Shares
Share with your friends


Submit

Kätevä matkavinkki: joskus maan entinen pääkaupunki on kaikkea muuta kuin laiminlyöty ja lyö nykyisen vaisun pääkaupungin laudalta. Tästä erikoisesta ilmiöstä ovat esimerkkeinä erityisesti seuraavat Eurooppalaiset helmet.

Poznan, Puola

Matkailijoiden valtavirran ohittamat paikat ovat usein loistavia matkakohteita, sillä niissä riittää sitäkin enemmän tilaa seikkailunhaluisemmille tyypeille. Esimerkiksi tämän Ison-Puolan keskiaikaisen pääkaupungin pinnan alle kannattaa ehdottomasti kurkistaa.

Poznanista löytyy runsaasti kiehtovia pieniä museoita. Erikoisista kokoelmista kiinnostuvien kannattaa käydä ainakin voisarvimuseossa, joka on perustettu kaupungin kuuluisan unikonsiemenillä täytetyn St Martin -kroissantin kunniaksi. Myös suklaamuseo sopii makeannälkäisille. Kaupungin muista museoista löytyy muun muassa hämmästyttävän yksityiskohtaisia pienoismalleja entisajan Poznanista, esimerkiksi yksi, joka esittää kaupunkia sen kulta-aikana 900-luvulla.

Hieman kaupungin ulkopuolelta löytyvät tuhatvuotiset Rogalinin tammet, jotka sijaitsevat Rogalinin palatsin puistossa.

Edirne, Turkki

Matka Edirneen kannattaa ajoittaa kesään, jolloin järjestetään yksi Turkin – ja koko maailman – erikoisimmista urheilutapahtumista: Kırkpınarin öljypainifestivaali. Tapahtuma on päässyt Guinnessin ennätyskirjaan maailman pisimpään jatkuneena urheilukilpailuna, sillä mittelöitä on järjestetty Persiassa jo 1 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Nykyään otteluun osallistuu kaksi vankkarakenteista ja öljyttyä kaveria, jotka yrittävät saada toisistaan otetta avoimella kentällä yllään vain polvipituiset nahkahousut. Unesco pitää urheilulajia osana aineetonta kulttuuriperintöä, mikä on ristiriitaista, sillä öljyiset yhteenotot ovat silminnähden aineellisia.

Edirne oli osmanien pääkaupunki, kunnes silloin 21 vuotias Mehmet II teki valloittamastaan Konstantinopolista uuden pääkaupungin. Entisellä pääkaupungilla on kuitenkin muutakin nähtävää, kuin öljypaini. Sen moskeijat ovat upeita, erityisesti 1500-luvulta peräisin oleva Selimin moskeija. Sillä on kaupungin kukkulalla keskeinen sijainti, ja moskeijan keskeltä kohoavaa vaikuttavaa kupolia ympäröivät lukuisat parvekkeelliset minareetit.

Syrakusa, Italia

Tämän muinaisen Sisilian kreikkalaisen pääkaupungin hohdokas menneisyys on kaikkialla silminnähtävä. Kaupungin nykypäivä ei kuitenkaan jää toiseksi, mikä tekee tästä Sisilian saaren rannikkokaupungista niin hurmaavan. Muinaiset rauniot kertovat kiehtovia tarinoita alueen menneisyydestä samalla kun rentoja lomapäiviä sulostuttavat auringossa kylpevät satamakahvilat, unenkaltaiset aukiot ja keskiaikaisten katujen sokkelo, johon eksyy mielellään.

Tämän kolmetuhatvuotisen korinttilaisen metropoliin jäänteisiin voi tutustua Parco Archeologico della Neapoliksessa, joka on yksi Sisilian lumoavimmista muinaisista paikoista. Tutustumista kannattaa jatkaa Ortigian saarella, jossa barokkikatedraalin doorilaiset pylväät ovat peräisin ateenalaisesta temppelistä. Ortigia on nykyään myös yksi kaupungin trendikkäimmistä asuinalueista ja turistikohteista.

Varaždin , Kroatia

Nyt on loistava hetki uppoutua barokkitunnelmaan tässä Kroatian entisessä pääkaupungissa, joka sopii lukuisine nähtävyyksineen täydellisesti päiväretken kohteeksi Zagrebista. Pääset kunnolla 1700-luvun tunnelmaan saapumalla paikalle syykuun lopun ja lokakuun alun välissä, jolloin kaupungissa järjestetään barokkimusiikin festivaali. Varaždinia parempaa ympäristöä näille suloisille sävelille on vaikea kuvitella. Barokkityyliä pääsee ihailemaan lisäksi muun muassa kaupungin Trg kralja Tomislava -pääaukiolla, jota reunustavat koristeelliset julkisivut.

Kaikki Varaždinissa ei kuitenkaan ole satoja vuosia vanhaa, ja kaupungista löytyy myös moderneja nähtävyyksiä, kuten World of Insects -näyttely, joka saa takuulla varsinkin lapset innostumaan. Muita kulttuurielämyksiä löytyy monenlaisia aina katunukketeattereista oopperaesityksiin.

Nafplio, Kreikka

Yhdestä asiasta venetsialaisia ei voi syyttää, ja se on mauttomuus. Ensinnäkin heillä on Venetsia, joka on edelleen yksi maailman kauniimmista ja romanttisimmista kaupungeista. Nafplio oli Kreikan ensimmäinen pääkaupunki itsenäistymisen jälkeen, ja se on kauneudessa Venetsian veroinen, vaikkakin vähemmän tunnettu.

Venetsialaiset itse asiassa ostivat Nafplion ennen 1800-luvulla tapahtunutta itsenäistymistä, joten heillä oli epäilemättä silmää kauniille kaupungeille. Satamassa elegantisti lepäävällä kaupungilla on upeat näkymät Argoliinlahdelle. Venetsian perintö on edelleen näkyvissä kaupungin historiallisissa taloissa. Nafplio on myös suosittu trendikäs lomakohde varakkaiden ateenalaisten keskuudessa, ja sieltä löytyy runsaasti tasokkaita putiikkeja ja tyylikkäitä kahviloita.

Coimbra, Portugali

Coimbraa voisi helposti verrata Oxfordiin. Tämä keskiaikainen Portugalin entinen pääkaupunki ja maan nykyinen opiskelukeskus saa nimittäin suuren osan eloisuudestaan opiskelijoilta. Heidät on helppo huomata kaupungin vilinässä, sillä kansioita kantavat opiskelijat ovat pukeutuneet mustiin viittoihin ja kunkin pääaineen mukaisiin värikkäisiin nauhoihin.

Täällä on helppo matkustaa ajassa taaksepäin kävellessäsi mukulakivikatua ylös kullanruskealle katedraalille surumielisen fadon sävelten kantautuessa jostain korviisi. Takaisin nykypäivään saavat havahtumaan vain siellä täällä näkyvät graffitit ja päivän politiikasta keskustelevat opiskelijat.

Roskilde, Tanska

Roskilden perusti tarinan mukaan Ro-niminen viikinki, jonka voi kuvitella näyttävän suurin piirtein samalta kuin rockmusiikin ystävät, jotka saapuvat tänne joka vuosi yhteen Euroopan suurimmista musiikkifestivaaleista. Kaupunki oli 1400-luvulle asti Tanskan pääkaupunki ja tärkeä kirkon keskus. Nykyään Roskilde tunnetaan parhaiten juuri festivaalinsa ansiosta. Ei kuitenkaan huolta, jos et pääse mukaan kesän festareille, sillä rock- ja popmusiikkiin sekä nuorisokulttuuriin erikoistunut Ragnarock-museo on auki ympäri vuoden ja johdattaa kaikki aistisi matkalle musiikin maailmaan.

Ja jos moderni musiikki ei kiinnosta, kannattaa harkita vierailua viikinkilaivoja esittelevään Vikingeskibsmuseet-museoon. Siellä voit tutustua viiteen entisöityyn, 1000 vuotta vanhaan alukseen, jotka on löydetty Roskilden vuonosta.

Winchester, Englanti

Muinaisen Wessexin ja sittemmin Englannin pääkaupunki Winchester oli maan ensimmäisen kuninkaan Egbertin aluetta. Myöhemmin siellä vaikuttivat myös Alfred Suuri ja Vilhelm Valloittaja, ja tarinan mukaan alueella sijaitsi myös kuningas Arthurin pyöreä pöytä. Winchesterillä on siis tärkeä rooli maan historiassa. Nykyään Winchester on vilkas markkinakaupunki, josta löytyy hyviä ravintoloita ja baareja. Useimmat vierailevat kaupungissa kuitenkin eniten juuri Englannin historian ja tarujen vuoksi.

Pakollisiin nähtävyyksiin kuuluvat ainakin Great Hall, jossa edellä mainittu pyöreä pöytä sijaitsee, ja Winchesterin katedraali. Historiaan voi kuitenkin uppoutua pelkästään kävelemällä kaupungin kaduilla, joita reunustavat elisabethin- ja yrjöjenaikaiset talot.

Kilkenny, Irlanti

Irlannista on vaikea löytää yhtä tunnelmallista kaupunkia, ja – onneksi tai epäonneksi – kaikki muutkin tuntuvat olevan tätä mieltä. Turisteja nimittäin virtaa tähän entiseen Irlannin keskiaikaiseen pääkaupunkiin joukoittain. Kiviset tudortyyliset talot ja sievät yrjöjenaikaiset kadut reunustavat täällä Nore-jokea, joka toimii myös Kilkenny-linnan vallihautana. Yhdessä ne luovat vertaansa vailla olevan näkymän Irlannin historiaan.

Ja vaikka tila olisi jaettava muutaman muun turistin kanssa, se ei haittaa, kun samalla voi juoda tuopillisen olutta. Kilkenny tunnetaan nimittäin Irlannin pubikeitaana. Myös hyviä ruokapaikkoja löytyy, huolimatta sitkeistä huhuista, jotka leimaavat irlantilaisen ruoan alkeelliseksi.

 

 

 

Comments

comments

tagged: Kaupunki

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET