Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Portugalin pohjoinen rannikkokaupunki Porto ei ole kiireinen eikä unelias, vaan elää täysin omaan tahtiinsa. Portossa elämä tarkoittaa portviiniä ja eväsretkiä, pitkiksi venyviä äyriäislounaita sekä värikkäiden rakennusten reunustamilla kapeilla kujilla kävelyä omaperäisiä näyteikkunoita hämmästellen. Tässä 10 hyvää syytä aloittaa matkan suunnittelu.

  1. Portviini ja portviinikellarit

Makuhermoja kutkuttelevaa makeaa portviiniä löytyy kaikista Porton ravintoloista, mutta vain Douron laakson viinikellarit tarjoavat kaikenkattavan viininmaistelukokemuksen. Jos vierailet täällä viininkorjuuaikaan syksyllä, näet, kuinka viinirypäleet peittävät vuorenrinteet. Viinejä voi onneksi kuitenkin maistella kaikkina vuodenaikoina. Vanhassa nunnaluostarissa sijaitsevassa Ferreiran viinikellarissa säilytetään 1800-luvulta peräisin olevia portviinejä, ja Cockburn’s Port Lodge järjestää eväsretkiä, joiden aikana maistellaan portugalilaisia herkkuja viinien kera.

  1. Douro-joki

Hyppää jokitaksin kyytiin tai vaeltele Pyreneiden niemimaan pisintä jokea, Douroa, reunustavien värikkäiden talojen muodostamassa labyrintissa. Joki erottaa Porton Vila Nova de Gaian viininviljelyalueesta, ja sen rannalla on suurista risteilyaluksista ja luksusjahdeista huolimatta helppo kuvitella, millaista elämä oli entisaikaan. Historian siipien havinan voi tuntea erityisesti Vila Nova de Gaian puolella sijaitsevassa Afuradan vanhassa kalastajakylässä, jonka äyriäisravintolat ovat sisustukseltaan varsin vaatimattomia.

  1. Historialliset monumentit

Vaikkeivät Porton historialliset monumentit olekaan kovin tunnettuja, ne ovat aivan yhtä upeita kuin kaupungin viinit ja äyriäiset. Ei ole tietysti mitenkään yllättävää, että arkkitehtuurikin on monipuolista kaupungissa, jossa viiniä on valmistettu jo satoja vuosia. 1700-luvulta peräisin oleva Clérigosin kirkko torneineen ei saata hipoa pilviä, mutta se on koristeltu viehättävin barokkiaihein sekä sisältä että ulkoa. Muista varata aikaa myös Porton entisen pörssin, Palácio da Bolsan, korkeakattoisilla uusklassisilla käytävillä vaelteluun.

  1. Nykytaide

Porton taidegallerioista legendaarisin on ehkä Serralvesin nykytaiteen museo, jonka vaaleanpunainen julkisivu sekä monikerroksinen, huolellisesti hoidetun nurmikon keskellä pulppuava suihkulähde erottuvat selkeästi ympäristöstään. Tässä museossa nykytaiteelle ei ole asetettu rajoja, vaan siellä esitellään kaikkea piirustuksista aina äänitaiteeseen. Arkkitehtuuriltaan täysin erilainen, yksinkertaisuudessaan enemmänkin asuinrakennusta muistuttava Galeria Nuno Centeno ei kuitenkaan ole yhtään vähäisempi, ja se on osallistunut esimerkiksi Lontoon ja New Yorkin Frieze-näyttelyihin.

  1. Lellon kirjakauppa

Vuonna 1906 avattu, art nouveau -tyylisesti koristeltu Livraria Lello eli Lellon kirjakauppa on tarinan mukaan toiminut Harry Potter -sarjan Hogwartsin inspiraationlähteenä, ja se on niin suosittu, että sisäänpääsy on maksullista. Sisätiloissa huomio kiinnittyy erityisesti pieniin yksityiskohtiin, kuten erikoisesti kiemurtelevaan ruskeaan portaikkoon, valtavan korkeissa hyllyissä kallellaan oleviin kirjoihin sekä kirkkaina loistaviin lasimaalausikkunoihin. Erinomaisen kirjavalikoiman lisäksi paikka on vierailemisen arvoinen näiden ihastuttavien yksityiskohtien vuoksi.

  1. Kapeat kujat

Mikään ei tee ilmapiiristä taianomaisempaa kuin kapeat mukulakivikadut, ja niitähän Portossa riittää. Porton vanhakaupunki, Ribeira, tunnetaan erityisesti hullunkurisista kujistaan, joita reunustavat tiheään rakennetut värikkäät talot, mutta monissa muissakin kaupunginosissa, kuten läheisessä Séssä, on aivan yhtä viehättäviä kujia. Näihin vanhoihin kaupunginosiin ja niiden kuvankauniille keskiaikaisille kaduille kannattaa tehdä kävelyretki, jolle paikallista tunnelmaa tuovat katuja vieri vieressä kehystävien värikkäiden talojen parvekkeilta roikkuvat pyykit ja mukulakivisillä umpikujilla leikkivät lapset.

  1. Ihastuttava Ribeira

Ribeira on Unescon maailmanperintökohde ja siksi erittäin suosittu matkailijoiden keskuudessa. Turistimääristä huolimatta sinne kannattaa tehdä kävelyretki vaikkapa iltapäivällä – jo pelkkä ihmispaljous voi olla nähtävyys sinänsä. Pastellinväristen julkisivujen takana on matkamuistokauppoja sekä tuoksuillaan houkuttelevia ravintoloita. Jokivarren kahviloita kannattaa kuitenkin välttää, sillä niiden hinnat ovat korkeita turismipaljouden vuoksi. Niiden sijaan on järkevämpää valita jokin vaatimattomampi taverna. Lounaan jälkeen voit käydä Douro-joen rannalla ihmettelemässä postikorttimaisen kaunista, värikästä arkkitehtuuria ja kaduilla vaeltavia ihmismassoja.

  1. Gastronomia

Äyriäis- ja kalaruoista pitäville tämä rannikkokaupunki on todellinen paratiisi, sillä monet ravintolat ovat erikoistuneet mitä erilaisimpiin äyriäisiin ja simpukoihin. Tällainen on esimerkiksi Ostras & Coisas, joka tarjoilee herkullisia tuoreita ostereita. Vaihtoehtoisesti voit poiketa mihin tahansa äyriäisravintolaan ja tilata paikallista perinneruokaa, bacalhauta, eli kuivattua ja suolattua turskaa. Toinen pakollinen maistettava on francesinha, joka hienostelevasta nimestään huolimatta on kunnon makkarasta, kinkusta ja pihvistä tehty ja sulatetulla juustolla kuorrutettu voileipä. Café Santiago on kenties paras paikka francesinhalle, mutta myös Capa Negra II hallitsee tämän ruokalajin.

  1. Kulttuuri

Portugalin vanhimpana kaupunkina Portolla on ollut satoja vuosia aikaa kehittää aivan oma luonteensa, jota heijastelee esimerkiksi laaja kulttuuritarjonta museoineen, konserttisaleineen ja kirjakauppoineen. Soares dos Reisin kansallismuseossa on vaikuttava kokoelma portugalilaista taidetta 1800- ja 1900-luvuilta. Casa da Músican konserttitalo tunnetaan konserttiensa lisäksi myös arkkitehtuuristaan – tämä monitahoinen rakennus muistuttaa vääntynyttä Rubikin kuutiota. Myös lukeminen on Portossa edelleen suosittu ajanviettotapa – Portugalin vanhin ja suurin kirjakauppaketju Livraria Bertrand on tästä hyvä esimerkki.

  1. Ostosmahdollisuudet ja yöelämä

Kannattaa ohittaa suuret ostoskeskukset ja suunnata erikoisempiin pikkuliikkeisiin, jollainen on esimerkiksi ympäristöystävällisyydestään tunnettu Coração Alecrim. Sieltä löytyy mitä moninaisimpia kodintarvikkeita ja laukkuja sekä erilaisia oloasuja. Fernandes Mattos & Co oli vielä 1800-luvun loppupuolella kangaskauppa, mutta nykyisin se myy vanhanaikaisia leluja ja keksipurkkeja. Yöelämään voi tutustua esimerkiksi Rua Galeria de Parisin ja Rua de Cândido dos Reisin kaduilla, joita valaisevat yökerhojen valot, mutta jos etsit jotakin hieman vaatimattomampaa, voit suunnata esimerkiksi Catraioon, joka on yksi ensimmäisistä pienpanimo-oluisiin erikoistuneista baareista, tai Gin Houseen, josta löytyy yli 150 erilaista giniä.

 

Comments

comments

tagged: Kaupunki

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET