Shares
Share with your friends


Submit

Huom.: Kaikki matkat ovat valtioiden usein muuttuvien rajoitusten alaisia –  tarkista hallituksen tiedotteet ennen matkan suunnittelua

Vesi kuuluu oleellisena osana Suomen suveen, olit sitten rantaleijona tai mökkihirmu. Haasta tänä kesänä itsesi opettelemalla perhokalastuksen salat tai taltuttamalla villien koskien voimat kumilautalla. Tai hyppää höyryveneen kyytiin ja nauti nostalgiasta Saimaalla kaikessa rauhassa. Tässä vinkkimme 7 kesäiseen elämykseen Suomen vesistöillä!

1. Hyppää höyryveneen kyytiin

Kenties tunnelmallisin tapa kokea Suomen suvi on istua höyrylaivan kannella ja ihailla ohi lipuvaa maisemaa. Esimerkiksi suosittuun kesäkaupunkiin Savonlinnaan kannattaa tutustua myös vesiltä käsin. Hyppää s/s Punkaharjun tai s/s Paul Wahlin kyytiin ja anna Savonlinnaa ympäröivien saaristomaisemien hurmata.

Vanhan höyrylaivan kuosiin jätetty, mutta nykyisin moottorikäyttöinen m/s Puijo liikennöi Kuopiosta käsin Heinäveden historiallisella reitillä. Täällä maisema vaihtelee saaristoisista järvenselistä mutkaisiin ja kapeisiin vesistöihin sekä lukuisiin kanaviin. Kansallismaisemissa kulkeva reitti onkin palvellut huviliikennettä jo 1800-luvun lopulta lähtien.

Höyrylaivan kyytiin voi hypätä myös merimaisemissa. Saaristomeren viimeinen aito matkustajahöyrylaiva s/s Ukkopekka kulkee Turun ja Naantalin välillä. Matkan varrella voi ihailla auringossa kimaltelevan meren lisäksi Ruissalon pitsihuviloita ja Airiston pohjoista selkää, minkä jälkeen Ukkopekka parkkeeraa Naantalin vanhankaupungin laituriin, Muumimaailman viereen.

Katso tästä hotellivinkkejä Savonlinnaan ja tästä Kuopioon. Tästä linkistä pääset katsomaan majoitusvaihtoehtoja Turun alueella.

2. Nauti hiekkarannoista

Hietsu, Kalajoki, Nallikari: aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä myös Suomesta löytyy lukuisia kohteita rantalomasta haaveileville.

Yksi suosituimmista rannoista on Porin kuusi kilometriä pitkä Yyterin hiekkaranta. Ranta on osa luonnonsuojelualuetta, ja se jakautuu useisiin ranta-alueisiin. Yyterissä on kylpylähotelli, monipuoliset palvelut, ja täällä voi auringossa loikoilun ja pulikoinnin lisäksi kokeilla erilaisia vesiurheilulajeja.

Toinen suosittu kotimaan rantalomakohde on Hanko, mistä löytyy yli 30 kilometriä hiekkarantaa. Rantaleijonien voikin olla vaikea valita oma suosikkinsa lukuisten rantojen joukosta. Yksi söpöimmistä on Bellevuen uimaranta, joka sijaitsee parin kilometrin päässä Hangon keskustasta.

Katso tästä majoitusvaihtoehtoja Hangon alueelle.

3. Tutustu suppailun saloihin

Havaijilla 1940-luvulla keksitty vesiurheilu on ollut jo muutaman vuoden suosittua myös Suomessa. Jos siis et ole vielä kokeillut suppailua, ehkä tämä kesä on se kesä, jolloin on aika hypätä laudalle! Kuntoilija meloo laudan päällä seisaallaan, rauhallista menoa rakastava istuma-asennossa tai polvillaan, jolloin pystyy nauttimaan paremmin myös maisemista.

SUP-lautoja vuokrataan ympäri Suomen. Esimerkiksi Oulussa pääsee tutustumaan suppailun saloihin Oulujoella. Helsingissä taas voi lautailla kaupungin siluettia mereltä käsin ihaillen.

Muista turvallisuus: Turvallisinta on suppailla aina rannan lähellä, veneväyliä välttäen.

Katso tästä majoitusvinkkejä Ouluun. Tästä linkistä näet Helsingin hotellivaihtoehtoja.

4. Kokeile perhokalastusta

Maailman suosituimmilla kalavesillä luonnonrauha voi usein jäädä haaveeksi, mutta Suomessa kalastaja pääsee nauttimaan kala-apajista omassa rauhassa. Kärsivällisyyttä vaativa perhokalastus onkin mahtava tapa rentoutua luonnon helmassa. Perhokalastajan ei myöskään tarvitse suunnata Lapin leveille jokiuomille, sillä lajia voi harrastaa niin joilla, järvillä kuin merillä.

Suomessa perhokalastussesonki kestää huhtikuusta syyskuuhun, mutta myös loppusyksyllä ja talvella perhokalastus voi tarjota iloisia yllätyksiä kalastajalle.

5. Majakkaretki on kesäinen seikkailu

Majakkaretket ovat kesän leppoisia seikkailuja. Yksi ihanimmista majakoistamme on Porvoon ulkosaaristossa, Suomenlahdella sijaitseva Söderskärin majakka. Majakka rakennettiin vuonna 1862, ja sen toiminta automatisoitiin vuonna 1957. Kokonaan majakan valo sammutettiin vuonna 1989, mutta nykyisin Söderskärin majakkaan pääsee tutustumaan Helsingistä lähtevillä päiväristeilyllä.

Toinen ikimuistoinen majakkaseikkailu on retki Bengtskärille. Bengtskärin valo on vilkkunut vuodesta 1906 saakka 52 metriä merenpinnan yläpuolella, ja kyseessä onkin Pohjoismaiden korkein majakka. Kalliosaarella kohoava, graniitista rakennettu majakka on vaikuttava näky. Bengtskäriin voi tutustua päiväristeilyillä, jotka lähtevät Kasnäsista, Rosalasta ja Hangosta.

6. Mökkiloma rantamaisemissa rentouttaa

Rantasauna, kuikan laulu, auringonlasku: tässäpä ainekset täydelliseen mökkilomaan! Mikkeliä on tituleerattu Suomen mökkipääkaupungiksi, eikä ihme, sillä alueelta löytyy yli 10 000 kesämökkiä. Etelä-Savon mökkimaisemia hallitsee tietysti Saimaan vesistö, ja laiturinnokassa lukeminen, aamu-uinnit ja rantasaunassa rentoutuminen kuuluvat olennaisena osana mökkeilyyn.

Saaristomaisemissa pääsee puolestaan mökkeilemään kallioisilla saarilla, aavan meren horisonttia ihaillen. Mutta olit järven tai meren äärellä, mökkilomalla mieli ja ruumis lepäävät.

7. Koskenlaskua vauhdin ystäville

.

Myös vauhtilajien ystävät saavat viihdykettä Suomen vesistöistä, etenkin villeinä virtaavilla koskilla.

Esimerkiksi Kymijoella ja Kouvolan Langinkoskella järjestetään kesäaikaan myös ensikertalaisille sopivia koskenlaskuretkiä, ja hotellien lisäksi alueelta löytyy lukuisia erähenkisiä majoitusvaihtoehtoja.

Koskenlaskun voi yhdistää myös kansallispuistoissa vierailuun. Esimerkiksi Oulangan kansallispuiston maisemia voi ihailla kätevästi myös kumilautalta käsin. Kansallispuistossa on erilaisia melontavaihtoehtoja aina adrenaliinipitoisista koskenlaskuista perheretkiin, ja lähiympäristöstä löytyy monenlaisia mökkivaihtoehtoja.

Suomen kuohuvimpiin koskiin kuuluvan Ruunaan kosket saavat puolestaan sydämen sykkimään tavallista tiuhempaan. Koskien pauhun lähestyessä voi tuntea koskien voiman, rauhallisilla järviosuuksilla taas pääsee nauttimaan Suomen suvesta parhaimmillaan.

Comments

comments

tagged: Suomeni, Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET