Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Euroopan kahdeksan parasta rantaa surffaukseen 

By Frances Doherty on 08/06/2022 in Aktiivi/Sportti

Tiesitkö, että maailman korkeimmat aallot on mitattu Euroopassa? Lainelautailu, tuttavallisemmin surffaus, yhdistetään usein takuuvarmasti aurinkoisille leveysasteille. Euroopassa on kuitenkin useita loistavasti surffaukseen soveltuvia rantoja, joilta löytyy haastetta lajin kokeneimmillekin harrastajille. Jos olet yksi heistä tai vasta harkitset surffauksen aloittamista, tässä artikkelissa voit tutustua kahdeksaan parhaaseen surffausrantaan Euroopassa. 

Bundoran, Irlanti 

Bundoranin ranta sijaitsee Luoteis-Irlannissa Donegalin kreivikunnassa samannimisen pikkukaupungin kyljessä. Bundoran on ollut suosittu kesänviettopaikka Atlantin rannalla jo kuningatar Viktorian ajoista alkaen, jolloin rannalle ilmestyivät ensimmäiset, yläluokkaisille auringonpalvojille tarkoitetut pukukopit. Bundoran on tätä nykyä surffaajien suosiossa, joten rannalta ja sen välittömästä läheisyydestä löytyy monenlaisia palveluja ja mukavuuksia. Aloittelevien surffaajien on hyvä pitää mielessä, että Bundoranin rannan tuntumassa on useita vedenalaisia kareja ja riuttoja, jotka voivat olla vaarallisia. Niiden sijainnista kannattaa tiedustella paikallisilta. 

Surffausreissulla Bundoranissa hyvä majoituspaikka on esimerkiksi Great Northern Hotel. Se on neljän tähden hotelli, joka sijaitsee aivan rannan tuntumassa ja jonka ikkunoista avautuu upea näköala Atlantin valtamerelle. Hotellissa on kuntosali, höyrysauna, sauna, ilmainen Wi-Fi, ja aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. 

Nazaré, Portugali 

Nazaré on tunnelmallinen merenrantakaupunki Keski-Portugalissa, jossa perinteinen portugalilainen kalastuskulttuuri on edelleen voimissaan. Surffaajien kesken Nazaré tunnetaan kuitenkin parhaiten paikkana, jonka rannoilta löytyvät talvikaudella maailman suurimmat aallot. Nazarén edustalla sijaitsee nimittäin Euroopan syvin merenalainen kanjoni, jonka uoma nopeuttaa maininkien vauhtia niiden lähestyessä rantaa. Kun kanjonista tulevat aallot törmäävät mannerlaatan suunnasta tuleviin aaltoihin, aallonkorkeus nousee, ja rannan suunnasta tuleva virtaus nostaa aaltojen korkeutta vielä entisestään. Vuonna 2017 brasilialainen Rodrigo Coxa teki täällä uuden maailmanennätyksen surffatessaan 25-metrisellä aallolla. 

Noin kilometrin päässä Nazarén rannalta sijaitseva Hotel Miramar Sul on tyylikäs neljän tähden hotelli, joka on hyvä tukikohta Nazarén loman ajaksi. Hotellivieraiden käytössä on ilmainen Wi-Fi-yhteys, ja buffetaamiainen on saatavilla päivittäin lisämaksusta. 

Côtes des Basques, Ranska 

Côtes des Basquesin ranta sijaitsee Biskajanlahden rannalla Ranskan Baskimaalla matkailijoiden suosiman hienostuneen Biarritzin kaupungin eteläpuolella. Côtes des Basques tunnetaan rantana, josta ranskalainen surffauskulttuuri sai alkunsa vuonna 1956. Côtes des Basques on erityisesti niin kutsuttua longboard-lautaa käyttävien surffaajien suosiossa, sillä rannan aallot ovat alueen muita aaltoja leppoisempia Biarritzin kaupungin niemen suojatessa rannan pohjoisosaa. Vuorovesi vaikuttaa tähän rantaan voimakkaasti, sillä nousuveden aikaan se jää kokonaan veden alle. 

Jos haluat yöpyä laadukkaasti lähellä Côtes des Basquesin rantaa, valitse Radisson Blu. Se on neljän tähden hotelli, josta on lyhyt kävelymatka sekä rannalle että Biarritzin kaupungin keskustaan. Hotellissa on ilmainen Wi-Fi, ja buffetaamiainen on saatavilla päivittäin lisämaksusta. 

Zarautz, Espanja 

Niin ikään Baskimaalla, mutta Espanjan puolella, sijaitsee Zarautzin pikkukaupunki, jonka kaksi kilometriä pitkä hiekkaranta vetää puoleensa surffaajia kaikkialta maailmasta. Tasaisesti rantautuvien aaltojensa ansiosta se soveltuu sekä edistyneille surffaajille että vasta ensimmäisiä kertoja laudalle nousua yrittäville aloittelijoille. Zarautzissa voit joko keskittyä pelkästään surffaukseen tai tehdä lautailusta vain osan kattavampaa aktiivilomaa. Kaupunki on nimittäin erinomainen tukikohta vaikkapa Baskimaan henkeäsalpaavan kauniiseen luontoon suuntautuville patikointiretkille. Jos kaipaat suurkaupungin vilinää, Bilbao museoineen ja nähtävyyksineen sijaitsee vain 90 kilometrin päässä. 

Hotel Zarautz on siisti kolmen tähden hotelli, jonka laadukas ravintola on erikoistunut paikalliseen ruokakulttuuriin. Hotelli sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä rannalta, ja vieraiden käytössä on ilmainen Wi-Fi-yhteys. 

Sylt, Saksa 

Sylt on 42 kilometriä pitkä ja kapeimmillaan vain 400 metriä leveä Saksalle kuuluva Pohjanmeren saari. Syltin yhdistää mantereeseen kapea penger, jonka voi ylittää vain junalla – myös siinä tapauksessa, että liikut autolla. Syltin länsirannikko muodostuu lähes koko pituudeltaan hiekkarannasta, mikä houkuttelee saarelle surffaajia ympäri vuoden. Saari tunnetaankin saksalaisen surffauskulttuurin alkukotina. Parhaat olosuhteet surffaukseen ovat talvikaudella, jolloin paikalle uskaltautuvat vain todelliset ammattilaiset, jotka eivät pelkää viisiasteista vettä. 

Jos haluat majoittua Syltillä keskeiselle paikalle, valitse Miramar Hotel, joka on upea viiden tähden hotelli Westerlandin kylässä aivan rannan tuntumassa ja vain lyhyen matkan päässä rautatieasemalta. Hotellissa on sisäuima-allas ja ilmainen Wi-Fi-yhteys, ja aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. 

Woolacombe, Englanti 

Devonin kreivikunnassa sijaitseva Woolacomben kylä on suosittu lomanviettopaikka, ja sen upea hiekkaranta houkuttelee paikalle suurin joukoin surffaajia. Tällä Euroopan parhaimpien rantojen joukkoon valitulla hiekkarannalla on pituutta lähes viisi kilometriä, minkä vuoksi sieltä on helteisenäkin kesäpäivänä helppo löytää rauhallisia sopukoita. Atlantin mainingit rantautuvat Woolacomben rannalle tasaiseen tahtiin. Woolacomben ranta soveltuu myös aloittelijoille, sillä alueella toimii useita surffauskouluja, jotka opastavat noviiseja lajin saloihin. 

Jos haluat yöpyä Woolacombessa perinteiseen englantilaiseen tyyliin, valitse hotelliksesi vaikkapa 1900-luvun alussa rakennettu Watersmeet Hotel, jonka ikkunoista avautuu ihastuttava näköala merelle. Hotellissa on ilmainen Wi-Fi ja tilauksesta valmistettu aamiainen, joka sisältyy majoituksen hintaan. 

Hoddevik, Norja 

Norja ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen Euroopan parhaita surffausrantoja ajatellessa, mutta maan länsirannikolta löytyy vuonojen lisäksi myös erinomaisia rantoja. Hoddevik on pieni kalastajakylä, jonka rauhallisen, vuorten syleilyssä lepäävän hiekkarannan The Guardian nimesi vuonna 2016 yhdeksi maailman parhaista surffauspaikoista. Majesteettiset rantakalliot suojaavat maininkeja tuulelta, joten ne rantautuvat tasaisesti Hoddevikin rantahiekalle. Tästä syystä – ja toki myös uudenaikaisten märkäpukujen ansiosta – surffaaminen Hoddevikin rannalla on miellyttävä kokemus kaikille aisteille ja kaikentasoisille surffaajille. 

Hoddevikin pienessä kylässä majoitusmahdollisuuksia on rajoitetusti, mutta hyvä vaihtoehto on majoittua joihinkin lähiseudun pikkukaupungeista. Nordfjord Hotel sijaitsee Eidin kaupungin keskustassa. Se on neljän tähden hotelli, jossa asiakkailla on käytössään maksuton Wi-Fi ja täyden palvelun kylpylä. Aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. 

Tjørnuvík, Färsaaret 

Tanskalle kuuluva Färsaaret on taianomainen saariryhmä pohjoisella Atlantilla. Streymoyn saaren pohjoisimman kylän, Tjørnuvíkin, ranta on viileää vettä pelkäämättömien surffaajien salainen paratiisi. Tjørnuvíkin maisema on mustine hiekkoineen ja sinivihreänä hehkuvine merineen kuin suoraan fantasiaelokuvasta. Kun Atlantin voimakkaat mainingit kohtaavat saariryhmän, törmäys saa aikaan poikkeuksellisen hyvin surffaukseen sopivia aaltoja. Aloittelijalle Tjørnuvík ei välttämättä sovellu, sillä Färsaarten ympärillä on useita voimakkaita merivirtoja, mutta kokeneet surffaajat ihastuvat rannan aaltoihin ikihyviksi. 

Yövy Färsaarilla pääkaupunki Torshavissa, josta on hyvät kulkuyhteydet koko Streymoyn saarelle. Hotel Djurhuus on moderni ja tyylikäs hotelli kävelymatkan päässä kaupungin tärkeimmiltä nähtävyyksiltä. Hotellivieraiden käytössä on ilmainen Wi-Fi-yhteys, ja aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0