Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Mikäpä sen englantilaisempaa kuin poikkeaminen pubiin työpäivän päätteeksi. Pubien vetovoimaa eivät kuitenkaan selitä täysinäiset tuopit vaan toverillinen yhdessäolo, ja näin on ollut jo vuosisatojen ajan. Lontoon pubeissa, joista osa on peräisin jo keskiajalta, ovat istuneet niin roistot kuin runoilijatkin. Niissä on käyty nyrkkeilyotteluita ja niitä on käytetty piilopaikkoina. Ovatpa ne innoittaneet monia kirjailijoitakin. Tarjolla oleva ruoka ei välttämättä ole kovin herkullista, mutta kiehtovat tarinat menneiltä ajoilta ovat riittävä syy poiketa sisään. Seuraavaan on koottu kymmenen Lontoon historiallista pubia.

  1. The Guinea, Mayfair

Monien lontoolaisten pubien tapaan The Guinea on kokenut monta vaihetta sen jälkeen, kun se avasi ovensa majatalona 1400-luvun alkupuolella. Mayfair oli 1400-luvulla maaseutua, joten pubin alkuperäiset asiakkaat olivat lähinnä maatyöläisiä ja tallirenkejä. Asiakaskunta muuttui yläluokkaisemmaksi, kun Lontoon hienosto muutti Mayfairiin Lontoon suuren vuoden 1666 palon jälkeen. The Guinea Grill -ravintola avattiin vuonna 1952, ja nykyisin puinen sermi erottaa baarin ja ravintolan. Pubissa on erinomainen valikoima Young’s Alen oluita. Ravintolan puolella tarjoillaan muun muassa munuaispiiraita ja vasikanmaksaa.

  1. Hoop & Grapes, Aldgate

Älä pelästy, jos näet tuopin äärellä kummituksia – se on osa Hoop & Grapesin viehätystä. Tämä vuonna 1721 perustettu pubi sijaitsee osittain St Bride’s Churchin vanhan hautausmaan päällä. Paikassa järjestettiin aikoinaan monia laittomia häitä kaukana hääparin kotiseurakunnasta. Hoop & Grapes on kuuluisa myös siitä, että se oli yksi harvoista alueen rakennuksista, jotka selviytyivät suuresta palosta. Rakennus oli vielä silloin asuintalo.

  1. Lamb & Flag, Covent Garden

Nykyisin sitä on vaikea uskoa, mutta Covent Garden oli aikoinaan huonomaineista seutua, jonka keskellä tämä pubi sijaitsi. Pubi perustettiin vuonna 1772 nimellä Cooper Arms. Siellä järjestettiin säännöllisesti 1800-luvun alussa nyrkkeilyotteluita, mistä seurasi kyseenalainen lempinimi ”Bucket of Blood”. Seudulla on tapahtunut muutakin hurjaa: kyltin mukaan runoilija John Dryden murhattiin läheisellä kujalla vuonna 1679. Pubi sai vuonna 1833 nykyisen nimensä Lamb & Flag, ja se oli yksi Charles Dickensin kantapaikoista 1800-luvulla.

  1. Cittie of Yorke, Holborn

Tämä pubi on tunnettu erikoisesta nimestään ja halvoista Samuel Smithin oluista. Rakennuksessa on toiminut pubi jo noin 1430-luvulta lähtien. Siinä toimi 1600-luvulla jonkin aikaa myös kahvila, mikä oli tuolloin muodikasta. Nykyinen rakennus on peräisin 1920-luvulta, ja siinä on säilytetty osia keskiaikaisista rakenteista. Sisäpuolelta löytyy tummaa puuta, pitkä baaritiski ja suuri eteisaula. Kellarikerroksessa on lisää istuinpaikkoja. Walesilaisen runoilijan Dylan Thomasin kerrotaan mieltyneen pubiin niin paljon, että hän kirjoitti siitä jopa runon.

  1. The Old Bell Tavern, Fleet Street

Pubin rakennutti tähtitieteilijä ja arkkitehti Christopher Wren majoittaakseen muurarit, jotka työskentelivät St Bride’s Churchin uudelleenrakennuksen parissa suuren palon jälkeen. Jotkin kaupungin ensimmäisistä lehtipainoista sijaitsivat alueella, ja voidaankin olettaa, että toimittajat kirjoittivat täällä juttujaan tuoppien äärellä. Jykevä rakennus selviytyi toisen maailmansodan pommituksista, ja pubi on edelleen hyvissä voimissa. Saatavilla on kattava valikoima oluita sekä ginejä. Suosittu ginitislaamo City of London Distillery sijaitsee kadun toisella puolella.

  1. Ye Olde Cheshire Cheese, Fleet Street

Kaikilla merkittävillä lontoolaisilla pubeilla on jonkinlainen yhteys kirjallisuuteen, eikä Ye Olde Cheshire Cheese ole poikkeus tästä. Pubi sijaitsee vain neljän minuutin kävelymatkan päässä The Olde Bell Tavernista, ja se oli aikoinaan Charles Dickensin toinen kantapaikka. Lisäksi siellä viihtyivät Sir Arthur Conan Doyle ja amerikkalainen Mark Twain. Ye Olde Cheshire Cheesen sisäänkäynti on kapealla kujalla. Sisäpuolella on useita hieman aavemaista tunnelmaa luovia erillisiä kellareita ja pieniä huoneita, jotka ovat jäänteitä rakennuksen menneisyydestä luostarina 1200-luvulla. Pubi on ollut toiminnassa 1530-luvulta lähtien, mutta se rakennettiin uudelleen vuonna 1667 suuren palon jälkeen.

  1. Ye Olde Mitre, Hatton Garden

Tämä Holbornin Hatton Gardenissa sijaitseva kunnostettu, tudortyylinen pubi on perustettu vuonna 1546. Sitä on hieman hankala löytää, sillä sinne päästäkseen on kuljettava puutarhassa olevan kapean käytävän kautta. Pubi sijaitsee lähellä paikkaa, jossa skotlantilainen ritari William Wallace hirtettiin vuonna 1305, mutta Ye Olde Mitre on tunnettu iloisemmasta tapahtumasta. Sisäpuolella on nähtävissä vanhan kirsikkapuun jäänteet, jonka ympärillä kuningatar Elisabet I aikanaan tanssi Sir Christopher Hattonin kanssa. Saatavilla on hieno valikoima real ale -hanaoluita, jotka sopivat hyvin yhteen piiraiden ja pataruokien kanssa.

  1. The Prospect of Whitby, Wapping

Tämä Wappingin alueella joenrannassa sijaitseva pubi oli aikoinaan merirosvojen, salakuljettajien ja varkaiden kokoontumispaikka. Se perustettiin 1520-luvulla nimellä The Pelican ja sai pian lempinimen ”The Devil’s Tavern”. Kun laivat laskivat maihin Thamesin rannalla, varkaat hyökkäsivät pian niihin käyttäen pubia tukikohtanaan. Vanha kivilattia on peräisin noilta ajoilta, mutta itse pubi on nykyisin hienostuneempi. Tarjolla on kattava valikoima pienpanimoiden oluita ja ginejä.

  1. The George Inn, Borough

Pidä varasi, täällä saatat törmätä rouva Murrayn haamuun. Hän toimi majatalon emäntänä siihen aikaan, kun junamatkustus löi itsensä läpi. Tällä oli tuhoisat vaikutukset perinteisten kestikievarien toiminnalle. The George Inn rakennettiin uudelleen suuren palon jälkeen, ja se tarjosi lepoa ja ravintoa matkustajille ja hevosille ennen rautateiden rakentamista. The George Inn kuului myös Charles Dickensin suosimiin paikkoihin. Monet tämänkaltaisista kievareista tuhoutuivat toisen maailmansodan pommitusten aikana, mutta The George Inn säilyi. Se on ainoa Lontoossa jäljellä oleva kievari, jossa on ulkopuolella katetut parvekkeet. Nykyisin sen omistaa National Trust -järjestö, ja vierashuoneet on muutettu ravintolaksi.

  1. The Grapes, Limehouse

 

Tähän joenrannalla sijaitsevaan real ale -oluita tarjoilevaan pubiin liittyvä kohu sai ihmiset raivostumaan vuoden 2018 loppupuolella, kun kolmanneksen pubista omistava näyttelijä Sir Ian McKellen ilmoitti, että pubissa aiotaan vastedes keskittyä palvelemaan turisteja kanta-asiakkaiden sijaan. The Grapesissa ei olla aina oltu näin valikoivia asiakkaiden suhteen. Tällä paikalla on sijainnut pubi vuodesta 1583, ja nykyinen rakennus on peräisin 1720-luvulta. Sijainti Thamesin rannalla varmisti pubin omistajille etulyöntiaseman, kun kauppalaivat rantautuivat ja alkoivat purkaa lastejaan brittiläisen imperiumin kulta-aikoina. Myöhemmin pubia ympäröivä alue innoitti Oscar Wildea kirjoittamaan kirjan Dorian Grayn muotokuva.

 

 

Comments

comments

tagged: Lontoo

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET