Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

7 asiaa, jotka suomalaisilla on matkustuskiellon aikana hyvin muihin verrattuna

By Paula Hotti on 17/05/2020 in Lifestyle

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs lomalle, sillä myös Suomesta löytyy upeita matkakohteita - ja roimasti tilaa nauttia näkymistä turvallisesti. Listasimme 7 asiaa, jotka suomalaisilla on matkustuskiellon aikana hyvin muihin verrattuna.

1) Maisemia ja tilaa kaikille

Suomessa sosiaalisen etäisyyden ottaminen ei tuota vaikeuksia, sillä tilaa riittää. Koronarajoitusten muutettua monen kesälomasuunnitelmia, nyt googletellaan kaupunkimatkojen sijaan kohteita, joissa turvavälit hoituvat kuin luonnostaan. Monen unelmat luksushotelleista ovatkin muuttuneet haaveiksi uusista luontoelämyksistä. Jos kesälomasuunnitelmat siis menivät metsään koronan vuoksi, niin seuraa perässä: pakkaa mukaan piknik-kori tai teltta ja eväät pitkään patikkaretkeen, ja nauti Suomen monipuolisesta luonnosta kaikessa rauhassa, yksin tai läheisten kanssa.

2) Yötön yö - uhka vai mahdollisuus?

Yksi Suomen kesäöiden omintakeisimmista piirteistä on valon määrä, ja siitä kannattaakin ottaa kaikki ilo irti. Pitkistä kesäilloista voi nauttia rauhallisella kaupunkikävelyllä kameran kanssa, ja nähdä kotipaikka uudessa valossa. Mökillä taas öinen veneretki luo varmasti pysyviä muistoja pitkää ja pimeää talvea varten. Voit tietysti pysyttellä myös kotosalla ja käyttää kesäiltojen rauhalliset tunnit meditaatioon, iltateen juomiseen kiireettä tai tarttua kirjaan ja matkata unelmakohteeseesi mihin päin maailmaa tahansa, omasta nojatuolista käsin.

3) Villikasvien keruu - hyödyllinen harrastus

Tiesitkö, että maitohorsman, eli tuttavallisesti rentun ruusun, pienistä ja lehdettömistä versoista saa herkullisen lisukkeen salaattiin keittämällä versoja pari minuuttia parsan tapaan? Tai että monen inhokki voikukka soveltuu erinomaisesti kevyiden ruokien, kuten smoothieiden ja voileipien lisukkeeksi? Suomalainen luonto onkin kulinaristin aarreaitta, jota kannattaa opetella käyttämään hyödyksi: mikä sen parempi muisto kesästä kuin itse valmistettu kuusenkerkkäsiirappi syysiltojen lettuhetkiin, vadelmanlehtiteen kera nautittuna.

4) Kahden metrin turvaväli ei tuota ongelmia

Suomalaiset pitävät tunnetusti omasta rauhasta, joten parin metrin turvaväli ei tuota ongelmia. Mökkivaraukset käyvätkin nyt kuumana. Jos viereisessä mökissä sattuukin muita lomalaisia olemaan, mökillä kuulumiset vaihdetaan totutusti – ja turvallisesti – oman laiturin nokasta käsin huudellen.

5) Melonta, suppailu, patikointi ja kalastus

Monet aktiviteetit, joista suomalaiset nauttivat kalastuksesta kävelyretkiin pohjaavat laatuaikaan oman itsen kanssa - me emme tarvitse turistikohteiden tungosta ollaksemme tyytyväisiä!

Skotlannissa valloitetaan munroja, eli yli 914,4 metriä korkeita huippuja, joten miksemme tekisi samanlaisia tunturivalloituksia kotimaassa. Korkein huippu Suomessa on Enontekijän Halti, jonka laelle saa kivuta yli 1300 metriä. Enontekijältä löytyy myös tunturikohteiden klassikko Saana, jonka laakea huippu kohoaa Kilpisjärven kupeessa. Matalin munroksi luokiteltava suomalaishuippu Iso-Malla sijaitsee myös Kilpisjärven rannalla.

Suomesta löytyy myös kosolti kauniita patikkareittejä suositusta Karhunkierroksesta karuun, pari päivää kattavaan Hetta-Pallaksen patikkapolkuun.

Mikäli retkeily kuivalla maalla on jo koettu, kannattaa pitää mielessä myös Suomen lukuisat melontamahdollisuudet. Helsingissä reilut neljä tuntia vievä Karhu- ja Vuosaaren -reitti on merellinen kohde, kun taas Raaseporin Mustionjoessa odottavat kauniit ruukkimaisemat reitin alussa ja lopussa.

6) Erilaisia mahdollisuuksia seikkailuille ja tutkimusmatkoille

Suomalaisten ei tarvitse suunnata Grand Canyonille saakka päästäkseen kokemaan rotkojen tuomaa käänteistä vertigoa, sillä Suomesta löytyy rotkoja omasta takaa. Pyhätunturin Isokuru ja Ruoveden Helvetinkolu ovat klassikkokohteita. Leppävirralla taas Orinoron seinämät kurottavat äkkijyrkkinä jopa 12 metrin korkeuteen.

Tutkimusmatkoja voi harrastaa myös kotikulmilla, ja maasto- ja kaupunkipyöräily tutustuttavat omaan kaupunkiin nopeammin kuin kävelyretket. Useilla kaupungeilla aina Kajaanista Kouvolaan onkin omat merkityt pyöräreittinsä.

Luontoon halajavat voivat puolestaan suunnata esimerkiksi Pallas-Yllästunturin tai Hossan kansallispuistoon ja nauttia vauhdista luonnon helmassa. Pyöräilit sitten kaupungissa tai kansallispuistossa, muista pysyä pyörille tarkoitetuilla poluilla!

7) Järviä, järviä ja vielä kerran järviä!

Jos Suomesta saattavatkin puuttua pehmeähiekkaiset palmurannat ja turkoosit merivedet, niin järviä täältä löytyy. Suomessa on 168 000 yli 500 neliömetrin kokoista järveä, joten uintiretkeily on harvinaisen helppo retkeilylaji kotimaassa matkaillessa.

Esimerkiksi Nurmijärvellä sijaitseva Sääksjärvi on Suomen suurin lähdepohjainen järvi, joten sen vesi on kirkasta. Päijänteen kansallispuisto Padasjoen, Sysmän ja Asikkalan alueella taas on laguunien ystävän kohde.

 

 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Pakene turistimassoja Euroopan salatuille saarille

Kööpenhaminan ainutlaatuisimmat hotellit

10 uniikkia hotellia Tukholmassa

Euroopan kahdeksan parasta rantaa surffaukseen 

Maailman 10 parasta maatilamatkailukohdetta

Euroopan nousevat ruokamatkailukohteet

Vähemmän tunnetut rantakaupungit 

Näissä hotelleissa musiikki ei koskaan lakkaa

9 Kaakkois-Aasian upeinta rantaa

0