Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

Pakene turistimassoja Euroopan salatuille saarille

By Frances Doherty on 20/07/2022 in Lifestyle

Joskus kauan odotetulla lomalla unelmakohteessa tulee tarve vetäytyä hetkeksi syrjään turistimassoilta. Tai ehkä viettäisit tällä kertaa koko loman kohteessa, jonne kaikki muut eivät ole vielä löytäneet. Lue tästä artikkelista, mitkä ovat Euroopan parhaat saaret paeta turistimassoilta. 

Formentera, Baleaarit 

Oletko lähdössä lomalle Ibizalle, mutta epäilet, että bilesaaren hulina saattaa käydä liian raskaaksi? Ei hätää, sillä vain puolen tunnin lauttamatkan päässä Ibizalta sijaitsee Formenteran rauhallinen paratiisisaari, jonne voit vetäytyä rauhoittumaan päiväretkelle tai pidemmäksikin ajaksi. Formentera on kokonaisuudessaan vain 19 kilometriä pitkä, mutta sieltä löytyy silti monia toinen toistaan ihastuttavampia kyliä sekä upeita hiekkarantoja, joiden vesi on hämmästyttävän kirkasta. Formenteralle ei tehdä pakettimatkoja, mutta siellä voi silti aistia naapurisaarelta tuttua ylellistä tunnelmaa samalla, kun tarkkailee kesäisin saaren rannan tuntumaan ankkuroituvia huvijahteja. 

Jos päätät viipyä Formenteralla useamman päivän, hyvä majapaikka on esimerkiksi kodikas Hotel Maysi Playa de los Arenalisin rannan tuntumassa. Se on savuton hotelli, jossa asiakkailla on käytössään ilmainen Wi-Fi ja ulkouima-allas. 

Gozo, Malta 

Maltan suosio matkakohteena on kasvanut tasaista tahtia viime vuosien aikana. Suurin osa ulkomaalaisista matkailijoista viihtyy Maltan pääsaarella, mutta paikalliset itse suosivat rauhallisempaa naapurisaarta Gozoa, jonne on pääsaarelta vain puolen tunnin lauttamatka. Jylhä ja kallioinen Gozo sopii erityisesti ulkoilmaelämästä nauttivalle matkailijalle, sillä siellä mutkittelee useita hyviä patikointi- ja pyöräilyreittejä. Etäisyydet ovat lyhyitä, autoliikennettä on huomattavasti vähemmän kuin pääsaarella ja mikä parasta, polkupyörän voi vuokrata jo satamasta. Luonnon lisäksi Gozo tarjoaa useita historiallisia nähtävyyksiä, joista yksi on Ggantijan esihistoriallinen temppeli. 

Gozon pääkaupungissa Victoriassa kannattaa valita majapaikaksi Cittadella Boutique Living. Se on viehättävä kolmen tähden boutique-hotelli, joka sijaitsee kaupungin historiallisessa keskustassa. Huoneissa on keittonurkkaus, ilmainen Wi-Fi-yhteys, ja aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. 

La Graciosa, Kanariansaaret 

La Graciosa on pieni saari Lanzaroten kyljessä, jolla on vain 700 vakituista asukasta. La Graciosa nimettiin virallisesti Kanarian kahdeksanneksi varsinaiseksi saareksi vasta vuonna 2018. Saarella on vain kaksi kylää eikä ollenkaan varsinaisia nähtävyyksiä. Niiden sijaan La Graciosalta etsitään luonnonrauhaa, koskemattomia rantoja ja hiljaisuutta. Saarella on pelkästään hiekkateitä, joita pitkin paikalliset asukkaat liikkuvat pyöräillen, ja La Graciosa onkin loistava patikointi- ja pyöräilyretkikohde. 

La Graciosan majoitusvaihtoehdot ovat suurimmaksi osaksi loma-asuntoja ja majataloja, jotka täyttyvät nopeasti varsinkin vilkkaimman turistisesongin aikaan. Hyvä vaihtoehto onkin yöpyä naapurisaari Lanzarotella, josta on vain puolen tunnin merimatka La Graciosalle. Esimerkiksi kolmen tähden Hotel Lancelot Arrecifen kaupungissa on hyvä tukikohta sekä Lanzaroteen että La Graciosaan tutustumiselle. Hotellissa on ilmainen Wi-Fi ja ulkouima-allas. 

 Las Islas Cíes, Espanja 

Las Islas Cíes on kuvankaunis luonnonvarainen saariryhmä Espanjan Galiciassa, Vigon kaupungin edustalla. Luonnonsuojelualueeksi julistettu saariryhmä koostuu kolmesta saaresta, joiden nimet ovat Monteagudo, Faro ja San Martiño. Saarilta löytyy upeita valkohiekkaisia rantoja ja jyrkkiä metsäisiä kallioita, joilla mutkittelee merkittyjä patikointireittejä. Galicia tunnetaan runsaista sateistaan, mutta Atlantilta puhaltavien tuulien ansiosta saarilla sataa vuodessa vain puolet siitä, mitä Galiciassa. Las Islas Cíes on loistava lepopäivän retkikohde esimerkiksi Camino de Santiagon pyhiinvaellusreitin taittamisen jälkeen. Saarten kävijämäärää rajoitetaan noin kahteentuhanteen päivässä, joten retki on hyvä varata etukäteen. Saarille pääsee yhteysaluksella Vigon, Baionan ja Gangas de Morrazon kaupungeista kesäaikaan. 

Las Islas Cíes on asumaton saariryhmä, eikä siellä ole hotelleja vaan ainoastaan leirintäalue. Parhaat hotellit lähialueella löytyvät Vigosta. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Hotel Sercotel Bahía de Vigo, joka sijaitsee satamassa lyhyen matkan päässä Las Islas Cíesin lautan terminaalista. Hotellista avautuu upea näköala merelle, ja asiakkaiden käytössä on ilmainen Wi-Fi. 

Ándros, Kreikka 

Lumoava Ándros on yksi Kreikan vähemmän tunnetuista saarista. Kykladien saaristoon kuuluva 40 kilometriä pitkä Ándros on vuoristoinen saari, joka sijaitsee parin tunnin lauttamatkan päässä Kreikan mantereesta. Saaren rannoilta löytyy hiekkarantoja ja idyllisiä kreikkalaisia kalastajakyliä sinivalkoisine rakennuksineen. Ándroksen parasta antia ovat kuitenkin sisämaassa mutkittelevat patikointireitit, joita aktiiviset vapaaehtoiset ylläpitävät ja jotka on nimetty Euroopan parhaiden vaellusreittien joukkoon. Ándros Routeksi nimetty pisin vaellusreitti on kokonaisuudessaan sata kilometriä pitkä, ja sen taittamiseen kuluu noin kymmenen päivää. Reitin varrella sijaitsee saaren pääkaupunki Ándros, eli paikallisittain Chora, joka on kahden hiekkarannan väliin rakentunut kiehtova sekoitus monia eri arkkitehtuurityylejä bysanttilaisesta venetsialaiseen. 

Jos yövyt mieluiten hotellissa teltan sijaan, valitse majapaikaksi Ándroksella kolmen tähden Hotel Perrakis, jonka terassilta voit ihailla turkoosina hehkuvaa Välimerta. Hotellivieraiden käytössä on luonnollisesti ilmainen Wi-Fi, ja hiekkarannalle on vain muutama askel. 

São Miguel, Portugali 

São Miguel on Portugalille kuuluvan Azoreiden saariryhmän suurin ja monipuolisin saari, joka on kiehtova sekoitus kaupunkielämää ja luontoa. Kuvankaunis São Miguel ei kostean ilmastonsa ja Atlantin viilentävän vaikutuksen takia ole mikään rantalomakohde, minkä ansiosta se on säästynyt valtavilta turistimassoilta. São Miguelin parasta antia onkin luonto kraatterijärvineen ja kukkuloilta avautuvine näköaloineen. Luontokokemuksen kruunaavat kaikkialla villinä kukkivat hortensiapensaat. Tuliperäisellä saarella on myös kuumia lähteitä, joista pääsee nauttimaan Furnasin ja Caldeira Velhan kylien ulkoilmakylpylöissä. Paikallisiin erikoisuuksiin kuuluu lisäksi tuliperäisen maan sisällä kypsytetty ruoka. 

Pääkaupunki Ponta Delgada on hyvä tukikohta, josta käsin São Migueliin on helppo tutustua esimerkiksi vuokra-autolla. Hyvä hotelli on kaupungin keskustan tuntumassa sijaitseva Antillia Hotel, jonka ulkouima-altaassa voit rentoutua patikointipäivän päätteeksi. Hotellissa on täyden palvelun kylpylä, ja mannermainen aamiainen on saatavilla päivittäin lisämaksusta. 

Lastovo, Kroatia  

Kroatiaan haluavat nyt kaikki, eikä ihme, sillä se tarjoaa matkailijoille kiehtovan sekoituksen upeita hiekkarantoja, historiaa ja kulttuuria. Kaikkialle Kroatiassa turismi ei kuitenkaan vielä ole tunkeutunut. Yksi tällaisista paikoista on Lastovon saari, joka oli suljettu ulkopuolisilta entisen Jugoslavian aikana. Vain tuhannen asukkaan saari on Kroatian kaukaisin asuttu saari, jolla eletään yhä perinteiseen kroatialaiseen tapaan. Saari on täydellinen kohde rauhaa ja hiljaisuutta etsivälle matkailijalle. Täällä voit patikoida hyvin merkityillä reiteillä seuranasi vain lintujen laulu ja meren kohina. Lastovoon pääsee lautalla sekä Splitistä että Dubrovnikista, ja matka kestää noin kolme tuntia. Paras ajankohta vierailla saarella on kesä- ja syyskuun välinen aika. 

Lastovon saarella on vain yksi hotelli, joka on kodikas kolmen ja puolen tähden Hotel Solitudo. Hotelli sijaitsee aivan rannan tuntumassa, ja aamiainen sisältyy majoituksen hintaan. 

Île de Porquerolles, Ranska 

Île de Porquerolles sijaitsee vain kymmenen minuutin merimatkan päässä Ranskan Rivieran rannikolta. Puolikuun muotoinen saari on Rivieran piilotettu helmi, jota paikalliset kutsuvat omaksi Karibiakseen. Saaren etelärannalla on jyrkkiä kallioita ja salaisia poukamia, jonne vain uskaliaimmat patikoijat löytävät, kun taas pohjoispuolelta löytyy valkohiekkaisia rantoja, joilla vesi kimmeltää turkoosina. Saaren keskiosa on hedelmällistä tasankoaluetta. Patikointi ja pyöräily ovat loistavia tapoja tutustua Île de Porquerollesiin. 

Saareen voi tutustua tekemällä päiväretken rannikolta, mutta jos haluat viipyä pidempään, valitse tukikohdaksi Hotel Résidence Les Mèdes. Se on ranskalaisen elegantti kolmen tähden hotelli Hyèresin kaupungin sataman tuntumassa saaren pohjoisrannalla. Hotellivieraiden käytössä on tietenkin ilmainen Wi-Fi-yhteys. 

 

 

 

 

 

 

 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Kanariansaarten ainutlaatuisimmat hotellit

0