Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Ruoka on erottamaton osa matkakokemusta, ja tapa, jolla raaka-aineet kerätään, valmistetaan, tarjoillaan ja tietysti lopulta syödään, voi opettaa paljon maasta, alueesta ja lähiseuduista. Monet matkaajat elävät syödäkseen. Ravintolat eri puolilla maailmaa tiedostavat tämän ja haluavat siksi tarjota elämyksiä, jotka voivat olla yhtä lailla hauskoja kuin dramaattisia ja joissa visuaalisten elementtien ohella vaalitaan ruoan korkeaa laatua. Seuraavassa esittelemme kymmenen vierailun arvoista ravintolaa pohjoismaisten vesistöjen ääreltä klassiseen pariisilaiseen bistroon.

  1. Maaemo, Oslo

Kuten jo nimikin sanoo, tämä 30-paikkainen ravintola Maaemo Norjan pääkaupungissa Oslossa halajaa paluuta perusasioihin. Lasitalossa sijaitsevan, suomalaista nimeä kantavan ravintolan harmaat sisäseinät on koristeltu norjalaista mytologiaa esittelevin maalauksin. Kranssista kohoava kuivajään höyry, kivillä lepäävät alkupalat – Maaemo ei kaihda teatraalisuutta. Ajatuksena on kertoa tarinaa Norjan kulinaarisesta historiasta maalta merelle. 20 ruokalajia sisältävän kausimenun annokset valmistetaan parvelle sijoitetussa keittiössä, josta ne tarjoillaan alakerran pöytiin. Listan erikoisuuksia ovat säilöttyjen luumujen kera tarjoiltava poro, rausku ja osterit sekä kypsä kaviaari.

  1. Nerua Guggenheim Bilbao, Espanja

Bilbaon kuuluisan Guggenheim-museon yhteydessä sijaitsevassa ravintolassa, jonka valkoiset seinät on jätetty paljaiksi ja katto muotoiltu aaltoilevaksi, ruokailija tuntee sukeltavansa mereen syvyyksiin. Nimi Nerua juontuu Nerviónjoesta, ja ravintolan 9–18 ruokalajia sisältävä kausittainen illallismenu on koottu merellisistä aineksista sekä kasviksista, jotka valmistetaan Baskimaan keittiötä modernin minimalistisesti tulkiten. Muutamia esimerkkejä ovat merisiiliä sardellimehulla sekä savustetut ankeriasraviolit.

  1. Mikla, Istanbul

Tästä fine dining -ravintolasta avautuvat maisemat ovat yhtä vaikuttavat kuin on ravintolan anatolialaisista ruoista koostuva maistelumenukin: Marmara Pera -hotellin 18. kerroksen kattoterassi tarjoaa näkymän joka suuntaan Istanbulin ylle. Suomalais-turkkilainen kokki Mehmet Gürs tekee päivittäin muutoksia 3–7 ruokalajin illallismenuun, joka sisältää muun muassa oliivien ja paprikan kera tarjoiltavaa grillattua kalaa sekä kuivattua naudan sisäfilettä sokeriherneillä. Yhdistelymahdollisuudet ovat rajattomat, sillä valittavana on noin 40 sivun verran turkkilaisia ja kansainvälisiä merkkiviinejä.

  1. Restaurant 108, Kööpenhamina

Kunnostetussa varastossa sijaitseva 108 on maailmankuulun ravintola Noman oheisyritys. Sen hinnoittelu on maltillisempi, ja sisustuksessa on puun sijaan käytetty enemmän tiiltä ja betonia. Valaistus luodaan katosta roikkuvilla lasilampuilla. Yhteistä ravintoloille on kestävyyteen ja paikallisuuteen keskittyminen, ja pääkokki Kristian Baumann haluaa tuoda jatkuvasti muuttuvaan listaan uusia pohjoismaisia ruokia suolaisten omenoiden kera tarjoiltavasta glaseeratusta porsaankyljestä rasvakalan mätiin.

  1. St John, Lontoo

Suosittu mutta kiistelty ravintola Clerkenwell on saanut kiitosta siitä, että se on palauttanut sisäelimet brittiläiseen fine diningiin. Voit unohtaa rapeaksi paistetun lohen tai kanan, sillä St Johnissa se, mitä löytyy hännän ja kuonon välistä, on yhtä kuin maksaa, pekonia ja sosetta, paistettua luuydintä sekä possunkorvia suolaheinän kera. Ravintolan koruton sisustus paljaine valkoisine seinineen ja pitkine ruokalamaisine pöytineen takaa, että voit keskittyä nautiskelemaan.

6.L’Astrance, Pariisi

Tämän nykyaikaisen ranskalaisen ravintolan sisätilat ovat yhtä lailla tyylikkäät kuin hilpeät. Harmaiden, teollisuusrakennuksen mieleen tuovien seinien kontrasti sinapinkeltaisiin sohviin ja punaisiin, keltaisiin, sinisiin ja vihreisiin lautasiin on kuin jättimäinen väripyörre. Asiakkaiden tarvitsee vain kertoa keittiömestari Pascal Barbot’lle, mistä he eivät pidä, ja Barbot valmistaa jotakin aamun kauppareissun tuomisistaan. Tuloksena voi olla esimerkiksi verjuisissa marinoitua hanhenmaksaa tai simpukkacevicheä. Ruoat ovat pääosin ranskalaisia, mutta toisinaan kokki saattaa lisätä joukkoon aasialaisia vaikutteita, kuten maapähkinöitä, sitruunaruohoa tai dashia.

7.Arzak, San Sebastián

Tämä modernia baskilaista ruokaa tarjoava ravintola San Sebastiánissa kantaa sen omistajien nimeä – isä Juan Mari Arzak ja tytär Elena Arzak ovat molemmat kokkeja. Tarina sai alkunsa jo vuonna 1897, kun Juan Mari Arzakin isovanhemmat rakensivat perheen kodin, joka siis nyt toimii ravintolana. Vaalean puupaneeliseinän rinnalle ei valkoisia pöytäliinoja kummempia lavasteita kaivata, koska ravintola on kyennyt pitämään kolme Michelin-tähteään jo 30 vuoden ajan. Maistelumenu perustuu aina kauden tuotteisiin, mutta odotettavissa on usein runsas annos mereneläviä, kuten meribassia ja sardelleja.

8.Senses, Amsterdam

Tässä tyylikkäässä ravintolassa Amsterdamin keskustassa kaikki henkii tuoreutta ja vastuullisuutta. Annokset pärjäävät näyttävyydessään marmoriseinille ripustetulle taidekokoelmalle. Illallismenuun voi valita 4–7 ruokalajia, jotka tarjoillaan sopivien luomuviinien kera. Ruokailukokemuksen tarkoitus on kutittaa kaikkia viittä aistia (tästä nimi), ja kokki Lars Bertelsen nauttii päästessään yllättämään asiakkaan esimerkiksi paljastamalla kyyhkysen savuverhon takaa. Kyyhkysen lisäksi listalta löytyy myös kalmarisalaattia paistettujen perunoiden kera sekä soijamarinoitua lohta.

9.Ultima, Helsinki

Käynti vuonna 2018 Helsingin satamaan avatussa ravintolassa on kuin löytäisi itsensä metsästä lasikotelon sisällä. Tunne ei ole tuulesta temmattu – Ultima näet kasvattaa itse omat yrttinsä ja vihanneksensa, mm. ilmaperunat, lattiasta kattoon ulottuvassa kasvattamossa, jota ruokailijat voivat hämmästellä samalla kun nauttivat marinoitua kuhaa, hiillostettua maa-artisokkaa tai grillattua poronsydäntä. Kaikkea tätä säestää upea orkesteri – paikan päällä ravintolassa kasvatetut sirkat.

 

 

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET