Shares
Share with your friends


Submit

Näihin vähemmän tunnettuihin, mutta huippukiinnostaviin kohteisiin tutustuminen ei vaadi muuta, kuin vähän mielikuvitusta ja hyppysellisen seikkailumieltä.

Tervetuloa matkailun toiselle puolen. Oletko valmis?

Teollisuusjätti Detroit

 

Ränsistyneitä teollisuuskaupungin raunioita, autioituneita kaupunginosia ja rikollisuutta – kliseet Detroitista pitävät pintansa.

Tähän Keskilännen kaupunkiin matkustavat kuitenkin muutkin, kuin kypäräpäiset urbaanit seikkailijat, jotka sukeltavat pimeyden turvin hylättyihin autotehtaisiin.

Detroit vetää nyt puoleensa ennakkoluulottomia matkailijoita, joita kiinnostavat kaupungissa sen katuruokamarkkinat, uudentyyppiset baarit, pyöräkaupat sekä keikkapaikat, jotka jatkavat legendaaristen detroitilaisten muusikoiden, kuten The Supremes -yhtyeen ja Marvin Gayen, perintöä.

Detroitin aiemmin valtava autoteollisuus on kutistunut lähes olemattomaksi, mutta sen mielenkiintoiseen historiaan voi edelleen tutustua Henry Ford Museumissa tai osallistumalla opastettuun kierrokseen autotehtaalla.

Kaupungissa on edelleen rappioituneet osansa, eivätkä sen nykyiset rikkaudet varmasti jakaudu tasaisesti asukkaiden kesken, mutta juuri Detroitin rosoisuus tekee siitä kiinnostavan monille matkailijoille.

Matkaile itsenäisesti ja löydä ihanteellinen loma-asunto Detroitissa. 

Sisukas pohjoisen kaupunki Glasgow

 

Urbaanista rosoisuudesta puheen ollen on pakko mainita myös Glasgow, jonka charmi on vähemmän siloteltua kuin Skotlannin suositun pääkaupungin, Edinburghin.

Siinä missä Edinburgh on söpö kuin suklaarasia, Glasgow vetää puoleensa vahvalla luonteellaan, jossa yhdistyvät ystävällisyys ja terve ylpeys. Nämä kaksi yhdistettynä Glasgow’n elinvoimaiseen musiikki- ja taideyhteisöön tekevät kaupungista yhden eloisimmista, joissa olet vieraillut.

Glasgow ohittaa Edinburghin helposti myös muodin saralla. Tee löytöjä esimerkiksi Byers Roadin ja East Endin huippulaadukkaissa vintage-kaupoissa ja näet, kuinka kaupunki näyttää pitkää nenää valtavirran sovinnaisuuksille.

Glasgow voi lisäksi olla ylpeä murteestaan, joka on toisinaan mahdoton ymmärtää jopa alle sadan kilometrin päässä sijaitsevan naapurikaupungin asukkaille. Dinnae be a dolly, mon!

Etsi ihanteellinen loma-asunto kohteessa Glasgow.

 

Vahva voimanpesä: São Paulo

Glasgow’lla ja São Paulolla on yllättävän paljon yhteistä. Ilmasto on toki… hieman erilainen, mutta niitä yhdistävät ainakin seuraavat seikat: kumpikin on jonkin verran toisen, turistien suosiossa olevan kaupungin varjossa, ja kummassakin urbaani jännitys ja rappio elävät rinta rinnan.

Useimmissa matkasuunnitelmissa São Paulo jää sivuosan esittäjäksi Rio de Janeiron viedessä päähuomion niukasti pukeutuneilla asukkaillaan, silmää hivelevillä rannoillaan sekä viidakkoisilla, pystysuorilla vuorillaan.

Mutta arvaa, minne kaikkein kiinnostavimmat Brazilian-matkailijat päätyvät nykyään? Eivät ainakaan sinne yökerhoon, joka inspiroi Barry Manilow’n kuuluisan kappaleen.

Trendikkäimmäksi paikaksi on sen sijaan muodostumassa maailman kolmanneksi suurin kaupunki São Paulo, jonka 15 000 baarissa tungeksivat sadat eri kansallisuudet (mukana luettuna maailman suurimmat japanilaisten ja italialaisten yhteisöt omien maidensa ulkopuolella) luovat yhdessä todella koukuttavan suurkaupungin energian.

São Paulo on Brasilian taloudellinen voimakeskus, ja sen 20 miljoonaa asukasta muodostavat kulutusvoimaisen ja kultturellin yhteisön, joka voi hemmotella itseään huipputason museoilla, modernilla taiteella, maailman herkullisimmilla ravintoloilla sekä shoppailumahdollisuuksilla, jotka saavat ahneimmankin punastumaan.

Voit toki halutessasi käväistä Riossa, mutta suuntaa sen jälkeen Sampaan – lempinimi, jolla sãopaulolaiset kutsuvat kotikaupunkiaan.

Etsi ihanteellinen loma-asunto kohteessa São Paulo.

Ad-mikä?

 

Sydney on tunnettu muun muassa upeasta, kimaltavasta satamastaan. Taiteellinen Melbourne on puolestaan viettelevä sekoitus eurooppalaista hienostuneisuutta ja australialaista suorasukaisuutta.

Australian kohteista vähemmän tunnettu Adelaide sopii kuitenkin parhaiten rauhaa etsivälle matkailijalle.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut etelä-afrikkalainen J.M. Coetzee asettui tänne asumaan – ja syystä, sillä Adelaidelle on ominaista eräänlainen rento tyyneys, jossa luovuus kukoistaa.

Lisäsyynä saattoi toki olla kaupunkia ympäröivillä viinitiloilla tuotettu herkullinen viini.

Adelaide oli ensimmäinen paikka maailmassa, jossa naiset saivat äänioikeuden ja jossa alasti uiminen laillistettiin. Kumpikin kertoo omalla tavallaan kaupungin vapaamielisyydestä. Adelaiden hyviin puoliin kuuluvat myös runsas livemusiikkitarjonta sekä poikkeuksetta loistava ruoka.

Anna kaupungille mahdollisuus, ja kuka tietää – ehkä et halua Coetzeen tapaan enää koskaan lähteä pois.

Etsi ihanteellinen loma-asunto kohteessa Adelaide.

Bukarest: Itä-Euroopan elämää kuhiseva keskus

 

Varastelevan diktaattorin Nicolae Ceaușescun varjo viipyy vielä Romanian pääkaupungin yllä, ja Bukarest on valitettava malliesimerkki arkkitehtuurin häpäisystä.

Kaikkia huhuja ei silti kannata uskoa, sillä vilkkaasta Bukarestista on kuoriutumassa tällä hetkellä yksi Itä-Euroopan itsevarmimmista ja nykyaikaisimmista pääkaupungeista.

Bukarestin kansalliset ooppera- ja balettikokoonpanot tarjoavat edelleen myös klassista kulttuuria ja maailmanluokan esityksiä. Sopivana kontrastina korkeakulttuurille toimii vierailu Ceaușescun turmiollisessa parlamenttitalossa, jonka 1 000 marmorista rakennettua huonetta pursuilevat kristallikruunuja – ei ihme, että diktaattorilla oli myös vastustajansa.

Bukarest on myös sopiva portti muualle Romaniaan, jonka kauniita maisemia koristavat ikivanhat puukirkot ja villejä karhuja kuhisevat vuoristot, ja jossa muualta hävinneet perinteet voi vielä löytää elinvoimaisina.

Loma Bukarestissa?

Etsi ihanteellinen loma-asunto kohteessa Bukarest.

Viinistään tunnettu Porto

 

Hurmaava Porto on täydellinen autenttista kohdetta kaipaavalle matkailijalle, jolle Lissabonissa on kenties jo liikaa muita täydellistä Airbnb:tä etsiviä turisteja.

Portossa seikkailut on parasta aloittaa hyvällä ruoalla. Voit valita esimerkiksi tukevan annoksen sisälmyksiä ja papuja Douro-joen varrella sijaitsevassa ravintolassa. Annoksesta saadulla energialla jaksaa takuulla tutustua kaupungin monipuoliseen tarjontaan.

Porton mukaan on myös nimetty tunnettu viini. Maistelun voi aloittaa vaikka hienostuneesta kuivasta portviinistä jossakin kaupunkia halkovan joen varrella sijaitsevista viinitaloista.

Viinin ja ruoan lisäksi Porton viehätys perustuu muun muassa sen romanttisiin mukulakivikatuihin, joiden yllä pyykkinaruilla kuivuvat pyykit heiluvat tuulessa. Kaupungin maisemissa sekoittuvat katutaide ja rohkea moderni arkkitehtuuri, ja lisäksi Atlantin loppumattomat rannat ovat vain bussimatkan päässä.

Etsi ihanteellinen loma-asunto kohteessa Porto.

Suolainen Marseille

Jos tuntuu siltä, että Pariisin kuuluu joko poissaoleville oligarkeille tai piittaamattomille turisteille, on aika suunnata ulos kaupungista. Monet Ranskan-matkaajat suuntaavat nyt etelään Marseilleen.

Marseille on monessa mielessä suolainen kaupunki. Voimakas merituuli pyyhkäisee yli kaupungin U-kirjaimen muotoisen vanhan sataman, joka kuhisee veneitä. Eräs kirjailija on kuvaillut satamaa hylkeen kidaksi, jonka hampaiden välissä virtaa merivesi.

Marseillella on kuitenkin myös rosoisempi puolensa, jota kuvattiin 70-luvulla klassikoksi muodostuneessa The French Connection -gangsterifilmissä ja joka nykyään näkyy äärioikeistolaisessa politiikassa.

Marseille on siis särmikäs – paljon enemmän kuin hillitty Pariisi. Eteläisen kaupungin vetovoima perustuu sen tunnelmaan, joka on vahvasti läsnä esimerkiksi ikivanhan Panier-kaupunginosan kurittomasti kiemurtelevilla kaduilla.

Marseille on tunnettu myös erikoisista nähtävyyksistään, kuten 50-luvun modernismia huokuvasta Unité d’habitation -aluerakennuskohdeesta, jonka harmaata betonirakennetta kirkkaat värit elävöittävät.

Taksikuski saattaa ihmetellä, miksi haluat ajaa katsomaan pelkkää kerrostaloa, mutta muut seikkailunhaluiset matkailijat ymmärtävät sinua takuulla!

Etsi ihanteellinen loma-asunto kohteessa Marseille.

 

Comments

comments

tagged: Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET