Shares
Share with your friends


Submit

Uskomattomien luontoelämysten Uusi-Seelanti on monelle suomalaismatkailijalle unelmien matkakohde, jonne pääsee vain kerran elämässä. Matkasta on siis syytä ottaa kaikki irti kerralla, ja se onnistuu parhaiten autoilemalla.

Yhtä parasta tai kauneinta reittiä on mahdotonta valita. Hyvä uutinen on, ettei Uudessa-Seelannissa reittivalintaansa joudu pettymään. Parhaat lähtökohdat matkan suunnitteluun piilevätkin omissa kiinnostuksenkohteissa ja aikataulun asettamissa rajoissa.

Minne tie sinut viekään, varaa matkantekoon reilusti aikaa ‒ ethän halua huristella kaasu pohjassa henkeäsalpaavien luonnonihmeiden ohi ilman aikaa spontaaneille pysähdyksille. Etkö tiedä, mistä matkasi suunnittelun aloittaisit? Kokeile yhtä tai useampaa näistä unohtumattomista Uuden-Seelannin autoreiteistä, ja varaa vähintään viikko kullekin matkasuunnitelmalle.

  1. Tarujen taikaa, tulta ja jäätä pohjoissaarella

Suurin osa suomalaismatkalijoista lentää Aucklandiin, ja siksi se on luonnollinen lähtöpiste tarunhohtoiselle autoseikkailulle pohjoissaaren saloihin. Vietä ensin päivä tai pari Aucklandin tarjontaan tutustuen. Samalla ehdit toipua aikaeron aiheuttamasta rasituksesta.

Kun olet valmis tien päälle, ota suunnaksi Aucklandin eteläpuolella sijaitseva Hamilton. Kaupungin kuuluisa puutarha, Hamilton Gardens, vie maisemamatkalle maailman ympäri. Jatka etelään Waitomon tippukiviluolille, missä voit tehdä kiehtovan veneretken tuhansien pimeässä hehkuvien kiiltomatojen koristamaan luolastoon. Suuntaa luolaseikkailun jälkeen Pureora Forest Parkiin, jonka pyörä- ja patikointireitit johdattavat taianomaisiin ikimetsiin ja tuulenvireen keinuttamille riippusilloille.

Edelleen etelää kohti ajaessa vastaan tulee tuliperäinen Tongariron kansallispuisto. Kävele Uuden-Seelannin suosituimpiin patikointireitteihin kuuluva Tongariro Crossing, laskettele aktiivisen tulivuoren rinteitä, vieraile vesiputouksilla tai pyöräile ainutlaatuinen Old Coach Road. Autoile sitten Taupoon Uuden-Seelannin suurimman järven rannalle, missä voit piipahtaa Huka Falls -putouksilla, patikoida geotermisillä reiteillä ja meloa ihastelemaan Mine Bayn maorilaisia kallioveistoksia.

Jatka Tauposta kohti Rotoruan aluetta. Täällä voit tutustua aitoon maorilaiskylään ja vierailla Wai-O-Tapun geotermisessä paratiisissa kuplivien muta-altaiden, värikkäiden järvien ja aamuisin purkautuvan geysirin luona. Ennen kuin palaat Aucklandiin, vietä päivä Tolkienin taruista tutussa Hobittilassa. Jos aikataulu sallii, ajele Aucklandiin Coromandelin niemimaan kautta, jonka sykähdyttäviä luonnonihmeitä Cathedral Covea ja Hot Water Beachia ei kannata jättää väliin.

  1. Autoile Uuden-Seelannin eteläinen länsirannikko

Eteläsaaren länsirannikko Nelsonista Queenstowniin ‒ tai edes osa siitä ‒ on syytä lisätä matkasuunnitelmaan, jos se ei vielä siellä ole. Jos aloitat pohjoisesta, vietä ensin päivä Abel Tasmanin kansallispuistossa, missä voit patikoida rantaviivaa myötäilevällä polulla ja bongata meressä temmeltäviä delfiinejä.

Kun lähdet ajelemaan kohti Westportin rannikkokaupunkia, pysähdy Buller Gorgen kanjonilla, jonka yli kulkee Uuden-Seelannin pisin, 110-metrinen riippusilta. Westportista Greymouthiin johtava The Great Coast Road on valittu maailman kauneimpien rannikkoreittien kärkeen. Sen varrella kannattaa pysähtyä ainakin Paparoan kansallispuistossa kummastelemassa Punakaikin pannukakkukallioita sekä maailman pienimpiä pingviinejä.

Greymouthista matka jatkuu kohti Hokitikaa, missä voit kävellä puiden latvustoon rakennettua siltaa alla levittyvää sademetsää ihaillen. Pian auton ikkunasta avautuvatkin seikkailijasieluja jäätikkövaellukselle kutsuvat Franz Josef Glacier ja Fox Glacier. Jäätiköiden ääreltä löydät Uuden-Seelannin valokuvatuimman järven, Lake Mathesonin, ja sen pintaan piirtyvät heijastukset, joihin jokainen Instagramin käyttäjä on kuvia selatessaan törmännyt. Täällä Aoraki/Mount Cookin kansallispuistossa sijaitsevat myös Australaasian korkein vuorenhuippu sekä suosittu patikointireitti Hooker Valley Track.

Länsirannikon road trip päättyy Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan Haastin kautta Queenstowniin, jonka lähellä sijaitsevaa Milford Soundin jumalaisen kaunista vuonoa ei voi jättää näkemättä.

  1. Etelä-Alppien valtatietä valasretkelle

Eteläsaaren pohjoiskierros on erinomainen vaihtoehto koko länsirannikon halkomiselle. Aja ensin tuttua rannikkoreittiä Nelsonista Greymouthiin, ja käänny sitten kuuluisalle Arthur’s Pass -maisemareitille. Vuoristotie johdattaa Etelä-Alppien ja Arthur’s Pass -kansallispuiston halki itärannikolle Christchurchin kaupunkiin. Matkalla pääset ihailemaan historiallisia pikkukyliä sekä lumihuippuisten vuorten maalaamia maisemia.

Christchurchista matka jatkuu pohjoiseen kohti Kaikouraa, jonka tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat valaat, hylkeet ja delfiinit. Näitä valtameren valtiaita pääset ihailemaan opastetuilla venekierroksilla tai merimelontaretkillä. Jatka Kaikourasta rannikkoa pitkin kohti pohjoista Blenheimiä, jossa Uuden-Seelannin kesän ‒ eli Suomen kylmimpien talvikuukausien ‒ lämpötilat kohoavat usein yli 30 asteen. Jos et vielä malta palata Nelsoniin, koukkaa sisämaahan Nelson Lakes -kansallispuistoon, jossa järvi- ja laaksomaisemat sulautuvat horisonttia koristavaan vuoristoon.

  1. Vaikuttavia vuoristoteitä ja pala kadonnutta maailmaa

Jos lähdet matkaan Queenstownin kaupungista, eikä aika riitä kiertämään koko saarta, on eteläsaaren eteläinen kierros täydellinen vaihtoehto. Kun Queenstown on tullut tutuksi, ajele Te Anaun pikkukaupunkiin, joka on paras mahdollinen tukikohta Milford Soundin vuonolla vierailuun. Suunnista sitten saaren kaakkoisrannikolle The Catlins Forest Parkiin, jota asuttavat maailman harvinaisimmat, kokonaan kadonneeksi uskotut keltasilmäpingviinit.

Jatka kohti pohjoista Uuden-Seelannin Edinburghiksi kutsuttuun Dunedinin kaupunkiin, josta löytyy koko maan ainoa linna. Kun saavut Christchurchiin, suuntaa Etelä-Alppeja halkovalle Arthur’s Pass -maisemareitille ja seuraile länsirannikon reittiä ja sen upeita kohteita takaisin Queenstowniin. Valitse viimeisellä etapilla Wanakasta Queenstowniin reitiksi Uuden-Seelannin korkein valtatie The Crown Range Road, jolta avautuvat maisemat ovat jo yksin syy matkustaa unelmien Uuteen-Seelantiin.

 

Comments

comments

tagged: Seikkailu, Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET