Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Grillikioskeja, siperialaista metsämaisemaa, huvipuistoja ja jazz-baareja. Suomi on edustanut kaikkea tätä niin Hollywood-filmeissä kuin eurooppalaisissa taide-elokuvissa. Kokosimme kymmenen ulkomaista elokuvaa, joita on kuvattu Suomessa!

1. Tohtori Živago

Tohtori Živago on klassikko niin kirjan sivuilta kuin valokokankaalta koettuna. Vuonna 1965 ilmestynyttä ja viidellä Oscarilla palkittua romanttista sotadraamaa tähdittävät Omar Sharif ja Julie Christi ja sen ohjasi David Lean. Siperian maisemia elokuvassa edustavat näkymät Kolilta, Punkaharjulta ja jäätyneeltä Pyhäselän järveltä.

2. Hanna

Talvisen metsämaiseman keskellä ja korkeiden havupuiden ympäröimänä nököttää karu metsämökki. Täällä isä (Eric Bana) kouluttaa tyttärestään (Saoirse Ronan) yli-inhimillistä tappajaa. Vuonna 2011 ilmestynyttä elokuvaa kuvattiin osin Kuusamon komeissa maisemissa, jopa yli kolmenkymmenen asteen pakkasissa. Maisemien lisäksi myös hyinen sää välittyy elokuvassa!

3. Miljardin dollarin aivot

Ken Russellin vuonna 1967 ilmestynyttä elokuvaa Miljardin dollarin aivot kuvattiin talvisessa Helsingissä. Elokuva toi salaista agenttia, Harry Palmeria, näyttelevän Michael Cainin Suomeen. Elokuvassa salainen agentti nähdään kävelemässä esimerkiksi Sofiankadulla. Vaikka sääolosuhteet talvisessa Helsingissä olivat koleat, Caine palasi kuvauksiin Suomeen vielä muutaman kerran 1970- ja 1980-lukujen mittaan.

4. Kaksoisagentti

Vuonna 1984 ilmestynyt Kaksoisagentti toi hurmuri Michael Cainin takaisin Suomeen. Elokuvassa esiintyy myös legendaarinen Laurence Olivier ja sen ohjasi Terence Young. Kuten useissa muissakin Neuvostoliittoon sijoittuvassa Hollywood-elokuvassa, myös Kaksoisagentissa pohjoinen pääkaupunki Helsinki pääsi Moskovaa muistuttava neuvostoajan kaupungin rooliin.

5 Spy Games

Ilkka Järvi-Laturin ohjaama Spy Games (1999) toi Helsingin kuvauksiin Bill Pullmanin ja Irène Jacobin tähdittämän Hollywood-kaartin. Elokuva kertoo kahden agentin rakkaudesta, joka roihahtaa liekkeihin kylmän sodan jälkimainingeissa Helsingissä. Pullmanin hahmo omistaa helsinkiläisen jazz-baarin, ja näyttelijäkaarti viihtyi pääkaupungin lisäksi myös Langinkoskella sijaitsevassa, Aleksanteri III:nnen rakennuttamassa kalastusmajassa.

6. Gorkin puisto

Vuoden 1983 talvella Kaisaniemen puisto muuttui Gorkyn huvipuistoksi elokuvassa Gorkin puisto. Michael Aptedin ohjaamassa sekä William Hurtin ja Lee Marvinin tähdittämässä trillerissä Helsinki pääsikin jälleen kerran näyttelemään Moskovaa, kun kuvauslupaa Neuvostoliittoon ei herunut. Elokuvassa esiintyvät esimerkiksi Seurasaaren silta ja Yrjönkadun kaunis uimahalli. Helsingin yleisilmettä muutettiin neuvostomielisemmäksi esimerkiksi maalaamalla kerrostalon seinään Leninin muotokuva.

7. Where to Invade Next

Dokumentaristi Michael Mooren Where to Invade Nextin (2015) Suomen osuus alkaa komealla kuvalla Senaatintorilta. Helsingin keskustan näkymien jälkeen kuvaukset siirtyvät supisuomalaisiin kouluhin ja niiden pihoille: dokumentti keskittyykin Suomen osalta maailman parhaimmaksi tituleerattuun koulujärjestelmään! Matikan open toive on, että oppilaista tulisi tulevaisuudessa ydinfyysikkojen sijaan onnellisia.

8. Sakaali

1990-luvun jännäreiden klassikoihin kuuluva Sakaali kuvattiin osin Helsingissä, missä valkokankaalle pääsi ainakin moskovalaista yökerhoa näyttelevä Kom-teatteri. Helsingin, Bruce Willisin ja Richard Geren tähdittämässä elokuvassa esiintyivät myös Seutula ja Porvoo. Porvoossa viipyillään sen vanhassa kaupungissa ja kuvissa vilahtaa myös entisajoilta tuttu oranssi postiauto.

9. Night on Earth

Taksikuskin muhkeat viikset, tummansininen yö, Volvo ja kolme humalaista matkustajaa. Ollaan talvisessa Helsingissä kulttiohjaaja Jim Jamruschin elokuvassa Night on Earth vuodelta 1991. Taksin huristellessa Helsingin sohjoisessa yössä kuvissa vilahtaa ikonisia Suomi-näkymiä, kuten grillikioski. Matka päättyy pittoreskiin puu-Vallilaan aamun jo sarastaessa. Elokuvassa kuvataan öitä eri puolilla maailmaa ja Helsingin lisäksi edustettuna on esimerkiksi Winona Ryderin tähdittämä New York.

10.  Ruokala Lokki

Vuonna 2006 ilmestynyt Ruokala Lokki (Kamome Shoduko) oli ensimmäinen Suomessa kuvattu japanilaiselokuva. Elokuva sijoittuu Punavuoren Pursimiehenkadulla sijaitsevaan pieneen, japanilaisnaisen pyörittämään ravintolaan, joka alkaa houkuttaa asiakkaita vasta kun ruokalistalle ilmestyvät korvapuustit. Elokuvassa esiintyy myös klassisia suomalaistuotteita, kuten Iittala ja Marimekko. Elokuvan ravintolana toiminut Ravintola Kamome on yhä suosittu ravintola.

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET