Shares
Share with your friends


Lähetyspainike

Leukoja loksauttavia maisemia, sykähdyttäviä ikivanhoja rakennelmia ja eläväisiä kaupunkeja – autoreissulla pääsee näkemään enemmän Euroopan parhaita paloja.

  1. Ring of Kerry, Irlanti

Ajomatka: noin 180 km

Nähtävää: Irlannin parhaita puolia villeistä ja romanttisista rannoista iloisiin perinnepubeihin ja rakennuksiin, jotka kätkevät sisäänsä tarinoita

Irlanti ei ole kooltaan valtava, ja tämänkin kierroksen, joka on yksi maan suosituimmista, voi nopeimmillaan kulkea yhdessä päivässä. Autoreissussa ei kuitenkaan ole kyse kiirehtimisestä, salaperäisen ja uskomattoman kauniin irlantilaisen maaseudun hitaampaan tahtiin kun pääsee sisään vain viipyilemällä. Valtaosa aloittaa matkansa Killarneyn ystävällisestä pikkukaupungista, jonka lukuisissa kievareissa juttu lentää ja merenelävät maistuvat. Sieltä reitti kulkee läpi kirkkaan vihreänä hohtavien maisemien ja ohi pitkien hiekkarantojen, joita ympäröivät villit heinikot, oikullisen Atlantin aallot ja salaperäiset vuoret. Matkan varrella voi vierailla myös merkittävien irlantilaispoliitikkojen maaseudun pakopaikoissa ja kulkea läpi karujen vuoristosolien ennen lähtöpisteeseen palaamista.

  1. Baskimaasta Galiciaan, Espanja

Ajomatka: noin 700 km

Nähtävää: suussasulavia herkkuja, rajoja rikkovaa arkkitehtuuria ja upeita hiekkarantoja

Pintxosit – eivät siis tapakset – ovat pohjoisen Espanjan vastaus baarinaposteltavaksi, ja niiden erilaisten muunnosten testailu on tervetullut tauotus ajomatkalle. Matkan lähtöpaikaksi sopii San Sebastiánin kaupunki, joka on kuuluisa juuri ruuastaan. Siellä, kuten muissakin reitin varrelle osuvissa paikoissa, parhaat pintxos-paikat ovat usein vaatimattomimman näköisiä neonvaloin merkattuja baareja. Parhaiten ne tunnistaa ihmismassoista, jotka ahtautuvat tiskille kuin kuuluisat sardiinit – joita muuten löytyy lähes takuuvarmasti myös listalta. Seuraava kaupunki on Bilbao, jonka Guggenheim-museo on yksi maailman kiehtovimmista modernin arkkitehtuurin ja nykytaiteen näyttämöistä. Reitti ei ole kuitenkaan pelkkiä kaupunkeja ja kulttuuria: tie A Coruñaan ohittaa pitkiä ja autioita kultahiekkaisia rantoja, muinaisia kivirakennelmia ja persoonallisia kalastuskyliä – eivätkä herkulliset pintxosit ole koskaan kaukana.

  1. Norjan rannikkoreitti, Norja

Ajomatka: noin 1 600 km

Nähtävää: kenties maailman valloittavimpia rannikkomaisemia ja merenherkkuja, jotka eivät jää maisemien varjoon

Norjan länsirannikon kallioista rantaviivaa seuraava tie on lähes vaarallinen. Näkymät vuonoille, vuorille ja jäätiköille ovat nimittäin niin uskomattoman upeat, että katsetta ei malta pitää tiessä. Sopiva lähtöpaikka on huimalla paikalla luonnon keskellä sijaitseva Bergen. Sieltä matka jatkuu pohjoiseen ohitse söpöjen rannikkokylien, lohijokien ja rantaan ajautuneiden risujen värittämien rantojen. Matka napapiirin pohjoispuolelle Narvikiin on pitkä, ja vaikka maiseman elementit pysyvät samoina, tulevat ne vastaan aina toinen toistaan sykähdyttävimpinä. Oman mausteensa maisemaan tuovat maailman voimakkaimman vuoroveden aiheuttamat vesipyörteet, erinomaiset surffausrannat ja luonnonkauneuden keskelle pystytetyt vaikuttavat sillat, jotka helpottavat kulkua rannikolla. Nälän iskiessä reitin varrella voi herkutella supertuoreilla merenelävillä.

  1. North Coast 500, Skotlanti

Ajomatka: noin 800 km

Nähtävää: viehättäviä autioita rannikkomaisemia, raunioituneita linnoja ja mahdollisuus bongata delfiinejä

Skotlanti, etenkin sen pohjoisosa, on yksi Euroopan kauneimmista luontokohteista, mutta monet matkailijat eivät ole sitä vielä löytäneet. Tämä reitti johdattaa alle viikossa alueen hienoimpien rannikkopätkien ja maaseutumaisemien äärelle. Matka alkaa ja loppuu Invernessin kaupunkiin, josta se kulkee pääasiallisesti rantaviivaa seuraten ohi John o’ Groatsin. Kylä on Ison-Britannian pohjoisin asuttu paikka.

Upean ja seesteisen luonnon lisäksi reitin kohokohtia ovat järven rannalla sijaitsevat Ardvreckin ja Urquhartin linnat – jos niiltä aukeavat maisemat eivät saa runosuonta sykkimään, on suonesta jäljellä vain kuoret. Pohjoisrannikon muita nähtävyyksiä ovat Smoon kalkkikiviluola ja Moray Firth, jonka vesillä voi kesäisin osallistua delfiiniristeilylle. Delfiinejä voi tosin bongailla muuallakin reitin varrella.

  1. Portugalin rannikko, Portugali

Ajomatka: vaihtelee reitistä riippuen

Nähtävää: tiivis yhdistelmä Portugalin kaupunkien ja maaseudun kohokohtia

Portugali on tarpeeksi pieni ja niin täynnä kulttuuri- ja ruokahelmiä – upeista rannoista puhumattakaan – että suuren osan siitä ehtii nähdä yhden autoloman aikana. Yksi suosikkireiteistä yhdistää länsirannikon Porton ja Lissabonin. Siellä pääsee nauttimaan kahden tunnelmallisen kaupungin kosmopoliittisesta viehätyksestä ja runsaasta ravintolatarjonnasta sekä lukuisista rannoista niiden välillä. Myös reitin varrelta löytyy käymisen arvoisia kaupunkeja, kuten kanaaleista ja värikkäistä veneistä tunnettu Aveiro. Lissabonin lähellä taas sijaitsee palatseista ja kartanoista kuuluisa Sintra, joka on jo vuosisatoja ollut Portugalin rikkaiden vapaa-ajankohde. Sintraan on helppo poiketa autolla.

Lissabonista etelään aukeaa toinen suosittu autoilualue: Costa Vicentina. Turistimaisempi Algarve on jättänyt alueen varjoonsa, mikä tosin on vain yksi lisäsyy tutustua sen dramaattisiin rantakallioihin, persoonallisiin kyliin ja luonnonpuistoihin.

  1. Epeiroksen alue, Kreikka

Ajomatka: vaihtelee reitistä riippuen

Nähtävää: Kreikan villeimpiä maisemia ja yllin kyllin uimapaikkoja – ja vain muutama muu turisti

Tämä vuoristoinen alue Luoteis-Kreikassa Albanian rajan tuntumassa oli pitkään yksi maan vaikeimmin saavutettavista alueista. Viime vuosina Via Egnatian ja muiden valtateiden viimeistely on avannut alueen autoilijoille, mutta harva matkailija on vielä löytänyt sitä. Epeiros houkuttelee uskaliaita matkustajia, joita odottaa perillä lähes koskematon kaistale Joonianmeren rannikkoa ja rentoja lomakohteita sekä sisämaassa upeasti säilyneitä vuoristokyliä ja tiheää metsää, jossa asuu edelleen susia ja karhuja.

Matkan varrella kannattaa pysähtyä joissakin Epeiroksen monista luostareista. Esimerkiksi pieni Agia Paraskevi ihastuttaa hyvin säilyneillä seinämaalauksilla. Huomio kiinnittyy myös alueen kivisiin kaarisiltoihin, joista harva on tosin enää käytössä. Monet voi kuitenkin bongata päätiellä ajellessa. Ajoreissun viilennystauot voi mereen pulahtamisen lisäksi hoitaa Acheronjoen ja muiden villien jokien vesissä, jotka halkovat yhä luonnon hallitsemaa aluetta.

  1. Budva–Kotor–Durmitor–Piva, Montenegro

Ajomatka: noin 250 km

Nähtävää: muinainen merenrantakaupunki sekä henkeäsalpaavia vuoria ja kanjoneita

Ajaminen Montenegrossa voi nostaa ihokarvat pystyyn – eikä pelkästään maisemien takia. Kun paikallinen kuski ohittaa sinut vuoriston serpentiinitiellä paikassa, jossa näkyvyyttä on nolla, saa se adrenaliinin virtaamaan. Ajaminen tässä pienessä ja kiehtovassa maassa on kuitenkin sen arvoista. Lähtöpiste Budva on viehättävä vanha rannikkokaupunki, jota ympäröivät mukavat rannat. Seuraava pysähdyspaikka valtatien varressa on keskiaikainen, muurin ympäröimä Kotor, joka tunnetaan muun muassa siellä elävistä sadoista kissoista. Kissojen kerrotaan olevan laivakattien jälkeläisiä, jotka nyt kuljeskelevat Kotorin mukulakivikaduilla, venetsialaistyylisissä palatseissa ja sortuvissa kellotorneissa.

Kotorin jälkeen serpentiinimutkien määrä kasvaa ja ajajan syke nousee. Mutkittelun palkinnoksi edessä avautuvat satumaiset vuoret ja kimalteleva Adrianmeri. Seuraava pysähdyspaikka on Durmitorin karu kansallispuisto. Puisto on viipale villiä luontoa ja koti karvaisille pedoille, joihin kävijä tosin tuskin törmää. Sykähdyttävä reitti päättyy Pivajärvelle, joka on kuin kirkas turkoosi nauha ympäröivien metsän ja vuoriston keskellä.

 

Comments

comments

tagged: Aurinko, Yleistä

VIIMEISIMMÄT PÄIVITYKSET