Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Massaturismin ajat ovat ohi. Paikallinen ruoka ja ympäristöystävällisissä lomakeskuksissa majoittuminen eivät ole enää ohimeneviä muoti-ilmiöitä, vaan osa kestävää matkailua kannattavaa liikettä. Kestävä matkailu voi tarkoittaa eri asioita, mutta yleensä sillä tarkoitetaan matkailua, joka jättää mahdollisimman pienen jäljen paikalliseen luontoon ja kulttuuriin ja joka voi jopa hyödyttää niitä. Näillä kuudella vinkillä voit pyrkiä kestävämpään matkailuun:

  1. Minimoi jätteet ja saasteet – sano ei muoville

Ajattele, kuinka monta muovipilliä olet kuluttanut siemaillessasi trooppisia juomia ja kuinka monta muovipulloa olet ostanut matkoillasi. Muovi päätyy yleensä luontoon, jossa se paitsi näyttää rumalta myös vahingoittaa eläimiä ja saastuttaa ympäristöä. Pidä seuraavalla matkallasi mukana oma pullo ja kanna ostoksesi kangaskassissa. Tämä minimoi tuottamasi muovijätteen määrän, mutta myös vähentää hiilijalanjälkeäsi, sillä muovikassit ja -pullot valmistetaan maaöljypohjaisista ainesosista.

  1. Suojele luontoa

Älä roskaa! Olitpa kiipeilemässä vuorilla tai nauttimassa rantakävelystä, nyrkkisääntö on jättää taaksesi vain jalanjälkesi. Jos suunnittelet retkelle ilmoittautumista, valitse ympäristöystävällinen matkanjärjestäjä. Esimerkiksi jotkut sukellusmatkojen järjestäjät sitovat köysiä korallien ympärille auttaakseen aloittelijoita, mutta tämä käytäntö rasittaa koralleja ja vahingoittaa merielämää. Valitse matkanjärjestäjä, joka ei toimi ympäristöä vahingoittavasti, vaan kannustaa asiakkaita kunnioittamaan luontoa. Ja jos haluat tukea kestävää matkailua, mutta kaipaat silti perusmukavuuksia, valitse ekologinen lomakeskus, joka on rakennettu kierrätetyistä materiaaleista tai joka käyttää sadevesisuodattimia. Tällaisia hotelleja on tarjolla runsaasti eri matkakohteissa Costa Ricasta New Yorkiin.

  1. Tue paikallisia ihmisiä

Valitse aina paikallinen matkanjärjestäjä tai matkatoimisto, joka käyttää paikallisia oppaita. He tuntevat paikalliset kohteet parhaiten, ja saatat päästä näkemään mielenkiintoisia paikkoja, joista useimmat matkailijat eivät tiedä. Paikalliset oppaat ovat myös usein loistavia tarinankertojia ja osaavat kertoa synnyinseudustaan mielenkiintoisia tarinoita. Tarinankerronnalla on voimaa, ja se voi osaltaan säilyttää kulttuuria. Kunnioita myös paikallisia tapoja esimerkiksi pukeutumalla tarvittaessa säädyllisesti uskonnollisissa kohteissa ja kysymällä aina lupa ennen kuin otat valokuvia paikallisista.

  1. Tue paikallista talouselämää

Voit tukea paikallisia yksinkertaisilla toimilla, kuten tekemällä ostokset paikallisissa kaupoissa tai suosimalla ravintoloita, jotka käyttävät lähellä tuotettuja raaka-aineita ja palkkaavat paikallisia ihmisiä. Tuontiruoka on kuljetettava paikalle lentokoneilla, mikä tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi paikallisten ruokien maistelu on hauskaa! Ostaessasi matkamuiston paikalliselta käsityöläiseltä autat myös säilyttämään perinteitä, kuten esimerkiksi khmer-puuleikkausta tai lakkamaalausta. Kasvattamalla kysyntää tämän kaltaisille käsitöille voidaan myös luoda työpaikkoja erityisesti vähäosaisille tai riskialttiissa yhteisöissä asuville paikallisille. Käytännönläheisempää otetta kaipaavat voivat tehdä vapaaehtoistöitä hyväntekeväisyysjärjestöissä tai osallistua esimerkiksi rannan siivouspäivään.

5.Älä koskaan osta villieläintuotteita

Villieläinten salakauppa on maailman laittomista kaupoista kolmanneksi tuottoisin heti huumekaupan ja asekaupan jälkeen, ja ostamalla villieläintuotteita tuet tätä rikollista toimintaa. Kieltäydy eläintuotteista, joihin kuuluvat esimerkiksi norsun syöksyhampaat, korallit ja kilpikonnan kilvet. Kannattaa myös välttää eläimiä vahingoittavaa toimintaa, esimerkiksi norsulla ratsastamista. Miksi et vierailisi sen sijaan eläinten suojelualueella, jossa voit päästä kylvettämään norsuja?

 

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET