Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Olipa luonteesi tai matkustustyylisi millainen tahansa, Amerikasta löytyy maantie juuri sinulle. Näiden klassisten automatkojen aikana kohtaat hiljaisia kaupunkeja, historiallisia nähtävyyksiä ja uskomattomia luonnonmaisemia. Halusitpa sitten jutustella paikallisten kanssa tienvarsikapakassa tai nautiskella omista oloistasi kirkkaan tähtitaivaan alla auton ikkunat avoinna, löydät etsimäsi näiltä Yhdysvaltain halki kulkevilta autoreiteiltä.

1 – Yksin matkustaville: The Loneliest Road in America, Nevada

Tämä Nevadan halki kulkeva maantie sai Life-lehdessä vuonna 1986 nimekseen ”The Loneliest Road in America” eli ”Amerikan yksinäisin tie”. Se on osa koko maan poikki kulkevaa US Route 50:tä ja vetää puoleensa niitä, jotka rakastavat kaukaisuuteen yltävää äänetöntä ja autiota maisemaa. Loputtoman erämaan halki kulkeva tie on niin hiljainen ja eristyksissä, että Nevadan turismista vastaava Nevada Commission on Tourism antaa sen selvittäneille muistoksi todistuksen siitä, että he ovat selviytyneet Amerikan yksinäisimmästä tiestä. Tällä vuoristonäköalojen ja äärettömän taivaan tähdittämällä taipaleella pääset kokeilemaan ajatukset kirkastavan yksin matkustamisen kaikkein aidoimmillaan.

2 – Luonnonystäville: Black River Scenic Byway, Michigan

Seuraa Black River -jokea Bessemerin kaupungista Black River Harborin vierassatamaan tätä Yläjärveä myötäilevää poikkitietä pitkin. Matkalla pääset ihastelemaan Amerikan vehreää luontoa. Tien varrella ryöppyää viisi suurta vesiputousta, ja niiden jokaisen lähistöltä löytyy kätevä parkkipaikka. Ei ole mikään ihme, jos tunnet halua viipyä tällä tiellä hieman pidempään. Kahta reitin huikeimmista vesiputouksista – Gorge Fallsia ja Potawatomi Fallsia – pääsee katsomaan helposti samalta parkkipaikalta, jolta on vain lyhyt kävelymatka kummallekin putoukselle.

3 – Viinintuntijoille: Hill Country, Texas

Espanjalaiset siirtolaiset ovat viljelleet viinirypäleitä Texasissa 1600-luvulta asti. Texasin viininviljelyllä onkin rikas menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Austinin kaupungista itään ja San Antonion kaupungista etelään levittäytyvä Hill Country on loistokohde viininystäville päivittäisine viininmaisteluineen ja ruokaan keskittyvine kierroksineen. Alueella järjestetään myös kausittaisia tapahtumia. Pysähdy nautiskelemaan sydämesi kyllyydestä Texas Hill Country Wine and Food Festivalissa, joka on vetänyt herkuttelijoita puoleensa vuodesta 1986. Toinen vierailunarvoinen tapahtuma on Hill Country Wine and Music Festival, joka pidetään Fredricksburgin kaupungissa sijaitsevalla kuvankauniilla Wildseed Farmsin kukkatilalla. Hills Countryn ilmasto muistuttaa Etelä-Afrikan ilmastoa, ja sen maaperässä esiintyy samantyyppistä kalkkikiveä kuin eteläisessä Ranskassa. Näin ollen se on Texasin tuottavin viinialue. Monen yllätykseksi Texas onkin Yhdysvaltojen viidenneksi suurin viinintuottaja (Kalifornian, Washingtonin, New Yorkin ja Oregonin jälkeen). Lähde siis tutustumaan Texasin tarjoamiin lukuisiin makuelämyksiin.

4 – Historiasta kiinnostuneille: Route 66, Illinois –> Kalifornia

US Route 66 kulkee Chicagon vieressä sijaitsevan Michiganjärven rannoilta Illinois’ta Missourin, Kansasin, Oklahoman, Texasin, New Mexicon ja Arizonan halki Kaliforniaan Santa Monican kaupungin edustalla sinisenä lainehtivan Tyynenmeren rannoille. Vaikka liittovaltion valtatienä toiminut Route 66 poistettiin käytöstä vuonna 1985, tästä alun perin 3 862 kilometrin pituisesta maantiestä löytyy yhä käytössä olevia osuuksia. Myös ”Mother Roadina” eli ”Kaikkien teiden äitinä” tunnettu Route 66 perustettiin vuonna 1926. Monet Yhdysvaltain Keskilännessä 1930-luvulla riehuneiden pölymyrskyjen vuoksi kodistaan lähteneet maanviljelijät kulkivat tätä tietä pitkin matkallaan kohti Kaliforniaa. Jos Amerikan kulttuuri ja nostalgia ovat sinun juttusi, pistä klassinen kappale ”(Get your Kicks on) Route 66)” soimaan ja lähde historialliselle ajelulle.

5 – Musiikin harrastajille: Highway 61, New Orleans –> Minnesota

Tämän valtatien myyttinen maine rock ’n’ rollin syntysijana sinetöitiin Bob Dylanin vuoden 1965 albumin Highway 61 Revisited myötä. Käy kunnioittamassa tätä afrikkalaisten orjien pelloilla laulamista lauluista alkunsa saanutta amerikkalaista musiikkityyliä, joka oli osallisena bluesmuusikko Robert Johnsonin kuuluisan legendan synnyssä. Kyseisen legendan mukaan Johnson myi sielunsa paholaiselle Mississippin suistoalueen sydämessä sijaitsevassa Highway 66:n ja Highway 49:n risteyksessä vastineeksi lyömättömistä kitarataidoista. Jos olet liikkeellä aikaisin syksyllä ja haluat pitää taukoa pienten kirkkojen täplittämistä laakeista maisemista, sinun kannattaa kokoontua muiden musiikkifanien kanssa Highway 61 Blues Festivalille.

6 – Ekomatkailijoille: Florida Keys

Jokaisen luonnonystävän tulisi ainakin kerran elämässään kokea, miten upealta tuntuu ajaa meren yllä kulkevaa Overseas Highwayn valtatietä pitkin. Overseas Highway kulkee Atlantin valtamereltä Florida Keysin saariketjua pitkin Meksikonlahdelle asti. Miamin eteläpuolelta alkunsa saava tie kulkee Florida Keysin saarten halki ja päättyy Key Westin saarelle. Matkalla voit käydä tutkimassa Marathonin kaupungissa sijaitsevaa, delfiinitutkimukselle omistautunutta Dolphin Research Centeriä. Kannattaa myös vierailla Big Pine Keyn ja No Name Keyn saarilla sijaitsevassa, vain Florida Keysin saarilla esiintyvän kaurislajin suojelemista varten perustetussa National Key Deer Refugessa. Meren suojeluun keskittyvässä Florida Keys National Marine Sanctuaryssa sinua odottavat maailmanluokan kajakkimelonta-, purjehdus-, leijalautailu-, suppailu-, sukellus- ja snorklausmahdollisuudet. Kun pääset perille Key Westin saarelle, sinun kannattaa siirtyä vähäsaasteisempaan liikkumismuotoon vuokraamalla polkupyörä. Pyörällä pääset kaikkein parhaiten tutustumaan Old Townin historialliseen arkkitehtuuriin ja nauttimaan kukkivien puiden ihanasta tuoksusta.

7 – Hitaasta matkanteosta pitäville: US Route 30, Oregon –> Atlantic City

Euroopassa suosioon nousseen Slow Food -liikkeen – jonka avulla ruokailijat saavat paremman yhteyden nauttimaansa ruokaan ja sen kasvuympäristöön – tapaan US Route 30 symboloi amerikkalaisten yhteyttä nykyaikaa verkkaisempaan tahtiin kulkevaan menneisyyteen. Suuri osa historiallisesta Lincoln Highwaysta kuuluu nykyään US Route 30:een. New Yorkista San Franciscoon kulkenut Lincoln Highway oli ensimmäinen koko Yhdysvaltain poikki kulkeva tie. Monilla alueilla US Route 30 tunnetaankin yhä Lincoln Highwayna kunnianosoituksena Yhdysvaltain 16. presidenttiä Abraham Lincolnia kohtaan. Nauti siis ajomatkastasi tällä myös ”The Main Street Across Americaksi” eli ”Amerikan päätieksi” kutsutulla tiellä ja sen tarjoamista välähdyksistä aikaan, jolloin kaikki oli yksinkertaisempaa.

 

Comments

comments

tagged: Aurinko, Kaupungit, Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET