Suomen ainutlaatuisimmat arkkitehtuurikohteet
Suomalainen arkkitehtuuri tunnetaan maailmalla, ja sitä matkustetaan ihastelemaan sekä läheltä että kaukaa. Mutta kuinka hyvin sinä tunnet kotimaan uniikeimmat arkkitehtuurin helmet?
Kyrö Distillery, Isokyrö
Kyrö Distilleryn tislaamon tynnyrivarastorakennus on palkitun arkkitehtitoimiston Avanto Arkkitehtien suunnittelema. Sen paikalla oli aiemmin lähes kaksisataa vuotta vanha pohjalainen lato, joka kuitenkin purettiin uuden varastorakennuksen tieltä. Suomen laki edellyttää, että tilan, jossa varastoidaan alkoholia, on oltava rakennettu palamattomasta materiaalista. Tislaamon omistajat halusivat kuitenkin kunnioittaa pohjalaista latoperinnettä ja hyödyntää puretusta latorakennuksesta jäljellä olevat laudat. Niistä tehtiinkin muotit, joihin betonielementit valettiin. Lopputulokseksi saatiin vuoden betonirakenteena palkittu varastorakennus, jonka erehdyttävästi puuta muistuttava tummanpuhuva pinta on täysin ainutlaatuinen. Kyrö Distilleryn tislaamo on mitä parhain retkikohde, jonne on helppo tulla kaikkialta Etelä- ja Keski-Suomen alueelta. Paikan päällä voit osallistua tislaamokierrokselle ja maistelusessioon sekä nauttia maukkaita cocktaileja ja lähiruokaa Kyrön keittiössä.
Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula
Serlachius-museot sijaitsevat kuvankauniissa maisemassa Mänttä-Vilppulassa, ja ne ovat upea kesäretkikohde. Serlachius-museo Gösta toimii tehtaanpatruuna Gösta Serlachiuksen itselleen rakennuttamassa Joenniemen kartanossa, ja vuonna 2014 sen yhteyteen valmistui modernia puuarkkitehtuuria edustava paviljonkirakennus. Barcelonalaisen arkkitehtitoimiston suunnittelema rakennus istuu maisemaan hienovaraisesti ja tyylikkäästi, ja se palkittiin vuoden puurakennuksena vuonna 2014. Lisäksi paviljonki oli yksi neljästä Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaasta, ja se on saanut huomiota myös ulkomaisissa arkkitehtuurikilpailuissa.
Serlachius-museo Gustafin vuorovaikutteiset näyttelyt puolestaan kertovat tarinoita taiteesta sekä värikkäästä teollisuuslegendasta Gustaf Serlachiuksesta. Itse museorakennus valmistui G. A. Serlachius -yhtiön pääkonttoriksi vuonna 1934. Kuuluisten taiteilijoiden töillä koristeltu ja aikansa huipputekniikalla varusteltu rakennus edustaa funktionalismia ja klassismia. Nykyään rakennuksen omistaa Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, ja se avattiin museona entisöinnin jälkeen vuonna 2003.
Aallon kirjasto, Seinäjoki
Seinäjoen kirjasto on paikka, jota arkkitehtuurista kiinnostuneen kotimaan matkailijan ei pidä jättää väliin. Vuonna 1965 valmistunut kirjasto rakennettiin osaksi Seinäjoen kuuluisaa Aalto-keskusta, joka on yksi Suomen merkittävimpiä arkkitehtonisia kokonaisuuksia. Aallon kirjasto toimi kaupungin pääkirjastona aina vuoteen 2012 asti. Aallon rakennuksille tyypillisesti myös kirjaston kiintokalusteet ja valaisimet suunniteltiin osaksi kokonaisuutta. Aallon kirjaston peruskorjaus valmistui vuonna 2015, ja nykyään rakennuksessa toimii maakuntakokoelma, lastenosasto ja lukusali, jossa on esillä Seinäjoen kaupungin omistama mittava Aalto-lasikokoelma.
Niemenharjun matkailukeskus, Pihtipudas
Niemenharjun matkailukeskus sijaitsee Pihtiputaalla legendaarisen nelostien eli E75-tien varrella. Sinne voi poiketa joko lyhyelle tauolle matkan varrella tai halutessaan levähtää pitempään kauniissa luonnonympäristössä, sillä se on huoltoasema, jonne voi myös majoittua. Arkkitehtuuriltaan matkailukeskus on kaikkea muuta kuin tavallinen huoltoasema. Matkailijan katse kiinnittyy ensimmäisenä 24:ään puurakenteiseen ja puunmuotoiseen pylvääseen, jotka kannattelevat tankkaajia suojaavaa katosta. Koko rakennuksen visuaalinen ilme on yhtenäinen, ja pylväisiin käytetty puumateriaali on ajan hengen mukaisesti tilattu paikalliselta yrittäjältä. Brittiläinen arkkitehtuurisivusto DesignCurial nosti Niemenharjun matkailukeskuksen ykköseksi maailman kymmenen parhaan huoltoaseman listauksessa.
