Shares
Share with your friends


Submit

Joka vuosi miljoonat ihmiset ympäri maailmaa matkustavat ihailemaan Yellowstonen kansallispuiston geysirejä, Yosemiten ylväitä huippuja ja Grand Canyonin kansallispuiston uskomatonta kanjonia. Suositut kohteet ovat ilo silmälle, mutta Yhdysvaltojen luonnosta löytyy paljon muutakin nähtävää. Maassa on nimittäin jopa 58 kansallispuistoa, joista monia suuret ihmisjoukot eivät ole vielä löytäneet. Kun siis olet seuraavana kerran maisemissa, poikkea tutuilta poluilta ja matkaa näihin vähemmän tunnettuihin helmiin.

1. Black Canyon of the Gunnisonin kansallispuisto, Colorado

Kun kokeneet kiipeilijät ovat ensin osoittaneet taitonsa kuuluisemmissa kohteissa, kuten Grand Tetonin kansallispuistossa, lähtevät heistä kovimmat testaamaan luonteenlujuuttaan Black Canyon of the Gunnisonin kansallispuiston tunnetusti haastaville reiteille. Suurin osa kansallispuiston noin 190 000 vuosittaisesta kävijästä valitsee kuitenkin kevyen vaelluksen tai instagrammattavan ajoreitin valtateitä 50 ja 92 pitkin.

2. Guadalupe Mountainsin kansallispuisto, Teksas

Meksikon rajan tuntumassa sijaitsee ikoninen Guadalupen vuoristo, jossa kohoaa Teksasin korkein huippu. Kansallispuiston kolme ekosysteemiä houkuttelevat alueelle monipuolisen valikoiman kasveja ja eläimiä. Pakkaa vaelluskenkäsi ja lähde seikkailulle Guadalupe Peak Trailia seuraten. Polku nousee yli 900 metrin korkeuteen, ja huipulla kiipeäjät palkitaan upeilla

3. Congareen kansallispuisto, Etelä-Carolina

Vuonna 2003 perustetun kansallispuiston metsät vilisevät kojootteja, punailveksiä, vyötiäisiä ja muita villejä veijareita. Luonnonystävät ja lintubongarit tulevat Unescon suojelemalle biosfäärialueelle vaeltamaan noin 18 kilometriä pitkän King Snake Trailin tai lyhyemmän, kilometrin pituisen Bluff Trailin.

4. Great Basinin kansallispuisto, Nevada

Lehmanin kalkkikiviluolat ovat yksi Great Basinin kansallispuiston upeimmista nähtävyyksistä. Yli kymmenen lepakkolajin edustajien asuttamiin luoliin voi tutustua ohjatulla retkellä, jolla pääsee ihailemaan myös valtavia tippukivipuikkoja ja -pylväitä. Kansallispuisto sijaitsee keskilännessä Wasatchvuoriston ja Sierra Nevadan vuoriston välissä.

5. Dry Tortugasin kansallispuisto, Florida

Seitsemän koralliriuttojen ympäröivän saaren ryhmittymä Meksikonlahdella on täydellinen snorklaukseen. Pinnalta aukeaa upea merenalainen maailma, mutta sukeltajat painuvat syvemmälle tutkimaan vuonna 1875 uponnutta hylkyä. Kuivalla maalla voi viettää iltapäivän tutustuen 1800-luvulla aloitettuun – ja edelleen keskeneräiseen – Jeffersonin linnoitukseen.

6. Pohjois-Kaskadien kansallispuisto, Washington

Pohjois-Kaskadien kansallispuiston yli 200 000 hehtaaria kesyttämätöntä erämaata ovat unelma lomailijoille, jotka haluavat kauas asutuksesta. Teiden ja muun infrastruktuurin puuttuminen ovat yksi syy sille, miksi vain harvat löytävät tiensä kansallispuistoon. Varaudu siis vaeltamaan, pyöräilemään tai veneilemään perille, jos haluat telttailla alueella. Villiyden hyvänä puolena on mahdollisuus todella tuntea yhteyttä ja rauhaa luonnon keskellä.

7. Kobuk Valleyn kansallispuisto, Alaska

Joka vuosi noin 500 000 karibua muuttavat hiekkadyynien ja hauraan arktisen kasvuston yli kansallispuistoon, jonka upea maisema on jäätikköjen muokkaama. Jos syrjäiseen kansallispuistoon haluaa talvella, on kulkuneuvona parasta olla lentokone tai koiravaljakko. Kobuk Valleysta ei löydy palveluita, mutta karusta ympäristöstä pitäville sen yli 700 000 hehtaaria erämaata tarjoavat vastustamattoman villin elämyksen.

8. Isle Royalen kansallispuisto, Michigan

Suunnilleen 400 ikivihreästä saaresta muodostuva kansallispuisto Lake Superiorilla Kanadan rajalla on pitkälti rakentamaton. Ihmisten sijaan siellä elääkin hirviä, susia ja muita villieläimiä. Saarista suurin on Isle Royale, jota tosin ovat vuosisatojen aikana asuttaneet erilaiset ryhmät. Nykyään niistä muistuttavat laivojen jäännökset saaren rannoilla.

9. Lake Clarkin kansallispuisto, Alaska

Päivä lumipeitteisten huippujen ja kristallinkirkkaiden järvien muodostamassa ihmemaassa herättää kysymyksen, miksi niin harvat vierailevat kansallispuistossa. Lake Clarkin kansallispuisto sijaitsee lähellä Alaskan suurinta kaupunkia Anchoragea. Vierailijoiden määrää saattaa tosin rajoittaa se, ettei puistoon johda minkäänlaisia teitä, vaan paikalle päästääkseen tarvitsee joko veneen tai pienlentokonepilottina toimivan ystävän. Perillä seikkailijoita tervehtivät yli 1 600 000 hehtaaria koskematonta loistokkuutta, aktiivinen tulivuori ja suuret musta- ja harmaakarhupopulaatiot.

10. Gates of the Arcticin kansallispuisto, Alaska

Yhdysvaltojen pohjoisin kansallispuisto on osa maan suurinta erämaata, jonka villein ja kookkain osa tunnetaan Noatakin erämaana. Kansallispuistossa ei ole lainkaan infrastruktuuria, ja vierailijoitakin käy vuosittain vain noin 11 000. Erämaapuistoon tutustuminen edellyttääkin sisua ja erinomaisia selviytymistaitoja, joiden omistajat palkitaan mahdollisuudella nähdä yksi maailman viimeisistä aidosti villeistä paikoista.

Löydä lennot ja hotelli Yhdysvaltoihin

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET