10 rakennustaiteen ihmettä, jotka on nähtävä kerran elämässä
Tanssivia taloja, vinossa olevia kuutiokoteja, lentävää lautasta muistuttava museo… Arkkitehtuuri on usein pääosassa matkoilla otetuissa lomakuvissa, ja mitä erikoisempi rakennelma, sen parempi. Olemmekin keränneet seuraavassa yhteen kokoelman arkkitehtuurin mestariteoksia, jotka kannattaa ehdottomasti lisätä matkakohdelistalle.
Kivitalo, Fafe, Portugali
Tämä asumuksen rakentamisessa on luonto ja ympäröivä maisema otettu huomioon toden teolla! Neljän valtavan kivilohkareen väliin tehty Kivitalo on vuonna 1974 valmistunut, Guimarãesin kaupungista kotoisin olevan arkkitehdin luomus Fafen vuoriston kupeessa Pohjois-Portugalissa. Se rakennettiin alun perin yksityiseksi loma-asunnoksi, mutta siitä on sittemmin tehty museo sitä ihmettelemään saapuneiden lukuisten uteliaiden sivullisten iloksi. Ulkopuolelta Kivitalo vaikuttaa melko karulta asuinpaikalta, mutta sisällä vierailijaa odottaa kodikas maalaistunnelma. Talossa on kaksi kerrosta sekä kaikenlaisia kodin mukavuuksia aina betoniseen sohvaan ja yksityiseen ulkouima-altaaseen. Sähköä taloon ei tule, vaikka se sijaitseekin aivan tuulipuiston kupeessa, vaan valaistuksena käytetään kynttilöitä, jotka kruunaavat satumaisen tunnelman.
Museum of Pop Culture, Seattle, Yhdysvallat
Auringonsäteissä kimalteleva Museum of Pop Culture on näky, joka pysäyttää ohikulkijat niille sijoilleen. Metallinhohtoisine väreineen ja mielikuvituksellisine muotoineen tämä Seattlessa sijaitseva, popkulttuurille omistettu museorakennus näyttää kuin se olisi tipahtanut paikalleen futuristisesta fantasiamaailmasta. Sama vaikutelma vallitsee myös museon sisätiloissa: neonväreissä hehkuvat seinät, popkulttuurin ikonisia esineitä pursuavat näyttelytilat ja erikoiset installaatiot saavat vierailijan pään pyörälle. Vuonna 2000 rakennettu museo on kuuluisan arkkitehti Frank Gehryn käsialaa, ja se on Gehryn mukaan saanut löyhästi inspiraationsa Stratocaster-sähkökitaran muodoista. Elokuviin ja rockmusiikkiin erikoistuneiden näyttelyiden lisäksi museosta löytyy Jimi Hendrixin muistoa kunnioittava konserttisali The Sky Church.
Hallgrímskirkja, Reykjavík, Islanti
Korkeuksiin kohoavat kirkot ja katedraalit kuuluvat usein monien kaupunkien vaikuttavimpiin rakennuksiin, mutta Reyjkavíkissa sijaitseva Hallgrímskirkja on majesteettisuudessaan aivan omaa luokkaansa. Tämä vuonna 1986 valmistunut kirkko ja sen 74,5 metriä korkea kirkontorni hiljentää sitä lähestyvän uljaalla ulkomuodollaan. Hallgrímskirkjan suunnitteli vuonna 1937 arkkitehti Guðjón Samúelsson, jonka kerrotaan hakeneen inspiraationsa Islannin vuorista ja basalttipylväistä. Kirkon rakennustyöt alkoivat vuonna 1945, mutta se valmistui lopullisesti vasta 41 vuotta myöhemmin. Kirkon edessä seisoo viikinki Leif Eerikinpojan patsas, ja sen sisätilat loistavat valkoisina ja kauniin yksinkertaisina harmaine kivilattioineen ja penkkeineen. Kirkon upeaan torniin pääsee kipuamaan maksua vastaan, ja sen huipulta avautuvat mahtavat näkymät Reykjavíkin yli.
Vino talo, Sopot, Puola
Kaikki on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun… ”Peppi Pitkätossu” -laulun alkusanat kuvaavat hyvin Puolan Sopotin kaupungissa sijaitsevaa hullunkurista rakennusta, joka on nimetty osuvasti Vinoksi taloksi. Sen erikoisesti vääntyneet seinät ja ikkunat aiheuttavat katselijoissa helposti huimauksen tunteita, ja on helppo kuvitella, että rakennuksen sisätiloissa saa kulkea kieli keskellä suuta pysyäkseen pystyssä. Todellisuudessa Vinon talon sisätilat ovat kuitenkin täysin suorassa, eikä vierailijoiden tarvitse kävellä pitkin seiniä. Talon suunnittelivat Szotyńscy & Zaleski puolaisen kuvittaja Jan Marcin Szancerin ja ruotsalaisen kuvittaja Per Dahlbergin satupiirrosten innoittamina. Vino talo valmistui vuonna 2004, ja se on osa Rezydent-ostoskeskusta. Sen sisältä löytyy erilaisia putiikkeja, ruokapaikkoja ja toimistoja sekä myös puolalainen Walk of Fame.
Atomium, Bryssel, Belgia
Hopeisena hohtava valtava Atomium on rakennelma, jollaisen voisi odottaa näkevänsä kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvissa tv-sarjoissa. Raudan kiderakenteelta muotonsa ja asentonsa saaneen Atomiumin suunnittelivat Brysselin vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten insinööri André Waterkey sekä arkkitehtiveljekset André ja Jean Polak. 102 metriä korkean Atomiumin teräksellä katetut pallot ovat halkaisijaltaan 18 metriä, joihin pääsee vierailemaan teoksen sisällä kulkevien hissin, portaiden ja liukuportaiden avulla. Palloista toiseen liikkuessa tulee tunne siitä kuin kulkisi avaruusaluksessa, ja Atomiumissa järjestetään usein lisäksi valo- ja musiikki-installaatioita, jotka luovat hypnoottisen tunnelman. Kaikkein ylimmässä pallossa sijaitsee panoraamaravintola, josta voi nähdä hyvällä säällä Antwerpeniin asti.
Ilindenin muistomerkki, Kruševo, Pohjois-Makedonia
Ilindenin muistomerkki, joka tunnetaan myös nimellä Makedonium, on vaikuttava symboli alueen asukkaiden taistelusta vapauden puolesta. Se avattiin yleisölle vuonna 1974 juhlistamaan Ilindenin kansannousun vuosipäivää. Monumentti on omistettu kaikille vuonna 1903 ottomaanien vallan vastaiseen kansannousuun osallistuneiden vallankumouksellisten ja toisen maailmansodan aikaan maan vapaudesta taistelleiden muistoksi. Monumentti koostuu 1400-luvun sotanuijaa muistuttavasta päärakennelmasta, josta työntyy ulos ovaalinmuotoisia ikkunoita, sekä sitä ympäröivistä taideinstallaatioista, joka symboloivat muun muassa kansan kahleista vapautumista. Päärakennelman ikkunat osoittavat eri suuntiin kohti kansannousun tärkeitä tapahtumapaikkoja, ja sen sisältä löytyy Kruševon tasavallan presidentin Nikola Karevin hauta.
Kuutiotalot, Rotterdam, Alankomaat
Rotterdamissa sijaitsevat kuutiotalot ovat hieman erilaisempia asuintaloja. Tämä hämmästyttävä rakennelma muodostuu kahdesta jättikuutiosta ja 38 pienemmästä kuutiosta, jotka on pystytetty 45 asteen kulmaan kuusikulmaisen pylvään päälle. Kuutiot suunnitelleen arkkitehti Piet Blomin ajatuksena oli optimoida asuintila ja luoda kaupungin keskelle kylä, jossa jokainen kuutiotalo edustaa puuta ja jotka yhdessä luovat metsän. Useimmat kuutioista ovat asuinkäytössä, ja niissä on kolme kerrosta sekä sata neliötä tilaa. Tauluja kuutioasumuksen seinille on kuitenkin hankala ripustaa, sillä seinät ja ikkunat ovat noin 55 asteen kulmassa. Yksi kuutioista on avoin turisteille, jotka saapuvat sankoin joukoin hämmästelemään tätä surrealistista asuinkompleksia.
Tanssiva talo, Praha, Tšekin tasavalta
Varomaton ohikulkija Prahan uudenkaupungin kaduilla voi ensisilmäyksellä luulla näkevänsä näkyjä – kaupungin arkkitehtuurille tyypillisten barokki-, goottilais- ja jugendtyylisten rakennusten lomassa seisookin yllättäen kuin unimaailmasta peräisin oleva talo. Vuonna 1996 valmistunut rakennus on Vlado Milunićin ja Frank Gehryn käsialaa. Milunić halusi rakennuksen kuvastavan vastikään tapahtunutta samettivallankumousta ja sen aikaista yhteiskuntaa, joka oli samaan aikaan sekä staattinen että dynaaminen. Rakennusvaiheessa moni vastusti hanketta, sillä se olisi pilannut kaupungin yhtenäisen ilmeen, mutta silloinen presidentti Václav Havel tuki projektia ja toivoi rakennuksesta kulttuurin keskusta. Nykyisin Tanssivassa talosta löytyykin toimistoja, hotelli, asuntoja, ravintola sekä taidegalleria.
Selfridges Building, Birmingham, Yhdistynyt kuningaskunta
Jos saavut Birminghamin keskustaan junalla, tämä dramaattinen rakennus kiinnittää varmasti ensimmäisenä huomiosi. Selfridges Building kuuluu nimittäin Birminghamin tunnetuimpiin ja näyttävimpiin rakennuksiin. Tämä vuonna 2003 Bullring-ostoskeskuksen yhteyteen valmistunut tavaratalo oli syystäkin aikansa kohupuheenaihe, sillä sen muoto, materiaali ja kokonaisvaikutelma ovat omaa luokkaansa. Rakennuksen aaltoileva muoto ja pehmeät linjat tuovat mieleen vyötärölle laskeutuvan kankaan. Ulkopuoli koostuu tuhansista alumiinilevyistä, jotka saavat rakennuksen pinnan muistuttamaan käärmeen suomuista nahkaa tai paljettikangasta. Innovatiivinen Selfridges Building on sittemmin inspiroinut luomaan useampia ainutlaatuisia rakennuksia kaupunkiin, mikä on tehnyt aiemmin teollisuuskaupunkina tunnetusta Birminghamista nykyaikaisen metropolin.
Nykytaiteen museo, Niterói, Brasilia
Onko se lentävä lautanen? Ei, vaan kyseessä on Rio De Janeiron edustalla oleva nykytaiteen museo, jonka suunnitteli kuuluisa brasilialainen arkkitehti Oscar Niemeyer. Tämä elegantti, 16 metriä korkea rakennus seisoo rantakallion kupeella Niteróin kaupungin eteläosassa. Se koostuu 2,7 metriä leveästä sylinterinmuotoisesta jalasta ja sen päällä olevasta kupolista, jonka halkaisija on 50 metriä. Museoon vievä, punaisella matolla päällystetty kiemurteleva ramppi, jonka pituus on 98 metriä, kruunaa rakennuksen futuristisen ilmeen. Museo tarjoaa vaikuttavan modernin taiteen lisäksi upeat panoraamanäkymät Guanabaranlahden toisella puolella häämöttävään Rio de Janeiroon ja Sokeritoppavuorelle.