Saunaravintola Kiulu, Ähtäri
Saunaravintola Kiulu on upea nykyaikaista puuarkkitehtuuria edustava kokonaisuus Hankaveden rannalla Ähtärissä. Kiulun saunat lämpiävät kesällä joka päivä ja talvisin löylyihin pääsee tilauksesta. Saunasta on ihana pulahtaa uimaan tai jos vesi on kylmää, vilvoitella ulkosalla upeaa rakennusta ja maisemaa ihastellen. Saunalla toimii myös ravintola, jonka ruokalista on huippukokki Tomi Björckin käsialaa. Yhdistä saunominen vierailuun Ähtärin eläinpuistossa tai patikointiin alueen lukuisilla luontopoluilla. Saunan edustalla on venelaituri vesipelillä kulkeville saunojille.
Anttolanhovin rantahuvilat, Mikkeli
Saimaan rannalla sijaitsevan Anttolanhovin rantahuvilat tarjoavat askeettiseen mökkeilyyn tottuneelle kotimaanmatkailijalle astetta tai kahta ylellisemmän majoittumiskokemuksen. Arkkitehti Emma Johanssonin suunnittelemat ekopuiset huvilat sulautuvat täydellisesti niitä ympäröivään luontoon. Huvilat ovat pinta-alaltaan 133 neliömetriä, ja niissä mahtuu majoittumaan enintään kuusi henkilöä. Jokaisessa hyvin varustellussa huvilassa on keittiö, takka, aurinkopatio sekä seinillä suomalaisten taiteilijoiden teoksia. Huviloiden saunat lämpenevät asiakkaan toiveiden perusteella joko sähköllä tai puulla. Nämä huvilat kelpaavat myös etätöiden tekemiseen, sillä langaton ja kiinteä internetyhteys kuuluvat majoituksen hintaan.
Otaniemen kampusalue, Espoo
Aalto-yliopiston Otaniemen kampus on loistava urbaani retkikohde arkkitehtuurista kiinnostuneelle kotimaan matkailijalle. Otaniemen asemakaava on Alvar Aallon suunnittelema, ja Aallon käsialaa ovat muun muassa Teknillisen korkeakoulun päärakennus eli nykyinen Kandidaattikeskus, Otaniemen kirjasto ja alueen vanha ostoskeskus. Lisäksi Otaniemen kampuksen ulkovalaisimet ovat Aallon suunnittelemia. Muita alueen rakennuksia ovat suunnitelleet esimerkiksi arkkitehtipariskunnat Raili ja Reima Pietilä sekä Kaija ja Heikki Sirén. Pietilöiden suunnitteleman Dipoli-rakennuksen peruskorjauksessa, vuonna 2012 valmistuneessa palkitussa metroasemassa ja alueen keskelle rakennettavissa uudisrakennuksissa puolestaan näkyy uudempaa suomalaista arkkitehtuuriosaamista edustavan sukupolven kädenjälki. Yhdistä vierailu Otaniemessä vaikkapa kesäiseen Helsingin-matkaan.
Kärsämäen Paanukirkko, Kärsämäki
Kärsämäen Paanukirkko on hyvä esimerkki modernista suomalaisesta puuarkkitehtuurista ja rajoja rikkovasta kirkkoarkkitehtuurista. Kirkko sijaitsee Kärsämäen ensimmäisen kirkon paikalla Pyhäjoen rantamaisemissa. Kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 2000 ammattilaisten ja talkootyövoiman voimin ja siinä noudatettiin 1700-luvulta peräisin olevia rakennusmenetelmiä. Kirkko valmistui vuonna 2004 ja siitä on tullut tärkeä nähtävyys, jota tullaan katsomaan sekä kaukaa että läheltä. Heinäkuisin kirkossa järjestetään Musiikkia Paanukirkossa -festivaali. Paanukirkko palkittiin vuonna 2004 Pohjois-Suomen paras rakennusteko -palkinnolla ja seuraavana vuonna se tuli toiseksi eurooppalaisessa puujulkisivukilpailussa. Paanukirkko on arkkitehtuurin ystävälle täydellinen kohde Pohjois-Suomen kierroksella.
Puukuokka-kerrostalokortteli, Jyväskylä
Puukuokka on kolmen puukerrostalon kokonaisuus, joka sijaitsee Kuokkalan kaupunginosassa Jyväskylässä. Kun ensimmäinen kolmesta kerrostalosta valmistui syksyllä 2015, se oli Suomen ensimmäinen kahdeksankerroksinen puukerrostalo. Yhteensä korttelissa on 186 erikokoista ja eri elämänvaiheisiin soveltuvaa asuntoa. Puukuokka oli pilottihanke, jossa testattiin ja kehitettiin puisten CLT-elementtien käyttämistä kerrostalorakentamisessa. Jos olet kiinnostunut nykyaikaisesta puutalorakentamisesta, piipahda Keski-Suomen kierroksella tutustumassa Puukuokan ainutlaatuisiin rakennuksiin ja kodikkaaseen ilmapiiriin.