Tämän kesän 5 hauskinta vesiurheilulajia Suomessa
Oletko aina ollut siinä luulossa, että useimpien vesiurheilulajien harrastamiseksi kannattaa matkustaa pois Suomesta? Siinä tapauksessa et ole huomannut, miten monipuoliset mahdollisuudet Suomen kesä tarjoaa vesiaktiviteettien ystäville. Esittelemme viisi hauskaa vesiurheilulajia, joita voi harrastaa kotimaassa ja joita kannattaa kokeilla tänä kesänä.
Leijalautailu eli kiteboarding
Suomeen 2000-luvun alussa rantautunut leijalautailu eli kiteboarding tunnetaan myös leijasurffauksena. Suomessa leijalautailu on helppoa sekä merellä että järvillä. Parhaat rannat löytyvät Hangosta, jossa laudalle voi hypätä lähes aina tuulen suunnasta huolimatta sekä Silversandin puoleisten että eteläisten rantojen ansiosta. Hyviä kiteboarding-paikkoja löytyy silti muualtakin: monet suuntaavat Porin Yyteriin, Helsingin Kallvikiin tai Lauttasaareen, Lohtajalle Keski-Pohjanmaalle, Kalajoen Hiekkasärkille tai Oulun seudulle. Valitse itsellesi sopivin kohde tutustumalla eri rantojen kuvauksiin Suomen purje- ja leijalautailuliiton (SPLL) sivuilla.
Leijalautailuun tarvitaan asianmukaiset varusteet, kuten leijat ja valjaat (eli trapetsi), sopiva lauta ja märkäpuku. Niitä voi yleensä vuokrata koulutusta tarjoavilta yrityksiltä. Kausi kestää niin pitkään kuin vedet pysyvät sulana, joten voit suunnata leijalautailemaan alkukesästä myöhäiseen syksyyn asti.
Eboon vinkki: Jos et ole aiemmin kokeillut leijasurffausta, kannattaa osallistua kurssille. Näin opit alkeet turvallisesti, säästät aikaa ja vältyt turhilta (väline)vahingoilta. Kursseja tarjoavat esimerkiksi Finkite (Turku, Helsinki, Hanko, Pori), SPLL:n Surfkeskus Yyteri (Pori), Leijakoulu Lappis (Oulu) ja Surf Center (Kalajoen Hiekkasärkät).
Melonta kajakilla tai kanootilla
Suomen tuhannet järvet ja joet sekä Itämeri ovat täynnä hyviä melontareittejä, joita seuraamalla voi kulkea kesäistä Suomea ristiin rastiin. Kajakki- tai kanoottireissulla pääsee nauttimaan koskemattomista maisemista, ja äänettömästi liikkuva onnekas meloja voi ihailla läheltä esimerkiksi rantakalliolla köllöttelevää hyljettä. Melonta sopii kaikille: nuorille ja vanhoille, kokeneille ja aloittelijoille. Mikset siis tänä kesänä vuokraisi kajakkia tai kanoottia ja tutustuisi kotimaahan uudesta näkökulmasta?
Jos sinua kiinnostaa joki- ja koskimelonta, hyviä kohteita löytyy etenkin Lapista: Itä-Lapin Kairijoki ja Oulangan kansallispuisto, Länsi-Lapin Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Käsivarren erämaa-alue ja Ivalojoen melontareitti Hammastunturin erämaa-alueella tarjoavat seikkailumahdollisuuksia Lapissa. Hieman etelämpänä sijaitsevat esimerkiksi Hossan kansallispuisto Kainuussa, Napapiirin retkeilyalue Rovaniemen lähellä sekä Ruunaan retkeilyalue Pohjois-Karjalassa. Kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla käytettävissäsi ovat autiotuvat ja tulentekopaikat, ja kajakkiin tai kanoottiin voi mahduttaa jopa viikon tavarat telttoineen ja ruokineen. Mikäli haluat kokeilla järvi- ja merimelontaa, voit suunnata Merenkurkun maailmanperintöalueelle Pohjanmaalle, Saaristomeren kansallispuistoon Varsinais-Suomeen tai Kolovedelle Etelä-Savoon. Pohjoisessa hyvä kohde on Inari.
Eboon vinkki: Jos et pääse matkustamaan kauas omalta asuinalueeltasi, tutustu paikallisiin melontareitteihin. Suomen melonta- ja soutuliiton sivuilla on listattu Suomen yli 127 paikallista jäsenseuraa. Niiltä saat vinkkejä sekä paikallisista reiteistä että kesän tapahtumista.
Suppailu eli SUP-lautailu
SUP tulee sanoista ”stand up paddle”, koska lainelaudalta näyttävällä laudalla melotaan seisten. Järvi- tai merimaisemia voi näin ihailla korkeammalta kuin melottaessa. SUP-laudalla pääsee vaivatta vesille lähes minkälaisesta rannasta tahansa. Jos haluat kokeilla suppailua tänä kesänä, hyvä matkakohde on Linnansaaren kansallispuisto Etelä-Savossa Saimaalla. Se tarjoaa suojaisia vesiä ja kauniita maisemia päiväretkeilyyn. Helppo ja mukava retkikohde ovat myös Käärmeluodot Lauttasaaren edustalla Helsingissä. Kokeneempi suppailija voi hakeutua haasteellisempien aallokkojen äärelle – vaihtoehtoja on lukemattomia. Yksi syy SUP-lautailun suosioon Suomessa on, että se onnistuu lähes missä tahansa.
Eboon vinkki: SUP-lautaa voi hyödyntää monipuolisesti. Kokeile laudalla meditaatio- ja mindfulness-harjoituksia tai tasapainoa kehittävää SUP-joogaa. Ne ovat mahtava tapa rentoutua, päästä irti arjesta ja hiljentyä keskellä luontoa. Vesi on rauhoittava ja meditatiivinen elementti, ja voit kokea ainutlaatuisen SUP-elämyksen harjoittelemalla aikaisin aamulla, auringonlaskun aikaan tai keskiyöllä.
Vesijettisafari
Safarit vesijetillä eli vesiskootterilla piristävät kesälomaa riippumatta siitä, missä päin maata olet. Monet yrittäjät tarjoavat vesijettisafaripaketteja, joihin kuuluvat laitteiden ja varusteiden vuokraus, oppaan palvelut ja tarvittavat suojavarusteet. Navigoinnista huolehtii opas, joka myös opastaa vesijetin käytössä. Vesijettisafareja järjestetään ympäri maata mm. Helsingin, Sipoon ja Turun saaristossa, Tampereella Pyhäjärvellä ja Näsijärvellä, Kuopiossa Kallavedellä, Pohjois-Karjalassa Pielisellä ja Kolin ympäristössä, Savonlinnassa Saimaalla, Kemissä Perämerellä sekä Kalajoella.
Vesijettisafari sopii kesäkeleistä nauttivalle porukalle, jota roiskeet eivät haittaa ja joka kaipaa vauhdikasta tekemistä. Jos päätät suunnata vesijettisafarille, muista ottaa mukaan aurinkolasit, kuiva pyyhe, vaihtovaatteet ja vesitiivis pussi, jos haluat pitää puhelinta retkellä mukana.
Eboon vinkki: Safariryhmän koko riippuu järjestäjästä, joten tarkista vähimmäis- ja enimmäisosallistujamäärä etukäteen. Muista myös, että jotkin järjestäjät asettavat osallistujille ikärajan. Lapset eivät siis välttämättä pääse mukaan. Tarkasta osallistumisehdot järjestäjältä, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä safaripäivänä.
Koskenlasku
Jos kaipaat kesääsi adrenaliinia ja pidät haasteista, elämyksiä tarjoava koskenlasku on sinulle sopiva kesäaktiviteetti! Kuuluisimmat koskenlaskukohteet Suomessa ovat Oulangan kansallispuisto Kuusamossa Rukan lähellä ja Ruunaa Lieksassa Pohjois-Karjalassa. Hyviä koskenlaskukohteita ovat myös Kouvolan Langinkoski, Kymijoen kosket, Ounasjoen kosket Rovaniemellä sekä Tornion- ja Muonionjokien kosket. Koskenlaskun kulta-aikaa ovat kevät ja kesä. Aloittelijan kannattaa odottaa kesään etenkin Pohjois-Suomessa, jonka villinä kuohuvat kosket ovat haastavia. Jos haluat kokeilla koskenlaskua ensimmäistä kertaa, suuntaa helpoksi luokiteltuun Martinkoskeen Kymijoen Ahviossa, joka sijaitsee 30 kilometrin päässä Kotkasta. Suomessa noudatetaan kansainvälistä koskiluokitusta. Vaikeusasteet vaihtelevat yhdestä kuuteen, ja luokat IV–VI sopivat vain kokeneille. Ota huomioon, että I-koskiluokassa matkustajan ikäraja on viisi vuotta ja IV-koskiluokassa jo 18 vuotta.
Eboon vinkki: Vaikka koskenlasku sopii kaikenikäisille, hyvä kunto auttaa. Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta, melontaseurat järjestävät aloittelijoille lyhyitä kursseja. Voit myös osallistua matkailuyritysten opastetuille koskenlaskuretkille, jotka sopivat ensikertalaisille.