Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

10 tulivuorta, joille voi kiivetä

By Frances Doherty on 23/03/2022 in Yleistä

Tulivuoret ovat tavattoman kiehtovia, ja moni meistä on varmasti joskus unelmoinut sellaisen huipulle kiipeämisestä. Jos olet joskus haaveillut patikointireitistä, joka päättyy tulivuoren kraatterin uumeniin kurkistamiseen, tämä artikkeli on sinua varten. Kokosimme tähän nimittäin 10 kiinnostavinta tulivuorta, joiden salaisuudet houkuttelevat paikan päälle matkailijoita ympäri maailman. Tänä vuonna on oikea hetki toteuttaa unelmia ja matkustaa tulivuoren äärelle. 

Etna, Italia 

Yli kolmen kilometrin korkeuteen kohoava Sisilian Etna on Italian korkein vuori ja Euroopan korkein aktiivinen tulivuori. Se on purkautunut 2000-luvulla lähes kymmenen kertaa, ja sen viimeisin merkittävä purkaus tapahtui vuonna 2019. Kreikkalaisen myytin perusteella Etnalla on syytäkin olla ärtyisä, sillä Zeuksen kerrotaan sulkeneen sen sisään kaikkien hirviöiden isän, Tyfonin. Etnan rinteillä patikointiin liittyy aina tiettyä jännitystä, sillä on hyvinkin mahdollista, että alas on suunnattava kiireellä. Etna on Unescon maailmanperintökohde, ja sen huipun tuntumaan pääsee nousemaan köysiradan kyydissä. Köysiradan päätepysäkiltä kraattereille on vielä noin 500 metrin nousu. Kesäisin maisema muistuttaa kuun pintaa, mutta talvisin Etnan rinteillä voi jopa lasketella. Oli vuodenaika mikä tahansa, yli kolmen kilometrin korkeuteen on syytä pukeutua riittävän lämpimästi. 

Pacaya, Guatemala 

Väli-Amerikan Guatemalassa sijaitseva Pacayan tulivuori on niin ikään aktiivinen tulivuori, joka purkautui viimeksi keväällä 2021. Pacayan huippu kohoaa 2 560 metrin korkeuteen merenpinnasta, ja sen rinteet koostuvat erikoisesta laavakiven ja hiekan yhdistelmästä. Pacaya on yksi Guatemalan suosituimmista turistikohteista, ja sille järjestetään useita opastettuja vaelluksia, jotka alkavat noin 1 800 metrin korkeudesta. Rohkeimmat matkailijat voivat taittaa osan matkasta hevosen selässä. Pacayaa ympäröivä alue on kansallispuistoa, ja sinne on pääsymaksu. Vaellus vuoren huippua kohti kulkee ensin viidakkopoluilla, ja niitä pitkin saavutaan alueelle, jossa kaikkialla ympärillä on vain mustaa jäähtynyttä laavaa. Koska Pacaya on aktiivinen tulivuori, kraattereiden lähelle pääseminen riippuu sen hetkisestä aktiivisuudesta. Retki Pacayalle onkin erinomainen muistutus luontoäidin ihmeellisestä voimasta. 

St. Helens, Yhdysvallat 

Yhdysvalloissa Washingtonin osavaltiossa sijaitseva St. Helensin tulivuori muistetaan vuonna 1980 tapahtuneesta rajusta purkauksestaan, jossa menehtyi 57 ihmistä ja jossa vuoren korkeudesta katosi 397 metriä. Yksi menehtyneistä oli tulivuorentutkija David Johnston, jonka viimeisiksi sanoiksi jäivät tarinan mukaan: ”Se taitaa tapahtua nyt.” Purkaus nostatti tsunamin vuoren juurella olevassa Spirit Laken järvessä, joka täyttyi vuoren rinteiltä purkauksen voimasta irronneista puista ja laavahiekasta. Vaikka purkauksen jälkeen St. Helensin vuorta ympäröivää metsää alettiin uudistaa systemaattisesti, järven rannoilta löytyy edelleen purkauksen sinne lennättämiä puunrunkoja. St. Helens luokitellaan nykyään luokan 2 tulivuoreksi, jonka kraatterissa on pientä seismistä toimintaa, ja vuorella esiintyy ajoittain pieniä kaasu- ja vesipurkauksia. St. Helensin kraatteriin reunalle pääsee kiipeämään, ja suosittu nähtävyys alueella on myös neljä kilometriä pitkä laavatunneli Ape Cave. 

Mount Batur, Bali

Balin paratiisisaarella Indonesiassa sijaitsee Gunung Baturin tulivuori, jonka paikalliset tuntevat hindulaisuuden pyhänä paikkana. Alun perin lähes neljä kilometriä korkean vuoren korkeus on vuosituhansien varrella huvennut rajujen purkausten myötä 1 700 metriin. Gunung Baturin vieressä kohoaa kaksi kertaa sen korkuinen tulivuori Gunung Agung, ja vuorien välissä kimmeltelee kraatteriin syntynyt järvi. Suosittu tapa tutustua Gunung Baturiin on osallistua opastetulle vaellukselle, jolla vuorelle noustaan varhaisen aamun pimeydessä katselemaan auringonnousua. Tälle vaellukselle on syytä kerrospukeutua huolellisesti, sillä hämärällä vuorenhuipulla voi olla kylmä. Paluumatkalla aurinko kuitenkin jo lämmittää tehokkaasti. 

Stromboli, Italia 

Vesuvius ja Etna lienevät Italian tulivuorista tunnetuimmat, mutta Sisilian pohjoispuolella merestä 1 700 metrin korkeuteen nouseva tulivuori Stromboli on niistä aktiivisin. Stromboli on purkautunut yhtäjaksoisesti jo kahdentuhannen vuoden ajan ja suihkuttaa nykyisin laavaa ilmaan kaksi tai kolme kertaa tunnissa. Stromboli ei kuitenkaan ole aiheuttanut tuhoja ympäristössään, sillä se sijaitsee kätevästi omalla pienellä saarellaan. Strombolia ihaillaan yleensä öisin, jolloin sen laavapurkaukset näkyvät kauas. Strombolille järjestetään opastettuja retkiä, ja saarelle pääsee kantosiipialuksella Sisiliasta ja Napolista sekä naapurisaari Liparilta. Tulivuorisaari ei ole täysin asumaton, vaan sillä sijaitsee pieni kylä, josta löytyy kotimajoitusta. Todellinen tulivuori-intoilija yöpyy tietenkin Strombolin huipulla.  

Villarrica, Chile 

Chilen lumihuippuinen kerrostulivuori Villarrica on yksi maailman viidestä tunnetusta tulivuoresta, jonka kraatterissa on aktiivinen laavajärvi. Villarrica on aktiivinen ja purkautui viimeksi keväällä 2015. Purkautuessaan Villarrica saa aikaan laavavirtojen lisäksi mutavyöryjä rinteiden lumipeitteen vaikutuksesta. Lähes kolmetuhatta metriä korkea Villarrica sijaitsee 750 kilometrin päässä Chilen pääkaupungista, Santiagosta, ja se on suosittu vaellusturismin kohde. Opastetut kierrokset lähtevät yleensä läheisestä Pucónin kaupungista, mutta niitä saatetaan kuitenkin perua vulkaanisen aktiivisuuden takia. Vuodesta 2007 turisteille on tarjottu myös helikopterilentoja tulivuoren ylitse. Talvikaudella, joka on Chilessä heinäkuusta syyskuuhun, vuoren pohjoisrinteillä pääsee laskettelemaan. 

Eyjafjallajökull, Islanti 

Haluatko päästä tekemään tuttavuutta ilkikurisen tulivuoren kanssa, joka laittoi koko Euroopan lentoliikenteen polvilleen keväällä 2010? Eyjafjallajökull on itse asiassa Islannin eteläosassa 1 666 metrin korkeudessa sijaitsevan jäätikön nimi, ja varsinainen tulivuori sijaitsee jäätikön alla. Keväällä 2010 Eyjafjallajökullin tulivuori purkautui ja sai aikaan jopa 11 kilometrin korkeuteen nousseen tuhkapilven, jonka vuoksi kymmeniätuhansia lentoja jouduttiin perumaan. Purkaus hiipui pikkuhiljaa, mutta päättyi lopulta vasta kesäkuussa 2010. Itse tulivuori koostuu useasta jäätikön alla piilottelevasta kraatterien ketjusta. Eyjafjallajökull on täydellinen retkikohde tulivuorista kiinnostuneelle matkailijalle, joka ei välitä kiipeämisestä, sillä opastetulla kierroksella vuoren ”huipulle” pääsee mukavasti maastoauton kyydissä. 

Teide, Teneriffa 

Teneriffa on jo vuosikymmenien ajan ollut suomalaisten suosikkikohde. Muiden Kanariansaarten tapaan se on tuliperäinen saari, jonka maamerkkinä kohoaa yli kolme ja puoli kilometriä korkea Teiden tulivuori. Teide jakaa Teneriffan saaren kahteen ilmastovyöhykkeeseen, eli vehreään pohjoiseen ja kuivempaan etelään. Teide luokitellaan aktiiviseksi tulivuoreksi, mutta se on silti yksi turvallisimmista vuorista tulivuorimatkailua aloittelevalle turistille. Teide on Unescon maailmanperintökohde ja sitä ympäröi samanniminen kansallispuisto, jossa mutkittelee hyvin hoidettuja patikointireittejä kaiken kuntoisille vaeltajille. Teidelle noustaan ensin köysiradan kyydissä, mutta itse kraattereille on köysiradan päätepysäkiltä matkaa taitettava jalan vielä noin kolmen tunnin ajan. Teiden tulivuori on hyvä esimerkki siitä, että loma Kanarialla ei välttämättä tarkoita pelkkää rannalla löhöilyä. 

Fuji, Japani 

Fujin tulivuori sijaitsee Honshūn saarella noin sadan kilometrin päässä Tokiosta. Fujin huippu kohoaa yli kolmen ja puolen kilometrin korkeuteen, mikä tekee siitä Japanin korkeimman vuoren. Symmetrinen ja lumen peittämä Fuji on japanilaisen šintolaisuuden pyhä paikka ja tärkeä aihe maalaustaiteessa ja kirjallisuudessa. Vaikka Fujin edellisestä purkauksesta on kulunut jo kolmesataa vuotta, se luokitellaan edelleen aktiiviseksi tulivuoreksi. Koska Fuji on suurimman osan vuodesta lumen peittämä, varsinainen vaelluskausi on lyhyt mutta sitäkin suositumpi, ja se ajoittuu heinäkuun ja syyskuun väliseen aikaan. Japanilaiseen perinteeseen kuuluu, että jokaisen japanilaisen tulisi kerran elämässään kiivetä katsomaan auringonnousua Fujin huipulle. Huipulle pääsee useita reittejä pitkin, ja ylös kapuaminen kestää tavallisesti noin seitsemän tuntia. Jos kiipeily ihmisvilinässä ei houkuttele, kannattaa muistaa, että kauneimmillaan vuori on usein kaukaa katsottuna – erityisesti kylmällä ilmalla marraskuusta toukokuuhun. 

Ponta do Pico, Azorit 

Ponta do Picon tulivuori sijaitsee Portugalille kuuluvan Azorien saariryhmän Picon saarella. Ponta do Picon tulivuori kohoaa hieman yli kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolelle, ja se on Portugalin korkein huippu. Ponta do Pico on kerrostulivuori, joka ei tunnetun historiansa aikana ole kertaakaan purkautunut varsinaisesta pääkraatteristaan. Viimeisin isompi purkaus tapahtui joulukuussa 1720, ja vuonna 2009 vuoren raportoitiin tupruttelevan ilmaan vulkaanisia kaasuja, mutta siitä saakka Ponta do Pico on pysynyt rauhallisena. Ponta do Picolle voi nousta joko omin päin tai opastetulla retkellä, joita suositellaankin kokemattomammille kiipeilijöille. Jos sää sallii, Ponta de Picon kraatterissa on mahdollisuus myös yöpyä. 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Tuplakääk kiertueella: Jakso 2 − Ystad

Tuplakääk kiertueella: Harry Stylesin perässä Tukholmaan

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Parhaat eurooppalaiset kaupungit talven miniloman viettoon 

0