Säästät 10 % lisää valikoiduista hotelleista – sisäpiirihintojen ansiosta. Rekisteröidy nyt ilmaiseksi!

8 katutaidetta pursuavaa eurooppalaista kaupunkia

By Frances Doherty on 17/11/2021 in Yleistä

Värikylläisiä mielikuvitusmaailmoja, teräviä poliittisia kannanottoja, humoristisia piirroksia… Katutaidetta on lähes koko olemassaolonsa ajan pidetty lähinnä vandalismina, mutta viimeisten 10 vuoden aikana mielipiteet ovat muuttuneet radikaalisti. Töiden poistamisen ja graffititaiteilijoiden sakottamisen sijasta monet kaupungit ovat ryhtyneet suhtautumaan graffiteihin ja seinämaalauksiin suopeasti ja jopa rohkaisevasti, ja monista katutaiteen peittämistä alueista on tullut suoranaisia turistimagneetteja. Lähde tutustumaan katutaiteen upeaan maailmaan näissä eurooppalaisissa kaupungeissa, joiden urbaanin taiteen teokset eivät jätä ketään kylmäksi. 

Rooma, Italia 

Ikuisena kaupunkina tunnettu Rooma on kuuluisa historiallisista vierailukohteistaan ja mukulakivikaduistaan, mutta viimeisten kymmenen vuoden aikana se on niittänyt mainetta myös katutaiteestaan. Rooman katutaideteoksia yhdistävät usein silmiä hivelevät sateenkaaren värit sekä mielikuvitusta kutkuttavat ja ajatuksia nostattavat aiheet, joita unohtuu usein ihailemaan huomaamatta pitkäksikin aikaa. Ostiensen entiseltä teollisuusalueelta löytyy yli 30 erilaista taideteosta, kuten JB Rockin kuuluisuuksia vilisevä ”Wall of Fame” sekä Blun mielikuvitukselliset ihmispäät, joiden silminä toimivat rakennuksen ikkunat. Taidealueena tunnetulle San Lorenzolle ovat pensselöineet teoksiaan muun muassa pastellinsävyistään tunnettu Alice Pasquini ja värikkäitä supersankareita maalava SOLO. Quadradon työläisnaapurustossa puolestaan sijaitsee Rooman urbaanin taiteen museo, jonka aluetta koristavat Ron Englishin, Jim Avignonin ja Lucamaleonten kaltaisten taiteilijoiden kirkkaissa väreissä hehkuvat seinämaalaukset. Museoon on vapaa pääsy. 

Varaa huone Rooman keskustassa sijaitsevasta upeasta Hotel Capo d’Africa - Colosseosta, niin pääset tutkimaan kaupungin kukoistavia katutaidealueita näppärästi. 

Valencia, Espanja 

Aurinkoinen Valencian kaupunki on monen katutaiteilijan suosikkipaikka maalata uusia luomuksia, ja sen kaduilta voi bongata monen kansainvälisen graffitimaalarin teoksia. Kaikkein eniten katutaidetta löytyy Valencian vanhassakaupungissa sijaitsevasta El Carmenin trendikkäästä naapurustosta, jossa lukuisten talojen seinät ovat kokonaan valtavien maalausten peitossa. Niistä maineikkain lienee Blun jättimäinen käärmepartainen Mooses. Escif ja argentiinalainen Hyuro ovat kaupungin tunnetuimmat katutaiteilijat, jotka käyttävät töissään usein harmaata ja valkoista ja jotka kuvaavat niissä nykyelämää kriittisestä näkökulmasta. Suurten seinämaalausten lisäksi Valencian katuja ja kujia koristavat kymmenet pienet katutaideteokset, jotka voivat ilmestyä ja jälleen kadota vain muutaman viikon aikana. Näin ollen kaupungin katukuva elää jatkuvasti ja tarjoaa aina uutta nähtävää. Muista lähteä kaduille myös iltaisin kauppojen sulkeuduttua, sillä silloin tulevat nähtäville kauppojen rullaoviin loihditut graffitityöt.  

Voit ihailla Valencian urbaania taidetta kätevästi majoittumalla aivan El Carmenin naapuruston liepeillä sijaitsevaan mahtavaan Hotel Palacio Vallieriin. 

Dublin, Irlanti 

Irlannin pääkaupungista ovat ponnistaneet historian saatossa kymmenet luovat taiteilijat ja kirjailijat, joten ei ole mikään ihme, että sieltä löytyy myös eloisia urbaanin taiteen teoksia. Dublinin perinteinen kivi- ja tiilirakennuksista koostuva kaupunkimaisema saa rinnalleen kirkkaissa väreissä kylpevät ja hätkähdyttävät luomukset, jotka sekä ihastuttavat että herättävät ajatuksia. Katutaideteoksia löytyy ripoteltuna ympäri kaupunkia, mutta varsinkin Drury Streetin, Tivoli Car Parkin ja Tempel Barin alueet ovat täynnä erilaisia upeita graffiteja. Dublinin lahjakkaisiin katutaiteilijoihin kuuluvat usein kuuluisuuksia kuvaava SUBSET-katutaiteilijaryhmä, erikoislaatuisia ja hauskoja yhteiskuntaa kuvaavia teoksia sutiva ADW ja 3D-tyylistä taidetta luova Aches. Muista siis pakollisten vierailukohteiden, kuten Guinness Storehousen tai Dublinin linnan, lisäksi käydä tutustumassa näiden tekijöiden suurenmoisiin taidonnäytteisiin! 

Yövy lomallasi mukavasti Dublinin ydinkeskustassa sijaitsevassa Wren Urban Nestissä, jotta voit helposti tehdä tutkimusmatkoja kaikkialle kaupunkiin.  

Madrid, Espanja 

Monen muun eurooppalaisen kaupungin tavoin myös Madrid on alkanut viimeisen vuosikymmenen aikana saada enemmän mainetta katutaiteestaan. Siinä missä graffitien teosta sai ennen rangaistuksen, nykyään kaupunki järjestää useita katutaiteen festivaaleja ja tapahtumia, joiden aikana nuoret taiteilijat saavat kokeilla taitojaan luvallisesti. Parhaat alueet katutaideteosten bongaamiseen ovat Embajadoresin naapurusto ja Malasañan alue. Ihastele Okuda San Miguelin häkellyttävissä sateenkaaren väreissä loistavia luomuksia, Suso 33:n harmaita ihmishahmoja sekä legendaarisen Muellen koukeroisia tägejä, jotka inspiroivat 1980-luvulla ja sen jälkeen lukuisia nuoria katutaiteilijoita ympäri maata. Koristeellisten suurten seinämaalausten lisäksi Madridista löytyy lukuisia minigraffiteja, joita Jonipunto on maalannut yllättäviin paikkoihin ympäri kaupunkia. Urbaania taidetta pääsee näkemään myös Paco de Lucían metroasemalla, jota koristaa 300 neliökilometrin kokoinen Okudan ja Rosh333:n yhteistyönä syntynyt, flamencokitaristi Paco de Lucíaa esittävä taideteos.  

Madridissa kannattaa majoittua hienoon Hotel Modernoon, josta on vain lyhyt matka Madridin kiinnostavimpiin katutaidealueisiin. 

Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta 

Lontoo on yksi maailman tunnetuimmista katutaiteen tyyssijoista, jossa graffiteja on maalattu 1980- ja 1990-luvuilta saakka. Täällä on nähtävillä lähes tarunomaisen Banksyn uraauurtavia teoksia sekä lukemattomia muita tunnettujen ja tuntemattomampien graffititaiteilijoiden töitä. Varsinkin Itä-Lontoon aluetta pidetään katutaiteen mekkana satoine värikkäine ja kiehtovine luomuksineen. Alkujaan metroasemien seinille ja alikulkutunneleihin 1980-luvulla ilmestyneet tägit ovat aikojen saatossa muuttuneet monimutkaisiksi ja valtaviksi värikylläisiksi mestariteoksiksi, ja aiheet vaihtelevat poliittisista vastalauseista popkulttuurin moninaisiin ilmiöihin. Kaikkein eniten katutaidetta löytyy Shoreditchin ja Camdenin kaupunginosista, Brick Lanelta sekä Leake Streetiltä, joka on graffititaiteilijoiden käyttöön annettu entinen maanalainen katu. Muutamia maineikkaita katutaiteilijoita ovat Banksyn lisäksi valkeista tikku-ukoista tunnettu Stik, populaarikulttuurista ja feminismistä inspiraationsa ammentava Bambi ja mustavalkoisia eläimiä maalaava ROA.  

Tee varaus Point A Hotel London Shoreditchiin päästäksesi keskelle Lontoon trendikkäimpiä katutaidealueita. 

Berliini, Saksa 

Vahvasta vaihtoehtokulttuuristaan kuulua Berliiniä ovat erilaiset katutaideteokset koristaneet jo 1970-luvulta lähtien, ja kaupunki onkin kuin valtava ulkotaidegalleria. Kapinallismielisten nuorten protesteista ja Yhdysvalloista saapuneesta hip hop -kulttuurista alkunsa saanut katutaide alkoi vallata alaa rakennusten seiniltä, ja nykyään monenkirjavia urbaanin taiteen teoksia löytyy lukuisista Berliinin trendikkäistä kaupunginosista. Kaikkein kuuluisimmat löytyvät Berliinin muurin 1,3 kilometrin mittaiselta pätkältä, josta on sittemmin tullut urbaanin taiteen museo nimeltä East Side Gallery. Lukuisia katutaidetöitä löytyy myös Friedrichshainin ja Kreuzbergin kaupunginosista. Komeimpiin seinämaalauksiin kuuluvat esimerkiksi Victor Ashin avaruusaiheiset ”Astronaut Juri Gagarin” ja ”Astronaut | Cosmonaut”, PichiAvon klassista ja urbaania taidetta yhdistävä ”Two Faces” sekä El Bochon värikästä naista esittävä ”Eyes in the Big City”.  

Berliinissä Courtyard by Marriott Berlin City Center on loistava valinta jokaiselle, joka haluaa tutustua Itä-Berliinin kiehtoviin alueisiin. 

Lissabon, Portugali 

Lissabonin tunnusmerkkejä ovat sen mukulakivikadut, sinivalkeat koristeelliset azulejo-laatat sekä kirjavat katutaideteokset. Portugalilaiset taiteilijat ovat 1970-luvun alun vallankumouksesta asti maalanneet poliittisia seinämaalauksia, ja nykyään Lissabonin viranomaiset jopa sponsoroivat katutaidetta. Näin ollen ei ole mikään ihme, että kaupunki on täynnä mahtavia teoksia. Nouse Bairro Alton alueella kulkevan Glória-funikulaariin kyytiin, niin pääset urbaanin taiteen kyllästämälle ajelulle pitkin kaupungin kapeita kujia. Bairro Alton lisäksi katutaidetta löytyy erityisesti Alfaman, Belémin ja Graçan kaupunginosista. Pidä silmäsi auki varsinkin Bordalo II:n jätteestä luomien 3D-eläinten, Vhilsin rakennusten seiniin kaivertamien teosten ja Shepard Faireyn valtavien poliittisten seinämaalausten varalta. Lissabonin urbaanin taiteen gallerian verkkosivustolta saa kattavan kartan edelleen olemassa olevista katutaideteoksista sekä reittiehdotuksia erilaisille kiehtoville katutaidekierroksille.  

Lissabonin keskustassa sijaitseva Hotel Santa Justa Lisboa on mainio paikka majoittua, sillä sen on lähellä monia katutaidealueita.  

Pariisi, Ranska 

Pariisista tulevat mieleen lähinnä katukahvilat ja romanttiset kujat, mutta näyttävä katutaide on vallannut monien rakennusten seinät myös täällä. Tavallisten graffitien lisäksi Pariisin katutaide ilmenee erilaisten tarrojen ja sapluunatekniikalla luotujen teosten muodossa tai jopa kaikkien niiden sekamelskana. Suurin osa kaupungin katutaideteoksista löytyy neljältä alueelta: 13. arrondissementin ja 11. arrondissementin kaupunginosista sekä Saint-Denis’n ja Canal de l’Ourcqin alueelta. 13. arrondissementtia koristavat erityisesti Shepard Faireyn, Invaderin ja Conor Harringtonin kaltaisten taiteilijoiden valtavat seinämaalaukset. 11. arrondissementissa kuuluisin katutaidealue on Oberkampf-kadulla sijaitseva Oberkampfin muuri, johon maalatut taideteokset vaihtuvat kuukausittain. Saint-Denis’ssa puolestaan urbaani taide reunustaa alueen halki kulkevaa Saint-Denis’n kanavaa: upeita töitä voi ihailla vaikkapa lähtemällä miniristeilylle kanavaa pitkin. Myös Canal de l’Orcqin rantapenkereet on maalattu täyteen graffiteja, jotka vaihtuvat tiuhaan tahtiin ja joihin kannattaa tutustua pyörän satulasta käsin. 

Vietä yösi Libertel Austerlitz Jardin des Plantes’issa tutkiessasi Pariisin lumoavia katutaideteoksia. 

 

Lisää tarinoita, jotka saattavat kiinnostaa sinua

Vähemmän tunnetut rantakaupungit 

Matkusta intohimosi perässä: Veera & valokuvaaminen

Matkusta intohimosi perässä: Enni & osterit

Matkusta intohimosi perässä: Eetu & surffaaminen

EHDOT JA RAJOITUKSET: LOMA10

10 tulivuorta, joille voi kiivetä

Osta uniikkia: Maailman parhaat vintagekaupat

Näissä hotelleissa musiikki ei koskaan lakkaa

0