10 parasta designhotellia
Kirjoittanut: Dana Ter
Kaukana ovat ne käytännöllisen majoituksen päivät, jolloin huone tarkoitti neljää seinää ja sänkyä. Nykyään hotellit panostavat muotoiluun ja viimeistelevät hotellinsa paikallista historiaa henkivillä yksityiskohdilla. Nämä maailman syrjäisissä kolkissa ja kaupunkien vilkkaissa keskustoissa sijaitsevat kunnostetut teollisuusrakennukset ja palatsit eivät kuitenkaan ole ilo vain silmille – niissä asiakkaat tuntevat olonsa kotoisaksi. Tässä on 10 maailman parasta designhotellia:
- Artist Residence, Lontoo
Länsi-Lontoon Pimlicossa sijaitsevassa hotellissa on 10 toisistaan eroavaa huonetta, jotka ovat kuin henkiin heränneitä kolmiulotteisia maalauskankaita. Hotellihuoneiden paljaat tiilipinnat ovat saaneet seurakseen korkeat valkoiset seinät ja kulutettuja puupintoja. Tyylikkäät pop-taideteokset ja julisteet koristavat seiniä, ja kierrätetyt kalusteet, kuten yöpöydiksi muutetut lypsyjakkarat, lisäävät persoonallisuutta. Vuodesta 1852 toiminut paikallispubi Clarendon on muunnettu taiteelliseksi Clarendon Cocktail Cellariksi.
- Tree Hotel, Harads, Ruotsi
Kuvittele pujahtavasi sänkyyn 10 metriä maanpinnan yläpuolella, kun ympärilläsi avautuvat loppumaton mäntymetsä, jäätynyt joki ja – jos olet onnekas – revontulet. Tervetuloa Haradsiin. Asukasluku: 600. Ajatus tähän Ruotsin Lapissa sijaitsevaan satukirjamaiseen hotelliin syntyi vuonna 2008 julkaistusta dokumenttielokuvasta Trädälskaren eli puunrakastaja, joka kertoo ihmisten ja puun välisestä suhteesta. Jokaisen hotellin seitsemästä huoneesta on suunnitellut eri pohjoismainen arkkitehti. Lopputuloksessa eteerisyys yhdistyy saumattomasti ympäröivään luontoon.
- L'Hôtel Marrakech, Marokko
1800-luvulta peräisin olevassa vanhan palatsin riadissa sijaitseva viiden sviitin hotelli on kuin suoraan muotilehden sivuilta. Itse asiassa L'Hôtel Marrakech onkin englantilaisen suunnittelija Jasper Conranin luomus. Sama mies tunnetaan myös prinsessa Dianan vaatesuunnittelijana. Conranin design tulkitsee aavikkotrendiä käyttäen tuulessa heiluvia valkoisia verhoja ja koristeellisia sohvatyynyjä huoneissa ja yleisillä alueilla, kuten tilavalla sisäpihalla. Antiikkihuonekalut ja taitavien marokkolaisten käsityöläisten sitomat matot muistuttavat hotellissa sen palatsimenneisyydestä.
- The Warehouse, Singapore
Hotelliksi muunnettu varastorakennus Singapore-joen rannalla on nähnyt lukuisia muutoksia sen jälkeen, kun Kiinan Fujianissa syntynyt liikemies Lim Ho Puah rakensi sen vuonna 1895. Aikoinaan alueella toimivat salaiset kiinalaiset järjestöt vedonlyöntiluolat ja tislaamot täyttivät viereiset kujat. Nykyään The Warehouse on upea 37 huoneen hotelli, jonka design on kunnianosoitus paikalliselle historialle. Aulan korkeasta katosta roikkuu pyöriä ja taljoja, ja ravintola Po – lyhenne sanasta popo, joka tarkoittaa mandariinikiinaksi isoäitiä – tarjoilee kotitekoisia annoksia ripauksella modernin Singaporen herkkyyttä.
- Haymarket by Scandic, Tukholma
Länsinaapurista löytyy monia tyylikkäitä hotelleja, mutta tämä rönsyilevä 405-huoneinen ja art deco -tyylinen hotelli Tukholman keskustassa nousee aivan uudelle tasolle. Astu ajassa taaksepäin kultaiselle 20-luvulle, josta muistuttavat yleisten alueiden samettiset huonekalut ja kullatut pinnat. Hotellin koosta huolimatta sen huoneissa on boutique-hotellin tunnelmaa. Yksityiskohtia ovat esimerkiksi mustavalkokuviolliset tyynyt ja Hollywoodissa suositut valaistut meikkipöydät.
- Torre de Palma Wine Hotel, Monforte, Portugali
Kahden tunnin ajomatkan päässä Lissabonista sijaitsee Alentejon kumpuileva viinialue. Yksi alueen päänähtävyyksistä on 1300-luvulla rakennettu kartano, joka nykyään toimii 19-huoneisena hotellina. Hotellissa asiakkaita tervehtivät valkopestyt seinät ja niiden punaiset ja oranssit koristelut, jotka heijastavat alueen subtrooppista ilmastoa. Maalaismajatalon tyyliin sisustetut huoneet hillittyine sävyineen saavat olon tuntumaan kotoisaksi. Ja paras puoli? Torre de Palman oma viinitarha ja viininmaisteluhuone.
- Gramercy Park Hotel, New York
Alun perin vuonna 1925 ovensa avanneessa legendaarisessa hotellissa renessanssi kohtaa haavemaailman. Humphrey Bogart, Babe Ruth ja Madonna ovat vain muutamia tähtiä, jotka ovat yöpyneet tässä Manhattanin Flatiron Districtillä sijaitsevassa hotellissa, jonka sisustuksessa runsaus ei ole pahe. Hotellihuoneiden punaiset samettiverhot ja merensiniset seinät ovat rohkea valinta. Julkisia tiloja taas koristavat museoidenkin himoamat taideteokset Andy Warholilta ja Keith Haringilta. Kaiken lisäksi asiakkailla on pääsy New Yorkin ainoaan yksityiseen puistoon Gramercy Parkiin.
- Elizabeth Unique Hotel, Rooma
Kivenheiton päässä espanjalaisista portaista sijaitseva 33 huoneen hotelli oli aikoinaan 1600-lukulainen palatsi. Hotellihuoneet kunnioittavatkin mennyttä antiikkisilla tapeteilla, valkoharmailla marmoripöydillä sekä laivastonsinisillä ja kultaisilla yksityiskohdilla, jotka kelpaisivat kuninkaallisillekin. Hotellin taiteesta vastaa vuodesta 1898 toiminut Russon taidegalleria, jonka kokoelmista lainattuja, lähinnä eurooppalaisten nykytaiteilijoiden maalauksia ja veistoksia voi nähdä ympäri hotellia. Asiantuntijuutta lisää hotellin oma taidehistorioitsija.
- Pumphouse Point, Tasmania, Australia
Jäätynyt järvi, vanha teollisuusrakennus ja 270 metriä pitkä metsään johtava laituri, joka on ainoa yhteys asutukseen – tämä hotelli on kuin satukirjasta tai M. Night Shyamalanin elokuvasta. Australian syvimmän makeavetisen järven, Lake St. Clairin, rannalla sijaitseva Pumphouse Point on rakennettu entiseen teollisuusrakennukseen. Vuonna 1940 valmistuneessa rakennuksessa säilöttiin aikoinaan vesiturbiineja. Hotellihuoneiden kupariputket ja puupaneloidut seinät henkivät rustiikkisuutta, ja ruokailualueen pitkille pöydille tarjoillaan täyttäviä ja yksinkertaisia australialaisia annoksia.
- Brody House, Budapest
Vuonna 1896 rakennettu kolmikerroksinen uusklassinen rakennus on kokenut monia muutoksia. Lääkärin yksityisasuntona ja taiteilijoiden studiotilana toiminut talo on selvinnyt sekä toisesta maailmansodasta että Unkarin vuoden 1956 kansannoususta. Nyt unkarilaisen kirjailijan Sandor Brodyn mukaan nimetty rakennus on löytänyt tehtävänsä boutique-hotellina. Sen 11 yksilöllisesti suunniteltua huonetta on nimetty niiden taiteilijoiden mukaan, jotka aikoinaan käyttivät tiloja studioinaan. Huoneet on sisustettu kierrätyshuonekaluilla sekä tilkalla kirkkaita värejä ja kuvioita.