Säästä ylimääräistä 10% Alennus tai enemmän valituissa hotelleissa – sisäpiirihintojen ansiostarekisteröidy nyt ilmaiseksi!

24 tuntia Turussa

By Frances Doherty on 17/06/2021 in City Posts

Historiallinen Turku on Suomen vanhin kaupunki ja entinen pääkaupunki, jossa riittää nähtävää ja tekemistä erityisesti kesäaikaan. Aurajoen suulla sijaitseva Turku on Varsinais-Suomen helmi, jonne on hyvät kulkuyhteydet eri puolilta maata sekä maanteitse että junalla. Suuntaa siis minilomalle nauttimaan merellisen Turun historiallisesta ja kansainvälisestä tunnelmasta täl ja tois pual jokke”. 

Aamupäivä 

Miniloma Turussa on hyvä aloittaa aamiaisella, jonka ansiosta koko matkaseurue pysyy hyvällä mielellä lounasaikaan asti. Paras paikka nauttia aamiaista kesäisessä Turussa on Aurajoen ranta, josta löydät monia tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita. Kun ruumis on ravittu, on aika siirtyä ravitsemaan sielua jokirannan monissa putiikeissa ja gallerioissa. Jokirantaa ei suotta kutsuta turkulaisten olohuoneeksi, ja se onkin loistava paikka tutkia turkulaista elämänmenoa ja salakuunnella turkulaisten puheen omintakeista nuottia. Aurajoen rannalla tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat myös monet Turun tärkeimmistä nähtävyyksistä, kuten Turun tuomiokirkko, Aboa Vetus Ars Novan museo, museolaivat Sigyn ja Suomen Joutsen sekä lähimpänä merta tietenkin Turun linna. 

Tämän kesän erikoisuus Turussa ovat polkupyörätaksit, joiden tukikohta sijaitsee jokirannassa. Sähköavusteiset pyörätaksit kulkevat neljän kilometrin säteellä Turun keskustan alueella ja ne ovatkin ekologinen tapa säästää jalkoja joen rannalta toiselle siirryttäessä. Joen ylitse kulkee useita siltoja, joista Martinsilta on viimeinen alajuoksulle päin mentäessä: noin puoli kilometriä sen jälkeen joen voi ylittää vielä turkulaisten rakastamalla kaupunkilautta Förillä, joka kulkee Aurajoen ylitse noin puolessatoista minuutissa. Joen länsirannalla Föriltä on vain muutama askel Suomen ainoan funikulaarin pysäkille. Funikulaarilla noustaan Kakolanmäelle, jossa aiemmin sijainnut pahamaineinen vankila on tätä nykyä trendikäs asuinpaikka. Sekä Förin että funikulaarin kyyti on ilmaista kaikille. 

Eboon vinkki: Aurajoen itärannalta – turkulaisittain ”täl pual jokke” – löytyy esimerkiksi kaupungin vanhin, vuodesta 1988 asti toiminut nykytaidegalleria Titanik, jonka näyttelyt eivät varmasti jätä kylmäksi. 

Iltapäivä 

Aamupäivä vierähtää kuin huomaamatta Aurajokivarren tunnelmaa ja nähtävyyksiä ihastellessa, ja iltapäivällä on oikea hetki tutustua Turkua ympäröivään merelliseen luontoon. Hyppää Aurajoen rannalta Föli-vesibussin kyytiin ja suuntaa kohti Ruissaloa ja Pikisaarta. Ensiksi mainittu tunnetaan erityisesti Ruisrockista, mutta se on myös turkulaisten rakastama luontoparatiisi. Alun perin vehreä Ruissalo oli laidunmaata, mutta 1800-luvulla rikkaat turkulaiset alkoivat rakennuttaa sinne toinen toistaan viehättävämpiä pastellisävyissä hehkuvia pitsihuviloita uimamajoineen.  

Jos et ehtinyt syödä lounasta ennen Fölin kyytiin hyppäämistä, ei huolta. Ruissalossa on lukuisia ravintoloita ja kahviloita, joissa saat vatsasi täyteen ja jaksat jatkaa ainutlaatuiseen alueeseen tutustumista. Yksi niistä on vanhassa huvilassa sijaitseva Café Villa Saaro aivan Saaronniemen uimarannan ja leirintäalueen vieressä. Se on kesäisin toimiva kahvila, jossa pääset hyvästä ruoasta nauttimisen lisäksi hengittämään kahden vuosisadan takaista huvilatunnelmaa. 

Keskeltä Ruissaloa löydät Turun kasvitieteellisen puutarhan, joka esittelee kasvillisuutta ympäri maailmaa. Kasvitieteellisessä museossa on myös Ruissalon infopiste, josta saat tietoa alueen lukuisista ulkoilureiteistä. Ruissalossa on esimerkiksi kaksi Turun kaupungin suunnittelemaa kulttuurikuntoilureittiä, joilla voit yhdistää reippailun alueen historiaan tutustumiseen. Reittien varrella on pisteitä, joilla voit pysähtyä ja oppia jotain uutta varsinaissuomalaisesta luonnosta ja Turun sekä samalla koko Suomen historiasta. Kulttuurikuntoilureittien lisäksi Ruissalosta löytyy Pikku-Pukin promenadi, jonka varrella sijaitsevat Ruissalon huviloista kauneimmat ja jolta avautuvat lisäksi upeat näkymät Turun saaristoon. Kannattaa ottaa huomioon, että Ruissalo on Saaronniemeä lukuun ottamatta Natura-luonnonsuojelualuetta, joten siellä on liikuttava merkityillä reiteillä, eikä luonnonkukkia ja muita kasveja saa poimia.  

Kuumana kesäpäivänä täytyy tietenkin päästä uimaan. Ruissalon uloimmassa kärjessä sijaitsee upea Saaronniemen uimaranta saunoineen. Jos meriveden lämpötila ei houkuttele, palaa Fölin kyydissä takaisin kaupunkiin ja pulahda maauimalan taatusti lämpimään veteen. Maauimaloita on Turussa jopa kaksi. Samppalinnan maauimala sijaitsee käytännössä keskellä kaupunkia Samppalinnanmäellä, ja sen hyppytornista aukeaa huikea näköala koko keskustaan. Kupittaan maauimala Kupittaanpuistossa puolestaan on lapsiperheiden suosiossa, ja sen altaiden lämpötila on aina tasaiset 27 astetta. 

Eboon vinkki: Onko sinulla lämpimiä muistoja Ruisrockista? Mitä jos palaisitkin Ruissalosta keskustaan samaa Via Dolorosaksi kutsuttua Rantapromenadia pitkin, jota myös kaikkensa antaneet festivaalikävijät kulkevat takaisin mantereelle? 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Ota intohimosi mukaan itsesi näköiselle lomalle

9 vähemmän vierailtua unelmakohdetta vuodelle 2022

10 rakennustaiteen ihmettä, jotka on nähtävä kerran elämässä

Vuoden 2022 upeimmat matkakohteet

8 katutaidetta pursuavaa eurooppalaista kaupunkia

10 parasta pyöräilykaupunkia

Anna kotimaan yllättää osa 2: 8 muuta kummallista nähtävyyttä Suomessa

10 uniikkia baaria Suomessa

Ota intohimosi mukaan itsesi näköiselle lomalle

0