onkin erityisen lumoava iltaisin, kun joen molemmin puolin sijaitsevien ravintoloiden valot tuikkivat pimeässä. Päivisin Mostarin vanhankaupungin puodeista löytyy Aladdinin esineistöä muistuttavia tuotteita hopea-astioista kahvinkeittovälineisiin ja turkkilaisiin mattoihin.

Kun olet tutustunut Mostarin kauppoihin ja alueen sota-ajoista kertoviin museoihin, kiipeä Koski Mehmed Pasha -moskeijan minareettiin, mistä aukeaa upea näkymä Mostarin, Stari most -sillan ja Nevetjoen ylle.

Eboon vinkki: Sarajevosta Mostariin kulkeva kahden tunnin junamatka on maailman kauneimpia!

8. Kanaalien kaupunki Gdansk

Pohjois-Puolassa sijaitseva Gdansk tunnetaan “Puolan pikku-Venetsiana” Itämereen laskevien kanaaliensa ansiosta. Söpön arkkitehtuurinsa puolesta Gdansk tuo mieleen myös toisen eurooppalaisen kanaalikaupungin, Amsterdamin.

Gdanskin viehttävin alue on sen historiallinen vanhakaupunki, jota halkoo vilkas Długi Targ -aukio. Długi Targ on ollut Gdanskin pääkatu jo lähes tuhat vuotta, ja sen katukiveykset ovat todistaneet niin noitarovioita kuin aatelisrikollisten teloituksia. Mutta ei hätää, nykyisin katu on iloisen eläväinen ja sitä reunustavat kaupat ja ravintolat.

Yhdessä naapurikaupunkiensa Gdynian ja Sopotin kanssa Gdansk muodostaa tiiviin kolmoiskaupungin, Tricityn. Puolan huokean hintatason ansiosta Gdansk onkin oiva matkakohde minilomaan, jossa yhdistää shoppailu historiasta ja elämästä nautiskeluun.

Eboon vinkki: Yövy vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Długi Targilta sijaitsevassa PURO Hotel Gdansk Stare Miastossa.

9. Rantaloma historiallisessa Cadizissa

Jos pidät historiallisista kaupunginosista, mutta kaipaat myös rentouttavaa rantalomaa, suuntaa Etelä-Espanjan Cadiziin.

Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti asutettu kaupunki Cadiz on epätodelta vaikuttava yhdistelmä yli tuhatvuotista arkkitehtuuria ja modernia kaupunkielämää. Cadizin vaikuttavin alue on Atlanttiin työntyvä saari, jolla useimmat kaupungin päänähtävyydet sijaitsevat. Täältä löytyy niin roomalaisten aikainen amfiteatteri kuin kaupungin siluettia hallitseva kupolikattoinen katedraali. Katedraalin lähellä sijaitsee kukkakojuistaan kuulu Plaza de Topeten aukio, missä sijaitsee myös kaupungin gastronomian keskittymä, Espanjan vanhin kauppahalli Mercado Central de Abastos vuodelta 1838.

Kun vanhan kaupunginosan kapeat mukulakivikadut on kävelty, rentoudu Playa de la Caletan pehmeällä hiekkarannalla. Mikäli maisema vaikuttaa tutulta, olet saattanut nähdä sen Halle Berryn taustalla, kun hän kohoaa turkoosista vedestä James Bond -elokuvassa Kuolema saa odottaa.

Eboon vinkki: Vuokraa auto ja huristele valkoisena hohtavaan Vejer de la Fronteran kylään.

10. Itä ja länsi kohtaavat Thessalonikissa

Kreikkaan matkaavat suuntaavan usein saarille tai Ateenan nähtävyyksien äärelle, mutta seuraavaa Kreikan matkaa miettiessä kannattaa pitää mielessä myös Thessaloniki.

Thessaloniki on aikojen saatossa kuulunut esimerkiksi roomalaisille, bysanttilaisille ja jopa Venetsialle, ja kaupungissa sijaitseekin lukuisia Unescon maailmanperintöluettelon kohteita. Vaikuttavimpien joukossa ovat Bysantin aikaisen kylpylän rauniot sekä modernin kaupungin keskustassa kohoava noin vuodelta 300 peräisin oleva Galeriuksen kaari.

Thessaloniki on myös ruokamatkaajan kreikkalainen keidas. Kreikkalaisten makujen lisäksi alueen ruokaperinne on ammentanut vaikutteita arabialaisesta ja armenialaisesta keittiöstä sekä kaupunkiin saapuneilta turkkilaisilta, juutalaisilta ja ranskalaisilta yhteisöiltä. Jaa mezedopolio, eli useita meze-herkkuja sisältävä lautanen matkakumppaneiden kesken, istahda merenrantaravintolaan tuoreiden kala-annosten äärelle, tai nappaa kaupunkikävelyn kyytipojaksi pasteijaa muistuttava bougatsa.

Eboon vinkki: Vieraile läheisessä Chalkidikissa, jonka kolme niemeä työntyvät Egeanmereen muodostaen kuvankauniit puitteet lukuisille hiekkarannoille ja pikkuisille kylille.

Comments

comments

tagged:

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET