Säästä ylimääräistä 10% Alennus tai enemmän valituissa hotelleissa – sisäpiirihintojen ansiostarekisteröidy nyt ilmaiseksi!

24 tuntia Mathildedalin ruukkikylässä

By Paula Hotti on 15/04/2021 in City Posts

Salon kupeessa sijaitsevaa Mathildedalea on kutsuttu Suomen hipstereimmäksi kaupungiksi, mutta älä anna trenditietoisten titteleiden hämätä: söpön rouheassa ruukkikylässä viihtyy niin artesaanituotteiden suurkuluttaja, rauhallista elämänmenoa arvostava kuin historiafriikkikin.

Aamu – aamukahvit kansallispuistossa

Mathildedal syntyi 1800-luvun puolivälissä, kun vuorineuvos Viktor Zebor Bremerperusti rautaruukin Hummeldalin jokisuulle ja nimesi ruukin vaimonsa, Ottiliana Mathildan, mukaan. Nyt soma Mathildedal on tunnelmaltaan kuin brittiläisten televisiosarjojen leppoisa pikkukylä, joskin reilun sadan asukkaan – ja muutaman kymmenen laaman – kylä vilkastuu kesäisin, kun lomailijat saapuvat nauttimaan ruukkikylän miljööstä.

Ennen itse Mathildedaliin tutustumista kannattaa käydä kuluttamassa kilokaloreita kylän kupeessa sijaitsevassa Teijon kansallispuistossa – Mathildedal on nimittäin pullollaan ihania kahviloita ja ravintoloita, joita varten vatsassa kannattaa olla tilaa.

Teijon kansallispuistosta löytyy erilaisia reittejä aina kallioille kohoavista taipaleista järvenrantoja seuraaviin reitteihin.

Yksi helpoimmista reiteistä on Matildanjärven kiertävä, 5,5 kilometrin mittainen reitti. Polku kulkee suurimmaksi osaksi lähellä järven rantaa, mäntyisessä ja soisessa maisemassa. Reitin varrelta löytyy kaksi keittokatosta ja kaksi laavua, joissa on avotulentekopaikka aamuisen piknikin valmistamiseksi: luonnon helmassa nautittuja aamukahveja on vaikea voittaa!

Eboon vinkki: Teijon kansallispuiston sijaan voi vierailla myös vaikkapa Westersin puutarhalla. Kauniilla Kemiönsaarella sijaitseva pienehkö puutarha on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Mathildedalista. Ekologisesti viljellyn Westersin puutarhan juuret ovat vanhoissa talonpoikien ja merenkävijöiden keittiöpuutarhoissa. Kasvien kirjo kattaa kukat, yrtit ja vihannekset, ja täältä voi ostaa yrttejä myös kotipuutarhaan istutettavaksi.Kemiönsaaren merellisistä maisemista voi vuokrata ylellisen, kolmen makuuhuoneen Pikku Kartanon.

Iltapäivä – kartanoita, krouveja ja käsitöitä

Teijon kansallispuiston maisemissa ulkoilun tai puutarhan kukkaloiston ihailun jälkeen on aika suunnata itse ruukkikylään ja istahtaa yhteen Mathildedalin kahviloista tai ravintoloista.

Reilun sadan asukkaan kyläksi Mathildedalin ravintolatarjonta on kattava.

Esmerkiksi lounas Matildankartanon retro-henkisin kierrätystuottein sisustetussa ruokasalissa on tunnelmallinen aikamatka. Kartanon piirissä sijaitsee myös kaunis puutarha ja niitty, jonne voi mennä piknikille.

Toinen vaihtoehto on Ravintola Ruukin Krouvi. Krouvi sijaitsee meren äärellä, historiallisessa ruukkimiljöössä. Menyy on kattava ja sisältää annoksia etanoista tuttuihin klassikoihin, kuten lehtipihveihin ja pitsoihin, mutta kannattaa kysyä myös päivän kala-annosten perään.

Ruokailun jälkeen on energiaa kierrellä Mathildedalin putiikeissa ja tehdä tuliaisostoksia. Mathildedalessa arvostetaan artesaanikulttuuria, ja kylästä löytyykin vaikkapa herkullisia suklaita, oluita ja taidolla valmistettuja käsitöitä kotiinviemisiksi.

Esimerkiksi entisessä kyläkoulussa hurmaa Porvoostakin tuttu Petrisin suklaaputiikki, mistä voi napsia matkakassiin rasiallisen suussa sulavia, suklaisia tuliaisia.

Juomien ystävä suuntaa puolestaan Mathildedalin Kyläpanimoon, jonka yhtey­dessä toimii myös olutpuoti. Täällä voi maistella belgialaisoluiden inspiroimana pantuja paikallisia oluita ja ostaa omaan makuun sopivia kotiinviemisiä.

Mathildedaln niityllä käyskentelevien alpakoiden läsnäolo selittyy Ruukin kehräämöstä ja Ruukin kutomosta löytyvillä alpakanvillaisilla tuotteilla. Naapurissa sijaitsee myös kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja vaatteita myyvä Second Chancen kauppa sekä antiikkiin ja vanhoihin tavaroihin perehtynyt Huldan puoti.

Eboon vinkki: Shoppailukierroksen vastapainoksi kannattaa vierailla myös Ruukin museossa, missä pääsee tutustumaan alueen historiaan.

Ilta – rentoudu meren äärellä tai kyläsaunassa

Illalla Mathildedalessa kannattaa ottaa rennosti, suunnata kylän pienelle satama-alueelle ja istahtaa Mathildan Marinan terassille. Auringonlaskun ihastelu vierasvenesatamassa sijaitsevan ravintolan terassilla on pala parasta lomatunnelmaa: meri, ravintolan herkut ja leppoisa tunnelma selittävät osaltaan, miksi moni entinen kaupunkilainen on muuttanut pieneen Mathildedaliin.

Tai vaihtoehtoisesti suuntaa illaksi kylän olohuoneeksi kutsuttuun Terhoon. Ravintolassa on vanhanajan tuntua, mutta menyy on trendikkään nykyaikainen. Takapihalta löytyy myös Beer Garden, jossa on tarjolla esimerkiksi kylän omaa olutta.

Eboon vinkki: Mathildedalin kupeessa Teijossa voi kokea myös ikimuistoisen saunaillan. Teijossa sijaitseva kyläsauna palveli ensimmäiset sata elinvuottaan pyykkitupana, viimeiset sata vuotta on puolestaan vierähtänyt saunana. Saunassa on suuri kiuas ja korkeat lauteet sekä paksut kiviseinät, jotka takaavat pehmeät löylyt. Kyläsauna on auki keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin ja maksaa 6 euroa. Sauna sijaitsee puron äärellä, missä voi pulahtaa vilvoittelemassa – tätä sympaattista saunareissua et hevin unohda!

Mathildedalessa voi yöpyä vaikkapa tässä seitsemän henkeä majoittavassa mökissä.

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Suomen parhaat rantamajoitukset

0