Shares
Share with your friends


Submit

Hollannin pääkaupunki on tunnettu railakkaasta yöelämästään, mutta sillä on paljon muutakin tarjottavaa. Amsterdamiin ja sen maailmanluokan museoihin, henkeäsalpaavan upeaan arkkitehtuuriin ja jatkuvasti kehittyvään ruokakulttuuriin on helppo ihastua. Jos haluat tutustua kaupunkiin kunnolla, tarvitset siihen vähintään muutaman päivän. Pienen maistiaisen parhaista paloista saat kuitenkin noudattamalla seuraavaa matkasuunnitelmaa.

Ensimmäinen päivä

Iltapäivä: Amsterdamin kulttuuritarjonta on lähes ylivoimaisen runsas. Kaupungissa on tusinoittain museoita, mutta niistä lyömättömin on Rijksmuseum, jossa on esillä upea kokoelma hollantilaisten mestareiden taideteoksia. Ihailtuasi Rembrandtin Yövartio-maalausta ja muita taideteoksia voit nautiskella paikallisten tapaan iltapäiväkahvista ja pienestä makeasta suupalasta. Hollantilaisten suosikki on appeltaart, eli korkea, kanelilla maustettu omenatorttu. Jordaan-kaupunginosassa sijaitseva Winkel 43 valmistaa poikkeuksellisen herkullisen version tästä klassikosta. Tässä tunnelmallisessa kahvilassa vierähtää helposti kokonainen iltapäivä, mutta läheisen Prinsengracht-kanavan varrelta löytyy myös lukuisia gallerioita, joihin kannattaa tutustua.

Ilta: Hollantilaiset uudisasukkaat toivat Bandasaarilta tuliaisena rakkauden mausteisiin, minkä vuoksi rijsttafel, tai indonesialainen riisipöytä, on täällä edelleen yksi suosituimmista tavoista ruokailla. Kantjil & de Tijger on tarjoillut näitä herkullisia aterioita jo yli 25 vuoden ajan. Illallisen jälkeen kannattaa suunnata maineikkaan punaisten lyhtyjen alueen reunalla sijaitsevaan Hiding in Plain Sight -salakapakkaan. Juomat ovat täällä huippuluokkaa ja baarimikot räätälöivät asiakkaalle mielellään uniikin cocktailin.

Toinen päivä

Aamupäivä: Aamua tuskin voi aloittaa paremmin kuin syömällä pannukakkuja. Hollantilaiset pannenkoeken ovat ilmavien amerikkalaisten pannukakkujen ja ranskalaisten paperinohuiden kreppien välimuoto. Pannenkoekenhuis Upstairs on tarjoillut pannukakkuja kaupungissa vuodesta 1962. Nappaa yksi paikan neljästä pöydästä ja tilaa mieleisesi makeista ja suolaisista vaihtoehdoista. Seuraavaksi voikin tehdä mieli polttaa kaloreita pyöräilemällä tai kävelemällä kuuluisaan Van Gogh -museoon. Suosittu museo vetää puoleensa massoittain turisteja, mutta aamupäivisin ruuhkaa on vähemmän, ja näyttelyt ovat vaivan arvoisia.

Iltapäivä: Noord on entinen teollinen joutomaa, joka on nykyään yksi kaupungin trendikkäimmistä alueista. Ylitä IJ ilmaisella lautalla ja vieraile NDSM:ssä, joka on eloon herätetty entinen telakka. Elokuvaharrastajat ihastuvat täällä takuulla EYE Film Instituteen, jossa järjestetään ilmaisia näytöksiä ja erilaisia interaktiivisia näyttelyitä. Esiinnyttyäsi omassa mykkäfilmissäsi tai katseltuasi jonkun Hollywoodin kulta-ajan klassikoista voit nauttia virvokkeista museon kahvilassa, jonka koko seinän kokoisista ikkunoista avautuu lyömättömät näkymät ympäröivälle vesialueelle.

Ilta: Illan viihdetarjontaan tutustumiseen sopii mainiosti huipputrendikäs Tolhuistuin, monitoimitila, josta on näkymät joelle. Illalliselle sopii esimerkiksi tyylikäs THT-ravintola, joka tarjoaa lähiruokaa sekä hollantilaista lihaa ja mereneläviä annoksissa, joihin on haettu globaalia inspiraatiota. Täällä tapahtuu aina jotain, joten jää paikalle illallisen jälkeen ja nauti gallerianäyttelyistä tai livekonserteista.

Kolmas päivä

Aamupäivä: Päivä alkaa mukavan turmeltuneesti Pancake Bakeryssä, jossa voit tilata kukkurallisen kasan pieniä voissa paistettuja poffertjes-pannukakkuja lämpimillä kirsikoilla, kirsikkaliköörillä, vaniljajäätelöllä ja kermavaahdolla kuorrutettuna. Suuntaa sen jälkeen kaupungin keskustassa sijaitsevaan historialliseen Begijnhofiin, jossa voit ihailla kuuluisien taiteilijoiden töitä.

 Iltapäivä: Kaikkien nähtävyyksien jälkeen ansaitset rennon iltapäivän vehreässä Vondelparkissa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustan ulkopuolella. Kuten muihinkin Amsterdamin alueisiin, tähänkin urbaaniin puistoon tutustuu parhaiten polkupyörällä. Puiston kiemurtelevia polkuja pitkin pyöräillessä kuluu helposti muutama tunti, minkä jälkeen on aika hyvästellä kaupunki toistaiseksi.

 

Comments

comments

tagged: Amsterdam, Kaupungit

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET