Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Pieni piirakoita kaupusteleva tienvarsikoju tai nuudelikeittoa asiakkaalle veneestä käsin kauhova myyjä ovat kaukana eleganteista ravintoloista, mutta niiden tarjoamat elämykset ovat vertaansa vailla. Katuruoka on yleensä halpaa, ja sen kautta pääset usein näkemään kaupungin aidompaa puolta. Nämä maailman 10 kaupunkia edustavat katuruoan parhaimmistoa.

  1. Soul

Suuntaa kaupungin vanhimmalle Gwangjang Marketille, josta voit ostaa esimerkiksi kimbapia (riisiä ja lisukkeita merilevään käärittyinä) sekä tulisia ja tahmaisia tteokbokki-riisikakkuja. Suositulla Namdaemun Marketilla kannattaa maistaa mandua – porsaanlihalla, kimchillä ja sipulilla täytettyjä uppopaistettuja tai keitettyjä mykyjä. Jopa Insadongin ja Itaewonin kaltaisten keskiluokkaistuneiden kaupunginosien jalkakäytäviä reunustavat hotteok-pannukakkuja hunajalla ja pähkinöillä myyvät kojut ja pikkuruiset ravintolat, joissa tarjoillaan halpaa bibimbapia lukuisilla tulisilla ja herkullisilla lisukkeilla.

Lomamatkat Soul halvalla

  1. México

Nauti Méxicon suurimmalla Mercado La Merced -torilla paistetulla munalla höystetty aamiaistaco ja tuorepuristettu guavamehu, ja päiväsi alkaa takuulla loistavasti. Vähän erilaisen katuruokaelämyksen saat suuntaamalla Xochimilco-kaupunginosaan, joka tunnetaan värikkäistä veneistään ja kanavistaan. Nappaa kelluvasta kojusta itsellesi tortilla ja tutustu Mercado de Xochimilco -maatilatoriin, jossa myydään myös muun muassa banaaninlehteen käärittyjä tamales-kääryleitä. Rohkeampien kulinaristien kannattaa käydä lisäksi Mercado San Juan -torilla, jossa myydään eksoottisia gourmet-tuotteita, kuten skorpioneja ja alligaattorin lihaa.

Lomamatkat Meksiko halvalla

  1. Rio De Janeiro

Pastel, tapioca, coxinha – Rion katuruokakojut ovat erottamaton osa värikästä kaupunkia. Joka sunnuntai eri puolelle Rioa pystytetään maatilatoreja, joiden kojujen kotona tehdyt juustot ja tuorepuristetut sokeriruokojuomat vetävät ohikulkijoita magneetin lailla puoleensa. Maista ainakin myyntikärryjen ohutkuorisia pastel-piiraita, tapiokajauhosta valmistettuja makeita ja suolaisia pannukakkuja ja kananlihalla täytettyjä coxinha-kroketteja. Rannalle mukaan otettaviksi välipaloiksi sopivat lisäksi grillattu maissi, churro-munkit ja tietenkin açaí-kulhot.

Lomamatkat Rio de Janeiro halvalla

  1. Honolulu

Ruokarekat ovat yhtä olennainen osa Havaijin elämäntapaa kuin surffaus. Monet Hale’iwan rannoilla aamunsa loikoilleet pysähtyvätkin Matsumoto Shave Ice -jäähilekojussa, jossa Matsumoto on tarjoillut jäähileannoksia kaikissa sateenkaaren väreissä vuodesta 1951 lähtien. Toinen paikallinen instituutio on Rainbow Drive-In, joka tunnetaan syntisen herkullisesta loco moco -annoksestaan. Tämä perinteinen havaijilainen annos sisältää riisiä, hampurilaispihvejä, kananmunia ja kastiketta. Ahi Assassins puolestaan tarjoilee epäilemättä saaren herkullisinta poke-kalaa. Festaritunnelmaan pääsee kuukausittaisilla Eat the Street Hawaii -ruokafestivaaleilla, joiden kojuista löytyy herkkuja laidasta laitaan aina pad thaista säilykelihalla höystettyihin nachoihin.

Lomamatkat Havaiji halvalla

  1. Istanbul

Istanbulin katukuvassa ei voi olla huomaamatta simit-leivän myyjiä, joiden kirkkaanpunaisten myyntikärryjen lasien taakse on pinottu uunituoreita simit-leipiä. Rinkelinmuotoiset leivät kuorrutetaan seesaminsiemenillä, ja ne ovat loistava vaihtoehto mukaan otettavalle aamiaiselle. Pidä silmällä myös makeiden açma-voileivonnaisten myyjiä, sekä kojuja, joissa myydään tuoreella grillatulla kalalla ja salaatilla täytettyjä balık ekmek -sämpylöitä. Jälkimmäistä myydään kuuluisalla Eminönü-aukiolla, lähellä laitureihin kiinnitettyjä veneitä, joissa herkku valmistetaan.

Lomamatkat Istanbul halvalla

  1. Bangkok

Käynti Victory Monumentin kapeiden kanavien puuveneillä, joista myydään nuudelikeittoa, on jo itsessään seikkailu. ”Venenuudeleita” on tarjolla makeista suolaisiin, ja ne tarjoillaan esimerkiksi kalapullien, lihan ja kasvisten kera. Toinen perinteinen tori on Nang Loeng Market, jossa myytävät kiinalaiset, vietnamilaiset ja kambodžalaiset ruoat kuvastavat alueen etnistä rikkautta. Jos kaipaat erilaista kokemusta, suuntaa Ariin. Kaupunginosa on tullut tunnetuksi hipsterialueena, mutta sen katuruoka, mukaan lukien khao man gai (kanariisi) ja pad thai ovat silti erinomaisia.

Lomamatkat Bangkok halvalla

  1. Peking

Wangfujing-katuruokakadun uppopaistetut skorpionit ja muut hyönteiset ovat tarjolla lähinnä turistien huviksi, ja vähemmän seikkailunhaluiset kulinaristit löytävät kadulta myös tavanomaisempia herkkuja, kuten sokeroituja tanghulu-hedelmävartaita, jotka ovat paikallinen talviherkku. Kesäaikaan kannattaa tilata raikas kulhollinen kylmiä nuudeleita seesamikastikkeella ja etikkakurkuilla tai kulhollinen etanariisinuudeleita. Niitä voit ostaa hurmaavalla Huguosi Hutong -kadulla, jonka historia ulottuu jopa 700 vuoden taakse.

Lomamatkat Peking halvalla

  1. Cartagena

Tällä Kolumbian Karibianmeren puoleisella satamakaupungilla on tarjolla ruokaa joka makuun. Katuruokakojuja löytyy vanhastakaupungista, jonka muurien sisällä risteileviä mukulakivikatuja reunustavat värikkäät, siirtomaa-ajoilta peräisin olevat rakennukset. Täällä röyhelöin koristeltuihin värikkäisiin mekkoihin sonnustautuneet naiset tasapainottelevat päidensä päällä suuria hedelmäkoreja ja myyvät hedelmäannoksia ja mehuja. Ota tuoreiden hedelmiesi kylkiäiseksi bollo, eli keitetyllä tarolla tai maniokilla täytetty ja banaanin lehtiin kääritty paikallinen erikoisuus. Katumyyjiltä voi ostaa myös cevicheä, tosin kaupungin parasta cevicheä saa huhujen mukaan pienestä La Cevichería -ravintolasta.

Lomamatkat Cartagena halvalla

  1. Rooma

Rooma on yksi maailman ruokapääkaupungeista, ja lukuisten fine dining -ravintoloiden lisäksi kaupungin katuruokatarjonta on aivan yhtä houkutteleva. Muutama vuosi sitten markkinoille tullut il trapizzino, eli dekonstruoitu kolmion muotoinen pizza, on nyt suosittu katuruoka joka puolella Roomaa, mukaan lukien Mercato Centrale -torilla. Toinen kätevä mukaan otettava hiukopala ovat uppopaistetut suppli-riisipallot, jotka täytetään lihalla ja juustolla. Mercato Testacciolla suosituin herkku on perinteinen pizza ja täytetyt leivät – joiden kaveriksi otetaan tietenkin lasi viiniä.

Lomamatkat Roomaan halvalla

  1. Hồ Chí Minh

Banh mi, eli vietnamilainen patonki, on Hồ Chí Minhissä katuruoan kunkku. Banh Mi Huynh Hoan pikkuruinen myyntikoju valmistaa kaupungin parhaimpiin kuuluvia patonkeja, jotka pursuavat suikaloitua lihaa ja täydellisesti silputtuja kasviksia. Vatsansa kestävyyttä pääsee testaamaan ostamalla katukojuista paikallista tulista pho-keittoa, ja muita paikallisia herkkuja mustekalavartaista nuudeleihin löytää esimerkiksi Van Kiep -kadulta. Ruokailu kadun varrella pienillä muovijakkaroilla istuen on ehdoton osa elämystä. Korkeampitasoisen katuruokakokemuksen saa katetussa Ben Thanh Street Food Marketissa, joka avasi ovensa vuonna 2015. Kojuissa myydään muun muassa tuoreita ostereita ja tulista naudanlihasta ja riisinuudeleista valmistettua bún bò huế -keittoa.

Lomamatkat Vietnam halvalla

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

tagged: Lifestyle, Rooma, Ruoka&juoma

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET