10 maailman vaikuttavinta siltaa
Siltoja ei rakenneta pelkästään käytännön syistä helpottamaan liikenteen sujumista. Monet sillat ovat myös suoranaisia insinööritaidon ihmeitä. Kiinassa esimerkiksi sillan rakennuksessa käytettiin apuna raketteja, ja Japanissa oleva silta näyttää johtavan suoraan taivaalle. Historiallisilla, vuosisatoja vanhoilla silloilla puolestaan on aivan oma viehätysvoimansa. Seuraavassa on esitelty 10 maailman vaikuttavinta siltaa.
-
Millaun maasilta, Ranska
Millaun maasilta on maailman korkein silta, ja se yhdistää kaksi kalkkikivitasankoa karussa Tarnjoen laaksossa. Se valmistui vuonna 2004 helpottamaan Tarnjoen laakson liikenneruuhkia. Vaikuttavan näköinen silta kohoaa korkeimmassa kohdassaan 343 metriin ollen näin Eiffel-tornia korkeampi. Millaun maasilta on vinoköysisilta, mikä tarkoittaa, että pilareissa olevat vaijerit tukevat sillan eri osioita.
-
Somerset Bridge, Bermuda
Vain noin 55 senttimetrin levyinen Somerset Bridge on maailman pienin – ja todennäköisesti myös suloisin – laskusilta. Pienikokoinen, käsikäyttöinen kivisilta rakennettiin vuonna 1620, ja se yhdistää Bermudan pääsaaren Somerset Islandiin. Tavalliset purjeveneet mahtuvat kulkemaan sillan alta, mutta isompien alusten kipparit tarvitsevat ohikulkijoiden apua sillan nostamisessa.
-
Golden Gate Bridge, Yhdysvallat
Golden Gate ei juurikaan esittelyjä kaipaa, sillä se on toiminut kulissina monille Hollywood-tuotannoille, kuten Star Trek- ja Pacific Rim -elokuville. Ennen kuin sillan rakennustyöt alkoivat 1930-luvulla, monet epäilivät, että silta ei kestäisi maanjäristyksiä, mutta nämä pelot ovat osoittautuneet aiheettomiksi. Golden Gate ei suinkaan ole kullanvärinen vaan oranssi, ja nimensä silta on saanut Golden Gaten salmen mukaan. Silta näyttää kauniilta niin sumuisina kuin aurinkoisinakin päivinä, ja sen voi ylittää autolla, kävellen tai pyörällä San Franciscosta Marinin piirikunnan puolelle.
-
Eshima Ohashi, Japani
Hurjan näköinen, myös vuoristoratasillaksi kutsuttu Eshima Ohashi -silta yhdistää Matsuen ja Sakaiminaton kaupungit Nakaumin järven yllä. Sillan rakentaminen kesti seitsemän vuotta, ja se avattiin liikenteelle vuonna 2004. Jyrkkä, 44 metrin nousu saa sillan näyttämään siltä kuin se johtaisi suoraan taivaalle. Korkealle kohoava silta mahdollistaa kuitenkin sen, että isot laivat mahtuvat kulkemaan sillan alta.
-
Sidujoen silta, Kiina
Sidujoen silta kulkee 1 222 metrin matkan vaikuttavan Sidun jokilaakson ylitse Hubein maakunnassa. Riippusillan rakentamisessa tarvittiin apuna raketteja, joita käytettiin ohjauskaapelien sinkoamiseen laakson yli. Vuonna 2009 liikenteelle avattu silta auttoi yhdistämään kaksi syrjäistä aluetta, joihin oli aiemmin huonot kulkuyhteydet vuoristoisen ja jokien halkoman maaston vuoksi. Sillan tukivaijerit ovat päissä pidemmät ja keskellä lyhyemmät, mutta silta on yhtä tukeva koko matkaltaan.
-
Royal Gorge Bridge, Yhdysvallat
Royal Gorge Bridge on Coloradossa, Cañon Cityssä sijaitseva riippusilta, joka kuuluu 150 hehtaarin alueelle levittäytyvään huvipuistoon. Arkansasjoen ylittävä silta rakennettiin vuonna 1929 alueelle, joka on koskenlaskijoiden ja kalastajien suosiossa. Sillan voi ylittää kävellen, ja alueella on tämän lisäksi paljon muutakin jännittävää tekemistä. Mikäli haluat lisää adrenaliinintäyteisiä elämyksiä, kanjonin voi ylittää köysirataa pitkin tai gondolihissillä.
-
Sydney Harbour Bridge, Australia
Sydney Harbour Bridge on yksi maailman tunnetuimmista silloista. Sen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1923 ja liikenteelle silta avattiin vuonna 1932. Paikalliset kutsuvat siltaa ”henkari”-lempinimellä, ja tietystä kulmasta katsottuna teräksinen kaarisilta todellakin näyttää henkarilta. Siltaa voi ihailla eri tavoilla, joista hurjin lienee sillalle kiipeäminen turvavaljaiden kannattelemana. Leppoisampi tapa on lähteä laivaretkelle Sydneyn satamasta.
-
Ponte Vecchio, Italia
Firenzessä Arnojoen ylittävä Ponte Vecchion silta on paitsi vanha myös kaunis. Sillan julkisivuun on maalattu joenvarren värikkäitä rakennuksia. Tällä katetulla keskiaikaisella sillalla työskentelivät aikoinaan teurastajat ja kalakauppiaat, mutta heidät häädettiin lopulta hajun vuoksi. 1500-luvun loppuun mennessä tilalle tulivat jalokivikauppiaat ja kultasepät. Sillalla on yhä edelleen vilkasta toimintaa, ja monet taide- ja antiikkiliikkeet houkuttelevat ohikulkijoita tarjonnallaan.
-
Khaju-silta, Iran
Kertomusten mukaan šaahi Abbas II:lla oli sillan rakentamisen aikoihin 1600-luvun puolivälissä tapana istuskella paviljongissa ja ihailla keskisen Iranin tasankoalueen suurinta jokea, Zayanderudia. Persialaistyylinen rakennelma toimii sekä siltana että patona, mutta näyttää ennen kaikkea upealta palatsilta, erityisesti silloin kuin sen 23 kivikaarta valaistaan pimeän tullen. Sillan julkisivun geometriset laatat ja maalaukset ovat alkuperäisessä asussaan, ja niitä on mukava katsella ohi kulkiessa.
-
Humber Bridge, Iso-Britannia
Lupa Hullin ja Grimsbyn yhdistävälle sillalle saatiin jo vuonna 1959, mutta rakennustyöt käynnistyivät vasta vuonna 1972, ja silta avautui liikenteelle lopulta vuonna 1981. Humber Bridge ei välttämättä kuulu kauneimpien siltojen joukkoon, mutta se on Ison-Britannian pisin yksijänteinen riippusilta ja maailman pisin riippusilta, jonka voi ylittää kävellen tai pyörällä. Sillassa käytetty vaijerimäärä riittäisi kiertämään kuun yli kuusi kertaa.