Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Jotkut sanovat, ettei matkailu ole enää samaa kuin ennen, sillä kaikki kohteet alkavat jo muistuttaa toisiaan.

”Jotkut” eivät kuitenkaan luultavasti ole käyneet seuraavissa kohteissa, joista kukin on omalla tavallaan häikäisevän kaunis, ällistyttävän erilainen tai lähes pelottavan syrjäinen.

Toivottavasti ”jotkut” eivät päädy kyseisiin kohteisiin jatkossakaan. Tämän tyylisessä matkailussa nimittäin vähemmän on enemmän, ainakin mitä tulee muiden turistien määrään. (Sitäpaitsi, ”jotkut” eivät totta puhuen kuulosta muutenkaan hauskalta matkaseuralta.)

Lago d’Orta, Italia

George Clooney on mielestäni aina näyttänyt vähän hajamieliseltä. Ehkä siksi hän hankki mahtailevan lomahuvilansa Lago di Comon rannalta sen sijaan, että olisi valinnut idyllisen Lago d’Ortan, joka sijaitsee vain reilun sadan kilometrin päässä. Kenties italialaiset ”unohtivat” kertoa Clooneylle tästä helmestä?

Tuskinpa sentään. Toisaalta olisi ymmärrettävää, jos paikalliset haluaisivat pitää itsellään tämän tyynen, vuorten ympäröimän järven, jonka keskellä olevaa sadunomaista saarta verhoavat villit kukkaniityt.

Orta San Giulio matkat

Jericoacoara, Brasilia

Tähän puolivälissä Brasilian rannikkoa sijaitsevaan kohteeseen kannattaa tutustua nyt. Jericoacoara on reissaajille harvinainen herkku, sillä se on sopiva sekoitus ränsistynyttä hippikohdetta (jollaisia esimerkiksi Meksikossa oli ennen runsaasti) ja täyden palvelun lomakeskusta, jollaiseksi se ei toivottavasti koskaan täysin muutu.

Paikkaa suojaa massaturismilta ainakin sen hankala sijainti, sillä perille pääsee ainoastaan päällystämättömiä dyynipolkuja pitkin. Päiväsaikaan kohteessa voi tutustua rauhallisiin pikku rantoihin ja laguuneihin, kun taas illan hämärtyessä lempeästi keinuva yöelämä kutsuu takaisin sisään. Majoituksen taso on yleensä yksinkertainen ja hyvä.

Svalbard, Norja

Brasilian rennosta rantakohteesta jään peittämiin arktisiin erämaihin, jotka inspiroivat Philip Pullmania kirjoittamaan fantasiatrilogiansa Universumien tomu. Svalbard onkin kuin surrealistinen, hyytävä satumaailma, joka herättää mielikuvituksen helposti eloon: täältä löytyy esimerkiksi jääkylmiä hiilikaivoksia, valtava siemenvarasto, jonka tarkoituksena on istuttaa maailma uudelleen katastrofin sattuessa, ja enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä.

Norjalle kuuluva saaristo sijaitsee puolivälissä Norjan mantereen ja pohjoisnavan välissä, ja sille voi saapua lentäen tai laivalla. Miten tahansa perille saavutkin, on matka Svalbardiin taatusti yksi niistä, joita et unohda koskaan.

Huippuvuoret matkat

Durmitorin kansallispuisto, Montenegro

Pikkiriikkinen Montenegro nauttii juuri nyt suosiosta, mikä ei ole kuitenkaan pilannut paikan viehätystä: täällä voit edelleen nauttia silmin kantamattomiin jatkuvista, karhujen ja susien asuttamista vuoristomaista, joiden villiyrteiltä tuoksuva raikas ilma tuntuu suorastaan ihmelääkkeeltä uupuneelle keholle. Täältä löydät myös joukon herttaisia rantoja sekä kansan, joka toivottaa vieraat muitta mutkitta tervetulleiksi ilahduttavan perinteisiä herkkuja notkuviin pöytiinsä.

Montenegro matkat

Mánin nimimaa, Kreikka

Matkailijat seilaavat joukoittain usein tunti- tai jopa päiväkausia jollekin Kreikan kuudestatuhannesta saaresta, vaikka nykyään kaikkein aidoimman kreikkalaisen kokemuksen saa jäämällä mantereelle. Vaella esimerkiksi Mánin nimimaalle, ohi suosittujen Diros-luolien, jotka vetävät ymmärrettävästi turisteja syvyyksiinsä massoittain, kuuluvathan niiden stalaktiittien täyttävät katot maapallon upeimpiin luonnonmuodostelmiin. Mánin villillä nimimaalla tiellä tulee harvoin vastaan kreikkalaisia, puhumattakaan muista turisteista.

Euroopasta tuskin löytyy montaa yhtä hyvää paikkaa rauhoittumiseen kuin tämä uneliaiden kalastajakylien ja valkoisten pikkukivirantojen pilkuttama alue, jolta löydät myös freskoja täynnä olevia bysanttilaisia kirkkoja sekä runsaasti myrskyisestä menneisyydestä kertovia linnoituksia.

Matkat Kreikkaan

Las islas Cíes, Espanja

Nämä saaret sen sijaan kannattaa ehdottomasti merkitä matkakohteeksi, jos oma rauha ja turistimassojen vältteleminen kiinnostaa. Cíesin saaristo – lempinimeltään Galician Seychellit – onkin ansainnut paikkansa listalla erityisesti sijaintinsa takia. Saaret kuuluvat kansallispuistoon, jonka kävijämäärä on rajoitettu 2 200 henkilöön päivää kohti.

Täällä karttamerkkien etsiminen on turhaa. Alueelta ei nimittäin löydy hotelleja, vuokra-autoja tai edes polkupyöriä – ainoastaan muutama yksinkertainen ravintola. Häikäisevien, valkoisten hiekkarantojen ja jadenvihreän meren ansiosta paikkaa voi hyvin verrata trooppisiin matkakohteisiin – joskin pulahdus jääkylmään Atlanttiin muistuttaa pian, missä oikeasti ollaan.

Cies Islands matkat

Kambodžan eteläiset saaret

Tämä maailmankolkka saa luultavasti aikaan innostusta ja hämmästyksestä laajentuneita silmäpareja varsinkin hotellirakentajissa, joille postikorttimaiset, koskemattomat maisemat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia. Rakennuttajat ovatkin jo toipuneet ällistyksestään ja ryhtyneet toimiin, sillä massaturismin ennustetaan saapuvan näillekin Kambodžan alueille, joilla tällä hetkellä voi vielä nauttia rauhassa verrattoman kauniista hiekkarannoista sekoitettuna viidakkojen tutkimiseen ja – jos juhliminen sattuu kiinnostamaan – satunnaisiin reiveihin.

Kambodža matkat

Ushuaia, Argentiina

Tämä maapallon reunalla sijaitseva siirtokunta on maailman eteläisin kaupunki, eikä siitä todellakaan puutu pioneerihenkeä. Itse kaupunki tarjoaa oletetusti matkamuistokauppoja, joiden tuotteissa toitotetaan juuri paikan erikoista sijaintia, mutta mikä tekee Ushuaiasta lumoavan, on sen ympärillä oleva erämaa. Lähde kanoottiretkelle, ja saatat pian löytää itsesi melomasta albatrossien ja ulappaliitäjien sekä muiden alueen upeiden merilintujen vierestä. Joukkoon saattaa hyvinkin liittyä myös jokunen merileijona.

Matkustaessasi pidemmälle saavut Bahía Inútil -lahden pingviiniyhdyskunta-alueelle, jossa voit herkutella kuningasravulla tai vaikka vallata päiväksi aution saaren tai jäätikön.

Ushuaia matkat

Madagaskar

Madagaskarissa olet luonnon luovuuden ytimessä. Uskomatonta kyllä, mutta 5 % maapallon kasvi- ja eläinlajeista löytyy vain täältä. Niihin kuuluvat esimerkiksi pullea boab-puu, lumoavat makiapinat ja lukuisat orkideat. Maan heikko infrastruktuuri takaa kuitenkin rauhan tälle evoluution spektaakkelille, sillä vuosittain vain harvat ja rohkeat matkailijat päätyvät alueelle.

Automatkat täällä ovat kuitenkin upeita, jos tauoton töyssyisyys ja varusteiden heikko saatavuus ei haittaa. Joihinkin kaikkein unohtumattomimmista kohteista pääsee vain lentokoneella tai veneellä.

Madagaskar matkat

Flores, Azorit

Ei ihme, että muinaiset matkailijat luulivat Azoreita Atlantiksen myyttiseksi saareksi. Tämä keskellä Atlantin valtamerta sijaitseva pala Portugalia tuntuu omalla tavallaan epätodelliselta: paikalta löytyy esimerkiksi kuplivia muta-altaita, höyryä vuotavia halkeamia ja – hieman uudempi tulokas – epäonnistunut luksushotelli, jota viidakko pikku hiljaa peittää ja josta on tullut erikoinen turistikohde.

Floresin saarelta löydät esimerkiksi yksinäisiä laguuneja, villikukkia ja jäänteitä valaanpyyntiteollisuudesta. Saari on yksi syrjäisen saariryhmän syrjäisimmistä kolkista, mikä tekee siitä täydellisen kohteen, jossa sielu lepää.

Floresin saari matkat

Comments

comments

tagged: Aurinko, Seikkailu, Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET