Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Autenttiset kokemukset ovat tämän hetken arvokkainta pääomaa matkustuksessa, ja vuosi 2019 on erinomainen mahdollisuus kokea niiden kallisarvoisuus. Olemme koonneet seuraavaan 10 vinkkiä, joiden avulla saat ensi vuoden matkoistasi vieläkin enemmän irti – lähtien siitä, ettei kannata kantaa huolta hotellin Wi-Fi-asetuksista (hui kauhistus!).

  1. Petraa kielitaitoasi ennen matkaa

Ennen lomalle lähtöä kannattaa painaa mieleen ainakin muutama fraasi paikallisella kielellä: pieni vaiva maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Osoita eroavasi edes vähän tyypillisestä Matti tai Maija Meikäläisestä turistin roolissa. Ole hieman uteliaampi, hieman harkitsevaisempi ja osoita edes hieman perehtyneisyyttä; näin saat paikallisten kiinnostuksen heräämään, kun kommunikoit heidän kanssaan.

Näin saavutat todennäköisimmin sen, mitä me matkaajat enenevässä määrin halajamme: autenttisia kokemuksia paikallisesta elämästä keinotekoisten vierailukohteiden ja kliseisten seremonioiden sijaan.

  1. Ensimmäinen kysymys hotelliin saapuessasi EI ole: Mikä on Wi-Fi:n salasana?

Koska se, mitä monet meistä tätä nykyä pitävät välttämättömyytenä sivilisaation olemassaololle, saattaakin matkalla köyhdyttää kokemustasi.

Se voi heikentää kykyäsi havainnoida erilaisia aistiärsykkeitä (mikä on luultavasti pahempaa kuin vararikko). Internet on väline: se on suojakerros, joka voi tulla tiellesi. Asiat, jotka me matkoiltamme muistamme, ovat yleensä välittömiä ja suodattamattomia, kuten jokin huumaava uusi maku, mielialaa kohottava valon sävy tai kauempaa kantautuva hypnoottinen, hengellinen loitsu.

Haluatko päästä lähemmäs näitä asioita, jotka tekevät matkustamista elämää rikastavan kokemuksen? Unohda Wi-Fi:n salasana, aseta laitteesi lentokonetilaan ja lähde ulos haistelemaan cafe cortadon tuoksua.

  1. Lähde jonnekin, missä et ole aiemmin ollut

Kuten ehkä olet huomannut, planeetta Maa on melko erilainen kuin esimerkiksi Jupiter.  Siinä missä Jupiter on vellova ja kuohuva vety- ja heliummassa, jota verhoaa myrkyllinen ammoniakkipilvi – toisin sanoen turistikohteena melko hankalasti markkinoitava – meidän planeettamme on hämmästyttävän upea.

Matkaajalle Maa tarjoaa pohjattoman hätkähdyttävän kauniiden maisemien aarreaitan (harkitse seuraavaksi matkakohteeksesi vaikkapa koskemattoman vuoristoista Patagoniaa Etelä-Amerikassa), kiehtovia villieläinkohtaamisia (esimerkiksi Ruandan gorillat) sekä mieltä laajentavan kulttuurillisen moninaisuuden (Oletko koskaan miettinyt majoittumista munkkien luona Athosvuoren luostarissa Kreikassa?).

Lyhyesti sanottuna tällä aurinkokuntamme kolmannella planeetalla on koettavissa enemmän huikaisevia elämyksiä kuin yhden elämän aikana on mahdollista toteuttaa. Kannattaa kuitenkin yrittää maistaa niistä mahdollisimman monta, vai mitä?

4. Keskity kokemuksiin

Juuri tämä on se pointti: kokemukset. Länsimaisen kulttuurin vaikutukset näkyvät myös matkailussa. Monilla meistä on aivan liikaa tavaraa. Emme tarvitse enää useampia laajakuvatelevisioita, perheautoja emmekä edes yhä suurempia loma-asuntoja, jotka vain ajavat pankkitilimme ahdinkoon.

Yhä useammat meistä vuokraavat mieluummin tarvitsemansa tavarat ja käyttävät rahansa kokemuksiin omaisuuden haalimisen sijaan. Tämä vaihtoehtoinen sijoittaminen on itseasiassa matkailun kannalta erinomainen asia – koska juuri kokemuksista syntyvät parhaat muistot. Mieti, kumpi jättää pysyvämmän jäljen muistikuviisi: kahden viikon oleskelu jälleen yhdessä deluxe-lomakohteessa, joita mahtuu neljätoista tusinaan, vai sukeltaminen Islannissa mannerlaattojen saumakohdassa.

  1. Kokeile hidasta matkailua

Niin houkuttelevalta kuin se saattaakin kuulostaa, mahdollisimman monien kokemusten haaliminen ei ole se, mitä matkailulääkäri määrää. Yhä useampi arvostaa myös tällä saralla kykyä ottaa iisisti. Se saattaa tarkoittaa vain yhden huolella mietityn kokemuksen valitsemista – kengänpaikkauskurssi Firenzessä, oleskelu ashram-meditaatiokeskuksessa Intiassa, vapaaehtoistyö missä päin maailmaa tahansa – eikä yhtään enempää yhden loman ajaksi.

Voisitko kuvitella syventyväsi vain yhteen maahan (ehkä jopa vain yhteen seutuun) sen sijaan, että yrittäisit käydä läpi koko maailmankartaston? Saatat huomata, että kaiken kokeminen ei olekaan itsetarkoitus, vaan tuosta tavoitteesta pidättäytyminen voi olla hyvin virkistävä kokemus.

  1. Yövy jossakin ainutlaatuisessa ja upeassa paikassa

Jos haluat oikeasti välttää liiallisen matkustamisen aiheuttamaa stressiä, älä tee sitä. Tee majapaikastasi se uskomaton kokemus ja heittäydy nauttimaan paikallisesta tunnelmasta.

Puumajat sopivat aikamme ilmastosta huolta kantavaan ja ekohenkiseen ilmapiiriin. Niitä löytyy esimerkiksi kaikkialta Ranskasta, ja monilla elämän mukavuuksilla – ja niihin liittyy niin paljon potentiaalia henkeäsalpaavan huimaaviin otoksiin, että kuvat ilmestyvät sosiaaliseen mediaan kuin itsestään.

Epätavanomaisista majoitusvaihtoehdoista ehkä huikein avattiin vastikään Malediiveille: maailman ensimmäinen vedenalainen hotelli. (Ilmastollisesti todettuna tämä todella on ajan hengen mukainen.)

Tutustu uniikkeihin majoitusvaihtoehtoihimme.

  1. Lähde unohtumattomalle matkalle

Joskus itse matka on se merkityksellinen asia. Kun matkustamisesta puhutaan, on harvoja asioita, jotka antavat suuremman vapauden tunteen kuin automatka.

Mieleen tulevat tietenkin Yhdysvaltojen klassikot: Pacific Coast Highway tai – road trip -reittien kuningas – Route 66 kulkupelinä 1900-luvun puoliväliä edustava auto. Suurin osa tästä upeasta reitistä on yhä olemassa.

Joskus huikeimmat fiilikset saa kuitenkin vähemmän kuljetuilta tieosuuksilta. Omalaatuisimpiin retkiin lukeutuu varmasti Ho Chi Minh -reitti Vietnamissa USA:n armeijan maastoautolla. Vaihtoehtoisesti Korsikalta löytyy noin sadan kilometrin taival rosoisten ja koskemattoman kauniiden maisemien halki pitkin saaren D81-tietä.

Jos haluat todellisen mielen tyhjennyksen, lähde yhdelle maailman pisimmistä yhtäjaksoisista tieosuuksista Sydneyn ja Perthin välillä. Siellä sinua odottaa Nullarborin tasanko, jonka latinankielinen nimi tarkoittaa ”ei puita”. Tätä reissua ei todellakaan varjosta mikään.

  1. Käytä aikaa luonnon kunnioittamiseen

Eikö olekin kiehtovaa, että Gizan pyramidit ovat jo yli 4 000 vuoden ajan olleet yksi planeettamme hämmästyttävimmistä ihmisen tekemistä rakennelmista? Ei rakennusalalla toki hiljaiseloa ole sen jälkeenkään pidetty; onhan meillä Pantheon Roomassa sekä Westminster Abbey ja Empire State Building, jotka ovat kaikki vierailun arvoisia kohteita.

Mutta päihittävätkö ne huikaisevan näkymän kallionharjalta Grand Canyonin äärettömään laajuuteen? Ja saako mikään ihmisen luoma monumentti sinut tuntemaan olosi pienemmäksi (miellyttävällä tavalla) kuin jokea jauhavat Iguassun putoukset Brasiliassa? On vaikea kuvitella upeampaa taideteosta kuin aamuinen näkymä usvan peittämälle Lake Districtin järvialueelle.

2019 voisi olla vuosi, jona otat etäisyyttä kaupunkielämästä ja lähdet lomallasi etsimään yhteyttä luontoon – johon sinäkin kuulut.

  1. Kehitä valokuvaustaitojasi

Luonnon kaikki kauneus saa laukaisinsormen kiihtymään – eikä se rauhoitu ennen kuin se pääsee napsauttelemaan kameraa. Maailma on kuitenkin epäilemättä täynnä vinoja, alivalotettuja turistikuvia samoista monumenteista, joista 1 000 ammattikuvaajaa on jo ottanut paljon paremman otoksen kuin sinä.

Hyvien kuvien – jotka varmuudella keräävät tykkäyksiä Instagramissa – ottamisen salaisuus piilee muutaman yksinkertaisen valokuvausvinkin noudattamisessa. Sommittele kuva kolmanneksen säännön mukaisesti, valitse valotus suljinajan ja aukon mukaan ja ennen kaikkea: vältä kliseisiä paikkoja.

Kun otat tämän viimeisen vinkin vuoden 2019 lomasuunnitelmiesi ohjenuoraksi, on luvassa varmasti jännittävien matkojen vuosi.

10. Kuluta fiksummin

Liity kanta-asiakasohjelmaan. Se on mainio tapa saada etua matkaostoksista. ebookers BONUS+ -ohjelmalla voit ansaita jopa 5 % välitöntä etua matkavarauksista. Tämä tarkoittaa sitä, että joka kerta, kun varaat lennon, hotellipaketin tai auton, saat BONUS+-pisteitä, jotka voit lunastaa seuraavan hotellivarauksen yhteydessä.

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET